Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ جایگاه نخست تورم کشوری در ایلام،گرانی و وضعیت نامناسب معیشتی ناشی از تعطیلی‌های کرونا سبب گلایه روزافزون مردم استان شده؛ این در حالی است که مسئولان اجرایی حاضر به پاسخگویی در این زمینه نیستند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام، تورم و گرانی در ایلام بیداد می‌کند، تعطیلی کسب‌ و کارها در اثر شیوع کرونا، بیکاری ناشی از این تعطیلی‌ها و غفلت مسئولان از چاره‌اندیشی برای این وضعیت نابسامان، انتقادات مردمی را نسبت به شیوه مدیریت در استان ایلام افزایش داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که مسئولان اجرایی استان تاکنون از بیان هرگونه جواب قانع‌کننده‌ای سر باز زده‌اند و به نظر می‌رسد قرار نیست آنطور که باید پاسخگوی مطالبات مردم باشند.

در همین راستا "یاری" شهروند ایلامی که به وضع موجود گرانی و تورم در استان ایلام انتقاد دارد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ایلام، اظهار داشت: استان ایلام در 4ساله اخیر همواره در صدر استان‌های دارای تورم و گرانی قرار گرفته است.

وی گفت: چرا استانی با کمترین جمعیت کشور، منابع طبیعی، استعدادهای کشاورزی و صنعتی و مرز بین‌المللی باید از تورم و گرانی افزون بر سایر استان‌های کشور برخوردار باشد؟ آیا چیزی جز این است که مسئولان یا نمی‌توانند و یا اگر هم می‌توانند تلاش و همت مناسب برای رفع مشکلات مردم ندارند؟

یاری در ادامه افزود: اینکه مسئولان می‌گویند؛ دوری از مرکز، نبود کارخانه‌ها و صنایع تولیدی عامل گرانی و تورم در استان ایلام است؛ این سؤال را به وجود می‌آورد که آیا سایر استان‌های کشور همه چسبیده به مرکز هستند. آیا سایر استان‌های کشور تولیدات صنعتی دارند؟ چرا در استان‌های هم‌جوار و یا استان‌های مشابه از نظر جمعیت با ایلام از این وضعیت برخوردار نیستند.

ایلام‌ صدرنشین تورم و گرانی کشور شد رئیس سازمان بسیج:مردم مستحق تورم و گرانی فعلی نیستند دولت در مهار تورم و گرانی تلاش کند / پیروزی مردم مظلوم سوریه نزدیک است

نثاری دیگر شهروند ایلامی نیز با بیان دیدگاه مشابه بر این نکته تأکید دارد که "آنچه استان ایلام را با چنین شرایطی مواجه کرده است چیزی نیست جز نبود مدیریت و غفلت مسئولان در چاره‌اندیشی برای این وضعیت در استان ایلام و لازم است مسئولان برای وضعیت موجود که مردم را علاوه بر محاصره کرونا در محاصره گرانی و تورم قرار داده است چاره‌ای بیندیشند". وی گفت: متأسفانه دستگاه‌های اجرایی بیش از انجام تکالیف و وظایف مربوطه، شعار می‌دهند که چنین مسئله‌ای قابل پذیرش نیست.

ماحصل گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با مردم ایلام آن است که با کنترل قیمت‌ها ، برخورد با گران‌فروشان و قاچاق کالا و تأمین نیازهای بازار می‌توان بر مشکلات موجود فائق آمد و این شدنی است؛ اگر مسئولان بخواهند!

در همین زمینه حجت‌الاسلام الله‌نور کریمی‌تبار، نماینده ولی‌فقیه و امام‌جمعه ایلام گرانی و تورم در سطح استان را نیازمند توجه مسئولان دانست و اظهار داشت: دولت باید نظارت بیشتری بر بازار استان ایلام داشته باشد و این نظارت در عمل می‌تواند محقق شود.

امام‌جمعه ایلام گفت: محدود شدن قدرت خرید مردم در زمینه تأمین مایحتاج ضروری زندگی و تعطیلی کسب‌وکارها، معیشت را با سختی روبه‌رو کرده است.

وی افزود: این سختی معیشت نیازمند تدبیر ویژه است که امیدوارم مسئولان به آن توجه کنند.

به گزارش تسنیم؛ بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور در آبان ماه 99 به ایلام تعلق دارد و بنابر آنچه مرکز آمار ایران اعلام کرده است بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور با 8.8 درصد افزایش، بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری با 7.8 درصد افزایش و بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی با 13.8 درصد مربوط به ایلام است که چرایی این افزایش نرخ تورم در استان ایلام را با مسئولان استانداری و سازمان برنامه‌وبودجه در میان گذاشتیم اما تلاش خبرنگاران تسنیم بی‌نتیجه ماند و پاسخ مسئولان استانی تنها "سکوت" بود.

