Web Analytics Made Easy - Statcounter

جبرئیل علیه السلام فرمود: او در زمین فاطمه نامیده شده است به این علت که شیعیان و دوستداران او از آتش جهنم و دشمنان او از محبتش دور شده‌اند.

به گزارش مشرق، برای شناخت منزلت و شأن حضرت زهرا سلام‌الله علیها باید به آیه‌های قرآن کریم و حدیث و کلام پیامبر(ص) و اهل بیت علیهم السلام مراجعه کنیم تا از میان آن‌ها بتوانیم در حد وسع خود، شناختی زا منزلت بانوی گرامی اسلام داشته باشیم و بدانیم به چه دلیل حضرت زهرا سلام‌الله علیها به عنوان الگو و سرآمد مردان و زنان عالم معرفی شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طوری که پیامبر گرامی اسلام صلوات الله علیه بارها در کلام گهربار خود به منزلت آن حضرت در نزد خدای متعال اشاره فرمودند و همچنین حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام ایشان را الگوی کاملی برای مردم جهان معرفی می‌کردند. و یا ائمه اطهار علیهم السلام هر بار نام مادر گرامی خود را می‌بردند، به قدری تواضع و خشوع از خود نشان می‌دادند که مشخص می‌کرد حتی نام مبارک آن حضرت منزلتی دارد که باید در برابر آن تواضع و فروتنی نشان دهیم.

 در گفت‌وگویی که با دکتر مریم فدایی، استاد دانشگاه و پژوهشگر اسلامی، انجام داده به بررسی برخی از آیات قران کریم که اشاره به شأن و منزلت حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها دارد، پرداخته است. آن طور که این محقق اسلامی توضیح می‌دهد، بشارت‌هایی که به اهل ایمان داده شده، حد اعلایی دارد که مخصوص حضرت زهرا سلام‌الله علیها و ائمه اطهار علیهم السلام است. البته در برخی از موارد هم به طور ویژه به آن بانوی مکرم بشارت داده است. یکی از این موارد به زمانی برمی‌گردد که رسول اکرم صلی‌الله علیه و آله به خانه دختر گرامی خود رفتند و ایشان را در حالی مشاهده کردند که لباسی از پوست شتر بر تن داشته، با دست خود در حال آسیاب کردن بودند و فرزندشان را هم شیر می‌دادند. اشک پیامبر صلوات الله علیه از دیدن این صحنه سرازیر شده و فرمودند: «دخترم سختی‌های این دنیا را تحمل کن که شیرینی و راحتی ابدی آخرت در انتظار توست.» حضرت زهرا سلام‌الله علیها فرمودند که بابت نعمت‌ها از خدای متعال شاکر و قدردان هستم و شکر خداوند را به جای آوردند. در شأن آن حضرت آیه‌ای از سوره ضحی نازل شده که می‌فرماید: «وَ لَسَوْفَ یعْطِیک رَبُّک فَتَرْضَی؛ و به زودی پروردگارت آن‌قدر به تو عطا خواهد کرد که خشنود شوی.»

اشاره قرآن به منزلت حضرت زهرا سلام‌الله علیها

بر اساس روایت‌ها و احادیث، برخی از آیات قران کریم اشاره به مقام و منزلت حضرت زهرا سلام‌الله علیها دارد. ممکن است چند نمونه از این آیات را عنوان کنید؟

یکی از این آیات مربوط به سوره مبارکه قدر است که در روایت‌هایی اشاره شده که منظور از این آیات شأن و منزلت حضرت زهرا سلام‌الله علیها است. چنانکه هر کسی آن بانوی گرامی را بشناسد به طوری که حق ایشان است، یقیناً شب قدر را درک کرده است و همانا آن حضرت فاطمه نامیده شده به این علت که مردم از شناخت و درک او عاجز هستند.

همچنین آیه 36 سوره مبارکه نور هم اشاره به منزلت حضرت زهرا سلام‌الله علیها دارد. چنانکه خدای متال می‌فرماید: «فِی بُیوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَ یذْکرَ فِیهَا اسْمُهُ یسَبِّحُ لَهُ فِیهَا بِالْغُدُوِّ وَ الْآصَالِ؛ (این چراغ پرفروغ) در خانه‏هایی قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهای آن را بالا برند (تا از دستبرد شیاطین و هوس‌بازان در امان باشد) خانه‏هایی که نام خدا در آن‌ها برده می‏شود و صبح و شام در آن‌ها تسبیح او می‏گویند.»

روایت شده که این آیه شریفه را پیامبر اسلام صلی‌الله علیه و آله در جمع مردم تلاوت فرمودند. همان موقع یکی از مسلمانان در حالی که به خانه امام علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام‌الله علیها اشاره می‌کرد، سؤال کرد که آیا این خانه هم از همان خانه‌ها است؟ پیغمبر صلوات الله علیه فرمودند: «بله. از برترین آن‌ها است.»

