Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-25@22:56:02 GMT

کشف بقایای یک کهکشان قدیمی در کهکشان ما

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۵۴۱۴۵

کشف بقایای یک کهکشان قدیمی در کهکشان ما

جهان هستی (کیهان) چیزی در حدود ۱۳.۷ میلیارد سال پیش با انفجار بزرگ آغاز شد. از آن زمان تا کنون، میلیون‌ها و میلیارد‌ها ستاره و کهکشان متولد شده و از بین رفته‌اند و از بقایای آنها، ستاره‌ها و سیاره‌ها و کهکشان‌های جدیدی شکل گرفته‌اند. کهکشان‌هایی که میلیارد‌ها ستاره و منظومه در خود داشته‌اند و میلیون‌ها سال و چه بسا چند میلیارد سال عمر کرده‌اند و بعد پایانشان فرا رسیده و از بین رفته‌اند، اما از بقایای آنها، کهکشان‌های جوان‌تری، چون کهکشان ما شکل گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشمندان موفق به کشف یک “کهکشان فسیلی” مخفی شده در اعماق کهکشان راه شیری شدند. کشف این کهکشان که مدت‌ها پیش مرده می‌تواند درک ما را از تاریخچه و پیشینه کهکشان راه شیری را دچار تحول کند.

دانشمندانی که بر روی اطلاعات به دست آمده از “نقشه‌برداری آسمانی دیجیتال اسلون” (Sloan Digital Sky Servey) در “آزمایش تکامل کیهانی رصدخانه آپاچی پوینت” (APOGEE) کار می‌کردند موفق به کشف یک “کهکشان فسیلی” مخفی شده در اعماق کهکشان راه شیری شدند. نتیجه این دستاورد ممکن است درک ما را از چگونگی رشد و تغییر کهکشان راه شیری و تبدیل شدن به آنچه امروز هست کاملا تغییر دهد.

احتمال می‌رود که این “کهکشان فسیلی” ۱۰ میلیارد سال پیش با کهکشان راه شیری برخورد کرده باشد، زمانی که کهکشان ما هنوز در مراحل ابتدایی بود. ستاره شناسان نام آن را هرکول گذاشتند، زیرا بر طبق افسانه‌ها این قهرمان یونان باستان هنگام تشکیل شدن کهکشان راه شیری هدیه‌ی جاودانگی را دریافت کرده است.

بقایای کهکشان “هرکول” حدود یک سوم هاله کروی راه شیری را تشکیل می‌دهد. اما اگر ستارگان و گاز‌های حاصل از این کهکشان درصد زیادی از هاله کهکشانی راه شیری را تشکیل می‌دهند، چرا قبلاً آن را ندیده بودیم؟ پاسخ این سوال در موقعیت قرارگیری آن جایی در اعماق کهکشان راه شیری نهفته است.

ریکاردو اسکیاون از دانشگاه جان مورس لیورپول در انگلیس، یکی از اعضای اصلی این تحقیق، می‌گوید: برای یافتن یک کهکشان فسیلی مانند این، ما مجبور شدیم به بررسی دقیق شیمیایی و حرکت ده‌ها هزار ستاره بپردازیم. این امر به ویژه برای ستاره‌های مرکز راه شیری بسیار دشوار است، زیرا آن‌ها توسط ابر‌های گرد و غبار بین ستاره‌ای از دید پنهان مانده‌اند. آزمایش آپاچی به ما اجازه می‌دهد در این غبار نفوذ کنیم و عمیق‌تر از همیشه قلب کهکشان راه شیری را جستجو کنیم.

آپاچی با دریافت طیف نور ستارگان در طیف نوری نزدیک به مادون قرمز و نه نور مرئی که در میان غبار پنهان می‌شود در غبار میان ستاره‌ای به جستجو می‌پردازد. APOGEE در طول ۱۰ سال مشاهده، طیف‌های بیش از نیم میلیون ستاره را در سراسر کهکشان راه شیری اندازه گیری کرده است، از جمله هسته آن که پیش از این غبار آلود بود.

