Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-24@18:43:59 GMT

ممنوعیت صدور چک حامل به چه معنی است؟

تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۷۶۴۰۴

ممنوعیت صدور چک حامل به چه معنی است؟

ساعت 24 - بر اساس قوانین جدید در ایران صدور چک در وجه حامل از ۲۲ آذر ماه ممنوع اعلام شده و چک‌های بانکی در وجه شخص معینی قابل صدور است.

تغییرات جدید که در قوانین جدید چک به اجرا درخواهد آمد و فقط محدود به چکهای حامل نیست، بازار معاملات ایران را که چک در آن نقش مهمی دارد، متاثر خواهد کرد.هدف اصلی قانون جدید "جلوگیری از صدور چک‌های بی‌محل" و دست به دست شدن چکها اعلام شده؛ هر چند کاهش چکهای برگشتی و "بستر سازی برای چکهای الکترونیک" هم از اهداف جانبی آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس اعلام بانک مرکزی در مرداد سال جاری بیش از ۸/۵ میلیون چک مبادله شد که از این تعداد بیش از ۷۹۴ هزار چک به ارزش حدود ١٩ هزار میلیارد تومان برگشت داده شده.موضوع چکهای برگشتی سالهاست به دلایل مختلف گریبانگیر شهروندان ایرانیست که بخشی از آن به کاهش رونق اقتصادی در سالهای اخیر و ناتوانی صادرکنندگان چک در پر کردن حساب‌های خود برمی‌گردد.بانک مرکزی ایران البته گفته است کارسازی چک تا اطلاع ثانوی به روال سابق همچنان ادامه دارد.

قانون جدید چک چه می‌گوید؟

آنچه از ۲۲ آذر ماه اجرایی می‌شود ماده‌ای از "اصلاح قانون چک" است که حدود دو سال پیش در سال ۱۳۹۷ تصویب شد.بر اساس این اصلاحیه باید زیرساختهای لازم برای ایجاد امکان استعلام آخرین وضعیت صادرکننده چک نظیر سقف اعتبار مجاز ، سابقه چک برگشتی ، میزان تعهدات تسویه نشده برای دریافت کننده چک فراهم باشد که بانک مرکزی می‌گوید این زیرساختها هم اکنون فراهم است.بر اساس قانون جدید صادرکنندگان چک باید جزئیات چک صادر شده و اطلاعات فرد دریافت کننده را در سامانه صیاد (صدور یکپارچه دسته چک) ثبت کنند؛ این اطلاعات مواردی نظیر کدملی، مبلغ و تاریخ سر رسید را شامل می‌شود.

به این طریق ، هویت کامل صادرکننده و دریافت کننده چک به صورت آنلاین ثبت می‌شود و بر خلاف عرف معمول (در چکهای حامل) که سالها ادامه داشته است فقط فردی که نام او به عنوان دریافت‌کننده چک در سامانه ثبت شده قادر به دریافت مبلغ و نقد چک خواهد بود.در قانون جدید، ثبت انتقال چک در سامانه "صیاد" جایگزین پشت‌نویسی سنتی چک شده است؛ در حقیقت هر چک دارای دو نسخه فیزیکی و آنلاین است.

آمنه نادعلی زاده، معاون بانک مرکزی می‌گوید: " این چک متفاوت از چک فیزیکی نیست تنها تفاوت این است که فیزیک از چک گرفته می‌شود و با امضای الکترونیک به چک الکترونیک اعتبار داده می‌شود".اجرای قانون جدید دارای مزایا و معایبی است؛ از جمله معایبی که بعضی به آن اشاره کرده‌اند نبود سهولت و سرعت سابق در معاملات است؛ هر چند طرفداران این قانون مزایای زیادی برای اجرای آن برشمرده‌اند.