در روایتی هم آمده از این آیه تلاوت می‌شد که ابن عباس پیامبر صلوات الله علیه سؤال کرد که این خانه‌ها کدام هستند؟ که حضرت فرمودند: «خانه‌های انبیا علیهم السلام» و با دست مبارک خود خانه حضرت زهرا سلام‌الله علیها را نشان می‌دادند.

بیشتر بخوانید:

فدک هدیه پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) بود

تعبیر پیامبر صلوات الله علیه از یک حکم قرآنی

گویا پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله نیز در حکم برخی از آیات قرآن کریم، حضرت صدیقه طاهره سلام‌الله علیها را مستثنا می‌دانستند، مانند زمانی که حکم الهی مبنی بر خطاب قرار دادن آن حضرت رسید.

بله. به هر حال حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها در نزد خداوند متعال دارای ارج و جایگاه ویژه‌ای هستند و رسول اکرم صلی‌الله علیه و آله به این موضوع کاملاً واقف هستند. به عنوان مثال زمانی که آیه 63 از سوره نور نازل شد، این اتفاق افتاد. به طوری که خداوند در این آیه می‌فرماید: «لَا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَینَکمْ کدُعَاءِ بَعْضِکم بَعْضًا؛ صدا کردن پیامبر را در میان خود، مانند صدا کردن یکدیگر قرار ندهید.»

در این باره روایت شده که حضرت زهرا سلام‌الله علیها فرمودند وقتی این آیه شریفه نازل شد، از اینکه بگویم «پرد جان» خودداری کردم و آن حضرت را رسول الله خطاب کردم. پیامبر صلی‌الله علیه و آله به من روی کرده و فرمودند: «فاطمه جان، این آیه درباره تو و خانواده و نسل تو نازل نشده است. زیرا تو از منی و من از تو. این آیه درباره ستمکاران و انسان‌های خودخواه و متکبر قریش نازل شده است. تو من بگو پدرم که این کلام دلم را زنده می‌کند و خدا را راضی می‌کند.»

بشارتی به بانوی گرامی اسلام

آیا در آیات قرآن کریم بشارتی به حضرت زهرا سلام‌الله علیها داده شده است؟

بشارت‌هایی که به اهل ایمان داده شده، حد اعلایی دارد که مخصوص حضرت زهرا سلام‌الله علیها و ائمه اطهار علیهم السلام است. البته در برخی از موارد هم به طور ویژه به آن بانوی مکرم بشارت داده است.

یکی از این موارد به زمانی برمی‌گردد که رسول اکرم صلی‌الله علیه و آله به خانه دختر گرامی خود رفتند و ایشان را در حالی مشاهده کردند که لباسی از پوست شتر بر تن داشته، با دست خود در حال آسیاب کردن بودند و فرزندشان را هم شیر می‌دادند. اشک پیامبر صلوات الله علیه از دیدن این صحنه سرازیر شده و فرمودند: «دخترم سختی‌های این دنیا را تحمل کن که شیرینی و راحتی ابدی آخرت در انتظار توست.»

حضرت زهرا سلام‌الله علیها فرمودند که بابت نعمت‌ها از خدای متعال شاکر و قدردان هستم و شکر خداوند را به جای آوردند. در شأن آن حضرت آیه‌ای از سوره ضحی نازل شده که می‌فرماید: «وَ لَسَوْفَ یعْطِیک رَبُّک فَتَرْضَی؛ و به زودی پروردگارت آن‌قدر به تو عطا خواهد کرد که خشنود شوی.»

شفیع روز قیامت

مقام شفاعت یکی از مقام‌های حضرت زهرا سلام‌الله علیها در عالم قیامت است. آیا این مطلب در آیات قرآن کریم هم مورد تصریح قرار گرفته است؟

در آیات قرآن به موضوع شفاعت اشاره‌هایی شده است. اما تعبیر و تفسیر آیات قرآن کریم را باید در کلام رسول گرامی اسلام صلی‌الله علیه و آله و بیان ائمه اطهار علیهم السلام جستجو کنیم. به عنوان مثال خدای متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «یومئذ یفرح المؤمنون، بنصرالله ینصر من یشاء؛ در آن روز مؤمنان به خاطر یاری خداوند خوشحال خواهند شد و او هرکس را بخواهد یاری می‌دهد.»

