Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-24@14:38:35 GMT

تورم اجاره‌بها در دوربرگردان

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۷۲۶۰۰

تورم اجاره‌بها در دوربرگردان

تورم اجاره‌بهای مسکن در خزان بازارها، تغییر مسیر داد و نزولی شد. آمار رسمی از روند رشد اجاره‌بها در کشور نشان می‌دهد سرعت رشد هزینه اجاره‌نشینی در فصل سوم ۹۹ کاهش یافت. این کاهش بعد از حداقل سه فصل صعود تورم اجاره اتفاق افتاده؛ به‌طوری‌که تورم نقطه‌ای اجاره‌بها (میزان رشد نسبت به مدت مشابه در سال قبل) از ۲۹درصد در تابستان به نزدیک ۲۸درصد در پاییز رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سه عامل در نقش سرعت‌گیر تورم اجاره مسکن،‌ باعث تغییر وضعیت بازار اجاره‌نشین‌ها شده است. تمدیدی‌ها البته با تورم بیشتری روبه‌رو بودند.

به گزارش دنیای اقتصاد، تورم در بازار اجاره کشور در فصل ریزش بازارها، تغییر جهت داد. گزارش رسمی مرکز آمار و تحقیقات میدانی از بازار اجاره کلان‌شهرها نشان می‌دهد صاحبخانه‌ها در سومین فصل از سال‌جاری به برقراری ثبات نسبی در سایر بازارهای دارایی واکنش نشان دادند و تصمیمات متفاوتی نسبت به تابستان برای تعیین نرخ اجاره اخذ کردند.

مرکز آمار ایران تغییرات شاخص اجاره‌بها در شهرهای کشور طی یک فصل پاییز ۹۹ را بررسی کرد. نتایج این گزارش نشان می‌دهد تورم نقطه‌ای اجاره مسکن در شهرهای کشور پس از ۴ فصل رشد مداوم، در پاییز امسال تغییر جهت داد و رشد خفیفی را نسبت به فصل‌های گذشته تجربه کرد. از آنجاکه اجاره‌بها به شکل سالانه تعیین و نرخ آن سالانه در سررسید قرارداد تغییر می‌کند، بنابراین بررسی تحولات این بازار به شکل «نقطه‌ای» یعنی میزان رشد اجاره‌بها در هر فصل نسبت به فصل مشابه سال قبل از اهمیت برخوردار است. با توجه به این موضوع، گزارش مرکز آمار ایران حاکی از آن است که تورم نقطه‌ای اجاره در شهرهای کشور از ۲۹ درصد در فصل تابستان به ۴/ ۲۸ درصد در فصل پاییز رسیده که نشان‌دهنده کاهش سرعت رشد نرخ اجاره‌ها در سومین فصل سال‌جاری است. به این ترتیب نرخ رشد اجاره‌بها (تورم نقطه‌ای) در تابستان امسال به بالاترین سطح از ابتدای سال ۹۵ تاکنون رسیده بود.

بررسی روند تورم نقطه‌ای بازار اجاره‌بها کشور از سال ۹۵ تاکنون نشان می‌دهد تورم نقطه‌ای اجاره در شهرهای کشور در سال ۹۵ معادل ۶/ ۵ درصد، در سال ۹۶ معادل ۷ درصد، در سال ۹۷ معادل ۵/ ۱۸ درصد و در سال ۹۸ معادل ۴/ ۲۳ درصد بوده است. جالب آنکه تورم نقطه‌ای اجاره کشور در سال‌جاری نیز روند رشد خود را طی کرده است؛ به طوری که مطابق با آمار، تورم نقطه‌ای اجاره در فصل بهار امسال معادل ۳/ ۲۳ درصد، در تابستان با رشد قابل‌توجه به ۲۹ درصد رسید و نهایتا در پاییز سطح ۴/ ۲۸ درصد را لمس کرد. هرچند که تورم نقطه‌ای در این فصل برای قراردادهای تمدید شده بیش از این سطح بود و به ۳۴ درصد رسید. البته حدود دو هفته پیش، مرکز آمار ایران در قالب یک گزارش، تورم نقطه‌ای اجاره‌بها را حدود ۴۳ درصد در فصل تابستان اعلام کرده بود.

