Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - کیومرث کلانتری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی یوزپلنگ پیامی صادر کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در متن پیام کیومرث کلانتری آمده است: بدون تردید مقوله حفاظت از محیط زیست از جمله مهم ترین ارکانی است که چندین سال است از جانب جوامع بین المللی مورد توجه ویژه بوده است و به همین منظور متولیان حفاظت از محیط زیست در سراسر جهان به منظور معطوف نمودن توجه آحاد جامعه به موضوعات مهم زیست محیطی ، روزهایی از تقویم سالانه را به این رویدادهای مهم اختصاص می دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به همین منظور صندوق حفاظت از یوزپلنگ درسال 2010 با در نظر گرفتن اهمیت موضوع در خطر انقراض بودن یوزپلنگ، با برگزیدن روز چهارم دسامبر(چهاردهم آذر ماه) برای ارتقای آگاهی و تنویر افکار عمومی در خصوص این گونه ارزشمند، این روز را بعنوان روز جهانی یوزپلنگ نام گذاری کرد.
یکی از زیبا ترین و نادرترین گربه سانان جهان که روزگاری قلمرو آن در گستره وسیعی از مناطق آفریقایی ،آسیای مرکزی و شبه قاره هند بوده است و در حال حاضر گستره دو زیر گونه افریقایی و آسیایی آن به دلایل متعدد بسیار محدود شده است و طی 100 سال گذشته جهان بیش از 90 درصد جمعیت های یوزپلنگ موجود در طبیعت را از دست داده است. از مهم ترین عوامل تهدید این گونه می توان به تخریب زیستگاه و نابودی سکونتگاه این گونه ارزشمند بدلیل افزایش تعارضات انسانی و نقش مستقیم انسان در تخریب قلمرو این گربه سان ارزشمند اشاره کرد که در نتیجه فعالیتهایی از جمله کشاورزی، معدنکاوی، جاده کشی است.
همچنین تلفات ناشی از سوانح جاده ای، شکار بی رویه گونه و طعمه های آن نیز از مهم ترین عوامل تهدید یوز پلنگ است.
تجارت غیر قانونی این گونه نیز با هدف نگهداری بعنوان حیوان خانگی از دیگر عوامل تهدید آن در سطح جهانی به حساب می آید.
یوز پلنگ افریقایی با جثه اندکی بزرگتر نسبت به زیر گونه آسیایی (ایرانی)و جمعیتی حدود 7500 قلاده در طبیعت به مراتب از وضعیت بهتری نسبت به زیرگونه آسیایی برخوردار است. در حالی که زیر گونه آسیایی به نسبت وضعیت بسیار بحرانی تری را سپری می نماید و در حال حاضر قلمرو آن صرفا به لکه های زیستگاهی در چند استان در کشور ایران محدود است.
با توجه به فعالیتهایی که طی بیست سال گذشته در چارچوب پروژه بین المللی حفاظت از یوز پلنگ آسیایی و دیگر اقدامات حفاظتی برای حفاظت از این گونه در زیستگاه های منتخب از جمله پارک ملی کویر، پناهگاه حیات وحش نایبندان و دره انجیر،منطقه حفاظت شده بافق و ذخیره گاه زیستکره توران و پناهگاه حیات وحش میاندشت در ایران به انجام رسیده است، علاوه بر حفاظت از این گونه در زیستگاه، اطلاعات ارزشمندی در خصوص وضعیت و اکولوژی یوز پلنگ آسیایی گردآوری شده است.
از اهم اقداماتی که طی سالهای گذشته در راستای حفاظت از یوز پلنگ آسیایی در ایران به انجام رسیده است می توان به پایش و سرشماری یوز و طعمه های آن و همچنین ارتقای وضعیت حفاظتی این گونه در شش میلیون هکتار زیستگاه آن و همچنین طرح پوشش بیمه گونه ،انجام فاز مقدماتی تکثیر و پرورش در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و انعقاد تفاهم نامه با پژوهشگاه رویان برای انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک است.
از نکات امیدوار کننده طی ماههای اخیر ثبت و مشاهده جمعیتهایی از چند خانواده این گونه در پارک ملی توران استان سمنان به عنوان مهم ترین زیستگاه واجد جمعیت زایای یوز پلنگ آسیایی است که این مهم در کنار اقدامات مداخله ای مانند طرح تکثیر در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و افزایش جمعیت طعمه های آن در زیستگاه های مورد نظر می تواند نوید بخش نقاطی روشن به منظور حفظ این گنجینه ژنتیکی در جهان باشیم.
ضمن تبریک روز جهانی یوزپلنگ، امیدواریم تلاش های در حال انجام برای حفاظت از این گونه ی شگفت انگیز به ثمر بنشیند و این سریعترین حیوان خشکی درجولانگاه رقابت با انقراض پیروز گشته، آیندگان را نیز از شگفتی های خود بهره مند سازد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: یوز پلنگ آسیایی روز جهانی یوز محیط زیست پارک ملی مهم ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۴۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیز سازمان حفاظت محیط زیست برای ایجاد مجمع خیرین در استان‌ها

امیر عبدوس در کارگاه آموزشی توجیهی مدیران محیط زیست کشور و استان‌ها در شیراز درباره اهم اقدامات دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: خوشبختانه سال گذشته سالی بسیار پرتلاش و پردستاورد در حیطه تکالیف دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی بود و جهت‌گیری اقدامات این دفتر منطبق با رویکرد دولت انقلابی و مردمی و متناسب با سند تحول دولت مردمی و بیانیه گام دوم انقلاب و سایر اوامر و فرامین رهبر معظم انقلاب بر مردمی‌سازی امور و ارتقای فرهنگ حفظ محیط زیست متمرکز بود.

او افزود: در این مسیر طرح‌ها و برنامه‌هایی برای اولین بار تعریف شدند که هریک در چارچوب آموزش و افزایش مشارکت گروه‌ها و مخاطبان اثرگذار جامعه در ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست موثر بودند.

عبدوس ادامه داد: یکی از مهم‌ترین این طرح‌ها ماموریت محور کردن استان‌ها در حیطه آموزش مخاطبان خاص در قالب طرح پرچمداری بود. بدین شکل که هر استان، پرچمدار آموزش مبانی و موضوعات محیط زیستی به یکی از گروه‌های مخاطبان اجتماعی و موظف شد دستورالعمل و محتوا‌های مورد نیاز برای آموزش این قشر از مخاطبان را تهیه و به عنوان الگویی برای سایر استان‌ها ارائه کنند.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: در این زمینه ۳۱ کتاب دستورالعمل آموزشی برای ۳۱ گروه از مخاطبان خاص اجتماعی تدوین و برای استفاده استان‌ها چاپ خواهد شد.

عبدوس اضافه کرد: ایجاد بستر‌هایی برای فعالیت‌های آموزشی و فرهنگی محیط زیستی در دستگاه‌های اجرایی و نهاد‌های عمومی در سطح کشور از طریق ایجاد خانه‌های محیط زیست در این دستگاه‌ها اعم از دهیاری‌ها، شهرداری‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، مساجد، کتابخانه‌ها و ... به عنوان حلقه‌های میانی مشارکت مردم دیگر طرحی بود که در سال ۱۴۰۲ اجرا شد.

او ادامه داد: تهیه و ابلاغ اساسنامه‌ای مشترک برای ایجاد مجمع خیرین در هر استان به منظور فراهم شدن بستر مشارکت داوطلبانه و خیرانه مردمی در طرح‌های محیط زیستی و عام‌المنفعه، مستندسازی دانش بومی و سنتی محیط زیستی و جمع‌آوری آنها برای چاپ کتاب دانش سنتی هر استان، تسهیل‌گری برای ایجاد تعامل سازنده میان سازمان و ادارات کل تابعه با تشکل‌های مردم‌نهاد محیط زیستی و برگزاری جلسات مستمر با آنها، ثبت روز آموزش همگانی محیط زیست در تقویم رسمی کشور مصادف با ۱۵ اسفندماه و روز درختکاری و اجرای برنامه‌های متنوع طی یک هفته برای بزرگداشت این مناسبت در ستاد مرکزی سازمان و ادارات کل استان‌ها نیز اقدمات مهم دیگری بود که به همت دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شدند.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین گفت: سند برنامه ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست به همت و تلاش معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان و دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی در سال ۱۴۰۲ بازنگری و با هدف نهادینه‌سازی بنیان‌های توحیدی، انقلابی و محیط زیستی آن مورد تحول اساسی قرار گرفته و در بهمن ماه ۱۴۰۲ به تصویب شورای فرهنگ عمومی کشور رسید.

او افزود: تسهیلگری مشارکت همگانی در حفظ محیط زیست و ارتقاء سرمایه اجتماعی از طریق ایجاد حلقه‌های میانی یکی از مهم‌ترین راهبرد‌های دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست است که براساس آموزه‌های بیانیه گام دوم انقلاب و رهنمود‌های رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) در دولت مردمی انقلابی، بند‌های ۱۰ و ۱۱ و ۱۲ سیاست‌های کلی نظام در حوزه محیط‌زیست و مفاد سند اخیرالذکر در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • اولین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه خوزستان متولد شدند
  • پاکسازی حاشیه سد مهاباد به مناسبت روز جهانی زمین پاک
  • افزایش اعتبارات محیط زیستی در راستای رفع چالش‌ها
  • ماجرای پرسه توله شیر در خانه مرد ساروی چیست؟
  • پلنگ و میمون و مار پیتون در خیابان‌های مازندران/ و حالا پرسه توله شیر در خانه باغ مرد ساروی
  • حضور آفرود سواران در عرصه های منابع طبیعی ممنوع می باشد
  • ماجرای پرسه توله شیر در خانه باغ چه بود؟
  • خیز سازمان حفاظت محیط زیست برای ایجاد مجمع خیرین در استان‌ها
  • تحویل ۲ بره میش وحشی به اداره محیط زیست تایباد
  • «ایستاده با گرگ» به یک جشنواره جهانی دیگر رفت/ حضور در بخش رقابتی