Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-18@13:56:34 GMT

آجیل؛ دست‌نیافتنی‌تر از همیشه

تاریخ انتشار: ۸ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۳۷۵۶۱

آجیل؛ دست‌نیافتنی‌تر از همیشه

یكی از رسته‌های شغلی كه از روز دوم اجرای طرح جدید به حالت تعطیل درآمده، اصناف عرضه‌كننده یا همان فروشندگان آجیل و خشكبار هستند.

صنفی كه فعالیت آنها به صورت فصلی است و با مناسبت‌ها رونق می‌گیرد، اما نوروز امسال به دلیل شیوع ویروس كرونا، خانواده‌ها از رفت و آمدهای نوروزی پرهیز كرده و انجام این فاصله‌گذاری اجتماعی باعث شد بسیاری از فعالیت‌ها، ازجمله عرضه‌كنندگان آجیل و خشكبار، همچنین شیرینی و شكلات با انباشت كالا و كاهش شدید فروش خود مواجه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال قیمت آجیل و خشكبار در كشور كاهش پیدا نكرده و همچنان با قیمت‌هایی گران كه حالا دیگر كمتر كسی قدرت خرید آن را دارد، فروخته می‌شود. پسته و بادامی كه نرخ هر كیلو آنها بر پایه 300 هزار تومان می‌چرخد و خانوارهای زیادی توان خرید با این قیمت‌ها را ندارند.

نکته جالب‌تر موضوع اینجاست كه برخی كارشناسان تغذیه معتقدند مصرف گرمی‌جات سیستم ایمنی بدن را افزایش داده و می‌تواند با ویروس كرونا تا حد زیادی مقابله كند. اما قیمت بسیار زیاد آن باعث شده تا بسیاری از خانوارها نتوانند این كالا را در سبد مصرف خود قرار دهند.

از این رو جام‌جم به بررسی علل افزایش قیمت خشكبار به‌رغم كاهش مصرف آن، میزان صادرات و نقش آن در گرانی آجیل پرداخته كه مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

ایران رسم و رسومات زیادی دارد. یكی از این رسم‌ها پذیرایی با آجیل در روزهای نوروز، شب یلدا (شب چله) و چهارشنبه‌سوری (آخرین چهارشنبه سال) است. تاكنون دو مناسبت از سه مناسبت مذكور سپری شده، اما صنف آجیل‌فروشان نتوانستند از این ایام بهره‌ای برده و فروش مناسبی داشته باشند.

حالا در آستانه شب یلدا فعالیت این صنف تعطیل شده و آخرین فرصت آنها هم برای ادامه حیات اقتصادی‌شان در حال از دست رفتن است.

هرچند انجام پروتكل‌های بهداشتی و تعطیلی صنوف، باعث جلوگیری از شیوع ویروس كرونا می‌شود. اما همه مشاغل در اعمال این محدودیت‌ها شریك نیستند و صرفا برخی صنوف از انجام فعالیت منع شده‌اند.

خشكبار ایران یكی از ارزآورترین محصولات كشاورزی ایران است به طوری كه هر سال بین سه تا چهار میلیارد دلار ارزآوری برای كشور دارد. در سال 97 زمانی كه آمریكا از برجام خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران بازگشت، صادرات خشكبار ایران به یك میلیارد و 200 میلیون دلار كاهش یافت.

با روی كار آمدن سامانه نیما و الزام ارزآوری صادركنندگان به این سامانه باعث شد تا برخی از فعالان اقتصادی به دلیل تعدد قوانین در این زمینه، صادرات خود را محدود كنند. تفاوت نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد همواره مورد اعتراض صادرکنندگان بوده است.

برخی فعالان اقتصادی معتقدند ارز نیمایی در ملتهب كردن بازار موثر بوده و به همین ترتیب معدود افرادی كه پسته در اختیار داشتند، با به فروش نرساندن محصول خود، قیمت آن را افزایش دادند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال 97 خرما، پسته، كشمش و انجیر بیشترین صادرات را داشته‌اند، اما در سال 98 به دلیل تعدد قوانین، دست صادركننده بسته‌تر بوده است.

صنف آجیل و خشکبار دو بار درگیر كرونا شد

مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشكبار از وضعیت صنف خود گلایه دارد و معتقد است دولت به وعده‌های حمایتی خود در زمان شیوع ویروس كرونا عمل نكرده است.

وی در گفت‌و‌گویی كه با خبرنگار ما داشت، تصریح كرد: ما تابع تصمیمات ستاد ملی مبارزه با كرونا هستیم، اما پس از نوروز 99 كه اجناس روی دست فروشندگان ماند و فاسد شد، دولت مالیات همیشگی خود را دریافت كرد و حمایتی در این زمینه انجام نداد.

وی گفت: آجیل‌فروشان در دو زمان فروش مناسبی دارند؛ یكی مربوط به ایام نوروز و دیگری مربوط به شب چله است. در ایام نوروز كه صنف ما تعطیل شد و عملا فعالان به شب چله امید داشتند كه اكنون هم دوباره تعطیل شدیم. این در حالی است كه از پنج اتحادیه خوراكی و آشامیدنی، فقط ما تعطیل شدیم و موضوع جالب اینجاست كه كالای ما، یعنی آجیل و خشكبار در چهار اتحادیه دیگر فروش می‌رود و خودمان نمی‌توانیم كالای‌مان را عرضه كنیم. احمدی از ستاد ملی مبارزه با كرونا خواست درباره فعالیت اصناف در كشور تجدیدنظر كرده و برخی از فعالیت‌ها كه به آنها نیازی نیست را تعطیل كنند.

رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشكبار تاكید كرد: این صنف دو بار درگیر كرونا شد؛ یكی كرونای بی‌تدبیری عده‌ای در سال 97 كه بعد از گرانی پسته، آجیل‌فروشان را مقصر خواندند و خرید این كالا را تحریم كردند و دیگری كرونای واقعی بود كه از سال گذشته با آن درگیر هستیم. در زمستان سال 97 به دلیل صادرات زیاد، پسته در كشور كم شد و قیمت این كالا به 230 هزار تومان رسید، اما این كالا به آجیل‌فروشان هم گران فروخته می‌شد. در نوروز 98 بسیاری از مردم خرید آجیل را تحریم كردند و بسیاری از كالاها فاسد شد، با شیوع ویروس كرونا نوروز 99 هم نتوانستیم كالایی عرضه كنیم و دوباره كالا روی دست فروشندگان ماند و فاسد شد، اما در این جریان حمایتی از این صنف نشد.

به گفته وی، برخی از فعالان این صنف در حال ابطال مجوزهای خود هستند و از این صنف خارج شده‌اند كه این نشان از عدم حمایت دولت از واحدهای صنفی كشور دارد. خواروبارفروشان، بنكداران، عطاری‌ها و سوپرماركت‌ها كالای ما را عرضه می‌كنند، اما ما اجازه فروش كالای خودمان را نداریم. این در حالی است كه آجیل‌فروشان ازدحام جمعیتی ندارند و پروتكل‌های بهداشتی كاملا رعایت می‌شود.

احمدی گفت: در این خصوص با مجموعه دولت و ستاد ملی مبارزه با كرونا نامه‌نگاری كرده‌ایم كه درخصوص تعطیلی برخی صنوف تجدیدنظر كنند و امیدواریم عدالت را مدنظر داشته باشند.

وی درباره صادرات خشكبار ایران گفت: در برخی موارد آمار صادرات درست نیست، به دلیل این‌كه برخی تجار خارجی، اغلب عراقی به صورت مستقیم خشكبار ایران را خریداری می‌كنند و به كشورشان می‌برند كه این آمار اصلا ثبت نمی‌شود. اما خشكبار پس از پتروشیمی‌ سومین منبع تامین ارز غیرنفتی محسوب می‌شود.

محمدحسین علی اکبری - اقتصاد / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کرونا آجیل خشکبار شب یلدا مشاغل صنوف برجام شیوع ویروس کرونا آجیل و خشکبار خشکبار ایران آجیل فروشان تعطیل شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۳۷۵۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف خشکبار قاچاق ۷۰ میلیاردی در بهارستان

به گزارش قدس آنلاین، سردار مهدی کرمی اظهار داشت: در پی کسب خبری مبنی بر دپوی مقادیری خشکبار در انباری در محله سه راهی آدران، رسیدگی به موضوع در دستور کار ماموران پلیس آگاهی شهرستان بهارستان قرار گرفت.

وی افزود: ماموران با انجام اقدامات اطلاعاتی و نامحسوس، محل مورد نظر را شناسایی و پس از کسب مجوز قضائی اقدام به بازرسی کردند.

سردار کرمی با اشاره به اینکه در بازرسی از محل ۵۵ تن انواع خشکبار شامل: بادام زمینی ، تخمه ،گردو ، بادام هندی قاچاق کشف شد، خاطرنشان کرد: کارشناسان ارزش خشکبار مکشوفه را ۷۰ میلیارد ریال برآورد کرده اند.

جانشین انتظامی غرب استان تهران در پایان با تاکید بر اینکه در این راستا یک متهم دستگیر و انبار فوق پلمب شد، یادآور شد: متهم پس از تشکیل پرونده جهت سیر مراحل قانونی تحویل مرجع قضائی شد.

بهارستان با جمعیت بیش از ۷۵۰ هزار نفر و ۲ بخش بوستان و گلستان در جنوب غربی استان تهران یکی از شهرستانهای پر تراکم به لحاظ جمعیتی با کمترین وسعت جغرافیایی در کشور است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • پیگیری مطالبات جامعه آزمایشگاهیان کشور
  • ۵۵ تن خشکبار قاچاق از یک انبار در بهارستان کشف شد
  • کشف خشکبار قاچاق ۷۰ میلیاردی در بهارستان
  • توانایی واکسن سازی ایران را جهانی کردیم
  • آجیل فروشی های قدیمی و باکیفیت شهر مشهد
  • افزایش نرخ بیکاری در انگلیس به رقمی بی سابقه
  • آجیل فروشی‌های معتبر و قدیمی شهر مشهد کدامند؟
  • قیمت آجیل و خشکبار در میادین میوه و تره‌بار اعلام شد
  • ارتش ۸ شهید مدافع حرم را تقدیم انقلاب کرده‌ است
  • قیمت آجیل و خشکبار در میادین و بازار‌های میوه و تره‌بار