شیخ صدوق در تفسیر این آیه به کلامی از پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله اشاره کرده که ایشان از حضرت جبرئیل علیه السلام سؤال کرد: «چرا فاطمه در آسمان‌ها به نام منصوره و در زمین به نام فاطمه خوانده می‌شود؟»

جبرئیل علیه السلام فرمود: «او در زمین فاطمه نامیده شده است به این علت که شیعیان و دوستداران او از آتش جهنم و دشمنان او از محبتش دور شده‌اند و در آسمان‌ها نیز منصوره نام گرفته است به دلیل یاری کردن مؤمنان در عالم قیامت، آن چنانکه منظور از قول خداوند تعالی در آیات یومئذ یفرح المؤمنون بنصر الله من یشاء، یاری فاطمه سلام‌الله علیها به محبان و دوستدارانش در قیامت است.»

چنین مطلبی در آیات دیگری هم عنوان شده است؟

در چند مورد دیگر به این موضوع اشاره شده است. یکی از آن‌ها آیه‌ای از سوره مبارکه انبیا است که می‌فرماید: «لَا یحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَکبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلَائِکةُ هَذَا یوْمُکمُ الَّذِی کنتُمْ تُوعَدُونَ؛ وحشت بزرگ، آن‌ها را اندوهگین نمی‏کند و فرشتگان به استقبالشان می‏آیند (و می‏گویند:) این همان روزی است که به شما وعده داده می‏شد.»

نبی مکرم اسلام صلوات الله علیه در تفسیر این آیه فرموده‌اند که: «به خدا سوگند آن‌ها فاطمه سلام‌الله علیها و ذریه و شیعیان او هستند.»

در حدیث و روایت دیگری درباره آیه نور که می‌فرماید: «اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کمِشْکاةٍ فِیهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِی زُجَاجَةٍ» عنوان شده که پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله فرمودند: «نور دخترم فاطمه از نور خداوند است.»

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا شهید سلیمانی سوره ضحی امام علی قرآن کریم اکرم صلی الله سوره نور رسول اکرم صلی الله حضرت زهرا سلام الله علیها حضرت زهرا حضرت زهرا سلام الله حضرت جبرئیل پیامبر اسلام صلی الله اکرم صلی الله علیه و آله ائمه اطهار علیهم السلام پیامبر صلوات الله علیه صلی الله علیه و آله آیات قرآن کریم گرامی اسلام بانوی گرامی علیه السلام خدای متعال پیامبر ص آن حضرت خانه ها نازل شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۰۱۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوسازی مرجعیت

 

آن موقع، من کلاس ۶ ابتدایی بودم، رحلت ایشان۱۳۴۰/۱/۱۰ بود و بنده در همان زمان توفیق آن‌ را داشتم که به شهر قم رفتم و در چهلم آن بزرگوار با اخوان حاج آقا مرتضی  وحاج آقا مجتبی تهرانی ( شهید کلهری)  بر سر مزار ایشان شرکت کردیم.

هنوز ساختمان مسجد اعظم نیمه کاره بود، و در مرحله سفت کاری قرار داشت، و به نازک کاری نرسیده بود، حضرت آیت العظمی بروجردی رضوان الله تعالی علیه،  باعث اعاده حیثیت شیعه اثنی عشری در جهان اسلام و همین‌طور در جهان آن‌ روزگار شد و همین‌طور باعث درخشش در دنیای غرب، که ایشان را  به‌عنوان پاپ مسلمانان جهان می شناختند و ساده زیستی ایشان را با زندگی تجملی و اشرافی پاپ کاتولیک ها و... مقایسه می‌کردند، همان‌طور که مسجد اعظم قم سفت کاری شده برای نازک کاری تحویل حوزه علمیه قم گردید، همین‌طور نیز جایگاه مرجعیت تامه تحویل مرجع تقلید بعدی حضرت خمینی(س) شد.

از زمانی‌که علمای برجسته و هوشیار و تجربه دیده و آگاه به زمانه، پس از رحلت آیت الله حاج سیدابو الحسن اصفهانی، رحمت الله علیه، به‌فکر افتادند تا مرجعیت شیعه را در ایران و در رأس حوزه‌ی علمیه قم نگاهدارند لذا پس از عمل جراحی حضرت آیت الله بروجردی  به بیمارستان فیروز آبادی شهر ری تهران، به عیادت ایشان رفتند و از  آن بزرگوار خواستند تا ایشان پس از رفع کسالت به قم تشریف ببرند، و مدیریت حوزه قم را به‌دست بگیرند.

حضرات آیت الله آخوند همدانی، آیت الله کرمانشاهی، آیت الله نیشابوری ، آیت الله سید احمد خوانساری، آیت الله سید روح الله خمینی، آیت الله میرزا عبدالعلی تهرانی ( شهید کلهری ) که نماینده مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی بودند به عیادت آیت الله العظمی بروجردی رفتند و از ایشان خواستند تا به قم تشریف ببرند و محور حوزه علمیه قم و مرجع تقلید عموم مردم ایران و شیعیان جهان باشند.

