Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با تاکید بر اینکه سطح آب خلیج گرگان به شدت تحت تاثیر تبخیر قرار دارد، نسبت به تبدیل شدن این حوضه آبریز به کانون گرد و غبار هشدار داد.

به گزارش ایسنا، دکتر پروین غفاریان در وبینار راهکارهای پایداری خلیج گرگان در شرایط کاهش تراز آب، تغییر اقلیم و فعالیت‌های انسانی که امروز برگزار شد، با بیان اینکه خلیج گرگان در سواحل جنوبی دریای خزر قرار دارد، افزود: این خلیج اقلیم متفاوتی نسبت به جنوب غربی دریای خزر و همچنین از جهت دمایی نیز این حوضه آسیب پذیری بیشتری نسبت به تغییر اقلیم دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: نتایج مطالعات نشان داد که بیشترین بارش‌ها در این خلیج در فصل پاییز و زمستان و کمترین میزان بارش‌ها در فصل تابستان است، ضمن آنکه در ماه مرداد دما در این منطقه به اوج خود می‌رسد و در دی ماه و بهمن ماه کمینه‌های دمایی مشاهده خواهد شد.

غفاریان با تاکید بر اینکه این الگوی دمایی و بارشی در گلوگاه این خلیج دیده می‌شود، اظهار کرد: سطح آب خلیج گرگان به شدت تحت تاثیر تبخیر قرار دارد به گونه‌ای که میانگین تبخیر در تیرماه به ۱۱۰۰ میلی‌متر در سال در بندر گز است، ضمن آنکه در بندر ترکمن بیشترین میزان تبخیر در ماه‌های تیر و مرداد ماه ایجاد خواهد شد.

رییس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با اشاره به بحرانی شدن وضعیت خلیج گرگان به دلیل عدم تسهیل در تبادل آب میان این خلیج و دریای خزر، تاکید کرد: خلیج گرگان در صورت پایین آمدن تراز آب دریای خزر و خشک شدن آن و پوشیده شدن آن از علفزار، می تواند به عنوان منبع گرد و غبار محسوب شود.

وی یادآور شد: در صورت خشک شدن زمین و نبود بارش در چند روز، با وزش باد، ذرات شن و خاک از سطح خلیج برخواسته و با توجه به جهت جریانات، محدوده قابل توجهی را تحت تاثیر غبار قرار خواهد داد. شدت گرد و غبار به میزان سرعت باد در محدوده خلیج گرگان وابسته است، به گونه‌ای که با سرعت باد بیش از  ۷ متر بر ثانیه امکان ایجاد گرد و غبار با غلظت بیش از ۲ هزار میکروگرم بر کیلوگرم هوای خشک فراهم خواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: خلیج گرگان کانون ریزگرد خلیج گرگان گرد و غبار دریای خزر علوم جوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۹۶۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی زمان وزش طوفان‌های گرد‌ و غبار با هوش مصنوعی

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیچر، با فرا رسیدن بهار نیمکره شمالی، بسیاری از کشور‌های آسیایی با یک مشکل سالانه روبرو هستند: طوفان‌های گرد و غبار.

از دهه ۱۹۹۰، دانشمندان چینی تحقیقات گسترده‌ای در مورد طوفان‌های گرد و غبار انجام داده و چندین سیستم پیش بینی را توسعه داده‌اند. اما چالش‌ها همچنان باقی است. دانشمندان می‌خواهند با دقت بیشتری پیش بینی کنند که چه زمانی و کجا گرد و غبار جمع می‌شود. سیستم‌های فعلی هنوز هم گاهی اوقات خطا می‌کنند.

محققان از هوش مصنوعی (AI) و مدل‌سازی آب و هوا برای پیش‌بینی بهتر این پدیده سالانه استفاده می‌کنند. پیش بینی بهتر می‌تواند هر سال هزینه قابل توجهی را ذخیره کند.

طوفان گرد و غبار زمانی رخ می‌دهد که باد‌های شدید مناطق خشک مانند بیابان‌ها را فرا می‌گیرد و ذرات گرد و غبار را از زمین می‌گیرد و آنها را گاهی اوقات تا ارتفاع هزار و ۵۰۰ متری به هوا می‌برد.

