Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@10:36:22 GMT

کانون اولین عشق من بود

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۰۰۷۹۸

کانون اولین عشق من بود

علی میرزائی که به تازگی کتاب «یک شاخه در سیاهی جنگل...» را درباره تاریخچه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر کرده است می‌گوید: کانون اولین عشق من بود.

مدیرمسئول مجله «نگاه نو» درباره کتاب خود که در انتشارات نگاره آفتاب منتشر شده است، به ایسنا گفت: درباره کانون قبل از انقلاب دو نظریه وجود دارد؛ عده‌ای می‌گویند که کانون را فرح پهلوی ایجاد کرده بود تا چپ‌ها را جمع کند، گروهی هم فکر می‌کنند آن‌جا سازمانی بود که چریک پرورش می‌داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این‌ها واقعیت ندارد، کانون سازمان فرهنگی صلح‌آمیز عمیقی بود که کار خود را از کودکان تا نوجوانان ۱۵-۱۶ ساله شروع کرده بود. پدیده‌ای به نام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را در کشورهای دیگر نداریم، البته مشابهش در فرانسه وجود دارد. از این جهت ایده ارزشمندی بود و باید تحول پیدا می‌کرد که این اتفاق نیفتاد.


او افزود: از طرف دیگر، کسانی درباره کانون می‌نویسند که سن‌شان به آن سال‌ها قد نمی‌دهد. کانون در سال ۱۳۴۴ تأسیس شد؛ اما کسی که متولد ۱۳۷۰ است درباره کانون قبل از انقلاب صحبت می‌کند. می‌خواستم با نوشتن این کتاب مرجعی مستند و قابل دفاع از کانون آماده شود تا اگر کسی می‌خواهد درباره کانون حرف بزند به آن استناد کند.


میرزائی با بیان این‌که بسیاری از مدیران کانون یا فوت شدند و یا در ایران نیستند، اظهار کرد: درباره کانون خود کانونی‌ها باید حرف بزنند. گاه برخی از کانونی‌های خارج از ایران درباره کانون حرف می‌زنند اما یادشان می‌رود درباره اساس کانون یعنی کتابخانه‌هایش حرف بزنند. اول کتابخانه‌های کانون ایجاد شد و بعد فعالیت‌های کانون از دل کتابخانه‌ها جوشید؛ مثلا بچه‌های کتابخانه ۱۷ کانون در دروازه غار تهران، گروه تئاتر تشکیل دادند، بعد مدیران کانون متوجه شدند بچه‌ها چه چیزی می‌خواهند و تئاتر مدرن برای آن‌ها ایجاد کردند. درباره نقاشی و موسیقی و سینما هم به همین ترتیب بود. در واقع نیازها از دل کتابخانه‌ها جوشید و کانون به آن‌ها جواب داد. کانون دو میلیون عضو داشت، تعدادی از بچه‌های کانون در شاخه‌های هنری در سال‌های بعد از انقلاب در تلویزیون و سینما درخشیدند و صاحب‌نام شدند؛ مثلا خانم معتمدآریا از بچه‌های کانون است، یا حسین علیزاده و آقای لطفی از مربیان بچه‌های کانون بودند.


او سپس گفت: برخی چنان درباره کانون می‌گویند که انگار کانون برای فرح پهلوی بود و مدیران کانون هرشب کنار او شام می‌خوردند، من هشت سال در کانون پرورش فکری بودم و یک بار هم این اتفاق نیفتاد. کانون زاده ذهن لیلی امیرارجمند بود. او مدیرانی را استخدام می‌کرد که جوان بودند؛ من آن زمان ۲۳ سالم بود و خانم امیرارجمند ۲۶ سال داشتند. در مصاحبه‌ای از او پرسیدم چطور جرأت می‌کردید که کارهای مهم را به جوانان می‌دادید و او گفت کارهای مشکل را جوانان راحت‌تر انجام می‌دادند و کسانی که سنی از آن‌ها رفته جسارت نداشتند. صحبت از مدیریت ۳۲۰ کتابخانه دایر، کتابخانه‌های سیار شهری، روستایی و عشایر است. برخی از کتابدارها با اسب و قاطر ‌و الاغ برای بچه‌ها کتاب می‌بردند، یا با قایق کتاب می‌بردند. دو میلیون نفر عضو کتابخانه‌های کانون بودند که کمترین خدمت کانون به آن‌ها ارائه ۱۰۰ میلیون کتاب بود. در کنار این موضوع آموزه‌های هنری هم بود.