از تمام اطرافیان و درخواست کنندگان از آیت الله بروجردی به اسکان در شهر مقدس قم برای اقامت و تقبل مسئولیت سنگین مرجعیت شیعه درقم، به‌جز آیت الله روح الله خمینی، بقیه‌ علماء به اطراف و اکناف کشور رفتند برای تبلیغ مرجعیت آیت الله بروجردی، فقط آیت الله خمینی متواضعانه در کنار ایشان در قم ماندند، و در برخی از موارد اتفاقات پر التهاب سیاسی مثل ماجرای سید علی اکبر برقعی درقم، جناب خمینی به‌عنوان نماینده تام الاختیار آیت الله بروجردی وارد مساله شد و قضیه را فیصله دادند.

آیت الله خمینی در اکثر درس‌های آیت الله بروجردی همچون طلبه‌های جوان دو زانو در برابر آیت الله بروجردی می نشستند و در حالی‌که در همان زمان خودشان از مدرسین مقبول حوزه علمیه قم بودند اما در محضر آیت الله بروجردی مثل یک طلبه‌ جوان  به فرمایشات ایشان گوش می‌کردند در حالیکه هم سن و سالان آیت الله خمینی، در آخرین صف به دیوار شبستان تکیه می دادند، اما حاج آقا روح الله در میان طلاب جوان مودب  و دو زانو نزدیک معظم‌له در دروس شرکت  می کردند!

لذا پس از رحلت آیت الله بروجردی که دنیای سیاست و دین و مذاهب  آن‌روز را تکان داد شایسته‌ترین جانشین ایشان ، از دید نخبگان، و پختگان  حوزه، حضرت آیت الله خمینی بود، گرچه شاه با سفارش مشاوران آمریکایی، انگلیسی و... برای کوتاه کردن دست مرجعیت از سیاست و قطع بازوی مرجعیت از دخالت در امور سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و... در کشور بود، لذا با توصیه مشاوران خود  پیام تسلیت برای درگذشت آیت الله بروجردی را به شهر مقدس نجف و برای مرجع تقلید بعدی  به زعم خودشان،  یعنی حضرت آیت الله حکیم فرستاد، نه به قم،  و نه به آیت الله خمینی، یا مرجع دیگری در ایران.

این درحالی بود که امیر عباس هویدا که آن‌زمان هنوز هیچ پست مهم دولتی نداشت و فقط  به‌عنوان یک روزنامه‌نگار وابسته به بابیت و استعمار سردبیر یک نشریه وابسته به شرکت ملی نفت ایران بود ( شرکت نفتی که زیر نظر آمریکائی‌ها و انگلیسی ها و... بود) او در نشریه متعلق به شرکت ملی نفت، از آیت الله خمینی،  به‌عنوان یکی از مهم ترین جانشینان مرجعیت در ایران نام برد!

به‌هر صورت، اسکلت جایگاه مرجعیت تامه نه فقط در ایران، بلکه در جهان، که با استحکام  توسط آیت العظمی بروجردی نوسازی و برپا شده بود، پس از رحلت  آیت الله العظمی بروجردی به آیت الله آقا سید روح الله خمینی رسید و حقا و انصافا ایشان جانشین خلف آیت الله بروجردی بودند تا این جایگاه مهم را به آیت الله خامنه ای حفظه‌الله سپردند، تا ان‌شاءالله تحویل حضرت صاحب الزمان (عج) بشود.

اللهم عجل  لولیک فرج

دیگر خبرها

  • آیت‌الله گرامی در گفت و گو با جماران: یکی از عوامل مهم لغو رفراندوم اصلاحات ارضی از سوی شاه اعتراض آیت الله بروجردی بود/ مقام ایشان در بُعد معنوی بسیار بالا بود ولی مثل بسیاری از مدعیان امروزی نبود که خود را مطرح کند
  • نوسازی مرجعیت
  • نشست تحلیل ریشه های دشمنی امویان با حضرت حمزه(س) برگزار می شود
  • روایت تاریخ از کارنامه روحانیت
  • جمع کردن کتب ضلال، گاهی اثر عکس دارد!
  • ببینید | سبب غائب شدن امام زمان(عج) کیست؟
  • مراسم شصت و پنجمین سالگرد ارتحال حضرت آیت الله العظمی بروجردی
  • پوستر | رابطه با اسرائیل حرام است
  • ۵۶۰ هزار افطاری ساده و گرم در حرم حضرت معصومه (س) توزیع شد
  • معرفی قهرمانان سه وزن نخست کاراته دختران زیر ۲۱ سال کشور