Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد انرژی کمیسیون اقتصادی مجلس و عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به ضرورت توسعه متوازن صنعت پتروشیمی در کشور گفت: صنعت پتروشیمی به دلیل دسترسی به خوراک فراوان، مزیت نسبی اقتصاد و صنعت ماست. در حال حاضر ضرورت سرمایه‌گذاری در زیرساخت ها و منابع نفتی و گازی مشترک و افزایش سرمایه گذاری در واحدهای بالادستی نفت و گاز و مجتمع های پتروشیمی بیش از گذشته احساس می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه اظهار داشت: با این حال زنجیره پتروشیمی متوازن نیست. حجم زیادی از خوراک صادر می‌شود، در حالی که باید مجتمع‌هایی با هدف افزایش ارزش افزوده در امتداد زنجیره آنها ایجاد شود. صادرات LPG خام فروشی محض است و باید از پروپان آن در واحدهای PDH برای تولید پروپیلن و پلی پروپیلن استفاده شود.

توانگر افزود: تولید پلی پروپیلن به عنوان یکی از پرتقاضاترین مواد پتروشیمی در دهه‌های آتی می‌بایست در دستور کار وزارت نفت قرار گیرد. البته طرح فعلی وزارت نفت برای تولید پروپیلن از نظر مکان‌یابی و مطالعات اقتصادی دچار ضعف است و برنامه‌ای برای تکمیل زنجیره پروپیلن در صنایع پایین‌دستی پتروشیمی برای آن دیده نشده است. همچنین ظرفیت تولید محصولاتی مانند پلی اتیلن ترفتلات یا همان PET که در تولید بطری‌های آب معدنی و نوشابه‌ها و صنایع نساجی کاربرد فراوان دارد، نیز نیازمند افزایش قابل ملاحظه است تا توازن کافی در بازار ایجاد شود.

*لزوم برنامه‌ریزی برای پوشش حفره‌ها و خلاهای در میان‌دست پتروشیمی

رئیس کمیته اقتصاد انرژی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در صنایع پایین دستی پتروشیمی، نیازمند هدفگذاری و برنامه منسجم برای توسعه زنجیره صنایع شیمیایی هستیم. در حوزه محصولات شیمیایی تقاضا به شدت بالا است به طوری که کشور تبدیل به واردکننده شده است. این موضوع ناشی از دهه‌ها سیاست غلط در حوزه میان دستی صنعت پتروشیمی بوده است زیرا در حال حاضر حفره‌ها و خلاهای زیادی در صنعت پتروشیمی وجود دارد که باید فکری به حال آنها کرد.

توانگر گفت: در این راستا احداث پارک‌های میان دستی پتروشیمی با ارایه دانش فنی بایستی در دستور کار قرار گیرد تا زنجیره مواد در صنعت پتروشیمی تامین و تکمیل شود. ارزش بازار جهانی محصولات شیمیایی سه هزار میلیارد دلار است و افزودن یک درصدی به سهم ایران به عنوان بزرگترین کشور دارای ذخیره نفت و گاز جهان، نه تنها سخت نیست، بلکه با توجه به مقدورات و شرایط ما، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ گفت: البته ناگفته نماند که تمام تقاضای موجود در زنجیره پایین‌دستی پتروشیمی واقعی نیست و در برخی از مواد، بازی در دست دلالان است و با کمبودنمایی، از رانت‌های گسترده سواستفاده می‌کنند. سیاست‌گذاری در این حوزه باید متمرکز بر تولیدکنندگان و بر اساس مکانیزم بازار باشد و هرگونه رانت احتمالی حذف شود.

*می‌توان با ایجاد مکانیزم‌های سودآور از سرمایه خرد مردمی برای توسعه متوازن پتروشیمی استفاده کرد

وی اظهار داشت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که یکی از دلایل کمبود برخی مواد اولیه یا عدم سرمایه‌گذاری کافی در توسعه زنجیره، ناشی از ضعف زیرساخت‌ها در بسیاری از پروژه‌هایی است که با ملاحظات سیاسی و غیرفنی گزینش و مکان‌یابی شده‌اند. به نظر بنده هلدینگ‌های پتروشیمی با توجه به گردش مالی بالای خود باید نقش موثری در توسعه داشته باشند. همچنین می‌توان با ایجاد مکانیزم‌های امن و سودآور برای سرمایه‌گذاری‌های خرد مردم در مجتمع‌های جدید از این ظرفیت نیز برای تامین مالی پروژه‌ها استفاده کرد. البته سابقه تاریخی پتروشیمی‌های استانی، مردم را از سرمایه‌گذاری در ساخت پتروشیمی‌ها دلسرد کرده است.

توانگر ادامه داد: البته مجتمع‌های پتروشیمی بالادستی علاقه‌ای به ورود برای تکمیل زنجیره ارزش افزوده ندارند. عمده محصولات آنها تنها یک مرحله فرایند را طی می‌کند که در بسیاری از پتروشیمی‌ها از جمله واحدهای متانولی و اولفینی عملا پس از صادرات و خام‌فروشی محصولات تولید شده، این ماده خام در کشور مقصد فرآوری شده و با ارزش افزوده دو تا ده برابری مجددا به ایران صادر می‌شود.