بانک مرکزی می‌گوید افراد بدحساب و صادرکنندگان چک بی‌محل، مشمول محدودیت‌هایی نظیر عدم امکان دریافت دسته چک، عدم امکان افتتاح حساب بانکی جدید و عدم امکان دریافت تسهیلات بانکی می‌شوند.یکی از تاثیرات آنی ثبت آنلاین چکها، ثبت فوری غیرقابل پرداخت بودن چک در سامانه بانک مرکزی است که بر تمام حساب‌های صاحب آن تاثیرگذار خواهد بود و محرومیتهایی را در بر خواهد داشت.اگر چک به هر دلیلی برگشت بخورد دارنده چک اجازه ثبت اطلاعات در سامانه صیاد را نخواهد داشت و بر اساس آنچه اعلام شده دیگر نمی‌تواند چک جدیدی را صادر کند.چکهای حامل به دلیل فرد خاصی مالک آن نیست در صورت سرقت یا گم شدن می‌توانست مشکلاتی را برای صادرکننده چک بوجود آورد و پول بادآورده‌ای را نصیب یابنده یا سارق کند؛ و اثبات مالکیت آن مستلزم مراحل طولانی و زمان بریست.

در ایران برای سالها شغلهایی کاذب وجود داشته که یکی از آنها "شرخری" است؛ این افراد با در دست داشتن چکهای حامل دیگران، خود را مالک آن معرفی می‌کردند که با تهدید و زور چک را نقد می‌کردند؛ که حالا با قانون جدید دست‌کم در ظاهر امکان آن وجود ندارد.احزار هویت دو طرف (دریافت کننده یا صادرکننده چک) از جمله امکاناتیست که در قانون جدید از طریق سامانه بانک مرکزی امکان‌پذیر است؛ در گذشته برای انجام معاملات افراد باید صادر کننده چک را می‌شناختند تا بتوانند به چک صادر شده اعتماد کننددر قانون جدید این کار از طریق اعتبارسنجی سامانه‌ها انجام می‌شود.

همچنین فردی که می‌خواهد برای معامله خود از چک استفاده کند، نمی‌تواند بیشتر از مبلغ اعتباری که توسط سامانه‌های اعتبار سنجی چک برای وی تعیین شده است، چک صادر کند.قانون تجارت ایران در سال ۱۳۱۱ به تصویب رسید و برای اولین بار هم از "چک" در همین قانون سخن به میان آمده بود.در اولین قانون تجارت این کشور از چک به عنوان مصداقی از اسناد تجاری (برات و سفته) یاد شده بود؛ در سال ۱۳۱۲ ماده‌ای به قانون تجارت اضافه شد که براساس آن صدور چک بلامحل، مشمول کلاهبرداری قرار گرفت.

بی بی سی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: دریافت کننده قانون جدید بانک مرکزی کننده چک صدور چک بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۷۶۴۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور پروانه کسب برای بازنشستگان

 به گزارش صدای ایران، دریافت جواز کسب برای هرکسی امکان‌پذیر است. حتی بازنشستگان و کارمندان مختلف نیز می‌توانند برای دریافت جواز مرتبط با بیزینس خود اقدامات لازم را انجام دهند. به طور حتم اگر اطلاعات جامع و کاملی درباره شرایط و مراحل دریافت جواز در اختیارتان باشد، در بازه زمانی بسیار کوتاهی می‌توانید این سند حقوقی را دریافت کنید.

در کل اگر فعالیت قانونی دارید، فرقی ندارد که حوزه فعالیت شما چیست. چه بازنشسته و‌کارمند باشید و چه در حال تحصیل، اگر شرایط و مدارک شما کامل باشد، به راحتی می‌توانید پروانه کسب برای فعالیت‌های تجاری خود دریافت کنید. قطعا با دریافت این مجوز نه تنها از محصولات و خدمات خود به صورت قانونی محافظت می‌کنید، بلکه امکانات دیگری نیز در اختیارتان قرار می‌گیرد که در ادامه بیشتر در مورد آن‌ها توضیح می‌دهیم.

