Web Analytics Made Easy - Statcounter

تجربه نشان داده است که یک مداح خوب لزوماً دعاخوان خوبی نیست. رسانه ملی هم مرتکب یک اشتباه و کم‌توجهی در زمینه معرفی دعاخوانان شده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،  پخش فصل دهم مسابقه تلویزیونی اسراء از حدود یک ماه قبل از شبکه قرآن و معارف سیما آغاز شده است، در این فصل رشته‌های تلاوت‌های تقلیدی، دعاخوانی، مداحی و اجرای تلویزیونی در نظر گرفته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علیرضا بکایی، مداح اهل‌بیت و مناجات‌خوان شناخته شده کشور به‌عنوان کارشناس در مورد دعاهای شرکت‌کنندگان نظر می‌دهد.

وی در یکی از برنامه‌های این مسابقه که اخیراً پخش شده حرف‌های جالبی در مورد دعا خواندن مداحان و قاریان مطرح کرده است که در ادامه آمده است.

علیرضا بکایی، با اشاره به اینکه دوستانی که دعا می‌خوانند دو گروه‌اند، گفت: برخی دعاخوانان یا از جامعه مداحان که با پشتوانه مداحی دعا می‌خوانند و یا از جامعه قاریان قرآن‌اند که آنها نیز به پشتوانه قرائت دعاخوانی می‌کنند. هر دوی اینها اشتباه است چرا که دعا خود یک جایگاه دارد با پشتوانه از این دو خواندن دعا را به آن سمت کشیدن است. یعنی وقتی  یک مداح، دعا را با پشتوانه مداحی می‌خواند در واقع دعا را به سمت سبقه مداحی برده‌ است و یا یک قاری هم اگر دعاخوانی می‌کند دعا را به سمت سبقه قرائت برده است.

دعاخوانی جایگاهی مستقل دارد

وی با تأکید بر اینکه اگر یک مداح یا قاری با اصول دعاخوانی و الزامات آن آشنا باشد و آنها را در دعاخوانی پیاده کند هیچ اشکالی به دعاخوانی آنها وارد نیست، افزود: نکته‌ای که وجود دارد این است که جایگاه دعا نباید در دو ساحت دیگر شناور شود، ما منبر وعظ، قرائت قرآن و مداحی را داریم که هرکدام یک جایگاه دارند، دعا نیز همچون ساحت‌هایی که نام بردم دارای یک جایگاه مستقل است. به تعبیر علامه طباطبایی(ره) دعا نه اینکه فرهنگ‌ساز بلکه خود فرهنگ است و چون فرهنگ است ادبیات خاص و آداب خاص خود را دارد، پس دارای یک جایگاه مستقل است.

بکایی تصریح کرد: امروزه یک نفر برای قاری شدن از نقطه صفر شروع می‌کند، نزد اساتید در جلسات ممتد حضور می‌یابد و زمان زیادی را هزینه می‌کند تا به جایگاهی برسد، هیچ وقت نشده است یک قاری را ببینیم که از ابتدا نفر اول مسابقات بین‌المللی بوده باشد، باید سال‌ها محضر اساتید را درک کند تا بتواند به یک قاری مورد قبول تبدیل شود. در مداحی نیز همین وضعیت به شکل دیگری تعریف شده است، یعنی فرد استعداد و صدا دارد، تمرین می‌کند و شعرهایی را انتخاب می‌کند تا به مداحی بپردازد. اینها تنها الزامات قرائت و مداحی است و الزامات دعاخوانی نیست. بنابراین اگر کسی به پشتوانه مداح بودن، دعا بخواند قطعاً در دعاخوانی موفق نیست.

لزوماً یک مداح خوب دعاخوان خوبی نیست

این مناجات خوان اظهار کرد: اگر دعاخوانی و به خصوص ادعیه مأثوره در جمع باشد انتقال مفاهیم و ادبیات امام معصوم(ع) به مخاطب است. اگر برای خودمان بخوانیم باز شرایط متفاوت است، پس برای دعاخوانی باید از حداقل الزامات دعاخوانی بهره‌مند باشیم. تجربه نشان داده است که لزوماً یک مداح خوب دعاخوان خوبی نیست. رسانه ملی هم مرتکب یک اشتباه و کم توجهی در زمینه معرفی دعاخوان شده است، وقتی دعا پخش می‌شود فرد دعاخوان با عنوان مداح معرفی می‌شود در صورتی که این اشتباه است و باید او را به عنوان دعاخوان معرفی کند.

وی تصریح کرد: بنابراین اگر یک فرد به گمان اینکه چون قاری بین‌المللی یا مداح اهل بیت(ع) است بدون هیچ آموزش و جلسه‌ای می‌تواند دعا بخواند اشتباه و خطای محض است و نمی تواند مفاهیم فرهنگ دعا را منتقل کند.

بکایی با اشاره به اینکه دعا میراثی است که از سوی معصومان برای شیعه مانده است، گفت: کلام معصوم(ع) متأثر از وحی و کلام الهی است و ما دعا را در کنار کلام الهی می‌بینیم. یک سؤال وجود دارد و آن هم اینکه وقتی یک قاری قرائت می‌کند می‌تواند وسط قرائت قطع کند و حرف بزند؟ مشخص است که نمی‌تواند، عزیزانی که مداح‌اند و دعاخوانی می‌کنند دقیقاً همین عمل را انجام می‌دهند و وسط دعا، آن را قطع کرده و شروع به ذکر مصیبت می‌کنند. جایگاه ذکر مصیبت خیلی بالاست و اگر کسی هر روز در مصیبت امام حسین(ع) اشک نریزد متضرر است، اما این بحث ما نیست.

این مناجات خوان تصریح کرد: نکته دیگری که وجود دارد این است که معرفت ما نسبت به امام (ع) باید فقط از طریق ذکر مصیبت به دست نیاید، امام را به سیره و با کلامشان که دعا است هم بشناسیم. وقتی دعای مأثور امام(ع) را می‌خوانیم یعنی در حال قرآن خواندنیم، برای همین است که در برابر قرآن نازل از لقب قرآن صاعد برای ادعیه مأثوره استفاده می‌شود. بنابراین باید همان آدابی که  برای تلاوت قرآن است برای دعا نیز استفاده شود. بزرگان اهل معنا معتقدند وقتی دعاخوان دعا می‌خواند خود او هم باید صعود کند، وقتی چنین جایگاهی دارد باید با یک مقدمات وارد دعا شویم و به خودمان اجازه ندهیم چون مداح خوبی هستیم پس دعاخوان خوبی هم خواهیم بود یا چون قاری خوبی هستیم دعاخوان خوبی هم خواهیم بود.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به قائل نشدن مراتب برای دعاخوانی اشاره کرد و افزود: اگر از ما بخواهند زیارت عاشورا بخوانیم، یا دعای عرفه قرائت کنیم، این امتیاز خاصی نیست انسان باید جایگاه خود را در همه شئونات تعیین کند. دعای عرفه با فرازهای بسیار متعالی دعای روح بندگی است و ثمره همه بندگی ما در دعا متبلور است و نباید به آن کم اهمیت باشیم. کسی که دعا می‌خواند، مخاطب را به آن حریم متصل و نیازهای معنوی را تأمین می‌کند و نیازهای مخاطب را به آن بارگاه تعالی می‌رساند. یکی از الزامات دعاخوانی دانستن ادبیات عرب است تا دعاخوان به واسطه آن بداند دارد چه چیزی قرائت می‌کند تا آنها را به مردم متصل کند.

چرا بعضی مردم به دعانویس و جن‌گیر مراجعه می‌کنند؟/ بررسی قدرت‌های مافوق مادی از منظر قرآن و حدیث

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: قرآن کریم شبکه قرآن دعا قرآن کریم شبکه قرآن دعا یک جایگاه یک قاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۶۶۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اساس طرح نور اصلاح با تذکر است/ ماموران فراجا برای نحوه برخورد توجیه شده‌اند

قدس آنلاین: احمد وحیدی امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در خصوص اجرای طرح نور با اشاره به اینکه موضوع عفاف و حجاب از ارزش‌های ملی، مذهبی و سنتی ماست و غالب بانوان ما خود را متعهد می‌دانند و درصد اندکی رعایت نمی‌کنند که بخش قابل توجهی با تذکر رعایت می‌کنند؛ بین آنها نیز تعداد انگشت‌شماری هستند که ممکن است مقابل قانون مقاومت کنند و فراجا طبق وظایف قانونی‌اش موضوع را به مراجع قضایی دلالت می‌کند.

وزیر کشور تأکید کرد: این کلیت موضوع است که در چارچوب قانون عمل می‌شود و البته فراجا نیز نیروهای خود را توجیه کرده که حتما بین کسی که اهمال دارد و کسی که تلاش بر ساختارشکنی دارد، تفاوت قائل باشند.

وی با تأکید بر اینکه اساس هم همین است که با تذکر آن فرد اصلاح شود. غالب افراد هم با تذکر توجه می‌کنند و رعایت می‌کنند از همین جا از همه بانوان محترمی که احیانا ممکن است توجه نداشته باشند به اینکه این مساله یک امر قانونی و مهمی در زندگی اجتماعی است، می‌خواهیم که این موارد را رعایت کنند.

وی در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که این طرح بر مبنای اختیارات وزارت کشور اجرا می‌شود یا قانون حجاب و عفاف با یادآوری اینکه این کار از وظایف ذاتی فراجا به عنوان ضابط قوه قضاییه است و اگر مشکلی باشد، طبیعتا باید به مرجع قضایی ارجاع دهند، اظهار داشت: قانون عفاف و حجاب، گفت: لایحه حجاب و عفاف هنوز مصوبه نهایی ندارد و در مجلس و شورای نگهبان به مراحل انتهایی و ابلاغ نرسیده است.

رقابت ۴۵ نامزد در دور دوم انتخابات مجلس

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره جزئیات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس گفت: انتخابات در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود و در این انتخابات در مرحله دوم ۴۵ نماینده جدید باید در ۲۲ حوزه انتخاب شوند. از این تعداد در ۸ حوزه انتخابات تمام الکترونیکی انجام می‌شود از جمله در تهران و در واقع در حوزه‌هایی که بیش از دو نماینده در مرحله دوم دارد انتخابات تمام الکترونیکی برگزار می شود.

وی افزود: آموزش های لازم شروع شده از طریق صدا و سیما و سایر امکانات اطلاع رسانی به مردم اعلام می‌شود در دوره قبل هم این کار را در چند حوزه انجام دادیم که خیلی کار موفقی بود. تبلیغات هم مثل دوره قبل از یک هفته قبل آغاز می شود از همین جا می‌خواهم همه رسانه ها دست اندر کار باشند و زمینه خوبی را برای برگزاری انتخاباتی پرشور در مرحله دوم فراهم کنند

وزیر کشور درباره دیدارهای خود در پاکستان عنوان کرد: جلسات خوبی در معیت ریاست محترم جمهور با مقامات پاکستانی داشتیم گفت‌وگوهایی با مقامات امنیتی این کشور انجام شد و نظرات دو طرف بر ضرورت برقراری امنیت بین دو کشور، یکی بود و نظرها این‌گونه بود که جریانات تروریستی هدایت‌شده‌ از سوی سرویس‌های اطلاعاتی خارجی هستند. هم‌چنین توافقات خوبی در زمینه هماهنگی برای برخورد با گروهک‌های تروریستی و هماهنگی‌های اطلاعات و کنترل مرز صورت گرفت. امیدواریم در عمل شاهد نتایج خوبی باشیم.

انتهای پیام/

آرش خلیل خانه

دیگر خبرها

  • تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن
  • تجلیل رهبر معظم انقلاب از پخش برنامه تلاوت قاریان نوجوان از شبکه قرآن
  • تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن سیما
  • هجدهمین جلسه استماع قرآن به یاد معلمان فقید برگزار شد
  • بهای نفت در بازار جهانی کاهش‌ یافت
  • تجلیل رهبر معظم انقلاب از پخش برنامه رمضانی تلاوت قاریان نوجوان از شبکه قرآن
  • اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد، حجاب و توجیه نیروهای فراجا
  • اساس طرح نور اصلاح با تذکر است/ ماموران فراجا برای نحوه برخورد توجیه شده‌اند
  • نیروهای فراجا در موضوع حجاب توجیه شده‌اند
  • افتتاح پایگاه آموزش قرآنی مساجد در مسجد صاحب الزمان (ع) مشهد