Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-23@09:34:00 GMT

کربن؛ راز کثیف دیتاسنتر‌های غول‌های تکنولوژی

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۵۵۷۴۲

کربن؛ راز کثیف دیتاسنتر‌های غول‌های تکنولوژی

دیتاسنتر‌ها به اندازه صنعت حمل‌ونقل هوایی هوا را آلوده می‌کنند. با این اوصاف است که مدیران شرکت‌های تکنولوژی به‌دنبال راه‌های نوآورانه برای پاکسازی این تصویر تاریک و سیاه دیتاسنتر‌ها هستند.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، در ماه سپتامبر گذشته عده‌ای یک سیلندر فلزی ۴۰ فوتی را از آب‌های جزایر اورکنی در شمال‌شرقی اسکاتلند، بیرون کشیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌ها مهندسان فعال در صنعت نفت و گاز نبودند که به دریای شمال آمده باشند؛ آن‌ها کارمندان شرکت مایکروسافت بودند. این تیم با کمک متخصصان علوم دریایی، این سیلندر را که در واقع دیتاسنتری با لوگوی بزرگ غول نرم‌افزاری جهان بود، از بستر دریا بیرون آوردند.

مایکروسافت در راستای پروژه‌ای به نام «ناتیک»، می‌خواست این موضوع را ارزیابی کند که آیا دیتاسنتر‌ها در زیر آب و با وجود رطوبت، نسبت به روی زمین عملکرد بهتری دارند یا خیر. این کار چیزی بیش از یک مانور برای ارزیابی بازدهی و بهره‌وری بود.

مایکروسافت یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان است که می‌خواست به مشکل آلودگی ایجاد شده توسط صنعت تکنولوژی یا همان ردپای کربن بپردازد. یکی از اهداف مایکروسافت از قرار دادن دیتاسنتر در زیر آب، کاهش مصرف انرژی آن‌ها در مقایسه با زمانی بود که روی زمین قرار داشتند.

سرور‌ها در هنگام کار گرمای زیادی تولید می‌کنند و به همین دلیل در دمای پایین عملکرد بهتری دارند، به این ترتیب سیستم‌های خنک‌کننده دیتاسنتر‌هایی که روی زمین هستند، انرژی بیشتری برای خنک‌کردن آن‌ها مصرف می‌کنند. این در حالی است که آب سردی که در عمق ۱۲۰ فوتی از سطح دریاست، این امکان را به مایکروسافت داد تا با عملکردی شبیه به زیردریایی‌ها، یک سیستم تبادل گرمای کم‌مصرف را انتخاب کند.

از آنجا که تمام برق مصرفی جزایر اورکنی از باد و خورشید تامین می‌شود، این جزایر به مکانی ایده‌آل و مناسب برای چنین آزمایشی تبدیل شده‌اند. این دیتاسنتر دو سال زیر آب بود. «سیندی رز» مدیراجرایی مایکروسافت در انگلستان در این مورد گفت: «یافتن راه‌حل‌های پایدار و مناسب همیشه برای مایکروسافت اهمیت داشته است و پروژه ناتیک گامی به سمت دیدگاه ما درباره دیتاسنتر‌هایی است که بتوانند منبع انرژی پایدار داشته باشند.»

نگرانی‌ها و دغدغه‌های مربوط به تاثیر زیست‌محیطی خدمات دیجیتالی از ابزار‌های مورد استفاده در دفاتر کاری گرفته تا نتفلیکس و حتی ایمیل‌ها، همچنان رو به افزایش است؛ تا جایی‌که حتی در مقیاسی کوچک تخمین زده می‌شود که اگر هر فرد در انگلستان در طول یک روز یک ایمیل کمتر بفرستد، میزان تولید کربن در این کشور تا ۱۶ هزار تن در سال کاهش پیدا خواهد کرد و این میزان برابر با سفر هوایی ۸۰ هزار نفر از لندن به مادرید است.

هرچند اعداد و ارقام دقیق محل اختلاف هستند، اما برآورد‌ها نشان می‌دهند که دیتاسنتر‌ها به اندازه کل صنعت حمل‌ونقل هوایی که همیشه بزرگ‌ترین متهم انتشار کربن بوده است، کربن منتشر می‌کنند. هزاران سروری که در دیتاسنتر‌های عظیم شرکت‌هایی مانند آمازون و فیس‌بوک قرار دارند، به انرژی بسیار زیادی نیاز دارند تا بتوانند سیستم‌های خنک‌کننده پیشرفته‌شان را به‌کار بیندازند.

