Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-18@00:15:53 GMT

ثبت چهار گونه جدید پرنده در پناهگاه حیات وحش یخاب

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۸۰۲۷۲

ثبت چهار گونه جدید پرنده در پناهگاه حیات وحش یخاب

مدیر انجمن حامیان محیط زیست ابوزیدآباد شهرستان آران و بیدگل از ثبت چهار گونه جدید پرنده در پناهگاه حیات وحش یخاب این شهرستان خبر داد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از آران و بیدگل، مسیب صدری در گفت و گو با خبرنگاران گفت: چهار گونه جدید پرنده از سوی انجمن حامیان محیط زیست ابوزدیآباد در پناهگاه حیات وحش یخاب  به ثبت رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مدیر انجمن حامیان محیط زیست ابوزیدآباد افزود: اولین ثبت گونه های جغد شاخدار، سنقر خاکستری، عقاب شاهی و سهر جنگلی در آبان و آذر ماه سال ۱۳۹۹ در پناهگاه حیات وحش یخاب با همکاری و همت انجمن حامیان محیط زیست ابوزیدآباد انجام شد.

 

صدری افزود: با ثبت این چهار گونه، تعداد پرندگان ثبت شده پناهگاه حیات وحش یخاب از ۱۰۱ به ۱۰۵ رسید که این مهم نشان از غنای زیست محیطی و توان بالای پناهگاه حیات وحش یخاب بوده و این منطقه را به جزیره پرندگان در بیابان مرکزی ایران تبدیل کرده است.

 

مدیر انجمن حامیان محیط زیست ابوزیدآباد خاطر نشان‌کرد: پناهگاه حیات وحش یخاب به دلیل دارا بودن تنوع بالای پرندگان به بهشت پرندگان بیابان مرکزی ایران و همچنین به دلیل تنوع بالای گونه های گیاهی به زاگرس کوچک معروف است. 

 

صدری اضافه کرد: این مهم به دلیل قرار گرفتن زیستگاه شنزار، بیابانی و کوهستانی در کنار یکدیگر در این منطقه است.

 

وی گفت: نوع زیستگاه های موجود و تنوع بالای گونه های ارزشمند در این منطقه، توجه بالای مسئولین شهرستانی و استانی به این منطقه را می طلبد و تصمیمات و اقداماتی که این موراد را مد نظر قرار ندهد موجب خسارات جبران ناپذیری را برای این زیست بوم ارزشمند به همراه خواهد داشت.

 

پناهگاه حیات وحش یخاب با مساحت ۲۷۲ هزار هکتار یکی از بی‌نظیرترین و بکرترین مناطق زیستگاهی ایران است که در شمالی ترین قسمت استان اصفهان و در شهرستان آران و بیدگل واقع شده است. یخاب با برخورداری از گوناگونی زیستی و وجود گونه‌های ارزشمندی مانند پلنگ، یوزپلنگ، کاراکال، جبیر، شاه روباه و چند گونه ارزشمند دیگر با وسعت ۲۷۲ هزار هکتار از سال ۱۳۹۲ منطقه شکار ممنوع اعلام شد و سال ۱۳۹۶ نیز به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.

 

این شهرستان در ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری شمال اصفهان شده است.

پایان پیام/513

منبع: شبستان

کلیدواژه: پناهگاه حیات وحش یخاب منطقه شکار ممنوع یخاب شهرستان آران و بیدگل آران و بیدگل اصفهان پناهگاه حیات وحش یخاب چهار گونه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۸۰۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درنای بلژیکی خانه‌دار شد

رویا "‌درنای بلژیکی که زمانی قرار بود یار و همسفر "امید" تک درنای سیبری باشد از بلژیک بار سفر به مازندران بست و ششم بهمن ۱۴۰۱ با هماهنگی دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور به تالاب بین المللی فریدونکنار منتقل شد.

رویا سفر خود را از یک قفس شروع کرد و در تمامی مسیر بلژیک تا مازندران را مجبور به حبس در این قفس بود و به امید روزی که بتواند از این قفس رها شود پا به این خطه از شمال کشور گذاشت و البته این امیدش هم نتیجه داد.

طرح همسفر شدن رویا و تلاش‌ها برای همزادی طبیعی و محیطی این ۲ پرنده با رهاسازیش از قفس ادامه یافت و پس از گذشت پنج روز از زمانیکه به مازندران آمد با فراهم شدن همه شرایط، درنا همسفر بلژیکی با رها شدن از قفس طبیعی استتار شده در کنار درنای سیبری تالاب فریدونکنار قرار گرفت.

آن ۲ روز ۱۴ اسفند ماه ۱۴۰۱ پس از ۳۴ روز اقامت به صورت مشترک، تالاب بین المللی فریدونکنار را به سمت سیبری ترک کردند، اما رویا که تمام طول عمر زندگیش را در یک مرکز محدود و محصور نگهداری در بلژیک سپری کرده بود نتوانست مسیر را ادامه دهد و در ۲۱ اسفند ماه سال ۱۴۰۱ در منطقه‌ای در عباس آباد تنکابن در مازندران فرود آمد و این بار او را به منطقه "اجاکله"‌در نزدیکی تالاب فریدونکنار منتقل کردند.