به نظر می‌رسد علت تفاوت دو نرخ اعلام شده در مورد تورم نقطه‌ای اجاره‌بها آن است که در گزارش پیشین تغییرات اجاره‌بها و در گزارش جدید تغییرات شاخص اجاره‌بها مورد بررسی و محاسبه قرار گرفته است. مقایسه تغییرات تورم نقطه‌ای در دو فصل گذشته از سال‌جاری به نوعی بیانگر آن است که اولا تورم در این بازار از مسیر رشد خارج شده و ثانیا هرچند خفیف اما در کانال کاهشی واقع شده و در پاییز نسبت به تابستان حدود ۵/ ۰ واحد درصد کاهش را تجربه کرده است. سکته خفیف تورم اجاره مسکن یا به معنای دقیق‌تر افت محدود سرعت رشد اجاره‌بها در کشور نشان می‌دهد سه سرعتگیر در مسیر رشد اجاره‌ها در سه‌ماه سوم سال‌جاری قرار داشته است.

سرعتگیر اول، به روال سالانه بازار اجاره مربوط می‌شود. ازآنجاکه فصل تابستان به‌عنوان فصل اصلی نقل و انتقالات بازار اجاره محسوب می‌شود، به‌طور معمول در فصل پاییز سرعت رشد اجاره‌ها کاهش پیدا می‌کند. اگرچه این عامل می‌تواند در کاهش خفیف اجاره‌بها اثرگذار باشد اما با توجه به شرایط بازار اجاره در سال‌جاری این عامل نمی‌تواند به تنهایی تاثیر چشمگیری در افت خفیف نرخ اجاره داشته باشد.

سرعتگیر دوم، تغییرات قیمت مسکن در فصل گذشته نسبت به فصل تابستان است. تابستان امسال فصلی بود که روند رشد قیمت مسکن نه تنها در شهر تهران بلکه در سایر کلان‌شهرهای کشور نیز شدت گرفت. از آنجاکه اجاره‌بها معمولا تابعی از قیمت مسکن است؛ در این فصل به رشد شدید قیمت مسکن واکنش نشان داد و به بالاترین تورم نقطه‌ای از سال ۹۵ تاکنون رسید. فصل تابستان فصل ملتهب بازارها بود و همچون روند سایر بازارهای دارایی، بازار اجاره نیز سریعا از این التهاب اثر گرفت. گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تورم مسکن کشور در بهار سال ۹۹ معادل ۶۳ درصد و در تابستان به ۹۶ درصد رسید. این روند برای شهر تهران مصداق داشت.

به‌طوری که تورم مسکن شهر تهران در بهار امسال معادل ۳۷ درصد و در تابستان به سطح ۷۳ درصد رسید. متناسب با روند تورم مسکن در دو فصل ابتدایی بازار اجاره نیز واکنش داد. در فصل گذشته که همه بازارها همچون ارز و سکه، خودرو و مسکن تحت‌تاثیر فرونشست ریسک غیراقتصادی قرار گرفتند و این واکنش به شکل ریزش قیمت‌ها خود را نشان داد. به نظر می‌رسد این واکنش‌ها به بازار اجاره نیز به شکل افت محدود تورم نقطه‌ای سرایت کرده و موجران در این فصل، به خزان قیمت‌ها واکنش نشان دادند. اما سومین سرعتگیر، تعیین سقف تعزیراتی برای رشد اجاره‌بهاست. بررسی‌ها نشان می‌دهد اگرچه تعیین این سقف نتوانست رشد اجاره‌بها را کنترل کند اما تا حدودی تاثیرگذار بوده است. جالب آنکه تحقیقات میدانی انجام شده از واسطه‌های ملکی در شهرهای بزرگ کشور آمار رسمی مرکز آمار را تایید می‌کند. مشاوران املاک در این شهرها دو جمله طلایی در توصیف وضعیت کنونی بازار اجاره در فصل پاییز را به کار می‌برند. به گفته آنها به‌رغم آنکه فشار اجاره‌بها همچنان احساس می‌شود و بازار همچنان دچار تب قیمتی است اما در عین حال نسبت به فصل تابستان، از فشار رشد اجاره‌بها کاسته شده است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: اجاره بها تورم مرکز آمار ایران تورم نقطه ای شهرهای کشور رشد اجاره بها اجاره بها بازار اجاره فصل تابستان نشان می دهد نسبت به فصل تورم اجاره قیمت مسکن درصد رسید فصل پاییز سرعت رشد سال جاری سال ۹۵

