Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-25@04:42:55 GMT

بودجه 1400؛ سیاست زمین سوخته برای دولت بعدی

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۱۲۵۵۵

اکوفارس/ محمدصالح محمدی: صبح چهارشنبه 12 آذرماه بود که لایحه بودجه سال 1400 از سوی دولت به صحن علنی مجلس آمد، بودجه‌ای که برای اولین بار توسط معاون پارلمانی رئیس‌جمهور تقدیم مجلس می‌شد و رئیس دولت پایبندی به پروتکل‌های مصوب ستاد ملی مقابله با کرونا را علت عدم حضور خود در مجلس عنوان کرد.

در هفته‌های پس از تقدیم لایحه بودجه، بحث‌ها و بررسی‌ها پیرامون آن شدت پیدا کرد، با نگاهی به انبوه انتقادات مطرح شده از بودجه این سوال در ذهن هر مخاطبی پدید می‌آید که چگونه پس از چندماه کار کارشناسی دولتی‌ها بودجه‌ای را به خانه ملت ارائه کرده‌اند که این چنین بر اساس فرضیات سیاسی و مورد انتقاد واقع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهمترین و قابل‌‌توجه‌ترین انتقاد نسبت به لایحه بودجه سال آینده را می‌توان اتکای آن بر «درآمدهای غیرواقعی» دانست، مساله‌ای که به گواه عموم اقتصاددانان و کارشناسان سرنوشت محتوم آن پدید آمدن تورمی افسارگسیخته نه‌تنها در سال‌1400 بلکه طی سال‌های پس از آن خواهد بود، فرآیندی که اقتصاد کشور را تا مرز فروپاشی خواهد برد.

بزرگترین اشتباه دولت در تنظیم لایحه بودجه را می‌توان در نظر گرفتن فروش 2 میلیون و 300هزار بشکه نفت نفت دانست، پیش‌بینی که تحقق آن با توجه به تحریم‌هایی که طی سه سال اخیر بر کشور ما تحمیل شده تقریبا غیرممکن به‌نظر می‌رسد. در نظر گرفتن این حجم از فروش نفت در حالی است که طی دو سال گذشته میزان فروش نفت کشور در برخی مقاطع به عدد 160هزار بشکه رسید و براساس گمانه‌زنی‌ها در صورت تداوم وضع کنونی و ادامه‌ تحریم‌ها طی سال آینده در بهترین حالت فروش نفت ما به عدد 800 هزار بشکه خواهد رسید.

این اقدام دولت یعنی برآورد غیرواقعی از درآمدها یک نتیجه‌ قطعی درپی خواهد داشت و آن کسری بودجه و افزایش تورم در اقتصاد کشور است؛ انتقادی که نسبت به بودجه 99 وجود داشت اما نه‌تنها برطرف نشد بلکه در بودجه 1400 بسط و گسترش یافته است. تنها در یک مورد دولت میزان درآمد خود را از فروش اوراق سلف نفتی 70 هزار میلیارد تومان درنظر گرفته و این در شرایطی است که سهم دولت از فروش نفت تنها 48 درصد است، به عبارت دیگر دولت برای تحقق این میزان درآمد باید حداقل 150 هزار میلیارد تومان درآمد از این محل دریافت کند تا بتواند سهم مدنظر خود را برداشت کند که در صورت تحقق این میزان فروش، نتیجه‌ی مستقیم آن برداشت پیش از موعد دولت از فروش نفت به میزان دو سال و بدهکار کردن دولت آینده خواهد بود.

به‌نظر می‌رسد دولتمردان در این حوزه سیاست تحویل زمین سوخته به دولت بعدی را در پیش ‌گرفته‌اند.

انتقادات نسبت به این پیش‌بینی غیرواقعی از فروش نفت چه در بازار جهانی و چه در بازار داخلی در شرایطی مطرح می‌شود که تنها پاسخ رئیس دولت در قبال این انتقادات، درخواست اعتماد به تجارب و توان کارشناسی دولت بوده است. اما نگاهی به شرایط اقتصادی کشور در سال جاری و کسری بودجه قابل توجه این سوال را در اذهان عمومی ایجاد می‌کند که رئیس‌جمهور دقیقا از کدام توان کارشناسی سخن می‌گوید؟

ظاهرا مقامات دولتی و مسئولان بودجه‌نویسی آن اگرچه این مساله را بر زبان نمی‌آورند و تنها در خواست اعتماد به تجارب خود را دارند اما این برآورد غیرواقعی از فروش نفت و افزایش درآمدها براساس یک محاسبه غلط و خوش‌بینی ناصحیح از فضای سیاست بین‌الملل و براساس یک امید واهی نسبت به روی کار آمدن دولت بایدن روی کاغذ آمده است. ظاهرا مسئولان دولتی که «دولت تدبیر و امید» را برای خود برگزیده است، بیش از آنکه توان و تمرکز خود را صرف توانمندسازی ظرفیت‌های داخلی کشور، گسترش اقتصاد منطقه‌ای و بهبود روابط با کشورهای دوست کنند، همچنان چشم امید و نگاه خود را به غیر دوخته‌اند و در انتظار روی کارآمدن دولت دموکرات‌ها هستند تا شاید از این رهگذر بتوانند بر پیش‌بینی‌های نادرست خود جامه عمل بپوشانند.

