Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-24@04:44:26 GMT

چالش بزرگ صندوق‌هاي ETF

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۵۵۸۶۱

چالش بزرگ صندوق‌هاي ETF

صندوق‌های ای‌اتی‌اف (ETF) یک اتفاق مثبت برای بازار سرمایه ایران بود و بخش عمده‌ای از رونق بورس در ابتدای سال جاری به واسطه همین عرضه‌های در قالب آی‌تی‌اف بود که موجب روی آوردن خیل عظیمی از مردم به سمت بازار شد. از آنجا که این صندوق‌ها درگاه توزیع شبکه بانکی بودند، عرضه آن‌ها موجب شد که عده زیادی از مردمی که واحد‌های این صندوق را از طریق شبکه بانکی خریداری کرده بودند، اقدام به دریافت کد بورسی کردند و به این ترتیب وارد بازار شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش اعتماد، این صندوق‌ها به مرور به واسطه منع نوسان و نداشتن حجم مبنا، به ابزاری پرمعامله تبدیل شد. در بورس‌های جهانی یکی از دلایل رشد در سال‌های اخیر، گسترش ای‌تی‌اف‌ها بوده زیرا این صندوق‌ها معمولا میان افراد دست به دست می‌شوند که این امر موجب نمی‌شود سهام لزوما توسط ای‌تی‌اف در مقیاس وسیع خرید و فروش شود و یک دارایی ثابت از شرکت در‌ای تی اف باقی می‌ماند. همین صندوق‌ها یک ثباتی به بورس‌های جهانی داده و حجم معاملات را افزایش دادند.

اما آنچه در جریان ورود ای‌تی‌اف‌ها به بورس ما رخ داد و خوشایند نبود، این بود که هیچ فکری برای بازارگردانی این صندوق‌ها در بازار نشد. بازارگردانی ای‌تی‌اف به این صورت است که بازارگردان به صدور و ابطال واحد‌های سرمایه‌گذاری در صندوق دسترسی دارد و از آن طرف آن‌ها را در بازار خرید و فروش می‌کند. این رویکرد موجب می‌شود که مثلا اگر ان‌ای‌وی (NAV) یک صندوق مثلا در مورد دارایکم، ۲۵ هزار تومان است، برای بازارگردان مقرون به صرفه باشد که آن را مثلا ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان در بازار خریداری کند و ۲۵ هزار تومان ابطال کند. در این خصوص مدیر صندوق هم می‌تواند زمانی که ابطال آمد، از سهام صندوق به میزان یک واحد که ۲۵ هزار تومان است، به فروش برساند و آن یک یونیت را تسویه کند.

بر این اساس یک رابطه مالی میان یونیت صندوق و سهام صندوق، به بازار وجود دارد که باعث می‌شود صندوق ای‌تی‌اف همیشه نزدیک به ان‌ای‌وی خودش معامله شود. از آنجایی که رکن بازارگردانی در ای‌تی‌اف‌های ما به درستی پیش‌بینی نشده بود، قیمت این صندوق (دارایکم) قیمتش از ان‌ای‌وی انحراف قابل توجهی داشته باشد.

در زمان بازگشایی ان‌ای‌وی آن حدود ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان بود به این دلیل که هنوز همه مردم نتوانسته بودند واحد‌های سرمایه‌گذاری‌شان را فعال کنند، اما به مرور افزایش تقاضا باعث شد قیمت این صندوق تا ۳۲ هزار تومان هم بالا برود که نهایتا ناظر بازار جلوی رشد قیمت بیشتر آن را گرفت، وگرنه قیمتش بالاتر هم می‌رفت. در زمان برگشت قیمت هم دیدیم که وقتی واحد‌ها توسط افراد عرضه شد، با اینکه ان‌ای‌وی آن بالا بود، قیمت پایین آمد.

نگاهی به وضعیت دارایکم در دو هفته اخیر بازار هم نشان می‌دهد که ان‌ای‌وی صندوق مثلا از حدود ۲۰ هزار تومان تا ۲۶ هزار تومان رشد کرده، اما قیمت یونیت صندوق از ۱۸ هزار تومان به حدود ۱۹ هزار تومان (ارقامی در همین حدود) رسیده و در این حول و حوش نوسان دارد. همه این‌ها به این خاطر این بود که بتواند ان‌ای‌وی را با قیمت بازار مچ کند که این رکنی بسیار لازم برای حفظ کارآمدی این صندوق‌ها به شمار می‌آید و به جذابیت‌شان اضافه می‌کند. همان‌طورکه اشاره شد، یکی از مهم‌ترین جذابیت‌های ETF‌ها این است که خرید و فروش‌شان معاف از مالیات است و کارمزد کمتری هم دارند.

صندوق دارایکم تخصصی است و ما ای‌تی‌اف‌های دیگری هم در بازار داریم که بازارگردانی می‌شوند. دارایکم، پالایشی یکم و داراسوم که در راه است جزو ای‌تی‌اف‌های دولتی هستند که مجموعا ورودشان به بازار اتفاق مثبتی برای بورس محسوب می‌شود، اما متاسفانه هنوز برای بازارگردانی آن‌ها فکر درستی نشده که البته هنوز هم دیر نشده و باید برای بازارگردانی و تطبیق قیمت معاملات با ان‌ای‌وی‌شان فکری شود. انجام این کار اقدامی پرسود است که در خصوص دارایکم پیشنهاد می‌شود بازارگردان بانک‌های زیرمجموعه این صندوق، بازارگردانی این‌ای‌تی‌اف را نیز برعهده بگیرند.