امید است این گزارش روزه سکوت مسئولان استانی را بشکند و آنان برای پاسخ به سؤالات مردمی زبان به سخن بگشایند چراکه سکوت چاره‌ساز وضع موجود استان ایلام نیست.

انتهای پیام/180/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای استان ایلام گرانی و تورم تورم و گرانی استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۲۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیدا و پنهان اقتصاد در سالی که گذشت!

آگاهی از وضعیت اقتصادی در سال ۱۴۰۲ و شناسایی چالش­‌های گریبانگیر اقتصاد ایران می‌تواند ضمن کمک به قدرت تحلیل عامه مردم، چشم‌انداز روشنی برای سال ۱۴۰۳ در اختیار سیاست­‌گذار قرار دهد.

به گزارش ایرنا؛ بر اساس متغیر‌های کلان اقتصادی، به واکاوی رشد اقتصادی، تورم، بازار کار، بازار ارز و تجارت خارجی کشور پرداختیم.

رشد اقتصادی

دستیابی به رشد اقتصادی بالا، برای کشور‌های در حال توسعه از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا رشد اقتصادی از مهمترین عوامل در بهبود کیفیت زندگی و کاهش فقر در این گروه از کشور‌ها محسوب می‌شود. این موضوع در ارتباط با ایران نیز صادق است؛ در واقع اقتصاد ایران به‌دلیل در حال توسعه بودن، وابستگی به نفت و تحت شدیدترین تحریم‌های اقتصادی نیازمند رشد اقتصادی بالا و پیوسته است؛ در غیر این صورت با چالش‌های متعددی در حوزه رفاه اجتماعی مواجهه خواهد شد.

بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، رشد اقتصادی ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ با نفت ۵.۱ درصد و بدون نفت ۲.۵ درصد بوده و گزارش بانک مرکزی نیز به ترتیب اعداد ۴.۵ و ۳.۵ درصد را نشان می‌دهد که نشان از تداوم روند مثبت رشد اقتصادی سال گذشته دارد.

علاوه بر این، در ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۲ همه بخش‌های اقتصاد نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن رشد مثبتی را تجربه کرده‌اند. با این حال همچنان رشد اقتصادی بخش کشاورزی منفی است که تداوم این موضوع به معنی تداوم افزایش وابستگی به خارج از کشور برای تأمین غذای جامعه است. این موضوع زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که جمعیت شاغل در بخش کشاورزی، رو به پیری گرایش دارد. بخش عمده رشد اقتصادی در ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۲ مربوط به بخش صنایع و معادن با سهم از رشد ۱.۱۳ درصدی بوده است.


روند رشد اقتصادی فصلی ایران (درصد) / منبع: مرکز آمار

تورم

نرخ تورم سالانه که در پایان اسفندماه ۱۴۰۱ به رقم ۴۵.۸ درصد رسیده بود، تا پایان اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۲ نیز روند افزایشی داشت و در نهایت رقم ۴۹.۱ درصد را ثبت کرد. این روند افزایشی از آن ماه به بعد به دلیل تخلیه اثر تورمی حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱، معکوس شد و نرخ تورم ۱۲ ماهه مصرف‌کننده در پایان بهمن‌ماه پارسال در یک روند کاهشی به ۴۲.۵ درصد رسید. نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه نیز که در فروردین ۱۴۰۲ به ۵۵.۵ درصد رسیده بود، وارد روندی کاهشی شد و در بهمن‌ماه پارسال رقم ۳۵.۷ درصد را ثبت کرد.

روند نرخ تورم ماهانه، سالانه و نقطه‌به‌نقطه (درصد) / منبع: مرکز آمار

روند تورم در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال پیش از آن کاهشی بوده است، اما همچنان نسبت به سطح بلندمدت خود، بالا محسوب می‌شود که تداوم این شرایط می‌تواند ضمن افزایش سطح نااطمینانی، به افزایش شکاف طبقاتی منجر شود؛ به این صورت که صاحبان ثروت و دارایی نسبت به گذشته وضعیت بهتری داشته و خانوار‌های کم‌برخوردار نسبت به گذشته وضعیت بدتری داشته باشند.

از مهم‌ترین دلایل روند کاهش تورم در سال ۱۴۰۲ می‌توان به ثبات نسبی نرخ ارز و تخلیه شوک ارزی سال ۱۴۰۲، اعمال سیاست‌های پولی انقباضی توسط بانک مرکزی و سیاست کنترل مقداری ترازنامه، رفع ناترازی نظام بانکی از طریق تعیین و تکلیف برخی بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری ناتراز اشاره کرد. با این حال تداوم روند کاهش نرخ تورم در سال ۱۴۰۳ نیازمند ایجاد ثبات در بازار ارز است که در پایان سال گذشته با التهاباتی همراه بوده است.