شاید بد نباشد اگر مدیران دولت به‌جای این امید واهی و بستن چشم و گوش خود نسبت به واقعیت‌ها، به سخنان بایدن و همراهان او در بیان برخی شروط درباره بازگشت به برجام توجه کنند و بدانند که با توجه به غیرممکن بودن مذاکره مجدد یا افزایش برخی شروط درخصوص توانمندی موشکی یا حضور ایران در منطقه به برجام، عملاً احیای این معاهده شکست خورده اتفاقی سخت و حتی محال است.

با این حساب اگر بازگشت بایدن به برجام و تعلیق تحریم‌ها یعنی آنچه دولت آرزوی آن‌ را در سر می‌پروراند، را منتفی بدانیم دولت روحانی در آخرین ماه‌های اداره دولت که 5 ماهه پایانی آن و البته 5 ماه نخست سال 1400 خواهد بود با کسری بودجه قابل توجهی مواجه می‌شود، کسری بودجه‌ای که شاید دولت را به خلق نقدینگی سوق دهد و خلق نقدینگی نتیجه‌ای جز تورمی افسارگسیخته نخواهد داشت.

این موارد اگر در کنار افزایش مالیات، افزایش تعرفه عوارض خروج از کشور و سایر تعرفه‌های خدماتی دولت نشان دهنده آن است که دولت در بحث درآمدها روی مبالغ دریافتی خود از مردم نیز حساب کرده است، اتفاقی که می‌توان آن را اداره کشور از جیب مردم نامگذاری کرد.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: لایحه بودجه فروش نفت کسری بودجه بودجه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۱۲۵۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست دولت سیزدهم در حوزه فرودگاهی رشد متوازن است

به گزارش حوزه سایر رسانه ها خبرگزاری تقریب، کاپیتان محمد محمدی بخش چهارشنبه در آیین اعطای گواهینامه فرودگاهی در فرودگاه بین‌المللی شهید آیت‌الله دستغیب شیراز اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی یکی از وزارتخانه پُرکار و پُردامنه حوزه مسئولیت در دولت سیزدهم است و می‌توان گفت بخش عمده‌ای از مطالبات مردم در این حوزه محقق می‌شود.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: صنعت هوایی ایران از آبان ۵۸ یا به اعتقاد برخی از بهمن ۵۷ دچار تحریم است؛ مخرج مشترک تمام تحریم‌ها حتی تحریم‌های حوزه‌های غیرهوایی به حوزه هوایی برمی‌گردد، در حقیقت تحریم‌های حوزه مالی نیز که به کشور اعمال شد صنعت هوایی را تحت تاثیر قرار داده است.

وی اضافه کرد: امروز علامت سوال بزرگ استکبار به‌ویژه آمریکای جنایتکار و همدستانش از خودشان این است که با اینهمه تحریم چطور می‌شود که ایران هنوز بتواند اقتدار خود را در بخش هوا و فضا حفظ کند، آنها منتظر زمین خوردن هستند و منتظرند که کشور ایران حتی یک فرودگاه و پرواز هم نداشته باشد.

معاون وزارت راه و شهرسازی افزود: امروز نظام جمهوری اسلامی از ۱۰۰ فرودگاه و بیش از ۲۰ شرکت بهره می‌برد و به ۱۰۸ نقطه دنیا پرواز دارد و توانسته دو امانت مردم یعنی ایمنی و امنیت را حفظ کند.

وی اضافه کرد: بخش هوایی در آتشفشانی از بحران‌ها و تهدیدها از جمله اتفاقات اخیر کشور ایمن و آرام کار خود را انجام می‌دهد، در واقع افراد بسیاری در این عرصه برای امنیت آسمان کشور در تلاش هستند، برخی از آنها به صورت گمنام در لایه‌های مختلف در حال کار هستند تا آسمان کشور امن و آرام باشد، البته نخستین وظیفه حکمرانان در صنعت هوایی همین است.

او بر ضرورت توسعه صنعت هوایی تأکید کرد و گفت: امروز توسعه بخش هوایی پیشران پیشرفت در حوزه‌های مختلف است، توسعه زیرساخت‌ها در سایر بخش‌ها زمان‌بر است اما ما ناگزیر هستیم که توسعه در حوزه هوایی انجام شود.