ازآن زمان تاکنون تمامی اقدامات محیط زیست کشور و مازندران حول این محور قرار داشت تا این پرنده در آسایش و آرامش کامل در این مدت انتظار امید تک درنای سیبری روزگار خود را در این استان سپری کند و برای این منظور اداره کل محیط زیست مازندران سنگ تمام گذاشت و تمامی امکانات مورد نیاز از جمله مه پاش برای خنکی هوا و رطوبت و نیز حضور شبانه روزی محیط بانان را فراهم کرده است.

دفتر فصل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر در مازندران با نیامدن امید تک درنای سیبری به تالاب فریدونکنار سپری شد و همانطور که مسوولان محیط زیست استان اظهار داشتند رویا تا فصل سرد امسال نیز در این استان ماندگار شده است.

با توجه به تداوم حضور و میزبانی از این مهمان فرنگی، محیط زیست مازندران با لحاظ کردن نظر کارشناسان ملی و بین المللی حیات وحش تدابیر جدیدی برای محیط زیست این پرنده در نظر گرفته است که در نخستین گام جابه جایی محل سکونت آن است.


کوروس ربیعی رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران از تغییر محل سکونت رویا خبر داد و گفت که محل جدید در فاصله چند کیلومتری از اجاکله و در تالاب فریدونکنار قرار دارد.

او افزود: براساس نظرات کارشناسان محیط زیست برای مکان یابی محیط زیست مناسب این پرنده جزیره‌ای کوچک در محیط تالابی و آب بندانی انتخاب شد و رویا به آنجا منتقل شده است.

ربیعی گفت: محل سکونت جدید رویا در منطقه "بنه کنار ازباران"‌در تالاب فریدونکنار قرار دارد که محیطی مناسب برای زیست پرنده است.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران در توضیح محیط زیست جدید این پرنده گفت که محیط تالابی و آب بندانی و جزیره کوچک محل استقرار این پرنده با سازه ساخته شده از نی مناسب سازی شده است.


او افزود: این جزیره کوچک فراگرفته با آب برای درنا که زندگیش به آب وابسته است مناسب و مطلوب است همچنین سازه ساخته شده با نی به عنوان به آب وصل شده است.

ربیعی گفت:‌محیط آبی این جزیره امکان بدست آوردن مواد تغذیه‌ای را برای پرنده فراهم کرده و همچنین از حالت یکنواختی محیط قبلی خارج شده است.

او افزود: رویا تا فصول سرد امسال در این مکان می‌ماند و بعد از آن در صورت فرود امید تک درنای سیبری در تالاب فریدونکنار به این محل منتقل خواهد شد.

درنای سیبری به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می‌شد که جمعیت مرکزی آن به هند مهاجرت می‌کرد که منقرض شد، جمعیت غربی به ایران می‌آمد که الان فقط یک درنای نر با نام امید از آن باقی مانده که با تلف شدن آن این جمعیت نیز کامل منقرض می‌شود، اما جمعیت شرقی آن هنوز وجود دارد و می‌گویند که سه هزار درنا از آن همچنان به چین مهاجرت می‌کند.

درنا‌ها برای زندگی به آب وابسته اند به طوری که تغذیه، لانه‌سازی، زادآوری و زمستان‌گذرانی این پرنده در تالاب‌ها ترجیحا وسیع و کم عمق (حداکثر ۳۰ سانتیمتر) آب شیرین با میدان دید مناسب است و بیشتر از ریشه‌ها، جوانه‌ها، دانه‌های گیاهان آبزی، حشرات، ماهی‌ها و جوندگان کوچک تغذیه می‌کنند که در ایران تالاب فریدنکنار هر ساله میزبان یک درنا می‌شود که باقیمانده از جمعیت غربی آن است که اگر این یک عدد درنا هم از بین برود جمعیت غربی آن کامل منقرض می‌شود.

 

منبع:ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • بوتیمار تحویل محیط زیست اردکان شد
  • چهار گونه جانوری در طبیعت «میاندشت» تیمار و رهاسازی شدند
  • تیمار و رهاسازی چهار گونه جانوری در طبیعت میاندشت جاجرم
  • دوقلوزایی حیات وحش خاییز کهگیلویه
  • عاشق ترین درنای دنیا در مازندران خانه دار شد! | عکس و فیلم
  • افزایش جرایم آسیب به حیات وحش در انتظار تصویب شورای عالی محیط زیست 
  • معرفی میش مرغ ایرانی از ویژگی ظاهری تا محل زیست این پرنده (+عکس)
  • درنای بلژیکی خانه‌دار شد
  • احتمال سه برابر شدن جرایم آسیب به حیات وحش
  • طبیعت‌گردی باعث تنش و استرس به حیات وحش نشود