Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/مرکزی مدیرکل کتابخانه های استان مرکزی گفت: آرزو می کنم روزی برسد که کسی سوال کند چرا فلان کتاب در کتابخانه نیست یا چرا کتابخانه بسته است یا چرا جا نیست در کتابخانه بنشینم و در مجموع، امیدوارم روزی برسد که دلیل شلوغی کتابخانه فقط کنکور نباشد.

 مهدی ثامنی در گفت و گو با ایسنا، یکی از مهمترین دلایل این حال بد را عدم تبلیغ و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بویژه توسط رسانه ها دانست و افزود: برای مثال در اراک فقط یک المان کتابخوانی داریم و این یکی از شواهدی است که  نشان می دهد در حوزه ترویج فرهنگ مطالعه چندان تلاشی صورت نگرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه بسیاری از افراد کتابخانه های شهر را نمی شناسند، اظهار کرد: بسیاری از مردم شهریه های گران می دهند تا فرزندانشان در پانسیون های مطالعاتی درس بخوانند در حالی که در همین اراک 18 کتابخانه بسیار شیک و مرتب و آماده برای کتابخوانی داریم.

ثامنی با تاکید بر اینکه کتابخوانی فقط منحصر به کتاب درسی نیست، گفت: قدم اول در راستای توسعه فرهنگ کتابخوانی تبلیغات خوب و قدم دوم، آگاه کردن مردم در این خصوص است که برای رفع مشکلات شخصی، اجتماعی و ... از مطالعه کمک بگیرند. در واقع اگر رفع اشکال در حوزه های اجتماعی، فرهنگی اقتصادی و ... را در کتاب جستجو کنیم، بسیار موفق تر خواهیم بود.

ثامنی در ادامه درخصوص تمهیدات اندیشیده شده برای استفاده از فضای کتابخانه ها در ایام کرونایی اظهار کرد: تمام کتابخانه ها به اینترنت پرسرعت قابل انتقال صوت و تصویر مجهز شده اند و در کل، فضا برای استفاده از خدمات کتابخانه ها علیرغم تعطیلی های ناشی از شیوع کرونا، مناسب است.

وی افزود: با توجه به ایام کرونایی یک دستگاه مینی بوس سیار از اسفند 98 تدارک دیده شده که در سطح شهر فعالیت می کند و کتاب های درخواستی را به افراد می رساند. اخیرا نیز یکی از مردم اراک هزار جلد کتاب و 800 جلد مجله به کتابخانه های استان هدیه داده است که اتفاق بسیار خوبی است.

ثامنی گفت: در ادارات و خانه ها کتاب های بسیاری هست که نیازی به آنها نداریم، کتابخانه سیار آمادگی دارد که این کتب را دریافت کرده و به سیستم کتابخانه های استان اضافه کند. این کتابخانه سیار به سیستم برق و اینترنت مجهز شده و خدمات مربوط به عضویت افراد را نیز انجام می دهد.

وی با بیان اینکه سامانه samanpl.ir قابلیت جذب و رد و بدل کردن کتاب را برای کل کتابخانه های کشور فراهم کرده است و افراد هر کتابی را که بخواهند می توانند از طریق این سیستم در هر کتابخانه ای در کشور رزرو کنند تا به آدرس فرد پست شود، افزود: این سامانه یک سیستم بی نظیر برای کتاب و کتابخوانی است و باعث می شود حضور فیزیکی حذف شود و عضویت از طریق این سامانه با بارگزاری مدارک و پرداخت حق عضویت سالانه بسیار پایین پنج هزار تومانی به سادگی امکانپذیر است.

ثامنی تصریح کرد: افراد با ارسال کد ملی می توانند به صورت رایگان به عضویت هر کتابخانه ای در سراسر کشور درآیند. امید است با پایان یافتن کرونا این بستر ایجاد شده در فضای مجازی را در کنار سیستم پیش از کرونا قرار دهیم و بستری گسترده در حوزه خدمات کتابخانه ای برای استفاده مردم فراهم شود.

