Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس ـ همدان؛ ترکیب سایت باستانی تپه هگمتانه، بافت تاریخی شهر و بازار قدیمی مفهوم تازه‌ای به نام «منظر تاریخی» است که برای نخستین بار میراث فرهنگی به دنبال ثبت جهانی آن به نام همدان است، کاندیدایی که در کشور رقیب ندارد و برای یونسکو موضوعی جذاب محسوب می‌شود.

اما زیر آسمان شهر آنگونه که انتظار می‌رود از همراهی خبری نیست و این را می‌توان از مصوبات صادر شده شورای شهر برای ساخت و سازهای احتمالی در بافت تاریخی همدان به خوبی دریافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این دلیل بارها مسئولان کشوری به همدان سفر کردند اما در هیچ یک از بازدیدها خبری از خبرنگاران نبود، حالا هم در جدیدترین اتفاق در روزهای اخیر، شنیده ها حاکی از آن است که معاون میراث فرهنگی وزارتخانه برای بررسی شرایط موجود و پیگیری روند کار در پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی بار دیگر راهی همدان شده است.

در این سفر که در روزهای اخیر رقم خورده است باز هم در غیبت رسانه‌ای‌ها اتفاق افتاد گویا دیداری بین طالبیان و مسئولان استانی نیز انجام شده است.

پرونده پیگیری ثبت جهانی منظر تاریخی همدان در حالی پیش می‌رود که به نظر می‌رسد بیشتر امور مربوط به آن  توسط میراث فرهنگی استان برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود؛ این در حالی است که باور کارشناسان و برنامه‌ریزان این حوزه بر آن است که به سرانجام رسیدن ثبت جهانی همدان همت همگانی مدیران و مشارکت مردمی را می‌طلبد.

بافت تاریخی، سرمایه ارزشمند برجای مانده از گذشته جوامع و ملت‌ها برای آیندگان است که صیانت و جلوگیری از تعدی به عرصه‌ و حریم‌ آن، نیازمند یکپارچه‌سازی اقدامات و ضوابط فنی و حقوقی حاکم بر بناهای تاریخی است.

در آخرین نشست  استاندار همدان با فعالان گردشگری نیز، وی با بیان اینکه کارهای مقدماتی برای ثبت جهانی چند اثر مهم این استان انجام شده است تاکید کرده بود: تا عید نوروز پرونده ثبت جهانی تپه هگمتانه بسته می‌شود.

سید سعید شاهرخی عنوان کرده بود: عنوان «همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران» یک برند جهانی برای همدان است، از این عنوان در جهت توسعه و تقویت صنعت گردشگری استفاده شود.

پیش از این، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از نهایی شدن و ارسال پرونده ثبت جهانی هگمتانه خبر داده بود  و تأکید  داشت، بافت تاریخی میدان همدان باید دست نخورده بماند در غیر این صورت مسئولان همدان موظف به برخورد با تخلفات احتمالی و گزارش آن به وزارت میراث فرهنگی هستند.

طالبیان در بازدیدهای قبل خود از همدان به صراحت عنوان کرده بود ؛ مسئولان همدان باید موضوع ثبت جهانی را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهند و اگر دستگاهی ما را کمک نکند، عقب خواهیم افتاد.

معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأکید کرده بود تلاش می‌کنیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن پرونده را آماده و به سازمان یونسکو ارسال کنیم. اطلاعات ما در این زمینه باید کامل و مرتب شود.

میراث فرهنگی شامل آثار باقی مانده از گذشتگان است که نشانگر حرکت انسان در طول تاریخ است که با شناسایی و حفظ آن، زمینه شناخت هویت و خط حرکت فرهنگی میسر می شود و از این طریق زمینه های عبرت برای انسان فراهم می شود.

میراث فرهنگی و ابنیه تاریخی، بیان‌کننده پیشینه تاریخی، تمدن و فرهنگ و جاذبه های طبیعی هر کشوری است که شکل‌گیری و به وجود آمدن آن در طی سال های سالیان متمادی صورت گرفته است؛ نیروها و عواملی که پدیدآورنده این گونه آثار طبیعی و انسانی هستند، در طول زمان و در شرایط مکانی خاص خود عملکردهای متفاوتی داشته‌اند و آنچه که ما امروزه شاهد آن هستیم و تحت عنوان میراث طبیعی و فرهنگی از آن نام می بریم، در بعد طبیعی آن حاصل تاثیر عوامل طبیعی بر یکدیگر و دخل و تصرف عوامل انسانی بر آنهاست که چشم‌اندازهای متنوعی را به وجود آورده و به لحاظ داشتن ویژگی های خاص خود از دیگر پدیده‌های طبیعی متمایز است.

حفاظت از بناهای طبیعی به قدری حایز اهمیت است که یونسکو از این گونه آثار تحت عنوان میراث طبیعی نام برده و تمام کشورهای جهان را بر آن داشته که در حفظ و حراست از آنها بکوشند، زیرا این پدیده‌های طبیعی فقط متعلق به یک کشور خاص نیست بلکه متعلق به کره خاکی است و کره خاکی نیز زیستگاه تمام مردم جهان است و در صورتی که به محیط زیست آسیبی وارد شود، بازتاب‌های این آسیب را تمام انسان‌ها احساس خواهند کرد.

