Web Analytics Made Easy - Statcounter

این روزها که با ویروس کرونا سر می‌شود سفری مجازی به امامزاده محسن (ع) معروف به امامزاده کوه در استان همدان خالی از لطف نیست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان: از آنجا كه در زمانهاي گذشته، يكي از راههاي مواصلاتي و ارتباطي همدان با شهرهاي همجوار از قبيل، كنگاور و كرمانشاه از نزديكي امامزاده محسن و از داخل دره «ماوشان» يا برفين امروزي گذر مي‌كرده، به همين علت از دره مذكور و روستاها و ‌آبادي‌هاي قرار گرفته در آن و به ويژه از مزار امامزاده محسن، در برخي متون و كتب كلاسيك و متأخر تاريخي و جغرافيايي كه نويسندگان آنها به عنوان سياح يا جغرافي‌دان از مكان مزبور عبور مي‌نموده‌اند، نام برده شده كه در اين مجال به برخي از مهمترين آنها كه خبرنگار شبستان در مطالعات و بررسي‌هاي خويش درباره پيشينه تاريخي دره و امامزاده با آنها روبرو شده، اشاره مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امامزاده کوه یکی از امامزاده‌های فصلی ایران است که امکان زیارت آن در فصل زمستان به دلیل بارش‌های فراوان منطقه میسر نیست. ساختمان بقعه امامزاده کوه از جبهه‌ی بیرون به شکل مستطیل است و نمای آن آجری و از یک ایوان بزرگ که بر فراز ورودی مقبره احداث شده واطاق‌هایی دو طبقه که در طرفین ایوان قرار دارند، تشکیل شده است. ساختمان مرکزی امامزاده مشتمل بر دو حرم پیوسته با دو گنبد دو پوششه است که پوشش دوم گنبد صحابه (شبستان اول) فرو ریخته است. شبستان اول محل دفن سه نفر از صحابه حضرت امیر است که در فتح همدان در زمان خلیفه دوم در جنگ شرکت داشته‌اند و شبستان دوم نیز مدفن امامزاده محسن است که بر فراز هر دو شبستان گنبدهای نسبتا بزرگی زده شده که نحوه تبدیل مربع به دایره، با کمک گوشواره‌هایی انجام گرفته است. با توجه به 2 کتیبه موجود در امامزاده محسن که در حال حاضر اثری از آنها به جای نمانده است، این امامزاده متعلق به قرن 8 هجری قمری و دوران ایلخانی می‌دانند. هر ساله در امامزاده کوه مراسمات و آئین‌های عزاداری بسیاری برگزار می‌شود که زائرین بی‌شماری از نقاط مختلف، امامزاده محسن (ع) همدان را برای سفر خود انتخاب می‌کنند. درختان کهنسال در حیاط امامزاده کوه طراوت خاصی به مجموعه می‌بخشند و با خنکا و سایه‌سار خود به استقبال زائران می‌آیند. به امامزاده کوه بیایید و آرامش را در ساحت مقدس و فضای معنوی آن تجربه کنید.

تا چند سال قبل، صندوق چوبی منبت زیبایی با تاریخ 935 هجری قمری در داخل ضریح چوبی امامزاده وجود داشت که کتیبه و نوشته‌ی روی آن صاحب مزار را «محسن بن علی بن ابیطالب» معرفی کرده‌است.البته هم اکنون صندوق مزبور در بنا موجود نمی‌باشد و بنا به دلایلی نامعلوم به مکان نامشخصی منتقل شده است. اما برخی افراد صاحب نظر در صحت این انتساب شک و تردید دارند و معتقد هستند که فرزندان حضرت علی (ع) به ایران نیامده‌اند. همچنین از آن حضرت فرزندی به نام (محسن) شناخته نشده است و برخی روایات دیگر نسب امامزاده محسن (ع) را به امام علی النقی (ع) مربوط می‌دانند.

 

ساختمان بنا، تا کنون و به ویژه در سال‌های اخیر، چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است و از خطر انهدام و نابودی کامل رهایی یافته است و اکنون زیارتگاه مردم همدان و شهرستان‌های تابعه است.در گذشته گنبد دو پوسته‌ی شلجمی شکلی بر فراز آن قرار داشته است که به مرور زمان گنبد بیرونی ریخته و تنها گنبد نیمه‌ کروی زیرین باقی مانده بود و در سال‌های اخیر گنبدی فلزی بر روی آن ساخته شده‌است. با مرمت‌هایی که هر چند سال یک‌بار توسط میراث فرهنگی همدان در این بنا انجام می‌شود، وضعیت ظاهری آن مطلوب و رضایت‌بخش است. از آنجا که بنا در دامنه‌ی کوه کم ارتفاعی ساخته شده‌است، ارتفاع بنا در قسمت‌های مختلف از 5 متر تا 20 متر متغیر است.