آنچه در جریان بازگشایی نماد پالایشی یکم صورت گرفت می‌تواند موجب دلسردی بازار نسبت به این صندوق‌ها شود. در این خصوص به دلیل سقوط قیمت نماد‌های پالایشی، فاصله پذیره‌نویسی تا بازگشایی این نماد بسیار زیاد شد که این رویه غیرمنطقی بوده و برای آن‌هایی که در این صندوق ورود کردند، دلسردکننده است. در این خصوص بهتر بود تخفیف این ای‌تی‌اف به قیمت روز بازگشایی منوط می‌شد؛ به این صورت که براساس قیمت روز بازگشایی، به نماد ۲۰ درصد تخفیف داده می‌شد که براین اساس بازگشایی هم بسیار سریع‌تر اتفاق می‌افتاد. امیدوارم از چالش‌های قبلی درس لازم گرفته شده باشد و شاهد آن باشیم که ای‌ای‌تی‌اف‌ها با سرعت و قدرت بیشتری در بازار فعالیت کنند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ارزش سهام عدالت قیمت سکه قیمت دلار قیمت پراید بورس نماد بورسی صندوق ETF صندوق ها هزار تومان تی اف ها برای بازار واحد ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۵۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاحیه‌ای به کام بازار

احمد اشتیاقی در دنیای اقتصاد نوشت: بند س تبصره ۶ قانون بودجه سال جاری موضوعی است که برای معافیت‌های مالیاتی سقف تعیین کرده است. بدین صورت که معافیت‌های مالیاتی برای اشخاص حقوقی را تا ۵۰۰ میلیارد تومان و برای اشخاص حقیقی تا ۵۰ میلیارد تومان تعیین شده است. این بند می‌توانست در صورت تصویب سازوکار شرکت‌ها، بنگاه‌های اقتصادی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را به‌شدت تحت‌تاثیر قرار دهد؛ چرا که صندوق‌های سرمایه‌گذاری از معافیت تبصره ۱ ماده ۱۴۳ مکرر برخوردارند و در صورتی که این اتفاق به وقوع بپیوندد این معافیت تا سقف ۵۰۰ میلیارد تومان، با توجه به حجم بزرگی که صندوق‌ها دارند، می‌توانست برای آن‌ها مشکل‌ساز باشد.

از طرفی با توجه به اینکه، چون روزانه بر اساس NAV صدور ابطال می‌زنند، می‌توانست عملیات آن‌ها را با پیچیدگی مواجه و سازکار اداره آن‌ها را با چالش زیادی مواجه سازد. همچنین در صورتی که اصلاحیه‌ای رخ نمی‌داد شرکت‌های بزرگ صادر کننده بورسی، مانند شرکت‌های فولادی و مسی، با کاهش سودآوری مواجه می‌شدند.

از طرفی بحث‌های مرتبط با شرکت‌های سرمایه‌گذاری هلدینگ‌ها به دلیل اینکه از معافیت مالیات مضاعف برخوردار بودند، امکان داشت آن‌ها نیز با چنین تبصره‌ای در گره مالیاتی گرفتار شوند؛ بنابراین این تبصره برای بازار، تولید و شرکت‌های بزرگ تولیدی محدودیت‌های مشخصی را ایجاد می‌کرده و در خصوص بازار سرمایه می‌تواند سودآوری بنگاه‌های بورسی را تحت‌الشعاع قرار دهد و در خصوص صندوق‌های سرمایه‌گذاری به اخلال در روند توسعه صندوق‌ها و عملیاتشان منجر شود. از این رو اصلاح یا حذف این تبصره می‌توانست وضعیت این روز‌های بازار را بهبود بخشد.

همچنین پس از اینکه بازار تحت‌تاثیر مصوبه نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی و پالایشگاهی‌ها آسیب‌هایی دید، شاهد آن بودیم که اتفاق خاصی در سطح بازار رخ نداد و در نهایت نیز بازار مجبور به پذیرش آن‌ها شد. مصوبه مذکور به نظر می‌رسید به طور کلی مانعی برای رسیدن به شعار‌های مرتبط با اهمیت و توسعه بخش تولیدی است و زمینه مذکور می‌توانست فضای پرابهامی بر بازار غالب کند.

از این رو به نظر می‌رسد اقدام مذکور مجلس در اصلاح بند مورد نظر اقدامی رو به مثبت و مفید در جهت نمود سیاست‌های مربتط با تولید است. از این رو می‌توان نسبت به بحث مذکور و اصلاحیه بنیادین آن خوش‌بین بود و می‌توان آن را گامی مثبت در جهت تحقق شعار‌های مرتبط با رشد و شکوفایی بازار و بخش تولیدی عنوان کرد.

دیگر خبرها

  • توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری
  • این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران
  • بیت کوین به قیمت جدید رسید/ ۶۶ هزار و ۴۶۹.۳۲ دلار
  • ورود مدعی العموم به موضوع زباله، چالش بزرگ محیط زیست رامسر
  • اصلاحیه‌ای به کام بازار
  • امتناع بازیکنان از امضا و چالش بزرگ خطیر/ استقلال در خطر سقوط!
  • هاوینگ بیت کوین چیست، چه زمانی رخ می‌دهد و چرا می‌تواند باعث افزایش سرسام آور قیمت شود؟
  • هاوینگ بیت کوین چیست، چه زمانی رخ می‌دهد و چرا می‌تواند باعث افزایش سرسام آور قیمت آن رمز ارز شود؟
  • خطر خالی ماندن ظرفیت دستیاری برخی رشته‌های تخصصی
  • بازار برنج؛ از چالش تخصیص تا افزایش قیمت داخلی