بازار کار

اشتغال و بیکاری، از جمله موضوع‌های اساسی اقتصاد هر کشوری است، به‌گونه‌ای که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری، به عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی جوامع تلقی می‌شود. نرخ بیکاری، نسبت اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی از شاخص‌های عمده بازار کار است که برای ارزیابی شرایط اقتصادی کشور استفاده می‌شود. در پاییز ۱۴۰۲، نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر با کاهش ۰.۶ درصدی به ۷.۶ درصد رسید.

علاوه بر این، در طول این دوره، شاخص مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال (نسبت تعداد افراد شاغل به کل جمعیت در سن کار) بهبود نشان می‌دهد. براساس نتایج آمارگیری، عمده‌ترین شاخص‌های بازار کار و تغییرات آن در سال گذشته و دو سال پیش از آن، در نمودار زیر نشان داده شده است.

مهمترین شاخص‌های بازار کار (درصد) / منبع: مرکز آمار

با وجود بهبود وضعیت بازار کار در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال‌های گذشته از نظر نرخ بیکاری، نسبت اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی، همچنان بازار کار کشور با چالش‌های متعددی همچون نرخ بالای بیکاری جوانان تحصیلکرده، بیکاری بالای بانوان، افزایش سن شاغلان بخش کشاورزی مواجهه است.

به این موضوع نیز باید توجه داشت که در سال‌های اخیر به دلیل گسترش استفاده از اینترنت و همچنین کاهش ارزش پول ملی، بسیاری از جوانان به صورت دورکاری برای شرکت‌های خارجی مشغول به کارند که این موضوع می‌تواند داده‌های مربوط به بیکاری کشور را با اشتباه همراه کند.

تجارت خارجی

در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۲، میزان صادرات قطعی کالا‌های غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، بیش از ۱۲۵ میلیون تن و به ارزش ۴۴.۹ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه ۱۴۰۱، افزایش ۱۱.۴۲ درصدی در وزن و کاهش ۸.۸۷ درصدی در ارزش داشته است.

در واقع کالا‌های ایرانی نسبت به سال ۱۴۰۱ به قیمت پایین‌تری به فروش رفته است. در کنار کاهش تورم جهانی و محصولات پایه نفتی، گمانه‌هایی درخصوص کم‌اظهاری در صادرات به دلیل سیاست‌های کنترل ارزی مطرح می‌شود.

میزان واردات کشور در مدت یادشده با افزایشی ۶.۴۰ درصدی در وزن و ۱۱.۱۱ درصدی در ارزش در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱، به ارقام ۳۵.۸ میلیون تن و ۵۹.۹ میلیار دلار رسیده است. رشد بالاتر ارزش واردات در مقایسه با وزن، گمانه‌زنی‌هایی درخصوص بیش‌اظهاری در واردات به دلیل سیاست‌های کنترل ارزی و تجاری را مطرح می‌کند. با توجه به عملکرد صادرات (۴۴.۹ میلیارد دلار) و واردات (۵۹.۹ میلیارد دلار) در پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۲ میزان کسری تجاری گمرکی کشور در حدود منفی ۱۵ میلیارد دلار بوده است.

در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۲، بیشترین میزان صادرات به مقصد کشور‌های چین با رقمی بیش از ۱۲،۶۵۴ میلیون دلار و سهم ۲۸.۱۹ درصد از کل ارزش صادرات، عراق با ۸،۵۷۶ میلیون دلار و سهم ۱۹.۱۱ درصد، امارات متحده عربی با ۵،۹۲۳ میلیون دلار و سهم ۱۳.۲۰ درصد، ترکیه با ۳،۸۱۹ میلیون دلار و سهم ۸.۵۱ درصد و هند با ۲،۰۰۴ میلیون دلار و سهم ۴.۴۶ درصد از کل ارزش، صورت گرفته است.

از طرف دیگر، در ۱۱ ماهه پارسال امارات متحده عربی با اختصاص بیش از ۱۸،۷۶۶ میلیون دلار و سهمی در حدود ۳۱.۳۴ درصد از کل ارزش واردات، در جایگاه نخست کشور‌های طرف معامله قرار گرفته است؛ همچنین کشور‌های چین با ۱۶،۷۵۴ میلیون دلار و سهم ۲۷.۹۸ درصدی، ترکیه با ۶،۷۷۵ میلیون دلار و سهم ۱۱.۳۱ درصد، آلمان با ۱،۹۳۴ دلار و سهم ۳.۲۳ درصد و هند با ۱،۷۷۳ میلیون دلار و سهم ۲.۹۶ درصد از کل ارزش واردات، جزو کشور‌های عمده طرف معامله واردات بوده‌اند.