رئیس کمیته اقتصاد انرژی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: به نظر بنده وزارت نفت باید در مجوز خوراک برخی واحدهای پتروشیمی بازبینی کند و هم‌اکنون موضوع لغو یا تغییر مجوز شرکت‌هایی که سال‌هاست مجوز خوراک گرفته اما اقدامی نکرده‌اند در حال بررسی کارشناسی است. این شرکت‌ها خوراک کشور را حبس کرده و ارزش افزوده‌ای از این بابت ایجاد نمی‌کنند. این موضوع نشان‌دهنده اشتباهات مکرر در تعیین اهلیت فنی و مالی را در زمان واگذاری است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پتروشیمی ارزش افزوده مجتبی توانگر عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ صنعت پتروشیمی پلی پروپیلن پلی استر توسعه نامتوازن عضو کمیسیون اقتصادی مجلس صنعت پتروشیمی دستی پتروشیمی سرمایه گذاری ارزش افزوده وزارت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۷۹۰۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهینه‌سازی مصرف انرژی، از مهم‌ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بهینه‌سازی و کاهش هزینه‌های مصرف انرژی و حمایت از تولیدکنندگان و سازندگان داخلی را از مهم‌ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ دانست.

به گزارش شانا، مرتضی شاهمیرزایی دیروز (سه‌شنبه، چهارم اردیبهشت‌) در سفر به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، در جمع مدیران عامل شرکت‌های پتروشیمی مستقر در این منطقه بیان کرد: بسیار خرسندم که امروز شاهد شرایط مطلوب واحدهای تولیدی در هاب ماهشهر هستم. مجتمع‌های این منطقه، پارسال با تکیه بر توان داخل موفق شدند بالاترین مقدار بهره‌وری و تولید را ثبت کنند و این نوید را می‌دهم که حرکت در سال جهش تولید با شتاب بیشتری انجام خواهد شد.

وی یکی از راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ را کاهش هزینه‌ها و بهینه‌سازی مصرف انرژی برشمرد و یادآور شد: ضروری است که شرکت‌های پتروشیمی، با بهینه‌سازی مصرف انرژی، در حفظ و صیانت از منابع بین‌نسلی نقش‌آفرین باشند.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای خودکفایی کامل صنعت پتروشیمی افزود: شرکت‌های پتروشیمی باید در صورت تولید تجهیز یا قطعه‌ای در داخل کشور، نیاز خود را از طریق تولیدکنندگان و سازندگان ایرانی تأمین کنند و به‌هیچ‌وجه نباید کالا یا محصول مشابه خارجی وارد شود.

شاهمیرزایی مهم‌ترین برنامه راهبردی صنعت پتروشیمی سال ۱۴۰۳ را رشد ظرفیت‌ها و جهش تولید دانست و گفت: سبد محصولات پتروشیمی باید با برنامه‌ای منسجم‌تر و با هدف تکمیل زنجیره ارزش متنوع شود.

وی ادامه داد: شرکت‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی باید قوانین، دستورعمل‌ها و همه رویه‌های موجود در منطقه را رعایت کنند.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: توجه به مسئولیت‌ اجتماعی با توجه به شرایط موجود اهمیت ویژه‌ای دارد و پتروشیمی‌ها باید به تعهدهای خود پایبند باشند.

شاهمیرزایی تأکید کرد: مجتمع‌های پتروشیمی‌ای که می‌خواهند از ۵درصد تخفیف خوراک بهره‌مند شوند، باید ۴۰درصد از درآمد خود را به توسعه صنعت پتروشیمی تخصیص دهند.

شایان ذکر است که شاهمیرزایی در سفر یک‌روزه به قدیمی‌ترین قطب صنعت پتروشیمی کشور، ضمن بازدید از مجتمع‌های پتروشیمی آبادان، غدیر، فن‌آوران و اسکله‌های صادراتی پایانه‌ها و مخازن، دغدغه شرکت‌های پتروشیمی برای تحقق شعار سال را در نشست تخصصی بررسی کرد.

دیگر خبرها

  • تخصیص ۴۰ درصد از سود شرکت‌های پتروشیمی به تکمیل زنجیره ارزش
  • ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا پایان امسال از مرز ۱۰۰ میلیون تن عبور خواهد کرد
  • صادرات محصولات پتروشیمی یک میلیون تن افزایش یافت
  • بهینه‌سازی مصرف انرژی، از مهم‌ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳
  • تنوع سبد محصولات پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش
  • رشد بورس با افزایش تولید خودرو و صادرات محصولات پتروشیمی
  • افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم ۱۱درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی
  • ۱.۵ میلیارد دلار صادرات واحد‌های صنعتی استان تهران در سال گذشته
  • تکمیل زنجیره ارزش، گلوگاه «جهش تولید» در صنعت پتروشیمی است
  • جهش تولید طلای صنعت پتروشیمی با توان فنی ایرانی در کوروش