معرفی انواع پروانه کسب

پیش از اقدام برای ثبت نام و دریافت پروانه کسب، باید با انواع آن آشنا شوید. در واقع این گواهی براساس نوع مشاغل به چهار دسته مختلف تقسیم شده است که باید متناسب با نوع بیزینس خود پروانه کسب مورد نظر را انتخاب کنید. اکنون به معرفی هریک از این دسته‌ها می‌پردازیم:

جواز کسب توزیعی

جواز کسب توزیعی به آن دسته از افرادی تعلق می‌گیرد که در زمینه فروش اقلام مصرفی فعالیت می‌کنند. بنابراین اگر شما فروشنده لباس هستید یا اقلام آرایشی و بهداشتی برای فروش دارید، باید مجوز رسمی توزیعی دریافت کنید. در غیر اینصورت تمام فعالیت‌های شما غیر قانونی خواهد بود.

جواز کسب تولیدی

افرادی که می‌خواهند در زمینه تولید پوشاک، مواد پلاستیکی، نان و شیرینی و... یک مکانی را برای فعالیت‌های تجاری خود انتخاب کنند، باید جواز کسب تولید را از صنف مربوطه دریافت کنند. در واقع این جواز برای افرادی صادر می‌شود که قصد تولید محصولات مختلف را دارند و باید شرایط آن را به طور کامل رعایت کنند.

جواز کسب فنی

این نوع جواز مختص افرادی است که در حوزه تعمیرات وسایل الکتریکی یا ابزارهای فنی فعالیت می‌کنند. هدف اصلی این افراد تعمیرات وسایل مختلف است. به همین علت حتما باید مدرک فنی و حرفه‌ای مختص به شغل خود را داشته باشند تا جواز کسب برایشان صادر شود.

جواز کسب خدماتی

مشاغلی که به جای ارائه و تولید کالا، خدمات مختلفی را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهند، نیاز به دریافت جواز کسب خدماتی دارند. آرایشگاه‌های مردانه و زنانه نمونه بارزی از این نوع مشاغل هستند که به این نوع جواز کسب احتیاج دارند و بدون این مجوز هرگونه فعالیت آن‌ها غیر قانونی خواهد بود.

شرایط دریافت جواز کسب برای بازنشستگان چیست؟

شرایط دریافت جواز کسب با توجه به نوع مشاغلی که در نظر دارید، متفاوت خواهد بود. اما در حالت کلی به دو صورت موقتی و دائم اهدا می‌شود. جواز موقتی یکساله است و نیاز به تمدید مجدد دارد. اما جواز دائم تا پنج سال اعتبار دارد و در صورت اتمام می‌توانید آن را تمدید کنید.

بدون شک برای دریافت هریک از این مجوزهای کسب شرایطی وجود دارد که فرد باید به طور کامل آن‌ها را رعایت کند. بنابراین فرقی ندارد که بازنشسته باشید یا یک کارمند فعال، در هر صورت باید شرایط و ضوابط زیر را رعایت کنید تا جواز کسب به شما تعلق گیرد.