به گطار شبستان: از طرفی منطقه جغرافیایی این بقعه متبرکه به لحاظ دارا بودن آب و هوای مطبوع و دره‌های مصفا، علاوه بر جذابیت زیارتی از جنبه سیاحتی و تفریجگاهی نیز برخوردار است و از آنجا که در ارتفاعات کوهستانی قرار دارد از آب و هوای بسیار سرد در زمستان و معتدل در تابستان برخوردار است که از این نظر جزو امامزاده های فصلی برای زیارت محسوب می‌شود.وجود درختان و سرسبزی منطقه سبب شده است که زائران همراه خانواده‌های خود در زیر سایه درختان ساعات خوشی را بگذرانند و از بازارچه‌های عرضه محوصلات کشاورزی و سوغات اهالی روستا نیز بهره‌مند شوند.

 

گزارش: سمیرا قادری

 

پایان پیام/155

منبع: شبستان

کلیدواژه: امامزاده محسن ع همدان ویروس کرونا توسعه گردشگری امامزاده محسن امامزاده کوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۹۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احداث یک مجموعه ورزشی در محله امامزاده یحیی تا دهه فجر/ بازدید اهالی رسانه از بلدیه

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدی‌نژاد صبح امروز در حاشیه بازدید خبرنگاران از روند اجرای پروژه مجموعه ورزشی امامزاده یحیی گفت: در محله امامزاده یحیی که از نظر سرانه‌های ورزشی دچار کمبود است، نسبت به احداث مجموعه فرهنگی و ورزشی به مساحت ۴۰۰۰ متر اقدام کردیم.

وی با بیان این که بنا به دستور مدیران شهری مجموعه فرهنگی و ورزشی امامزاده یحیی با زیربنای ۱۱۰۰ متر در چند طبقه به مساحت ۴۰۰۰ متر احداث خواهد شد، تصریح کرد: آبان‌ماه سال گذشته پروژه ساخت این مجموعه آغاز شد و امیدواریم تا دهه فجر بتوانیم نسبت به افتتاح این مجموعه ورزشی اقدام کنیم.

وی با تاکید بر این‌که با توجه به بافت فرسوده و سنتی امامزاده یحیی ساخت‌وساز در این مرحله سخت است، اظهار کرد: با وجود سختی‌های خاصی که مربوط به فعالیت در کوچه‌های تنگ و باریک امامزاده یحیی داریم، اما امیدواریم ظرف ماه آینده پروژه را از مرحله گود خارج و به مرحله ساخت در طبقات برسیم.

در ادامه این بازدید از پروژه‌های عمرانی منطقه ۱۲ خبرنگاران به بازدید پروژه بهسازی میدان سبزه‌میدان رفته و سامان صفری مدیر پروژه سبزه‌میدان با بیان این‌که این پروژه حدودا ۲۷۰۰ متر است که ۲۰۰۰ متر آن سکو و ۷۰۰ متر پیاده‌رو است، اظهار کرد: البته طرح اولیه سبزه‌میدان متفاوت بود و با توجه به توصیه و ایرادات سازمان میراث فرهنگی این طرح تغییر کرد.

وی با بیان این‌که شهرداری تهران اقدامات زیربنایی برای بهسازی سبزه‌میدان انجام داده است، ادامه داد: در زیر سبزه میدان پاساژ طلا قرار دارد که شهرداری تهران نسبت به مقاوم سازی سقف پاساژ و رفع نشتی‌ها اقدام کرده است.

وی با بیان این‌که در نظر داریم سردر ورودی جنوبی بازار طلا که در سبزه‌میدان قرار دارد بهسازی کنیم، اظهار کرد: دسترسی جنوبی به بازار طلا از بین نمی‌رود بلکه فقط ساختمانی که بر روی این ورودی وجود دارد تغییر شکل خواهد داد تا سردر میراثی بازار از دور قابل روئت باشد.

وی با بیان این‌که با حذف دیواره‌های ورودی بازار طلا سردر میراثی بازار به وضوح قابل دیدئن است، تصریح کرد:سیستم تهویه بازار طلا که بر روی میدان سبزه‌میدان است قرار است اصلاح و کاور شود که به نظر می‌رسد تا چهارماه آینده این پروژه ۴۰ میلیارد تومانی وارد مدار بهره‌برداری شود.

وی با اشاره به ایرادات سازمان میراث فرهنگی اظهار کرد: به دلیل نظرات سازمان میراث فرهنگی جنس کف‌پوش سبزه‌میدان تغییر کرد و با این‌که هزینه‌ها را افزایش داد، اما بالاخره توانستیم نظر مثبت میراث را جلب کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فیلم| اجرای اختصاصی محسن یگانه برای یکی از طرفدرانش
  • احداث مجموعه ورزشی امامزاده یحیی
  • احداث یک مجموعه ورزشی در محله امامزاده یحیی تا دهه فجر/ بازدید اهالی رسانه از بلدیه
  • بررسی مشکلات بخش امامزاده حسن شهرستان فلارد
  • غرفه‌سازی برای ناشران در فضای شبستان مراحل پایانی خود را طی می‌کند
  • امامزاده‌ای که زیارتش مانند زیارت سیدالشهدا (ع) است
  • تکیه تاریخی سادات اخوی بازسازی می‌شود
  • حل مشکل جمع آوری و حمل زباله از منطقه گردشگری امامزاده شیخان علی آباد کتول
  • ارسال ۳۰ اثر ادبی به کنگره ملی امام‌زادگان محروق(ع) نیشابور
  • جنایت هولناک در لواسان؛ کشف جسد در بشکه اسید