Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-19@15:31:47 GMT

پیامی به مناسبت «روز جهانی یوزپلنگ»

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۰۵۵۴۶

پیامی به مناسبت «روز جهانی یوزپلنگ»

کیومرث کلانتری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی یوزپلنگ پیامی صادر کرد.


به گزارش ایسنا، در متن پیام کیومرث کلانتری آمده است: بدون تردید مقوله حفاظت از محیط زیست از جمله مهم ترین ارکانی است که چندین سال است  از جانب جوامع بین المللی مورد توجه ویژه بوده است و به همین منظور متولیان حفاظت از محیط زیست در سراسر جهان به منظور معطوف کردن توجه آحاد جامعه به موضوعات مهم زیست محیطی ، روزهایی از تقویم سالانه را به این رویدادهای مهم اختصاص می دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

به همین منظور صندوق حفاظت از یوزپلنگ درسال ۲۰۱۰ با در نظر گرفتن اهمیت موضوع در خطر انقراض بودن یوزپلنگ، با برگزیدن روز چهارم دسامبر(چهاردهم آذر ماه) برای ارتقای آگاهی و تنویر افکار عمومی در خصوص این گونه ارزشمند، این روز را بعنوان روز جهانی یوزپلنگ نام گذاری کرد.

 یکی از زیباترین و نادرترین گربه سانان جهان که روزگاری قلمرو آن در گستره وسیعی از مناطق آفریقایی، آسیای مرکزی و شبه قاره هند بوده است و در حال حاضر گستره دو زیر گونه افریقایی و آسیایی آن به دلایل متعدد بسیار محدود شده است و طی ۱۰۰ سال گذشته جهان بیش از ۹۰ درصد جمعیت‌های یوزپلنگ موجود در طبیعت را از دست داده است. از مهم ترین عوامل تهدید این گونه می توان به تخریب زیستگاه و نابودی سکونتگاه این گونه ارزشمند بدلیل افزایش تعارضات انسانی و نقش مستقیم انسان در تخریب قلمرو این گربه سان ارزشمند اشاره کرد که در نتیجه فعالیتهایی از جمله کشاورزی، معدنکاوی، جاده کشی  است.

همچنین تلفات ناشی از سوانح جاده ای، شکار بی رویه گونه و طعمه های آن نیز از مهم ترین عوامل تهدید یوز پلنگ است.

 تجارت غیر قانونی این گونه نیز با هدف نگهداری بعنوان حیوان خانگی از دیگر عوامل تهدید آن در سطح جهانی به حساب می آید.

یوز پلنگ افریقایی با جثه اندکی بزرگتر نسبت به زیر گونه آسیایی (ایرانی)و جمعیتی حدود ۷۵۰۰ قلاده در طبیعت به مراتب از وضعیت بهتری نسبت به زیرگونه آسیایی برخوردار است. در حالی که زیر گونه آسیایی به  نسبت وضعیت بسیار بحرانی تری را سپری می نماید و در حال حاضر قلمرو آن صرفا به لکه های زیستگاهی در چند استان در کشور ایران محدود است.

 با توجه به فعالیتهایی که طی بیست سال گذشته در چارچوب پروژه بین المللی حفاظت از یوز پلنگ آسیایی و دیگر اقدامات حفاظتی برای حفاظت از این گونه در زیستگاه های منتخب از جمله پارک ملی کویر، پناهگاه حیات وحش نایبندان و دره انجیر،منطقه حفاظت شده بافق و ذخیره گاه زیستکره توران و پناهگاه حیات وحش میاندشت در ایران به انجام رسیده است، علاوه بر حفاظت از این گونه در زیستگاه، اطلاعات ارزشمندی در خصوص وضعیت و اکولوژی یوز پلنگ آسیایی گردآوری شده است. 