به هر حال عرصه هسته اصلی شهر  که شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی شهر است که در قالب کانسرت «منظر تاریخی همدان» برای ثبت جهانی آماده‌سازی می‌شود و اگر در این پروسه همت همگانی مدیران شهری و پای کار بودن مردم حرف اول را نزند نمی‌تواند به خروجی دلخوش بود.

ظاهر امر بیانگر آن است که در این روند متولیان امور  به دنبال ثبت تاریخ شهر همدان هستند، شهری که از هگمتانه آغاز شده و دوران مختلف تاریخی را طی کرده و امروز میراث دار آثاری از هر دوره هستیم و این تور دورانها و ویژگی‌های منحصر به فرد آن مفهومی است که می‌تواند برای یونسکو جذابیت داشته باشد.

انتهای پیام/ 3140/

منبع: فارس

کلیدواژه: همدان میراث فرهنگی گردشگری یونسکو ثبت جهانی منظر تاریخی همدان ابنیه تاریخی میراث فرهنگی تاریخی همدان بافت تاریخی منظر تاریخی ثبت جهانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۴۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استان فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایران فرهنگی است

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور گفت: فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایرانی فرهنگی است و بر این اساس ظرفیت آثار در حوزه میراث فرهنگی در این استان بسیار گسترده است و شهرت جهانی دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، مصطفی ده‌پهلوان امروز _پنجشنبه سی‌ام فروردین_ در حاشیه مراسم رونمایی از سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید که به مناسبت فرارسیدن روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی در این مجموعه جهانی برگزار شد، اظهار کرد: فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایرانی فرهنگی است و بر این اساس ظرفیت آثار در حوزه میراث فرهنگی در این استان بسیار گسترده است و شهرت جهانی دارد.

وی به شعار امسال روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی که به شکلی به تاب‌آوری در مقابل مخاطرات محیطی تأکید دارد اشاره کرد و افزود: معتقدم این شعار به شعار سال تحت عنوان جهش تولید و مشارکت مردم مطرح‌شده گره می‌خورد چراکه اگر میراث فرهنگی پشتوانه مردمی نداشته باشد محکوم به فناست.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور تصریح کرد: برای نمونه برداشت بی‌رویه آب و فرونشست‌های زمین خطرات جبران‌ناپذیری را برای مجموعه‌های جهانی چون تخت جمشید و پاسارگاد، نقش رستم به وجود می‌آورد.

ده‌پهلوان با اشاره به اینکه طبق آمارهای ارائه‌شده حدود ۷۰ چاه غیرمجاز در دشت مرودشت پلمب شده است، خاطر نشان کرد: زمانی حفاظت و صیانت از آثار تاریخی به‌درستی رخ می‌دهد که علاوه بر میراث فرهنگی جامعه هدف چون مردم و حتی ادارات و سازمان‌ها بر این مهم تأکید داشته باشند.

وی در ادامه سخنان خود اخذ سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید را اتفاق بزرگ و مهمی دانست و تصریح کرد: موضوع صیانت و پاسداشت از میراث فرهنگی وجوه مختلفی دارد که بخشی از آن به حفاظت‌های داخلی و علمی خود مجموعه‌ها و بخش دیگر آن به قوانین و مقررات موجود برمی‌گردد.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور اضافه کرد: سند مالکیت تخت جمشید اقدامی ارزشمند و بزرگی است که باعث می‌شود که حفاظت و صیانت از این مجموعه عظیم راحت‌تر صورت گیرد؛ زمانی که میراث فرهنگی در پناه قانون قرار می‌گیرد بی‌تردید راحت‌تر می‌توان از آن‌ها حفاظت و حراست کرد.

وی به تعامل خوب وزارت میراث فرهنگی با قوه قضائیه در بحث حفاظت از آثار تاریخی کشور اشاره و اظهار کرد: هم‌اکنون برای رسیدگی به جرایم حوزه میراث فرهنگی شعبه‌ای ویژه در تهران فعال شده است.

به گزارش ایمنا، طی مراسمی که به مناسبت روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی در مجموعه جهانی تخت جمشید برگزار شد سند مالکیت تخت جمشید با حضور تعدادی از مسئولین کشوری و استانی و شهرستان مرودشت رونمایی شد و بیش از یکصد نفر از پیشکسوتان، استادکاران، کنشگران و افراد مؤثر در تحقق مسؤولیت اجتماعی و مدیران دولتی تجلیل به عمل آمد.

کد خبر 745848

دیگر خبرها

  • سند مالکیت تخت جمشید رونمایی شد
  • فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایران فرهنگی است
  • رونمایی از سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید
  • استان فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایران فرهنگی است
  • بازدید از اماکن و محوطه‌های تاریخی شاخص استان رایگان است
  • بیش از ۲ هزار اثر تاریخی در خراسان رضوی ثبت ملی شد
  • بازدید از آثار تاریخی زنجان به مناسبت روز جهانی بناها رایگان است
  • بازدید از بنا‌های تاریخی اصفهان، امروز رایگان است
  • ثبت ۲ هزار و ۱۰۰ اثر ملی و ۸ اثر جهانی در خراسان رضوی
  • سند مالکیت تخت‌جمشید در روز جهانی بناهای تاریخی رونمایی می‌شود