صرف‌نظر از تلاش برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، بسیاری از دیتاسنتر‌ها همچنان با نیروی برق تولیدشده توسط سوخت‌های فسیلی تامین می‌شود تا از خاموشی‌های ناشی از مصرف بالای برق جلوگیری شود. گروه بزرگی از دیتاسنتر‌های واقع در ویرجینیای‌شمالی –که به‌خاطر میزبانی ۷۰ درصد از بار ترافیک اینترنت جهان، به‌عنوان دره دیتاسنتر‌ها شناخته می‌شود- تا حد زیادی انرژی خودشان را از برق تولید شده توسط سوخت‌های فسیلی تامین می‌کنند و این به‌دلیل کمبود منابع انرژی‌های تجدیدپذیر در این منطقه است. پیش‌بینی شده که حدود یک‌سوم این انرژی از زغال‌سنگ تامین می‌شود.

«دکتر رابی باشروش» مدیر جهانی بخش زیرساخت‌های IT در موسسه مشاوره‌ای Uptime و استاد دانشگاه شرق لندن در این مورد می‌گوید: «این موضوع من را به یاد بطری‌های پلاستیکی در چند سال گذشته می‌اندازد. با خودمان فکر می‌کنیم که یک بطری پلاستیکی چه آسیبی می‌تواند به محیط‌زیست برساند؟ اما بعد بلافاصله متوجه می‌شویم که اگر هفت میلیارد نفر از مردم جهان این بطری‌ها را دور بیندازند، این اتفاق می‌تواند به یک بلای جدی برای محیط‌زیست تبدیل شود. این موضوع درباره استفاده روزافزون از موبایل‌ها و شبکه‌های اجتماعی هم درست است.»

باشروش تخمین می‌زند که انرژی مصرفی توسط یک موزیک‌ویدئو که شامل فرآیند ذخیره اطلاعات در دیتاسنتر، انتقال شبکه‌ای و تماشا روی تلویزیون یا موبایل هوشمند است، می‌تواند به اندازه انرژی مصرفی یک سال تمام کشور‌های چاد، گینه‌بیسائو، سومالی، سیرالئون و جمهوری آفریقای‌مرکزی باشد. این ویدئو چیزی در حدود هفت میلیارد بار در یوتیوب نمایش داده شده است.

«دکتر جسیکا مک‌لین» معاون سخنگوی دانشگاه مکوآری در استرالیا، می‌گوید: «بخشی از این مشکل آن است که ما اغلب تکنولوژی‌های دیجیتال را به‌عنوان راهکار زیست‌محیطی ساده‌ای می‌دانیم، درحالی‌که آن‌ها خودشان بخش مهمی از این بحران هستند.» مایکروسافت و دیگر غول‌های تکنولوژی مانند آمازون و گوگل در حال ساخت دیتاسنتر‌های عظیمی در سراسر جهان هستند تا بتوانند میلیارد‌ها گیگابایت داده‌ای را که سرویس‌ها و خدمات‌شان تولید می‌کنند، پردازش کنند.

بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که این دیتاسنتر‌های جدید کم‌مصرف‌تر خواهند بود. گوگل مدعی است که پانزده دیتاسنتر بسیار بزرگ این شرکت تا دو‌برابر کمتر از دیتاسنتر‌های قدیمی آن انرژی مصرف می‌کنند. این درحالی است که سازمان زیست‌محیطی Greenpeace افشا کرد این دیتاسنتر‌ها برق مصرفی‌شان را از سوخت‌های فسیلی تامین می‌کنند تا گوگل ناچار به انجام اقدامات بیشتر در جهت کاهش مصرف انرژی آن‌ها شود.

بسیاری از شرکت‌های بزرگ تکنولوژی در سال‌های اخیر از انگیزه‌ها و اهداف جدیدشان در راستای محافظت از محیط‌زیست خبر داده‌اند. در ماه سپتامبر گذشته شرکت گوگل که دیتاسنترهایش تمام خدمات محبوب و پرطرفدار جهان از موتور جست‌وجوی این شرکت گرفته تا جی‌میل و یوتیوب را پردازش می‌کنند، از برنامه‌های تازه‌اش برای مدیریت کسب‌وکارش به شکلی عاری از کربن تا سال ۲۰۳۰ خبر داده است. شرکت مایکروسافت هم تصمیم دارد تا سال ۲۰۳۰ میزان تولید کربن توسط دیتاسنترهایش را به صفر برساند و می‌خواهد تا سال ۲۰۵۰ تمام کربن‌های تولید‌شده توسط دیتاسنترهایش در اتمسفر را پاک کند.

شرکت آمازون هم متعهد شده است تا میزان تولید و انتشار کربن توسط دیتاسنترهایش را تا سال ۲۰۴۰ به زیر صفر برساند. شرکت‌های بزرگ تکنولوژی حالا در حال انجام سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی روی انرژی‌های تجدیدپذیر و توافق‌های مربوط به آن‌ها هستند و با این اوصاف انتظار می‌رود در آینده‌ای نه‌چندان دور این شرکت‌ها با یکدیگر به توافقی واحد بر سر این موضوع برسند. با این حال، اما این اقدامات هنوز نتوانسته است همه را متقاعد کند.