وی اظهار کرد: کتابخانه های عمومی کشور هیچگونه درآمدی ندارند و شهرداری ها موظفند نیم درصد از درآمد خود را به نهاد کتابخانه ها بدهند. بنده می توانم با نیم درصد شهرداری اراک که 9 سال است پرداخت نشده، کل کتابخانه های استان را اداره کنم.

ثامنی اظهار کرد: جز اراک و تفرش تمام شهرداری های استان نیم درصدشان را پرداخت کرده اند و کتابخانه های خوبی در دست راه اندازی است، برخی افتتاح شده و برخی در دست ساخت است. بر اساس نامه استاندار مرکزی خطاب به بخشداران، بخشداران و دهیاران موظفند مکان مورد نیاز برای راه اندازی کتابخانه را در هر روستایی که کتابخانه ندارد در اختیار نهاد کتابخانه ها قرار دهند تا توسط این نهاد تجهیز شده و مورد استفاده مردم روستا قرار گیرد.

وی با اشاره به مشکلاتی که در خصوص ساخت کتابخانه وجود دارد، گفت: پس از ساخت و راه اندازی یک کتابخانه، هزینه های اداره کردن آن بر دوش اداره کل کتابخانه هاست که هزینه بسیاری است ولی بخش عمرانی کار چنان به چشم می آید که خدمات این اداره کل و هزینه هایی که در طول سالیان فعالیت یک کتابخانه بر دوش ما سنگینی می کند، دیده نمی شود .

ثامنی در خصوص آمار سرانه کتابخوانی در استان گفت: دسترسی ما فقط به اعضای کتابخانه هاست و اعضای کتابخانه ها تنها بخش کوچکی از کل سرانه مطالعه را به خود اختصاص می دهند چرا که کنکور و روزنامه خوان ها و ... را نیز در بررسی سرانه باید رصد و میزان مطالعه در این بخش ها را نیز محاسبه کرد تا آمار سرانه کتابخوانی درستی حاصل شود.

وی افزود: در سال 94 متوسط عضویت در کتابخانه های استان حدود سه درصد بوده که باید 8 درصد می بوده و تا سال جاری باید به  16 درصد می رسیده ولی نه تنها به این عدد نرسیده ایم بلکه شیب افزایشی بسیار کمی هم که وجود داشته، در سال جاری تحت تاثیر کرونا به شدت کاهش یافته است.

ثامنی با بیان اینکه قرارداد یک کتابخانه در انتهای خیابان شهید شیرودی اراک به اتمام رسیده و به بنده گفته شده که به دلیل اتمام قرارداد مکان، باید این کتابخانه را تعطیل کرد، گفت: جمعیت این منطقه طی سال های فعالیت این کتابخانه چند برابر شده و به جای اینکه فضای کتابخانه ای این منطقه افزایش یابد به ما گفته شده که همین فضا را هم تعطیل کنیم، در حالی که عملکرد این کتابخانه و تاثیرگذاری آن در منطقه را نمی توان نادیده گرفت.

به گفته وی، کتابخانه ای می تواند خدمات عمومی رایگان به مردم ارائه بدهد که حداقل 10 سال اجازه فعالیت داشته باشد، این کتابخانه حدود 12 سال پیش به کتابخانه عمومی نهادی تبدیل شده و خرداد  99 این تفاهم نامه تمام شد. از آنزمان می گویند این مرکز را تعطیل کنید و ما می گوییم حیف است، در آخر گفتند بابت استفاده از مکان مورد نظر اجاره بدهید که ما نمی توانیم مبلغ مورد نظر جهت اجاره را بپردازیم.