چن سییو، دانشمند جوی در دانشگاه لانژو در چین، می‌گوید: گرد و غبار و باد می‌توانند با یکدیگر ترکیب شوند و دیواره‌های غبار عظیم و سریعی ایجاد کنند که مسافت زیادی را طی می‌کنند. طوفان‌ها همچنین باکتری‌ها و ذرات فلزی سمی را از با خود می‌برند که برای سلامت مردم و محیط زیست مضر هستند.

چن در لانژو، شهری واقع در آستانه صحرای گبی، یکی از منابع اصلی گرد و غبار در آسیا، زندگی می‌کند. تیم او یک سیستم هشدار اولیه ایجاد کرده است که از هوش مصنوعی برای کمک به پیش بینی طوفان‌ها استفاده می‌کند.

هوانگ جیان پینگ، محقق برجسته دینامیک گرد و غبار چین و استاد برجسته دانشگاه لانژو می‌گوید: هوش مصنوعی می‌تواند چگونگی تکامل طوفان‌های گرد و غبار در زمان و مکان را از مقدار زیادی داده یاد بگیرد؛ و ما در حال حاضر حجم عظیمی از اطلاعات در مورد طوفان‌های گرد و غبار، از جمله داده‌های رصدی سطح زمین، داده‌های ماهواره‌ای و شبیه سازی از مدل‌های مختلف داریم.

در سال ۲۰۲۱، چن و تیمش جزو اولین محققان چینی بودند که از هوش مصنوعی برای کمک به توسعه سیستم‌های پیش بینی برای شمال و شرق آسیا استفاده کردند.

چن در حال مذاکره با چندین موسسه هواشناسی در چین است تا مدل هوش مصنوعی خود را توسعه دهد. تیم چن همچنین به دنبال تبدیل آن به یک برنامه تلفن همراه است تا مردم بتوانند به راحتی پیش بینی طوفان گرد و غبار را دریافت کنند.

برای اصلاح پیش‌بینی، جین جیان‌بینگ، دانشمند جوی در دانشگاه علوم و فناوری اطلاعات نانجینگ در چین، و همکارانش پیش‌بینی ۴۸ ساعته‌ای به نام سیستم جذب و پیش‌بینی غبار (DAPS) ایجاد کرده‌اند.

جین می‌گوید: یکسان سازی داده‌ها فرآیندی است که داده‌های مشاهده‌ای را به صورت پویا با محاسبات مدل هوش مصنوعی ادغام می‌کند تا دقت پیش بینی‌ها را افزایش دهد.این تقریباً برای مدل مانند یک خلبان خودکار عمل می‌کند. ما از چندین مدل یادگیری عمیق برای حذف سوگیری در مشاهدات اولیه قبل از استفاده از آنها برای همسان سازی برای بهبود دقت نتایج استفاده کردیم. او می‌افزاید که هوش مصنوعی می‌تواند در بهینه سازی پیش بینی طوفان گرد و غبار بسیار مفید باشد.

سیستم جذب و پیش‌بینی غبار می‌تواند پیش‌بینی‌های دقیقی از جمله چگونگی انتشار گرد و غبار در مناطق آسیب‌دیده و میزان غلظت آن در مقیاس میکروگرم ارائه دهد که پنج کشور چین، مغولستان، کره شمالی، کره جنوبی و ژاپن را در شرق آسیا پوشش می‌دهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • هواشناسی آذربایجان‌غربی نسبت به بارش رگبار باران و رعد و برق هشدار داد
  • صدور هشدار هواشناسی در خصوص وزش باد شدید در چهارمحال و بختیاری
  • شورای امنیت باید ریشه جنگ و نسل کشی در غزه را فوراً پایان دهد/ هشدار نسبت به هرگونه ماجراجویی نظامی رژیم صهیونیستی
  • هشدار دادستان شهریار به اخلال‌گران اجاره املاک
  • اسکورت کشتی‌های ایران تا دریای سرخ/ فرمانده نیروی دریایی ارتش: ناوشکن جماران با همه توان در خلیج عدن حضور دارد
  • پیش‌بینی زمان وزش طوفان‌های گرد‌ و غبار با هوش مصنوعی
  • تبدیل داده‌ها به صدا/ ذخیره‌سازی امن و سریع اطلاعات در حافظه کوانتومی
  • اسکورت کشتی‌های ایران تا دریای سرخ
  • هشدار قرمز؛ تداوم بارش‌های سنگین در ۵ استان
  • بیشینه بارش‌ها در ۵ استان کشور/ خلیج فارس و دریای عمان مواج است