میرزائی با بیان این‌که اکثر کتابخانه‌های کانون در جنوب شهر بودند، بیان کرد:  کانون ارگانی برای گذراندن اوقات فراغت بالنده برای کودکان و بدون تبعیض بود. 


او همچنین گفت: در این سال‌ها چندین‌بار برای خرید به فروشگاه‌های کانون رفتم و دیدم اکثر کتاب‌هایی را که قبلا چاپ می‌شد جمع کرده‌اند. زمانی که آقای چینی‌فروشان مدیر بود به او گفتم این‌ها سرمایه بزرگی است؛ مثلا کتاب «کودک، سرباز و دریا» که از کتاب‌های خوب جهان است چرا دیگر چاپ نمی‌شود، نه انحرافی دارد و نه مترجمش مشکلی داشته است. این کتاب‌ها را تجدید چاپ کنید تا بچه‌ها بخوانند؛ بازار پر از کتاب‌های نامربوط و ضعیف است.


او سپس تأکید کرد: کار غلطی که کانون در ادامه فعالیتش کرد این بود که از توجه به کتابخانه‌ها غافل شد و به کاری پرداخت که به این نهاد ربطی ندارد و کلاس‌های زبان را باز کرد. کانون یک نهاد پرورشی است نه آموزشی. آموزش زبان کار آموزش و پرورش و مراکز خصوصی است نه کانون. کانون انرژی خود را برای کاری به هدر می‌دهد که به آن مربوط نیست. کانون باید برای امروز نوزایی می‌شد اما نشد.


میرزائی با بیان این‌که از سال ۱۳۵۰ تا شهریور ۱۳۵۹ مدیر کتابخانه‌های کانون بوده است، گفت: در جایی گفتم فصلنامه «نگاه نو» آخرین عشق من است، کانون هم اولین عشق من بود. احساسی که به عشق اول داریم فراموش‌شدنی نیست. کانون محل کار من نبود؛ خانه‌ام بود. کانون خدمتی که به کشور کرد این بود که ۵۰۰ مدیر پرورش داد؛ در سال ۵۵ دفاتر کانون در مراکز استان‌ها به وجود آمد و به جای این‌که مدیری بیاورد، فردی را استخدام می‌کرد و پرورش می‌داد. در زمان انقلاب کانون ۵۰۰ مدیر ۳۵ساله داشت.

انتهای پیام   

منبع: ایسنا

کلیدواژه: علی میرزایی کتابخانه های کانون درباره کانون کتابخانه ها کتاب ها بچه ها عشق من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۰۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شبکه کتابخانه‌ای ایران جزو ۲۰ کشور اول دنیا است

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، گفت: از لحاظ تعداد کتابخانه‌ها و دسترسی جزو ۲۰ کشور برتر دنیا هستیم. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، مهدی رمضانی پیش‌ از ظهر امروز در دیدار با نماینده ولی‌فقیه در کردستان ضمن قدردانی از حسن نظر، نگاه مثبت و توجه عملی نماینده حضرت آقا به حوزه کتابخانه و واگذاری ساختمان کتابخانه امام خامنه‌ای در استان، اظهار داشت: خوشبختانه به برکت انقلاب و نگاه رفیع مقام معظم رهبری شبکه کتابخانه‌های کشور جزو شبکه برتر دنیا است به طوری‌که از لحاظ تعداد کتابخانه‌ها و دسترسی جزو 20 کشور برتر دنیا هستیم.