«جان بوث» مدیر موسسه Carbon ۳ IT که به کمیسیون اروپا برای ایجاد راهکار‌های مصرف بهینه برای دیتاسنتر‌ها کمک می‌کند، در این مورد گفته است: «فکر می‌کنم هنوز اقدامات بیشتری در این زمینه لازم است. کاملا می‌فهمم که آن‌ها برای مصرف بهینه انرژی در تلاش هستند، اما این اقدامات کافی نیستند.»

مایکروسافت میزان انتشار گاز‌های گلخانه‌ای توسط دیتاسنترهایش را اعلام نکرده است. گوگل، اما در گزارشی میزان انتشار گاز دی‌اکسید کربن توسط این شرکت در سال ۲۰۱۸ را که حدود ۹/ ۴ میلیون تن بوده و برابر گاز‌های گلخانه‌ای منتشر شده توسط یک میلیون خودرو در سال است، منتشر کرده است. اما نکته آنجاست که این آمار مربوط به کل شرکت گوگل است و نه دیتاسنترهایش.

با این اوصاف است که بعضی کارشناسان و منتقدان غول‌های تکنولوژی را به استفاده از سوخت‌های فسیلی و انتشار دی‌اکسید کربن بیشتر برای پاک‌کردن ردپای انتشار کربن خودشان متهم می‌کنند و معتقدند که با افزایش نیاز هر روزه مردم جهان به استفاده از خدمات دیجیتال، میزان تولید کربن و گاز‌های گلخانه‌ای توسط این شرکت‌ها به سرعت رو به افزایش خواهد بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: دیتاسنتر آلودگی محیط زیست تولید کربن سوخت های فسیلی میزان تولید دیتاسنتر ها شده توسط شرکت ها تا سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۵۷۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوکراین با حمایت آمریکا انرژی هسته‌ای خود را گسترش می‌دهد

یک نشریه غربی در مطلبی از اقدامات اوکراین برای گسترش فعالیت‌ها و انرژی هسته‌ای خود با کمک شرکت‌های آمریکایی خبر داد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "تاگس سایتونگ" آلمان در مطلبی نوشت: اوکراین می خواهد انرژی هسته ای خود را به طور وسیع گسترش دهد. شرکت های آمریکایی هلتک و وستینگهاوس قرار است در این راستا از اوکراین به عنوان شریک حمایت کنند.

هفته گذشته، پترو کوتین، رئیس شرکت هسته‌ای اوکراینی Energoatom، و کریس سینگ، رئیس اپراتور نیروگاه هسته‌ای هلتک، توافقنامه‌ای را برای انتقال فناوری این شرکت برای تولید قطعات برای «راکتورهای کوچک مدولار» در اوکراین امضا کردند.

نمونه ای از یک نیروگاه هسته ای کوچک، نیروگاه هسته ای شناور "Akademik Lomonosov" است که از می 2020 برق و گرما را برای شهر بندری سیبری پوک و معادن مجاور آن تامین می کند. علاوه بر این، در این قرارداد، Energoatom و هوتلک توافق کردند که یک مرکز تولید اوکراینی برای اجزای تأسیسات ذخیره سازی خشک سوخت هسته ای مصرف شده بسازند.

هرمان هالوشنکو، وزیر انرژی اوکراین و شاون اندرسون وابسته انرژی سفارت آمریکا در کی یف نیز در مراسم امضای این توافق حضور داشتند. Energoatom با این توافق در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که اقتصاد پس از جنگ را تحریک می کند، اشتغال ایجاد می کند، به مرکز فناوری منطقه ای SMR-300 و فناوری های سوخت مصرف شده هولتک تبدیل می شود. این شرکت اعلام کرد: اوکراین در راه تبدیل شدن به یک "مرکز فناوری های هسته ای برای تمام اروپا" است.

در سپتامبر گذشته، اوکراین برای اولین بار یک نیروگاه هسته ای را با میله های سوخت وستینگهاوس، که به طور مشترک توسط Energoatom و این شرکت آمریکیی تولید می شود، تجهیز کرد. همچنین هفته گذشته، ساخت دو راکتور هسته ای در شهر کوچک نتیشین اوکراین در نزدیکی خملنیتسکی آغاز شد.

این راکتورها اولین رآکتورهای هسته ای اوکراین خواهند بود که با استفاده از فناوری ایالات متحده ساخته شده اند. شریک استراتژیک اپراتور نیروگاه اتمی اوکراینی Energoatom در ساخت این راکتورها، شرکت آمریکایی وستینگهاوس است. تمایل این شرکت برای همکاری طولانی مدت با حضور پاتریک فراگمن، مدیر عامل شرکت وستینگهاوس الکتریک، و بریجت برینک، سفیر ایالات متحده آمریکا در اوکراین در مراسم آغاز ساخت و ساز آن مورد تاکید قرار گرفت.