از اهم اقداماتی که طی سالهای گذشته در راستای حفاظت از یوز پلنگ آسیایی در ایران به انجام رسیده است می توان به پایش و سرشماری یوز و طعمه های آن و همچنین ارتقای وضعیت حفاظتی این گونه در شش میلیون هکتار زیستگاه آن و همچنین طرح پوشش بیمه گونه ،انجام فاز مقدماتی تکثیر و پرورش در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و انعقاد تفاهم نامه با پژوهشگاه رویان برای انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک است.

از نکات امیدوار کننده طی ماههای اخیر ثبت و مشاهده جمعیتهایی از چند خانواده این گونه در پارک ملی توران استان سمنان به عنوان مهم ترین زیستگاه واجد جمعیت زایای یوز پلنگ آسیایی است که این مهم در کنار اقدامات مداخله ای مانند طرح تکثیر در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و افزایش جمعیت طعمه های آن در زیستگاه های مورد نظر می تواند نوید بخش نقاطی روشن به منظور حفظ این گنجینه ژنتیکی در جهان باشیم.

ضمن تبریک روز جهانی یوزپلنگ، امیدواریم تلاش‌های در حال انجام برای حفاظت از این گونه‌ی شگفت انگیز  به ثمر بنشیند و این سریعترین حیوان خشکی درجولانگاه رقابت با انقراض پیروز گشته، آیندگان را نیز از شگفتی های خود بهره مند سازد.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: یوزپلنگ ایرانی روز جهانی یوزپلنگ یوز پلنگ آسیایی محیط زیست مهم ترین پارک ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۵۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار به شکارچیان؛ از منطقه کوهسرخ خارج شوید

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست کوهسرخ پس از مشاهده پلنگ برای نخستین مرتبه در ارتفاعات این شهرستان به شکارچیان هشدار داد از این منطقه خارج شوند وگرنه در صورت مشاهده حضورشان و هرگونه اقدام به شکار و صید غیرمجاز به جد با آن‌ها برخورد خواهد شد.

به گزارش ایسنا، محمود رمضان‌نژاد اظهار کرد: با توجه به اینکه حضور یک قلاده پلنگ در شهرستان کوهسرخ با تهیه فیلمی از این گونه ارزشمند برای نخستین بار مستندسازی شده است، گشت‌های محیط‌بانان در حمایت از این گونه نادر افزایش بیشتری یافته است.

وی تصریح کرد: اگرچه در گذشته گزارش‌هایی از حضور پلنگ توسط افراد محلی در منطقه گزارش شده بود، اما این برای اولین بار است که حضور این گونه ارزشمند چتر با تهیه فیلمی ثبت و مستندسازی می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست کوهسرخ در خصوص وضعیت منطقه گفت: نمایندگی کوهسرخ در سال ۱۴۰۱ استقلال یافته و از شهرستان کاشمر جدا شده است.

وی با بیان اینکه ۳۵ درصد از مساحت ۴۷ هزار هکتاری منطقه سید مرتضی کاشمر داخل شهرستان کوهسرخ قرار گرفته و مشترک است، افزود: کوهسرخ دارای گونه‌های شاخص پستاندار علفخوار همچون کل و بز و قوچ و میش و دیگر گونه‌های حیات وحش است.

رمضان‌نژاد با اشاره به اینکه کوهسرخ برای این نوع گونه‌ها بسیار مناسب است، تصریح کرد: این منطقه دارای ارزش زیستی زیادی است و دارای گونه‌های ارزشمندی همچون پلنگ، گربه پالاس، کفتار، گربه وحشی، کل و بز و قوچ و میش است و این ثبت و مشاهده پلنگ، محیط‌بانان و فعالان محیط‌زیست منطقه را بسیار امیدوار کرده است.