وضعیت تجارت خارجی کشور در ۱۱ ماه سال ۱۴۰۲ نشان از رشد ۲ درصدی از لحاظ ارزش دارد که بخش قابل توجهی از آن مربوط به افزایش واردات برای تحقیق شعار سال مهار تورم و رونق تولید به دلیل وابستگی معیشت و تولید به واردات بوده است. نتیجه این سیاست و تجارت خارجی کشور، افزایش نزدیک به سه برابری تراز تجاری گمرکی منفی کشور بوده است که نتیجه قطعی این اتفاق، افزایش نرخ ارز و تحلیل منابع ارزی کشور خواهد بود.

بازار ارز

بازار ارز از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان آذرماه با تغییرات منفی ۳.۸۵ درصد همراه بوده که یکی از با ثبات‌ترین دوره‌های خود در بیش از یک دهه اخیر تجربه کرد. در واقع در هیچ سالی در ۹ ماه ابتدایی سال، تغییرات نرخ ارز منفی نبوده و اقتصاد ملی همواره با کاهش ارزش پول ملی مواجه بوده است. تغییر نرخ ارز از ابتدای سال تا پایان بهمن‌ماه به مثبت ۹.۸ درصد رسید. در واقع نرخ ارز در پایان بهمن‌ماه به ازای هر دلار در بازار غیر رسمی، ۵۷ هزار و ۱۰۰ تومان و در مرکز مبادله ارز و طلا ۴۲ هزار و ۹۲۱ تومان معامله شد.

روند نرخ ارز در بازار غیر رسمی (تومان) / منبع: بانک مرکزی

روند افزایش نرخ ارز در فصل زمستان ۱۴۰۲، ثبات ایجاد شده در ۹ ماه ابتدایی سال را تحت تأثیر قرار داد به‌گونه‌ای که نگرانی‌هایی در خصوص تداوم شوک ارزی ایجاد کرد. از مهمترین دلایل ایجاد شده در روند افزایش نرخ ارز می‌توان به وجود تورم بالا و همچنین کسری تراز تجاری کشور اشاره کرد.

در واقع هر دو این موارد با تحت تأثیر قراردادن انتظارات تورمی، به فشار بر تقاضای بازار ارز منجر می‌شود که نتیجه قطعی آن افزایش نرخ ارز است؛ بنابراین چنانچه در بخش تجارت خارجی سیاست‌های مدیریت تقاضای ارز و همچنین تعمیق عرضه ارز، به درستی توسط بانک مرکزی و وزارت صمت دنبال نشود، روند افزایش نرخ ارز همچنان صعودی خواهد بود.

در ارتباط با تورم نیز به دلیل شکل‌گیری انگاره افزایش نرخ ارز متناسب با تورم در میان مردم و فعالان اقتصادی، چنانچه وضعیت تورم کنترل نشود، زمینه‌ساز تداوم نرخ ارز از محل ایجاد انتظارت تورمی خواهد شد.

جمع‌بندی

بررسی انجام‌شده بر اساس متغیر‌های کلان اقتصادی نشان می‌دهد اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ در مسیر ایجاد ثبات و بهبود قرار گرفته است؛ با این حال آثار این مسیر مثبت به خوبی در زندگی مردم و فعالان اقتصادی دیده نمی‌شود که از اصلی‌ترین دلایل آن نیز «دهه ۹۰ از دست رفته و با یک یا چند سال بهبود وضعیت نمی‌تواند جبران شود» و «شکنندگی و کیفیت پایین بهبود‌های حاصل شده» است؛ بنابراین انتظار می‌رود در سال ۱۴۰۳ دولت با انسجام بیشتر و برنامه‌ریزی دقیق‌تر ضمن بهبود روابط خارجی، نسبت به برنامه‌ریزی داخلی در بخش سرمایه‌گذاری و تنظیم بازار اقدام کند.

دیگر خبرها

  • گلایه ساکنان محله عباسی تبریز از وضعیت نامناسب جوی فاضلاب + فیلم و تصاویر
  • منتظر ارزانی خودرو باشیم یا گرانی؟
  • مردم از گرانی‌ها و نوسانات بازار گلایه دارند
  • خالص فروشی در استان با درصد قابل قبولی در حال انجام است
  • خالص فروشی در استان با درصد قابل قبولی در حال انجام است/انتشار
  • پیدا و پنهان اقتصاد در سالی که گذشت!
  • دستگاه‌های متولی بر مصرف سوخت نظارت کنند/ قاچاق گازوئیل با بارنامه‌های جعلی
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد/ تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد
  • افزایش قیمت دلار بازار مسکن را به کدام سو می‌برد؟
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد