Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، اجراهای هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت از روز گذشته به صورت آنلاین در فضای مجازی آغاز شد و نمایش های مختلف در بخش های صحنه ای، دانشجویی و کودک و نوجوان آغاز به کار کردند. این جشنواره نخستین جشنواره نمایشی است که به دلیل شیوع ویروس کرونا به صورت آنلاین از سوی انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس برگزار می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز گذشته نمایش های «آواز سنگ غمگین»، «کجایی ابراهیم»، «اتوبان سکوت»، «یزله»، «خنکای ختم خاطره»، «ژنرال ها»، «قاسم غریب» و «برگشتن» در بخش صحنه ای به اجرای آنلاین رفتند و علاقه مندان توانستند این کارها را با تهیه بلیت تا زمان نیمه شب تماشا کنند.

یکی از این کارها که از استان فارس به اجرای جشنواره رسید، نمایش «قاسم غریب» به نویسندگی اسماعیل سلیمانیان و کارگردانی محمد فروزانی است که در آن تعدادی بازیگر اجرای نقش می کنند. بازیگران این نمایش شامل میثم جعفری کوچی، مجید جعفری، فرانک جوادپور، سیدیوسف موسوی، مریم طالبی، بهناز اژدری، حسین زارع و اردلان پیرو هستند.

اجراهای استانی جشنواره با حضور داوران و با ضبط ویدئویی برای عموم پخش می شود هر چند که در برخی جاها شاهد هستیم که صدا به کیفیت خیلی خوب و وضو ح لازم در بخش هایی نیست اما می توان گفت برای تجربه اول اجراهای آنلاین جشنواره ای اتفاق خوبی با تلاش و کوشش رقم خورده است.

 

*تراژدی جانبازان اعصاب و روان

یکی از مظلوم ترین بخش های آسیب دیده از جنگ و هشت سال دفاع مقدس جانبازان هستند که مخصوصا جانبازان اعصاب و روان بامشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرده و می کنند، عده ای از آنها به شهادت رسیدند و عده ای نیز در آسایشگاه ها یا در منازلشان زندگی می کنند اما به لحاظ خانوادگی نیز به خاطر شرایط روحی و جسمی که دارند با مشکلات زیادی روبه رو هستند. 

قاسم با فامیل مستعار غریب یکی از جانبازان جنگ تحمیلی است که در این نمایش سوژه قرار گرفته است، بنابراین داستان قاسم یک داستان واقعی است از جانبازی که دچار مشکل اعصاب و روان شده و در تهران گم می شود، با اینکه همسرش خیلی پیگیر و مراقب او بوده اما به خاطر بیرون رفتن ها و کم حافظگی گم می شود و مدت ها همسرش به دنبال او می گردد. خود این اتفاقات برای خانواده مشکلات زیادی ایجاد می کند.

در نهایت اینکه او را پس از دو ماه در قم پیدا می کنند اما به خاطر شباهتی که به اتباع افغانی داشته و هیچ مدکی هم از هویتش در دست نبوده  به خاطر مشکل اعصاب و کم حافظگی نمی تواند هویتش را فاش کند بنابراین او را به افغانستان می فرستند. این جانباز به دلیل شرایط ویژه‌ای که داشته در افغانستان در اثر گرسنگی و سرما شهید می‌شود. 

فروزانی کارگردان نمایش « قاسم غریب» در زمان تولید کار گفته بود که این نمایش 17 بازیگر دارد که به دلیل شرایط سعی کردند تعداد بازیگران را به 7 تا 8 نفر برسانند و البته پیش بینی شان بر 65 دقیقه بوده که حال در اجرای انلاین به 45 دقیقه کاهش پیدا کرده است.

ریتم نمایش نه کند و نه تند است، فضا سرد و سنگین و تاریک شروع می شود و سرد و سنگین و تاریک با مرگ قاسم غریب که چه البته غریب شهید می شود، به اتمام می رسد.

به جز همسر قاسم غریب همه غریبه هستند حتی کسانی که تلاش می کنند او را پیدا کنند یک طورهایی از این داستان کناره می گیرند. 

بخش هایی از کار البته می توانست کمتر هم باشد چرا که به کار هم نمی آید و حال مشخص نیست برای منی که در فضای بیرون از اجرا کار را می بینم خنده ندارد یا اینکه اگر مخاطب کار درسالن هم بودم، اینطور به نظر می رسید.

تراژدی جانبازان اعصاب و روان فقط برای قاسم غریب نبوده و نیست، خیلی از این جانبازان دچار ضعف اعصاب و فراموشی های زیاد هستند وقتی بیرون می روند دیگر نمی توانند مسیر خانه شان را پیدا کنند، یا گه گدار دست به حرکت های تکانشی و مشکل دار می زنند که البته دست خودشان هم نیستد و در واقع خانواده ها هم این میان ایثار بزرگی در پرستاری از جانبازان عزیز می کنند خیلی از این جانبازان به خاطر مشکلات حاد جسمی و روانی در آسایشگاه ها بستری هستند.

تمام آسیب دیدگان اعصاب و روان دچار مشکلات خواب، سردرد، بی انرژی بودن، خستگی، دردهای عضلانی و مفصلی، عدم تمرکز حواس، ناامیدی ، بی لذتی از زندگی و افکار منفی هستند مخصوصا اگر در شرایط قرار بگیرند ممکن است همان تراژدی ها در ذهنشان مرور شود همانطور که می بینیم در نمایش ها و فیلم هایی از این دست نشان داده می شود حال عده ای هم فراموشی می گیرند و در واقع در ذهنشان فرار از واقعیت می کنند. قاسم غریب در این کار همیشه سردش است، مدام می گوید لباس بدهید تنم کنم یا آتیش دارید! با همین مکانیزم ها از واقعیت فاصله گرفته و تنها کسی که می شناسد همسرش رباب است که مدام به او می گوید ترکم نکن، اما در نهایت خود قاسم است که رباب را ترک می کند و در کشور غریب شهید می شود.

قاسم غریب در واقع زندگی قاسم رضایی از جانبازان اعصاب و روان جنگ تحمیلی است.  وی سی درصد جانبازی داشت و 25 درصد آن متعلق به مجروحیت اعصاب و روان بود که سال 96 در افسریه تهران مفقود شد ، دو ماه بعد در قم توسط مأمورین نیروی انتظامی بازداشت و به خاطر نداشتن هیچ مدرکی شناسایی و وضعیت نامناسب روحی و روانی به خاطر شباهتی که به اتباع افغان داشت به اردوگاه اتباع افغانستانی منتقل و به مرز هدایت شد.

در اسفند سال 96 به خانواده از طریق دادسرا اطلاع دادند که جانباز به افغانستان فرستاده شده و خانواده که تا آن روز همه تلاش خود را برای پیدا کردن او کرده بودند، در نهایت تصمیم می‌گیرند راهی افغانستان شده و اثری از قاسم رضایی پیدا کنند اما متوجه شدند او به خاطر نداشتن سرپناه و سرما در زمستان جان باخته است. فرزند او در جستجوی پدر به افغانستان می‌رود و نشانی او را در یکی از مناطق افغانستان پیدا کرده و درمی‌یابد که مردم منطقه او را گمنام به خاک سپرده‌اند. اما مزار او در میان 50 مزار گمنام نامشخص است و حالا خانواده حتی نشانی از مزار عزیزشان را هم ندارند.

 

جای بسیار خوشحالی دارد که در یک نمایش شاهد این هستیم که به این عزیز جانباز جنگ پرداخته و معرفی شد کسی که شاید هیچکس هیچ اسمی از او نشنیده باشد اما تئاتر و دغدغه کارگردان او را به صحنه آورد، باشد تا یک قهرمان جنگ که پس از سالها به وطن بازگشت، مورد توجه بیشتر ما قرار بگیرد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نمایش قاسم غریب جشنواره تئاتر مقاومت جانبازان اعصاب و روان قاسم غریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۶۲۴۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنر نمایشی ابزار‌ی برای انتقال موضوعات و مفاهیم به جامعه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، احسان آهنگر در آئین اختتامیه و تجلیل از برگزیدگان دومین طنزواره استانی میرما در محمودآبادگفت: هر جامعه‌ای بتواند از ابزار هنر به نحو احسن استفاده کند مطمنا" حرکتش به سمت تعالی فرهنگی خواهد بود.

وی بیان داشت: هنر نمایشی یکی از ابزار‌ها برای انتقال موضوعات و مفاهیم، برای آحاد جامعه مورد استفاد قرار می‌گیرد و بسیاری از تحولات فرهنگی اجتماعی متاثر از نقش آفرینی فرهنگی و هنری جامعه است.

آهنگر برگزاری جشنواره‌های هنر‌های نمایش یک فرصت دانست و عنوان کرد: در برگزاری جشنواره‌های هنر‌های نمایشی ما شاهد یکی از جشنواره‌ها در شهرستان محمودآباد به عنوان طنزواره میر ما بودیم مطمنا" یک فرصتی برای انسجام گروه نمایشی و استعداد یابی هنرمندان خوب استان مازندران بوده است.

وی تصریح کرد: البته بک بستر مناسب و یک فرصت طلایی برای آگاهی بخشی آحاد جامعه در راستای آسیب‌های اجتماعی که وجود دارد به مردم کمک می‌کند که ما بتوانیم به صورت غیر مستقیم آسیب‌های اجتماعی را به اطلاع مردم برسانیم و آگاهی بخشی شان را زیاد کنیم و تلاش کنیم تا خود مردم با اطلاعاتی که از زبان هنر دریافت می‌کنند به کاهش آسیب‌های اجتماعی در خانواده و یا در جامعه دارند کمک کنند.

 مدیر کل هنر‌های نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه طنزواره میرما بیان داشت: دومین طنزواره میر ما، جشنواره قابل توجه‌ای است و با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران که ۲ سال متوالی برگزار می‌شود

دکتر کاظم نظری افزود: هنرمندان بسیار خوب مازندران در این طنزواره شرکت و با موضوعات آسیب‌های اجتماعی کار کردند که مورد استقبال خوب قرار گرفت و امیدواریم که این طنزواره تداوم پیدا کند. ما در کل کشور با این طنزواره ۵۴ جشنواره برگزار شده است .

با اعلام آرا هییت داوران، دومین طنزواره استانی میرما برگزیدگان خود را در بخش‌های نمایش صحنه‌ای و استند اپ کمدی شناخت: دومین طنزواره استانی میرما با حضور ۶ گروه نمایشی و ۵ استند اپ کمدین از شهر‌های (محمودآباد، آمل، نور، نکا، ساری، جویبار) به میزبانی محمودآباد با همت شهرداری محمودآباد و با مجوز اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برگزار شد،

بر اساس اعلام آرا هییت داوران متشکل از محمد جونیان، شهرام نوشیر و سید حسین ساداتی این جشنواره برگزیدگان در بخش استند آپ کمدی:هییت داوران در این بخش با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ ده میلیون ریال از سرکار خانم زهرا ذو الفقاری از شهرستان محمودآباد تقدیر کرد.

لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ پانزده میلیون ریال تعلق گرفت به سرکار خانم شبنم محمد تبار از شهرستان آمل لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ بیست میلیون ریال تعلق گرفت به جناب آقای مین ذبیحی نژاد از شهرستان نکا اهدا شد

هیئت داوران در این بخش هیچ اثری را حائز رتبه اول ندانست نمایش‌های صحنه‌ای: طراحی صحنه: هیئت داوران با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ پنج میلیون ریال از طراح صحنه نمایش ریتا به کارگردانی جناب آقای یاسر محمودی برنتی از ساری تقدیر به عمل آورد.

لوح تقدیر، تندیس جشواره و جایزه نقد‌ی به مبلغ ده میلیون ریال تعلق گرفت به طراح صحنه نمایش مرگ در زنه جناب آقای محمدرضا اصغری از شهرستان محمود آباد موسیقی: هیئت داوران با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ دو میلیون برای موسیقی نمایش سنبل الطبیب آقای داریوش‌ها تفراد از شهرستان جویبار تقدیربه عمل آورد.

هیئت داوران لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به مبلغ بیست میلیون ریال را برای انتخاب موسیقی نماش مرگ در زنه، به آقای میلاد عبدی از شهرستان محمود آباد اهدا نمود 

 آیین اختتامیه این رویداد با حضور  مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، کاظم نظری مدیر کل مرکز هنر‌های نمایشی کشور، فیاضی نماینده منتخب مردم شهر‌های محمودآباد و نور در مجلس شورای سالامی، فرمانداری، شهردار، فرماندهی سپاه، هنرمندان شهرستانی و استانی و علاقمندان در سالن غدیر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی محمودآباد برگزار شد.

دیگر خبرها

  • تسویه حساب خواهر با برادر/ در «آگنیتاژ» پرواز می‌کنید؟
  • نوزدهمین جشنواره ملی هنر‌های نمایشی به کار خود پایان داد
  • «آسید کاظم» در تماشاخانه‌ ایران‌شهر نمایش‌نامه خوانی می‌شود
  • صحرا فتحی «هواخوری» را به صحنه می‌آورد
  • «هواخوری» صحرا فتحی به صحنه می‌آید
  • راهیابی ۲ اثر نمایشی از چهارمحال و بختیاری به جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • مدیرکل هنرهای نمایشی به تماشای «شاماران» نشست
  • دورهمی پیشکسوتان عرصه موسیقی و تئاتر استان یزد
  • هنر نمایشی ابزار‌ی برای انتقال موضوعات و مفاهیم به جامعه
  • آغاز مرحله استانی جشنواره ملی هنر‌های نمایشی در چهارمحال و بختیاری