ثامنی افزود: در نهایت به استاندار پیشنهاد دادیم که مکانی در اختیار ما قرار بگیرد تا حداقل این کتابخانه با بیش از چهار هزار عضو به جای تعطیل شدن، منتقل شود.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو تعداد کتب موجود در کتابخانه های استان را یک میلیون و 195 هزار و 654 نسخه عنوان کرد و افزود: زیربنای کتابخانه ای استان بازای هر 100 نفر، دو متر و 10 سانتیمتر است و راه اندازی کتابخانه مرکزی با 18 هزار و 500 متر مربع مساحت، زیربنای کتابخانه ای استان را 100 درصد افزایش می دهد.

ثامنی با اشاره به بازدید رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور از این پروژه اظهار کرد: 20 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل کتابخانه مرکزی نیاز داریم که دکتر نوبخت قول کمک جهت تامین این اعتبار را داده است و امید است تا قبل از پایان کار دولت، فاز اول این پروژه را افتتاح کنیم. در حال حاضر این پروژه حدود 55 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پیمانکار عنوان کرده است که در صورت تامین منابع، ظرف 6 ماه می تواند پروژه را تکمیل کند.

به گفته وی، استان مرکزی دارای 73 باب کتابخانه عمومی است که از این میزان 52 باب کتابخانه عمومی شهری و 21 باب کتابخانه روستایی است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری کتاب کتابخانه استان مرکزی کتابخانه های استان کتابخانه ای کتابخانه ها کل کتابخانه راه اندازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۳۰۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشار فراخوان ششمین دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان همدان، در راستای عملی‌سازی مأموریت‌های کتابخانه‌های عمومی همچون ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه، ششمین دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب» با هدف ارائه نگاه هنرمندان ملی و بین‌المللی در این حوزه توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و به دبیری سیدمسعود شجاعی طباطبائی برگزار می‌شود.

محور‌های موضوعی این دوره از جشنواره شامل «کتاب، کودک و خانواده»، «کتاب، فراغت، نشاط و آرامش»، «کتاب، عصر دیجیتال و هوش مصنوعی»، «کتاب، کتابخانه و کسب‌وکار»، «کتاب، کتابخانه و پاتوق فرهنگی و اجتماعی»، «کتاب، کتابخانه و رویداد‌های مهم اجتماعی» است. همچنین «کتاب، فلسطین و مقاومت غزه» موضوع جنبی این دوره از جشنواره خواهد بود.

علاقه‌مندان می‌توانند در دو بخش حرفه‌ای (ویژه هنرمندان حرفه‌ای) و مبتدی (هنرمندان ایرانی که تاکنون در مسابقات داخلی و بین‌المللی شرکت نکرده‌اند) به ارسال اثر بپردازند.

علاقه‌مندان به شرکت در "ششمین دوسالانه بین‌المللی کارتون کتاب" می‌توانند تا تاریخ ۳۱ خردادماه ۱۴۰۳ (۲۰ ژوئن ۲۰۲۴)، با عضویت در سامانه جشنواره به نشانی www.booktoon.ir آثار خود را ارسال کنند.

آثار باید به صورت الکترونیکی با فرمت JPEG، رزولوشن حداقل ۲۰۰ دی‌پی‌آی، با طول یا عرض ۲۰۰۰ پیکسل و حداکثر حجم ۱۰۰ مگابایت ارسال شود.

دیگر خبرها

  • شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است
  • کتابخانه‌های کشور به یک مرکز فرهنگی اجتماعی تبدیل شده‌اند
  • رشد ۳ برابری فعالیت‌های فرهنگی در کردستان
  • اجرای طرح «وارگه دانایی» در مناطق عشایری چهارمحال و بختیاری
  • انتشار فراخوان ششمین دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب»
  • شبکه کتابخانه‌ای ایران جزو ۲۰ کشور اول دنیا است
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دستگیری باند سرقت از کتابخانه‌ها!
  • اجرای پویش بگذارید کتاب‌ها نفس بکشند در چهارمحال و بختیاری