دنی هورتا دانشجوی کارشناسی ارشد از دانشگاه جان موریس در لیورپول LJMU، نویسنده اصلی مقاله‌ای که نتایج نهایی این تحقیق را منتشر کرد، توضیح می‌دهد: بررسی چنین تعداد زیادی از ستارگان برای یافتن ستاره‌های غیر معمول در قلب پرجمعیت کهکشان راه شیری ضروری است، اما این کار مانند پیدا کردن سوزن در یک انبار کاه است.

دانشمندان برای جدا کردن ستارگان متعلق به “هرکول” از ستارگان اصلی راه شیری، از ترکیبات شیمیایی و سرعت ستاره‌ها که توسط آزمایش تکامل کیهانی رصدخانه‌ی آپاچی پوینت، اندازه گیری شده است استفاده کردند.

هورتا ادامه داد: از ده‌ها هزار ستاره‌ای که مورد بررسی قرار گرفته است، چند صد ستاره ترکیب شیمیایی و سرعت کاملاً متفاوتی داشتند. این ستاره‌ها آن قدر متفاوت هستند که فقط از یک کهکشان دیگر می‌توانستند به وجود بیایند و با مطالعه دقیق آن‌ها می‌توانیم محل دقیق و تاریخچه این کهکشان فسیلی را کشف کنیم.

از آنجا که کهکشان‌ها از طریق ادغام کهکشان‌های کوچک‌تر در طول زمان ساخته می‌شوند بقایای کهکشان‌های قدیمی اغلب در هاله بیرونی کهکشان راه شیری قابل مشاهده است. ابر عظیم، اما بسیار پراکنده‌ای از ستاره‌ها که کهکشان اصلی را در بر گرفته است. اما از آنجا که کهکشان ما از داخل به بیرون ساخته شده است، یافتن اولین ادغام‌های کهکشانی مستلزم بررسی مرکزی‌ترین قسمت‌های هاله کهکشان راه شیری است که جایی در اعماق صفحه و برآمدگی کهکشان مدفون شده‌اند. جزئیات بیشتر این پژوهش در “ماهنامه انجمن نجوم سلطنتی” منتشر شده است.

کهکشانِ راهِ شیری، کهکشانی است که منظومه شمسی در آن قرار دارد. این کهکشان پیش‌تر به کهکشان راه «الهام» معروف بوده است. در آسمانی صاف و تاریک و به دور از آلودگی نوری، این کهکشان به صورت نوار شیری رنگی در پهنهٔ آسمان دیده می‌شود. این نوار در واقع از میلیارد‌ها ستاره تشکیل شده است که (چشم غیرمسلح) قادر به تفکیک آن‌ها نیست. به احتمال زیاد راه شیری کهکشانی از نوع مارپیچی است. کرهٔ زمین به عنوان عضوی از منظومه شمسی، در یکی از بازو‌های مارپیچی آن قرار دارد. چون ما از درون صفحهٔ کهکشانی به آن می‌نگریم، آن را به این صورت می‌بینیم. اما بهتر است بدانیم ما هیچ عکس و مدرکی از شکل واقعی کهکشان‌مان نداریم و از دور و اطراف شکل این کهکشان را حدس می‌زنیم. دلیل انکه هیچ عکسی از راه شیری نداریم این است که تا به حال هیچ ماهواره‌ای از ان خارج نشده است که عکسی به ما ارسال کند.

سن قدیمی‌ترین ستاره‌ای که تاکنون در کهکشان کشف شده (HE ۱۵۲۳–۰۹۱۱) در حدود ۱۳/۶ میلیارد سال تخمین زده شده‌است (تقریباً به قدمت جهان) که با استفاده از اشعهٔ ماورای بنفش طیف‌سنج بزرگ برای اندازه‌گیری حجم برلیم دو ستارهٔ خوشه دی کروی تخمین زده شده‌است. [نیازمند منبع]زمان سپری شده بین ظهور اولین نسل ستاره در کهکشان راه شیری و اولین نسل ستاره در خوشه بین ۲۰۰ تا۳۰۰ میلیون سال استنباط شده‌است. [نیازمند منبع]با در نظر گرفتن اینکه سن تخمین زده شده برای ستاره‌ها در خوشهٔ کروی۸/۰±۴/۱۳ میلیارد سال است، سن قدیمی‌ترین ستاره‌ها در راه شیری در حدود ۸/۰±۶/۱۳ میلیارد سال تخمین زده می‌شود. صفحهٔ نازک کهکشانی نیز بین ۵/۶ تا۱/۱۰ میلیارد سال پیش شکل گرفته‌است.