وی عنوان کرد: طی روز‌های اخیر حضور پلنگ به عنوان گونه شاخص گربه‌سانان برای اولین بار در شهرستان کوهسرخ ثبت و ضبط شده است، با توجه به وسعت منطقه محیط‌بانان در حمایت از گونه‌های مختلف گشت‌ها و پایش‌های مستمر و شبانه‌روزی دارند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست کوهسرخ با بیان اینکه با توجه به سرشماری‌های صورت گرفته در سال گذشته جمعیت وحوش شهرستان کوهسرخ قابل توجه است، اذعان کرد: حدود ۱۰.۲ درصد کل شهرستان کوهسرخ تحت پوشش مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان قرار دارد.

وی در خصوص ویژگی‌ها و منابع طبیعی این شهرستان، به زیستگاه‌های کوهستانی و ارتفاعات آن که باعث به وجود آمدن منابع آبی و زیستگاه مطلوب برای بقای گونه‌های مهم گوشتخوار و علفخواران بزرگ جثه در سطح منطقه شده است اشاره کرد و افزود:، چون پلنگ یکی از گونه‌های بسیار ارزشمند در چرخه تنوع زیستی است مشاهده و ثبت آن در یک منطقه، ضمن اینکه گواهی بر غنای زیستگاهی آن منطقه است مسیر حفاظتی آن محدوده را تغییر خواهد داد.

رمضان‌نژاد با اعلام اینکه با مشاهده پلنگ گشت‌های مستمر محیط‌بانان افزایش یافته است، گفت: به شکارچیان هشدار می‌دهیم در صورت مشاهده هرگونه اقدام به شکار و صید غیرمجاز به جد با آن‌ها برخورد خواهد شد.

وی با بیان اینکه طی چند ماه اخیر با حضور مستمر یگان‌های حفاظت محیط‌زیست چندین شکارچی غیرمجاز که اقدام به شکار کرده بودند و حتی یکی از آن‌ها از شکارچیان سابقه‌دار هم بوده شناسایی و دستگیر شده‌اند، بیان کرد: افرادی که به صورت غیرمجاز اقدام به شکار در مناطق حفاظت شده شهرستان می‌کنند، به طور قطع با پیگرد‌های قاطع قانونی و قضایی مواجه شده و هیچ گونه مماشاتی با این افراد متخلف نخواهیم داشت.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست کوهسرخ در ادامه مشارکت شهروندان را در حفاظت از عرصه‌های طبیعی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: در راستای ارائه آموزش‌های مورد نیاز به دانش آموزان کلاس‌های یک ساعت با محیط‌بان در مدارس برگزار شده و از سویی مشارکت‌های مردمی هم بسیار خوب است.

وی در ادامه به تأثیر خشکسالی بر حیات وحش منطقه اشاره و عنوان کرد: با توجه به خشکسالی سال‌های اخیر اقدام به ایجاد آبشخور‌هایی شده و آب و علوفه مورد نیاز وحوش تأمین می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست کوهسرخ بیان کرد: در مناطقی که از چشمه‌های طبیعی برای تأمین آب با کمبود مواجهیم با تانکر آب‌رسانی می‌شود و تاکنون اقدامات خوبی در این خصوص صورت گرفته است.

دیگر خبرها

  • هشدار به شکارچیان؛ از این منطقه خارج شوید
  • هشدار به شکارچیان؛ از منطقه کوهسرخ خارج شوید
  • حضور پلنگ برای نخستین بار در کوهسرخ (فیلم)
  • توضیح سلاجقه درباره ایمن‌سازی قلمرو یوزپلنگ آسیایی
  • روند ایمن‌سازی قلمرو یوزپلنگ آسیایی لاک‌پشتی نیست
  • حضور یک قلاده پلنگ در شهرستان کوهسرخ مشاهده شد
  • (ویدیو) حضور پلنگ برای نخستین بار در کوهسرخ
  • ثبت نخستین حضور پلنگ در کوهسرخ
  • حضور پلنگ برای نخستین بار در کوهسرخ مستندسازی شد
  • مشاهده و ثبت پلنگ برای نخستین بار در شهرستان کوهسرخ