Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-24@00:49:31 GMT

دارا سوم عرضه می شود

تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۱۲۷۱۱

به گزارش بورس تابناک، وزیــر اقتصـاد درحــالی از عـرضه واحــدهای صندوق سرمایه‌گذاری دارا سوم تا پایان سال خبر داد که آمارها نشان می‌دهد قیمت واحدهای عرضه شده صندوق دارا یکم و پالایش یکم از زمان عرضه تاکنون با نزول مواجه شده و به زعم اغلب سهامداران عرضه صندوق‌های سرمایه‌گذاری دولتی یک تجربه شکست خورده و حتی به جو بی‌اعتمادی در بازار سرمایه دامن زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد اعلام کرد: صندوق دارا سوم، شامل باقیمانده سهام دولت در سهام بانک‌ها و بیمه‌ها تا پایان سال عرضه می‌شود. به گفته وی، حتی شاید صندوق سرمایه‌گذاری فولادی هم عرضه شود. پیش‌تر دولت صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارا یکم و پالایش یکم را در نیمه نخست سال عرضه کرده بود.

چرا دولت به سمت ETFها رفت؟

برای حل معما و چالش‌های به‌وجود آمده برسر عرضه دو صندوق سرمایه‌گذاری دارا و پالایش یکم بهتر است به بررسی دلایل واگذاری سهام با چنین روشی بپردازیم. بخش عمده سهامی که در ۲ دهه گذشته فروخته شده است یا از طریق مزایده و مذاکره و سهام عدالت بوده یا اینکه به روش حراج، بلوک سهام شرکت‌های بزرگ در بورس و فرابورس فروخته شده است. اما چرا دولت به سمت تغییر در روش واگذاری‌ها رفت و هدفش از عرضه دارا و پالایش یکم چه بود؟

امسال ۳۳ هزار میلیارد تومان از سهام شرکت‌های دولتی فروخته شده که از این میزان ۱۸ هزار میلیارد تومان آن در قالب ۲صندوق سرمایه‌گذاری دارا یکم شامل باقیمانده سهام دولت در بانک‌های ملت، تجارت، صادرات ایران و بیمه‌های البرز و اتکایی امین و پالایش یکم شامل باقیمانده سهام دولت در پالایشگاه‌های تبریز، تهران، اصفهان و بندرعباس واگذار شد. این تحقق درآمد از محل عرضه سهام در سال‌های اخیر بی‌سابقه بوده و رشد قابل توجهی نسبت به سال قبل داشته است. دلیل آن هم تغییر شیوه واگذاری بوده است. در واگذاری‌هایی که به روش نقد و اقساط در گذشته انجام می‌شد، ریسک وصول نشدن اقساط در آینده همیشه وجود داشت، اما در واگذاری در قالب صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا ‌ای‌تی‌اف‌ها(ETF) مبلغ فروش همان ابتدا به‌صورت نقد دریافت می‌شود، عملاً ریسک وصول نشدن اقساط در آینده به‌صورت کامل از بین می‌رود و با واگذاری سهام از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری، دولت هم می‌تواند به منابع نقدی دسترسی داشته باشد  و هم میزان درآمد حاصل شده بیشتر از گذشته است.

دلیل شکست چه بود؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد هدف اصلی دولت در تغییر روش واگذاری‌ها به‌دلیل تنگناهای مالی ناشی از تحریم‌ها و همینطور شیوع کرونا، افزایش درآمدزایی و دسترسی به منابع نقد بوده است.

نگاه صرف به درآمدزایی موجب شد نوسان قیمت واحدهای این صندوق‌ها برای دولت چندان مهم نباشد. در ابتدا هیچ بازارگردانی برای این صندوق‌ها درنظر گرفته نشد. حالا هم که این صندوق‌ها بازارگردان دارند. به زعم کارشناسان به‌دلیل بزرگ بودن ابعاد آنها بازارگردان‌ها نمی‌توانند صندوق‌ها را به درستی راهبری کنند.

درنظر نگرفتن بازار گردان برای این صندوق‌ها از همان ابتدا موجب شد این صندوق‌ها به محل نوسان‌گیری برخی سهامداران خرد تبدیل شود.

محمد خبری‌زاد، کارشناس بازار سرمایه در این‌باره می‌گوید: دارا یکم یک صندوق است و ارزش صندوق‌ها باید براساس خالص ارزش دارایی‌ها محاسبه شود، اما قیمت دارا یکم براساس ۷۵درصد خالص ارزش دارایی‌ها محاسبه می‌شود. این اتفاق در شرکت‌های سرمایه‌گذاری عادی است، اما تفاوت قیمت صندوق‌ها با خالص ارزش دارایی‌ها باید حدود ۵ درصد باشد. او می‌افزاید: چون صندوق دارا یکم بازارگردان نداشت نوسان قیمت آن با خالص ارزش دارایی‌ها بیش از ۲۰درصد شد.