بیش از هرچیز باید بدانید که جواز کسب تنها به افرادی تعلق می‌گیرد که در گذشته هیچ‌گونه مجوزی را دریافت نکرده باشند. اگر آقا هستید حتما باید گواهی پایان خدمت، معافیت و پایان تحصیل در اختیارتان باشد تا بتوانید جواز کسب دریافت کنید. برای دریافت پروانه کسب باید وضعیت ملک مورد نظر مشخص شود. اگر مالک هستید و قصد دارید جواز کسب برای ملک خود دریافت کنید، باید سند مالکیت را به همراه داشته باشید. اگر ملک شما استیجاری است، باید اجاره‌نامه ارائه دهید. اگر قصد فعالیت با سازمان‌های دولتی دارید، باید مبایعه نامه به نام خود داشته باشید. بازنشستگان باید مانند سایر افراد گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و سابقه سو پیشبنه را از سازمان‌های نظارتی و آزمایشگاه‌های مربوطه دریافت کنند تا به آن‌ها جواز کسب تعلق گیرد. ارائه آخرین مدرک تحصیلی نیز جزو شرایط دریافت پروانه کسب است. البته اگر سن بالاتری دارید تنها کافیست سواد خواندن و نوشتن خود را اثبات کنید. می‌توانید در این زمینه مدارک مربوط به دوران ابتدایی را ارائه دهید. برای دریافت پروانه کسب حتما باید در حوزه مربوط به فعالیت‌های تجاری خود حداقل ده ساعت آموزش دریافت کنید و گواهی آن را برای اخذ مجوز به همراه داشته باشید. این آموزش‌ باید در مراکز و موسسات معتبر انجام شود. در آخر نیز شما باید از اداره اماکن نیروی انتظامی یک برگه تاییدیه به عنوان موافقت‌نامه داشته باشید تا بتوانید یک مکانی را برای فعالیت‌های تجاری خود ثبت کنید. 

ارائه گواهی سلامت و بهداشت نیز یکی دیگر از شرایط ثبت مجوز کسب و کار برای بازنشستگان است. البته برای همه کسب‌و‌کارها این برگه لازم نیست و در صورت نیاز باید دریافت کنید. 

مدت زمان دریافت جواز کسب برای بازنشستگان چقدر است؟

بازنشستگان یا هر صنف دیگری برای دریافت جواز کسب باید شرایط و مدارکی که عنوان شد را به همراه داشته باشند. پس از ثبت درخواست اولیه، اگر شرایط شما برای صدور مجوز برقرار باشد، یک نامه کتبی از سوی سازمان اصلی دریافت می‌کنید. از صدور این نامه به مدت سه ماه فرصت دارید که مدارک مورد نیاز را تکمیل کنید. این مدارک شامل گواهی وضعیت فعلی واحد، گواهی پایان خدمات، گواهی بهداشت و سلامت و... می‌شود. اگر مدارک کامل بود در عرض ۱۵ روز پروانه کسب در اختیار شماست.

افرادی هستند که به دلیل مشغله‌های کاری یا عدم تجربه در این زمینه نمی‌توانند برای دریافت جواز کسب اقدام کنند. در اینجا می‌توانید از کارشناسان مجموعه‌هایی که در این زمینه فعالیت دارند، مانند ثبت شو، برای دریافت این گواهی کمک بگیرید. ثبت شو یک وبسایت معتبر است که در زمینه خدمات ثبت و مالیات فعالیت می‌کند و می‌توانید برای دریافت پروانه کسب روی این مجموعه حساب کنید. همکاری با این پلتفرم بسیار راحت و سریع است و با یک هزینه مناسب تمام کارها بدون دردسر انجام می‌شود.

برگرفته شده از وبلاگ سایت ثبت شو


دیگر خبرها

  • صدور پروانه کسب برای بازنشستگان
  • هر آنچه که کاربران «تیک تاک» باید درباره ممنوعیت آن در آمریکا بدانند
  • ممنوعیت تیک‌‌تاک در آمریکا تبدیل به قانون شد
  • صدور مجوز الکترونیک کسب و کار
  • لایحه ممنوعیت تیک‌تاک در مجلس سنا تصویب شد
  • تصویب ممنوعیت تیک‌تاک در آمریکا
  • آمریکا ممنوعیت تیک تاک را در سنا تصویب کرد
  • سنای آمریکا لایحه ممنوعیت تیک‌تاک را تصویب کرد
  • ثبت ۱۰۰۰ درخواست صدور مجوز الکترونیکی در استان مرکزی
  • مبارزه تیک‌تاک با لایحه ممنوعیت در آمریکا