Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها، زهرا مقدمی: شهر زنجان دارای بناهای تاریخی متعددی است که بخش مهمی از این آثار تاریخی با وجود تلاش‌های صورت گرفته توسط میراث فرهنگی به دلیل داشتن مالک خصوصی مشکلات فراوانی دارند، هر چند در مقطعی میراث فرهنگی توجهی به حفاظت خانه‌ها و بناهای تاریخی زنجان نداشت که در پی آن برخی خانه‌های تاریخی استان در بافت قدیمی شهر زنجان از بین رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانه خدیوی یکی از خانه‌های تاریخی شهر زنجان است که طی سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای حفظ و مرمت بنا انجام شده است. این بنا از بناهای دوره پهلوی اول است که همچنان بعد از گذشت سال‌ها و قدمت بالای بنا هم‌چنان کاربری مسکونی دارد و در اختیار مالک است؛ این خانه تاریخی از جمله بناهای زیبا و با تزئینات حائز اهمیت است که در نزدیکی موزه رختشوی‌خانه و خانه ذوالفقاری در محله‌ای معروف به «دالان آلتی» در شهر زنجان واقع شده است.

بنای خانه خدیوی را می‌توان یک نمونه کامل از نظر تزئینات دانست که در اوایل پهلوی در استان زنجان ساخته شده است. از جمله تزئینات این بنا می‌توان به آجرکاری‌های‌نما، گچ‌بری‌های زیبا و ستون‌ها و نماها، لمبه‌کاری با نقوش متنوع، وجود ایوان که برروی شش ستون چوبی با پوشش گچی استوار شده و همچنین به وجود نرده‌های تزئینی اشاره کرد.

نظر به اینکه هیچ‌گونه کتیبه و یا نوشته‌ای که دال به زمان ساخت بنا باشد به دست نیامده و زمان دقیق ساخت بنا مشخص نیست اما با توجه به معماری و سبک این خانه تاریخی گمان می‌رود که در دوره‌های اولیه پهلوی بناشده باشد.

هیچ آسیبی به خود بنای خانه خدیوی وارد نشده است

مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان با بیان اینکه خانه خدیوی دارای دو پلاک ثبتی است که هر دو پلاک به اسم یک شخص است، می‌گوید: در زمان احداث پلاک شرقی، دیوار حیات قسمت جنوبی خانه خدیوی تخریب شده ولی هیچ آسیبی به خود بنای خانه خدیوی وارد نشده است.

امیر ارجمند با تاکید بر اینکه با شهرداری زنجان مکاتبه صورت گرفته تا مالک را ملزم به ساخت دیوار برای خانه تاریخی خدیوی کند، ادامه می‌دهد: همه اقدامات حفاظتی برای جلوگیری از تخریب عمارت خدیوی انجام شده و داربست، نصب علائم خطر و شمع گذاری در داخل این مجموعه انجام شده است.

وی با بیان اینکه خانه خدیوی دارای مالک خصوصی است، می‌افزاید: برای مرمت و حفاظت از خانه خدیوی تفاهم نامه‌ای با مالک خصوص این خانه به امضا رسیده که از محل اعتبارات ملی به صورت مشارکتی با مالک این بنا مرمت شود.

ارجمند با اشاره به اینکه کار مرمت بنای خدیوی آغاز شده است، می‌گوید: بنای خدیوی در چند فاز مرمت می‌شود و تلاش کردیم با شمع گذاری و مرمت شیروانی این بنا از نفوذ رطوبت به داخل بنا جلوگیری کنیم.

وی می‌گوید: طی سال‌های متمادی در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ اندودهای سیمانی به دیوارهای بنای تاریخی زده شده است که این اندودها تخریب شده و با توجه به اینکه این اندودها تاریخی نیستند هیچ نوع نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان با بیان اینکه براساس قانون خانه‌ها و عمارت‌های تاریخی که دارای مالک خصوص هستند باید به صورت مشارکتی با مالک مرمت شوند، ادامه می‌دهد: بسیاری از حجره‌های بازار تاریخی زنجان، سرای ملک، بیمارستان شهید بهشتی، دبیرستان دکتر شریعتی و کارخانه کبریت از جمله‌های بنای تاریخی هستند که با توجه دارا بودن مالک به صورت مشترک با افراد و یا دستگاه‌های دولتی مرمت می‌شوند.

ارجمند می‌افزاید: تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی که در حال حاضر سکونت در آنها وجود دارد توسط مالکین شخصی مرمت و حفاظت می‌شود و میراث فرهنگی نیز در کنار بررسی روند حفاظت از آنها در حفاظت و مرمت بناها به مالکین شخصی کمک می‌کند.

کد خبر 5084382

منبع: مهر

کلیدواژه: میراث فرهنگی زنجان امیر ارجمند خانه تاریخی ویروس کرونا محسن فخری زاده شیراز بارش برف محدودیت های کرونایی بارش باران کرمانشاه شیوع کرونا آمار کرونا ترور دانشمندان هسته ای گرگان بوشهر عکس استانها هفته بسیج میراث فرهنگی شهر زنجان خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۹۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت پل خاتون امسال پایان می‌یابد

مهدی ارباب‌نیا گفت: در مراحل مرمتی انجام شده تاکنون بخش‌هایی که از لحاظ سازه‌ای و ایستایی غیر قابل نگهداری بود و همچنین مرمت‌های غیراصولی دوره‌های مختلف که باعث سنگینی پل شده بود، برداشته شد.
او افزود: پس از اقدامات فنی استحکام بخشی و اجرای قسمت پایه‌ها و پایین پل، طاق پل مطابق با الگوی قدیمی سازه به شکل پر (ضربی) اجرا شد و اکنون قسمت‌های فوقانی طاق به شکل رومی اجرا می‌شود.
بنای اولیه این پل بر اساس برخی مستندات تاریخی به دوران سلجوقی برمی‌گردد که در دوران شاه عباس صفوی تکمیل و تعمیر شده و رونق یافته است. 
این پل با نام پل دختر، پل شاه‌عباسی، پل تاریخی کرج و پل خاتون شناخته می‌شود که بر اساس مستندات تاریخی نام خاتون را می‌توان قدیمی‌ترین نام این پل و منسوب به دوره سلجوقی عنوان کرد. 
پل تاریخی کرج در سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۵۰۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

باشگاه خبرنگاران جوان البرز کرج

دیگر خبرها

  • تخریب ۹ بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی قزوین
  • خسارت ۱۸۴ میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به ۶۰ بنای تاریخی سیستان و بلوچستان
  • فرونشست دوباره زمین در شهر یزد + فیلم
  • مرمت طرح‌های مشترک میراث فرهنگی و شهرداری در میبد
  • خانه انصاری ارومیه مرمت می‌شود
  • مرمت بخش تخریب شده شهر تاریخی بلقیس؛ بزودی
  • بنای تاریخی ملک زاهدان در اختیار صنعتگران صنایع دستی قرار می گیرد
  • ۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد
  • مرمت با کاهگل عامل ریزش دیوار دومین بنای خشتی و گلی ایران
  • مرمت پل خاتون امسال پایان می‌یابد