بر این اساس صندوق دارا یکم ۲۰درصد پایین‌تر از خالص ارزش دارایی‌های صندوق در بازار سهام معامله می‌شد و چون بازارگردان ندارد به محل نوسان‌گیری برای سهامداران خرد تبدیل شد و اگر بازارگردان با منابع کافی وارد عمل شود، به مرور قیمت صندوق به خالص ارزش دارایی‌ها خواهد رسید و رشد خواهد کرد.

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل شکست عرضه پالایش یکم به‌عنوان دومین صندوق سرمایه‌گذاری دولتی می‌گوید: در مورد پالایش یکم حرف اساسی قبل از واگذاری این بود که دولت یک رگولاتوری در بخش نفت، گاز و پتروشیمی قرار دهد تا بتواند شفافیت را در بخش پالایش ایجاد کند؛ به این معنی که مثلاً وقتی یک پالایشگاه نفت می‌خرد، مشخص شود چه نفتی را با چه قیمتی خریده و صورت‌حساب خرید اعلام شود یا وقتی دولت نفت را با تخفیف سنگین به خارجی‌ها می‌فروشد، همان تخفیف‌ها را به داخلی‌ها هم بدهد.

دارابی ادامه داد: در واقع موفقیت دارا دوم در گرو شفاف‌سازی‌ اقتصاد پالایشگاه است که متأسفانه هم‌اکنون چنین چیزی وجود ندارد. او گفت: دولت هر زمان که بپذیرد این کارها را انجام دهد وضعیت این صندوق بهبود می‌یابد، اما هم‌اکنون کسی نمی‌داند روند دارا دوم چطور خواهد بود.

دارابی تأکید کرد: دارا دوم باید یک بازارگردان قوی داشته باشد تا حداقل ارزش سهام را متناسب با ارز خالص دارایی‌های آن نگه دارد، اما هم‌اکنون یک آشفتگی در قیمت و ارزش دارا اول و پالایش یکم داریم و این حالت به‌خاطر نبود بازارگردان ایجاد شده است؛ به همین دلیل سازمان بورس باید یک بازارگردان قوی برای این صندوق‌ها اعلام کند تا بازارگردان تضمین کند که ارزش هر واحد صندوق متناسب با ارزش خالص دارایی‌ها باشد. اگر سازمان بورس یک مجوز بازارگردانی به یک مجموعه سبدگردانی بدهد گام مؤثری در حفظ ارزش این صندوق‌ها برداشت است.

 

منبع: همشهری

منبع: تابناک

کلیدواژه: کواکس ابومهدی مهندس قاسم سلیمانی حماسه 9 دی دارایکم دارا سوم صندوق ETF فرهاد دژپسند کواکس ابومهدی مهندس قاسم سلیمانی حماسه 9 دی صندوق های سرمایه گذاری خالص ارزش دارایی ها صندوق سرمایه گذاری سرمایه گذاری دارا پالایش یکم صندوق ها صندوق دارا دارا یکم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۲۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه سهام ۶ همتی سرخآبی‌ها در فرابورس

 به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، بخش خبر 14 شبکه خبر در ارتباط تلفنی با وزیر اقتصاد ، موضوع عرضه سهام دو باشگاه پرطرفدار استقلال و پرسپولیس در فرابورس را بررسی کرد.

مجری: مزایده رسمی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس امروز در بازار پایه فرابورس انجام شد طبق اعلام فرابورس به طور رسمی خرید ۸۵ درصد از سهام سرخآبی‌ها از سوی خریداران قطعی شد حالا برای اطلاع از جزئیات این موضوع و مراحلی که برای نهایی شدن این مزایده مانده گفتگوی می‌کنم با وزیر امور اقتصادی و دارایی، خواهش می‌کنم بفرمایید که دو تیم استقلال و پرسپولیس به کدام خریداران واگذار شد؟

سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی با ارتباط تصویری با این بخش خبری گفت: امروز ۸۵ درصد سهام دو باشگاه پرطرفدار و مردمی استقلال و پرسپولیس در فرابورس ایران به بخش غیردولتی واگذار شد سال ۱۴۰۰ دولت سیزدهم در شرایطی بر سر کار آمد که هر دو باشگاه متأسفانه به جهت عدم رعایت بعضی از ضوابط کنفدراسیون فوتبال آسیا دچار محرومیت‌هایی شده بودند در همان سال ۱۴۰۰ ستادی به عنوان هماهنگی اجرایی سازی واگذاری دو باشگاه فیمابین وزارت ورزش و جوانان، وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان خصوصی به نمایندگی از ما و همچنین سازمان بورس اوراق بهادار تشکیل شد و در همان سال ۱۴۰۰ اسفندماه اولین گام در این حوزه برداشته شد بعد از ۳ دوره، دولت‌هایی که تلاش ناکامی در این زمینه داشتند از سال ۱۳۷۶ تا آن زمان در اسفند ۱۴۰۰ با حضور حدود ۴۰۰ هزار نفر از مردم و طرفداران افزایش سرمایه‌ی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به عنوان بورسی شدن از محل افزایش سرمایه بدون اینکه در واقع با سلب حق تقدم انجام شد و در سال ۱۴۰۱ سه مرتبه تلاش شد تا از طریق عرضه به بخش‌های خصوصی و تعاونی فرآیند مالکیت این دو باشگاه که باید اتحاد مالکیت آنها برای مراجع آسیایی حل و فصل می‌شد صورت بگیرد که با اقبال از سمت بخش خصوصی و تعاونی در گام‌های اول مواجه نشد، اما با توجه به پایان مهلتی که اِی. آف. سی برای ایران در نظر گرفته شده بود برای این دو باشگاه پرطرف و مردمی در انتهای سال گذشته ۱۴۰۲ تلاش شد که این بار از طریق مشارکت طلبیدن یک مجموعه مشترک یعنی کنسرسیومی از بانک‌های غیردولتی و کنسرسیومی از شرکت‌های صنایع پتروشیمی ذیل هلدینگ خلیج فارس این مسئله بتواند حل و فصل بشود و بحمدالله این اتفاق امروز صبح در فرابورس ایران محقق شد.

سؤال: آقای خاندوزی سهام این دو تا تیم به چه ارزشی واگذار شد در واقع قیمت هر سهم چقدر بود؟

خاندوزی: بله طبق اطلاعاتی که دوستان ما در فرابورس در اختیار قرار دادند ارزش نهایی سهام این دو باشگاه به ارزش تقریبی ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای سهام باشگاه استقلال و ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برای باشگاه پرسپولیس امروز نهایی شد و امیدوار هستیم که روز چهارشنبه در یک مراسم رسمی با حضور وزیر محترم ورزش و جوانان این قطعی سازی را اطلاع رسانی انجام بدهیم.

سؤال: آقای خاندوزی پرداختی‌ها به چه صورت واگذار می‌شود؟

خاندوزی: با توجه به اینکه ۱۰ درصد معامله باید به صورت حسه نقدی پرداخت بشود و ۹۰ درصد آن به صورت اقساطی اتفاق خواهد افتاد این بخش نقدی آن امروز قطعی شد بخش مربوط به اقساط آن طی مهلت‌های ۶ ماهه‌ای که هر دو کنسرسیوم هم بانکی و هم هلدینگی پتروشیمی خلیج فارس انجام خواهند داد رخ خواهد داد تلاش دولت در این مرحله این بود که در عین اینکه برای همیشه مسئله اتحاد مالکیت را حل و فصل می‌کند مسئله مدیریت اقتصادی، انضباط مالی، شفافیت عملکرد این دو باشگاه پرطرفدار و مردمی کشور را ما بتوانیم حل و فصل بکنیم از جمله اینکه بتوانیم در دورانی که توسط کنسرسیوم‌ها مدیریت خواهند شد زمینه را فراهم بکنیم تا زمانی درآمد پایدار ناشی از حق پخش آنها که خب مسئله را به شکل اساسی تری ان شاء‌الله در سال آینده حل و فصل خواهد کرد بتوان همزمان مسئله مربوط به جریمه آسیایی را تبدیل کرد این تهدید را به یک فرصتی برای اصلاح هم اقتصادی و مالی شرکت‌ها و هم حرفه‌ای و مدیریتی آنها.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • واگذاری حداکثری سهام سرخ آبی‌ها به دو کنسرسیوم بانکی و پتروشیمی
  • عرضه سهام ۶ همتی سرخآبی‌ها در فرابورس
  • فیلم/ اعلام ارزش سهام استقلال و پرسپولیس
  • شرایط واگذاری سهام استقلال اعلام شد + عکس
  • شرایط واگذاری سهام پرسپولیس اعلام شد + عکس
  • طغیانی: اصلاح موانع سرمایه‌گذاری در مصوبه امروز مجلس
  • توضیحات طغیانی درباره رفع موانع سرمایه‌گذاری در مصوبه امروز مجلس
  • توضیحات طغیانی درباره سقف معافیت مالیاتی شرکت‌های بورسی
  • توضیحات طغیانی دررباره سقف معافیت مالیاتی شرکت‌های بورسی
  • صعود بورس از منطقه امن