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۲۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اسفند ۱۴۰۲به ۲۴.۵ درصد

امتداد  - بانک مرکزی از کاهش تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اسفند ۱۴۰۱ به ۲۴.۵ درصد خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد از بانک مرکزی،در پی استمرار و پیگیری سیاست تثبیت اقتصادی و کاهش نوسانات نرخ ارز در سال ۱۴۰۲، تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده به روند نزولی خود از ابتدای سال ۱۴۰۲ ادامه داد و با کاهش ۱۶.۲ واحد درصدی، از ۴۰.۷ درصد در فروردین ماه ۱۴۰۲ به ۲۴.۵ درصد در اسفندماه ۱۴۰۲ رسید.

 

 

این در حالیست که تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۰۳ درصد نیز رسیده بود و اقتصاد کشور برای اولین بار در تاریخ تورم تولیدکننده سه رقمی را تجربه کرده بود؛ اما کاهش تورم تولیدکننده به ۲۴.۵ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، حاکی از کاهش این شاخص به یک چهارم نسبت به قله تاریخی آن در ماه‌های پایانی دولت دوازدهم است.

نرخ تورم (متوسط ۱۲ ماهه تورم شاخص بهای تولیدکننده) نیز از ۳۷.۳ درصد در فروردین ماه ۱۴۰۲ روند نزولی به خود گرفت و با کاهش ۴.۸ واحد درصدی، در پایان اسفندماه سال ۱۴۰۲ به ۳۲.۶ درصد رسید.

نرخ تورم سالانه تولیدکننده در پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۰ به رقم بی‌سابقه ۸۲.۶ درصدی رسیده بود و رقم ۳۲.۶ درصدی آن در پایان سال ۱۴۰۲ حاکی از کاهش حدود ۵۰ واحد درصدی نسبت به ماه‌های پایانی دولت دوازدهم است.

 

 

تورم تولیدکننده یک شاخص پیش‌نگر برای تورم مصرف‌کننده بشمار می‌رود؛ چرا که تحولات تورم تولیدکننده با یک وقفه زمانی اثرات خود را در تورم مصرف کننده نشان می‌دهد (در واقع افزایش هزینه تولیدکننده پس از رسیدن تولیدات به مرحله مصرف خود را در افزایش قیمت کالا‌ها و خدمات مصرفی نشان می‌دهد)؛ بنابراین کاهش مستمر تورم تولیدکننده طی چندین ماه در نهایت به کاهش بیشتر تورم مصرف‌کننده منتهی خواهد شد.

با توجه به اهداف و برنامه‌های بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ و تاکید بر تداوم اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و هدگذاری برای کاهش نرخ رشد نقدینگی، بنظر می‌رسد در سال ۱۴۰۳ شاهد تداوم بهبود متغیر‌های اقتصادی از جمله کاهش تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده باشیم.

 

منبع: تسنیم

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • ◄ تورم حمل و نقل رکورد زد
  • تورم اردیبهشت‌ماه به کانال ۲۰ درصد می‌رسد؟
  • نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه استان یزد کاهش یافت
  • روند کاهشی نرخ تورم ماهانه در استان یزد
  • تورم ماهانه و نقطه به نقطه یزد مهار شد
  • تورم فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد
  • تورم نقطه‌ای فروردین به ۳۰.۹ رسید
  • نرخ تورم فروردین اعلام شد
  • تورم فروردین ماه اعلام شد
  • کاهش تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اسفند ۱۴۰۲به ۲۴.۵ درصد