پاتریک فراگمن، مدیرعامل وستینگهاوس در سخنرانی خود گفت: تمام نیروگاه های هسته ای اوکراین قبلاً از وابستگی به میله های سوخت روسیه رها شده اند. برینک، سفیر ایالات متحده آمریکا هم توضیح داد که این شرکت آمریکایی می خواهد در مجموع 9 رآکتور هسته ای در اوکراین بسازد. دو مورد از آنها نیز قرار است در خملنیتسکی ساخته شود. با تکمیل چهار راکتور دیگر برنامه ریزی شده با شش راکتور، نیروگاه هسته ای خملنیتسکی بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا خواهد بود.

با این حال، این دو راکتور بسیار بحث برانگیز هستند، زیرا آنها یک نیروگاه هسته ای جدید نیستند، بلکه ادامه اقدامات ساختاری هستند که در سال های 1986 و 1987 آغاز شد. اولگا کوشارنا، کارشناس هسته‌ای و عضو شورای تخصصی وزارت انرژی اوکراین، در مقاله‌ای برای censor.net، در این باره ابراز تردید کرد که آیا یک رآکتور هسته‌ای مدرن در یک مسکن طراحی شده در دهه 1980 جا می‌شود یا خیر.

آخرین باری که بدنه یکی از این دو راکتور ناتمام به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت در سال 2006 پس از آتش سوزی و سیل در ساختمان آن بود و در جلسه هیئت مدیره سازمان تنظیم مقررات هسته ای این کشور در نوامبر 2009، تذکر داده شد که بر اساس گزارش های موجود، نمی توان اظهار نظر قطعی در مورد دوام طولانی مدت ساختمان های ناتمام داشت.

بهر حال این روزها کوتین رئیس Energoatom، یک مهمان عزیر در شرکت آمریکایی هوتلک است. کوتین هفته گذشته در سخنرانی خود در هیئت مشاوران به هیئت مدیره خود به دلیل تصمیم اخیر دولت ایالات متحده برای اعطای وام 1.5 میلیارد دلاری به هولتک برای راه اندازی مجدد نیروگاه هسته ای پالیزادز در ایالت میشیگان ایالات متحده تبریک گفت.

سوریا ایوانز-پریچارد جایانتی، کارآفرین بریتانیایی-آمریکایی انرژی و کارشناس سیاست انرژی و "همکار ارشد" اندیشکده شورای آتلانتیک ایالات متحده آمریکا هم از گسترش صنعت هسته ای اوکراین استقبال کرده و در این باره گفت: اکنون که اوکراین نیز به انجمن اپراتورهای سیستم انتقال اروپا (ENTSO-E) متصل است، پتانسیل بالایی برای صادرات انرژی هسته ای دارد. ایوانز پریچارد جایانتی می‌گوید علاوه بر این، اوکراین سریع‌تر و مقرون به صرفه‌تر از سایر کشورها تولید می‌کند.

اوکراین ابتدا در یک مرحله آزمایشی در 22 فوریه 2022، روز آغاز جنگ روسیه علیه این کشور از شبکه برق روسیه و بلاروس جدا شد. اتصال به شبکه برق اروپای قاره ای انجمن اپراتورهای سیستم انتقال اروپا (ENTSO-E) در 16 مارس 2022 دنبال شد.

گفتگوی تلفنی بایدن و زلنسکی پس از تصویب کمک بزرگ به اوکراینتردید درباره ادامه کمک به اوکراین در صورت پیروزی ترامپ

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اوکراین با حمایت آمریکا انرژی هسته‌ای خود را گسترش می‌دهد
  • انتشاردهندگان ۸۰درصد گازهای گلخانه‌ای جهان معرفی شدند/ آمریکا در صدر
  • انتشاردهندگان ۸۰ درصد گازهای گلخانه‌ای جهان معرفی شدند/ آمریکا در صدر
  • ۵۰ درصد برق کشور در واحدهای صنعتی مصرف می‌شود
  • آخرین جزئیات از عرضه پساپ در بورس انرژی اعلام شد
  • بلندترین توربین بادی جهان به ارتفاع ۳۶۵ متر در آلمان
  • مافیای طلای کثیف را بشناسید
  • از منطقه شش عملیات تجلیل شد
  • اسناد راهبردی انرژی و منابع معدنی ۲۰۵۰ روسیه تدوین شد/ جهش به خالص کربن صفر
  • معاملات ۳۰۷ میلیارد ریالی ۲۱ شرکت توزیع در نخستین روز بازگشایی