وی با ذکر اینکه از لحاظ تعداد کتابخانه‌ها در منطقه جایگاه اول، در آسیا جزو 5 کشور نخست و در جهان اسلام نیز وضعیت خوبی داریم، گفت: در کشوری همچون رم 3800 کتابخانه عمومی، ترکیه 1200 کتابخانه و مصر 300 کتابخانه وجود دارد. سال گذشته میزبان سران این کشورها بودیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به ظرفیت کتابخانه‌های عمومی بر استفاده از این پتانسیل در جهت ترویج فرهنگ مطالعه در کشور تأکید و بیان کرد: شبکه کتابخانه که دسترسی را فراهم کرده و خدماتی که در این شبکه تعریف می‌شود، دو عنصری است که مورد توجه بوده و در این حوزه حدود 40 خدمت در حال انجام و ارائه است.

اجرای طرح کتابخانه‌ الکترونیکی در کشور

وی از اجرای طرح کتابخانه‌های بدون کتاب؛ کتابخانه‌ الکترونیکی یا آینده در کشور خبر داد و افزود: کتابخانه بدون کتاب»؛ نسل جدیدی از کتابخانه‌هاست که در آن خبری از کتاب کاغذی نیست و به جای آن تجهیزات و امکان دسترسی به منابع الکترونیکی و صوتی، پایگاه‌های اطلاعات علمی، انواع بازی‌، فیلم، موسیقی، منابع یادگیری الکترونیک در اختیار کاربران قرار داده می‌شود که تاکنون به عنوان نمونه در تهران اجرا شده و در نقاط دیگر راه‌اندازی خواهد شد.

رمضانی با بیان اینکه طرح کتابخانه‌های بدون کتاب در کشورهای شمال اروپا اجرا شده که همگام با آن در کشور دنبال خواهد شد، تصریح کرد: ارائه خدمات کتابخانه در مواقع بحران، سیل و زلزله نیز در دستور کار است.

وی توسعه خدمات کتابخانه در جهت رونق کسب و کار را از دیگر اقدامات حوزه کتابخانه‌های کشور خواند و عنوان کرد: کتابخانه محل آموزش عمومی است و هر شغلی نیازمند آموزش و مهارت است که به جامعه هدف آموزش داده می‌شود.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به وضعیت کتابخانه در استان، از تلاش برای کمبود شهرها و روستاهای فاقد کتابخانه در کردستان خبر داد و خاطرنشان کرد: در کردستان، 10 شهر فاقد کتابخانه بوده که امیدواریم مدیریت عالی استان از لحاظ فضا و مکان کمک کرده و ما نیز تجهیزات لازم را خریداری خواهیم کرد.

اتصال کتابخانه‌های عمومی به مدارس

وی  اجرای طرح هدهد سفید در چهار سطح و توجه به حوزه کودک و نوجوان را از دیگر برنامه‌های اولویت‌دار حوزه کتابخانه عنوان کرد و گفت: در همین راستا راه‌اندازی کتابخانه، برنامه تلویزیونی و جایزه برتر صورت گرفته و تلاش ما بر این است که بتوانیم کودک و نوجوانان را بیش از پیش به سمت کتاب و کتابخوانی ترغیب کنیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تلاش برای تحقق عدالت فرهنگی و افزایش سطح دسترسی مردم به کتاب و کتابخانه را جزو دستورات اکید رئیس جمهور دانست و یادآور شد: اتصال کتابخانه‌های عمومی به مدارس، اختصاص زنگ مطالعه و شیوه آداب مطالعه نیز در دستور کار است تا از این طریق بتوانیم نقایص و کمبودها را جبران کنیم.

انتهای پیام/481/

دیگر خبرها

  • شبکه کتابخانه‌ای ایران جزو ۲۰ کشور اول دنیا است
  • افتتاح اولین کتابخانه تخصصی مستقل کودک در خراسان جنوبی
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • اجرای پویش بگذارید کتاب‌ها نفس بکشند در چهارمحال و بختیاری
  • پویش «بگذارید کتاب‌ها نفس بکشند» در چهارمحال و بختیاری
  • کتابخانه ویژه دفاع مقدس در مازندران دایر می شود
  • تاریخ طب در ایران پس از اسلام در فهرست صد کتاب ماندگار قرار گرفت
  • غاز حرکت دومین کتابخانه سیار تایباد خراسان رضوی
  • ماجرای کتاب به امانت گرفته‌شده‌ای که بعد از یک قرن به کتابخانه بازگشت!