منبع: فرادید

بیشتر بخوانید: احتمال وجود 6 میلیارد سیاره شبه زمین در کهکشان راه شیری کهکشان راه شیری در دستان شما (عکس) کشف دورترین کهکشان جهان شناخته شده توسط ناسا لینک کوتاه: asriran.com/003BJf

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: بقایای یک کهکشان کهکشان راه شیری کهکشان فسیلی میلیارد سال راه شیری کهکشان ها کهکشان ما تخمین زده ستاره ها ستاره ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۴۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شمارش معکوس پایان رفع معارضین مسیر آزادراه شهید شوشتری در منطقه ۱۵

 به نقل از روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۵، محمد شیری شهردار منطقه با تاکید بر اهمیت ترافیکی این آزادراه در هدایت ترافیک ترانزیتی به معابر برون شهری، به روند تسریع در انجام توافقات و تملک معارضین این پروژه اشاره کرد و گفت: با تلاش همکارانم و نیز حمایت‌های سازمان املاک و معاونت مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران خوشبختانه این روند تسریع یافت.

به گفته وی؛ به همین سبب از ابتدای سال۱۴۰۲ تعداد ۲۶ معارض تجاری و مسکونی در مسیر آزادراه شهید شوشتری در ناحیه ۶ منطقه ۱۵تملک و آزادسازی شد. 

شیری در ادامه به تملک و آزادسازی آخرین املاک معارض این پروژه اشاره کرد و گفت: یک ملک با عرصه ۱۳۲ مترمربع با اعتباری بالغ بر ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان تملک و آزادسازی شد، همچنین برای آخرین معارض مسکونی این پروژه مجوز اعمال ماده ۹ از شورای شهر اخذ و پس از ارجاع به دادستانی و طی مراحل قانونی نظر کارشناسی دریافت و ابلاغ و در انتظار اجرای رای است، که به محض ابلاغ دستور، پرونده معارضین پروژه شهید شوشتری در منطقه ۱۵ بسته خواهد شد. 

شهردار منطقه ۱۵ با تأکید بر اهمیت کلان‌پروژه‌های عمرانی در شهرتهران خاطرنشان کرد: به جهت اهمیت بهره‌برداری هرچه سریعتر، آزادراه شهید شوشتری رفع معارضین این پروژه با همت مضاعف و پیگیری ویژه مدیریت شهری منطقه در دستور کار قرار گرفت.

شیری همچنین به تاثیرگذاری این پروژه در منطقه، اشاره کرد و گفت: آزادراه شهید شوشتری، بزرگراه امام رضا (ع)، آزادگان و شهید نجفی رستگار را به بزرگراه شهید یاسینی وصل می‌کند که با بهره برداری آن، بار ترافیکی بسیج و سه راه افسیریه کاهش محسوسی خواهد داشت.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • دیدنی های امروز؛ از سالگرد نسل کشی ارامنه تا اعتراضات دانشجویی در آمریکا
  • جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی کاه و کلش در گتوند 
  • سفر در فضا و زمان؛ میراث ماندگار هابل
  • رفع معارضین مسکونی از مسیر پروژه آزادراه شهید شوشتری
  • شمارش معکوس پایان رفع معارضین مسیر آزادراه شهید شوشتری در منطقه ۱۵
  • شمارش معکوس پایان رفع معارضین آزادراه شهید شوشتری
  • رفع آخرین معارضان طرح آزادراه شهید شوشتری
  • کشف بقایای زنان شکنجه شده به شیوه «مافیا‌های ایتالیایی»
  • تصاویر نجومی چهارم اردیبهشت (۲۳ آوریل)
  • کشف بقایای زنان شکنجه و خفه شده‌ به شیوه «مافیاهای ایتالیایی» در مراسم قربانی ۶ هزار سال پیش