Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر صمت با بیان این که بورس کالا محور شفافیت و رقابت است گفت: قیمت گذاری دستوری کنار مى رود. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، شب گذشته علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به کلی حواشی هفته های اخیر پایان داد.

رزم حسینی به صراحت اعلام کرد که وزارت صمت به هیچ عنوان به دنبال قیمت گذاری دستوری فولاد یا هر محصول دیگری نیست بلکه مدافع تولید و شفافیت به کمک بورس کالاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی نکات مهم گفته های وزیر صمت به این شرح است:

وزارت صمت مدافع تولید بوده و با قیمت گذاری دستوری مخالف است

محور شفافیت، بورس کالاست

بورس کالا آمده است تا شفافیت و رقابت ایجاد کند و همه کالاها در آن معامله شود

اینکه فقط بخشی از محصولات در بورس عرضه شود و مابقی در پستوها، به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: قیمت گذاری دستوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۸۱۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیرعامل راه آهن: اهل شفافیت هستیم نه آرایش حساب + فیلم

تین نیوز

مدیرعامل راه آهن در جمع خبرنگاران درخصوص اینکه آیا شرکت راه آهن آثار قیمت های تکلیفی دولت را در صورت های مالی خود برآورد و منتشر کرده یا خیر، گفت: طبیعتا قیمت گذاری پایین یکی از عواملی است که در وضعیت امروز راه آهن نقش اساسی بازی کرده و در عدم توفیق شرکت راه آهن و شرکت های بخش خصوصی بسیار موثر بوده است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ریل نیوز، میعاد صالحی مدیرعامل راه آهن با بیان اینکه یکی از اقدامات دوره مدیریتی اش ایجاد شفافیت در حوزه ریلی است، گفت: در دولت قبل متاسفانه مدیران سابق با آرایش حساب ها زیان راه آهن را یا کم نشان دادند یا اینکه در یک سال هم راه آهن را سودده نشان دادند. اما در دو سال اخیر با بررسی های سازمان حسابرسی مشخص شد یک زیان شش هزار میلیارد تومانی از عملکرد سال های ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ برای ما به یادگار گذاشته اند. نکته قابل تامل اینکه، ما فقط وارث این زیان نیستیم، بلکه در آن زمان مدیرانی که راه آهن را سودده نشان داده اند (با آرایش حساب ها) علاوه بر پاداشی که گرفته اند، باعث شده اند خزانه داری کل کشور بابت سودی که آنها به ظاهر ساخته اند، از ما درخواست مالیات و سود سهم دولت را داشته باشد.

وی گفت: جالب است بدانید که در صورت های حسابرسی شده بندهایی که سازمان حسابرسی برای سال های ۹۷ تا ۹۹ آورده بعضا در یک سال تا ۳۴ بند هم می رسد. این حجم از ابهام و عدم شفافیت در عملکرد آن سال ها بی سابقه است.

حجم ویدیو: 5.44M | مدت زمان ویدیو: 00:02:45 دانلود ویدیو آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • توزیع ۲۰۳ تن کالای اساسی در بیضا طی سالی که گذشت
  • تشدید برخورد با افزایش دهندگان خودسرانه قیمت کالا و خدمات در اردبیل
  • برخورد با افزایش خودسرانه قیمت کالا و خدمات در اردبیل
  • افزایش قیمت کالا‌های اساسی وارداتی با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تخلف است
  • حقوق و عوارض گمرکی کالا‌های اساسی و ارزش افزوده یک درصد شد
  • پیشگیری از قاچاق کالا‌های سلامت محور و عملیات هوایی برای نجات بیمار در نیشابور
  • بورس سرخپوش شد، سکه آمپر چسپاند؛ آیا سفر مردم بی تاثیر از دلار آزاد است؟
  • قیمت خودروی تولید داخل به یک میلیارد تومان رسید!
  • شفافیت و حذف واسطه‌گری بازار طلا با حراج شمش
  • مدیرعامل راه آهن: اهل شفافیت هستیم نه آرایش حساب + فیلم