به گفته محمدی بخش امروز در بسیاری از جزایر هواپیمای مسافربری می‌نشیند، مردم ما با هواپیمای خودمان به حج می‌روند؛ اربعین ۱۴۰۰ برای ۳۰ هزار نفر جابه‌جایی در شرایط نامطلوبی به سر می‌بردیم اما با تدابیر اتخاذ شده در اربعین ۱۴۰۲، حدود ۴۵۰ هزار زائر با پروازهای خودمان جابه جا شدند.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه امروز برای اقصی نقاط اروپا و آسیای شرقی پرواز داریم، گفت: عملیات وعده صادق نشان داد که جمهوری اسلامی ایران و فرزندان دلیرش زیر بار هیچ زورخواهی و باج خواهی نخواهد رفت؛ فراموش نکنیم که آسمان شیراز پذیرای بیش از چند هزار پرواز در همین باره زمانی بود.

وی بیان کرد: حتی برای یکی از فرودگاه‌های حاشیه خلیج فارس اتفاقی افتاد و به دلیل محدودیت‌هایی که برای فضای امنیتی ایجاد شده بود تا آرام شدن وضعیت آن فرودگاه، مجبور بودیم تا روی شیراز چند صد پرواز را هدایت کنند؛ این اتفاقات خوب جز با اتکا به دانش جوانان این مرز و بوم میسر نبود.

محمدی بخش اضافه کرد: در حوزه فرودگاهی، سیاست دولت سیزدهم سیاست رشد متوازن است؛ یعنی ما بایستی هم فرودگاه‌ها را در حوزه ایمنی، امنیت و تسهیلات، ایرلاین ، شرکت و هواپیما توسعه دهیم و هم مدل‌های مختلف هواپیمایی داشته باشیم.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری معتقد است امروز جمهوری اسلامی برای تأمین و نگهداری در بخش‌های مختلف هوایی محتاج هیچ کشوری نیست.

او گفت: خیلی خون دل خورده شده تا به این جایگاه رسیدیم، امروز فرودگاه را خودمان می‌سازیم، طراحی، نظارت، مشاوره، اجرا، کنترل و ساخت رادارش توسط نیروهای بومی انجام می‌شود.

وی افزود: قبل از دولت سیزدهم زیر ۱۰۰ فروند هواپیمای عملیاتی بوده اما امروز در چند بعد هم خرید هواپیما، هم ورود هواپیما و هم تعمیرات اساسی هواپیماها کار می‌شود.

محمدی بخش با اعتقاد به اینکه در دولت سیزدهم اقدامات قابل توجهی برای توسعه و نوسازی ناوگان انجام می‌شود، گفت: شیراز نیز به عنوان سومین حرم اهل بیت است نقش بسزایی در جذب زایرین کشورهای همسایه و اقصی نقاط ایران دارد و سهم عمده‌ای از بخش گردشگری کشور را به خود اختصاص داده است، بنابراین توسعه صنعت هوایی در شهر شیراز و استان فارس باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری افزود: حوزه گردشگری موتور محرک اقتصاد کشور است، البته موتور محرک اصلی‌تر حمل و نقل است؛ اگر حمل و نقل فراهم نباشد مفهومی در حوزه گردشگری نخواهیم داشت.

وی بر لزوم استانداردسازی در سطح عالی در حوزه فرودگاهی تأکید کرد و گفت: در حوزه‌های مختلف محیط زیست، سبز بودن فضای فرودگاه، توسعه پایدار، انرژی‌های تجدیدپذیر و روان‌سازی تسهیلات عبور و مرور و ایمنی حوزه تخصصی فرودگاه شهید دستغیب شیراز اتفاقات خوبی افتاده است.

محمدی بخش با بیان اینکه امروز از فرودگاه شهید دستغیب شیراز بهره‌برداری دوگانه می‌شود، افزود: در این فرودگاه هم سرویس بخش نظامی و هم بهش غیرنظامی ارائه می‌شود که این اقدام نیاز به هماهنگی‌های بسیاری دارد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری یادآور شد: فرودگاه‌های استان فارس هنوز هم نیازمندی‌های متعددی دارند که اتخاد تدابیر لازم برای رفع این نیازها در دستورکار است.

وی عنوان کرد: اخذ گواهینامه بر مبنای قوانین بالادستی که سازمان هواپیمایی بر ما تکلیف کرده جزو الزامات است و بر این مبنا استانداردهای چندگانه‌ و چندلایه‌ای پایه‌گذاری می‌شود،دستورالعمل‌هایی نوشته و بازدید می‌شود؛ همه این ها حلقه‌های زنجیر به هم پیوسته حوزه ایمنی و امنیت است.

محمدی بخش افزود: فرودگاه شهید دستغیب شیراز سومین یا چهارمین فرودگاهی است که موفق شده گواهینامه بین‌المللی بر مبنای استانداردهای جهانی را اخذ کند.

وی بر لزوم راه‌اندازی «کارگو» در استان فارس تأکید کرد و گفت: امروز باید در حوزه کارگو برای استان فارس فکر کنیم؛ در این حوزه عقب هستیم، کارگو از ضرورت‌هایی است که باید در یکی از فرودگاه‌های این استان راه‌اندازی شود، در حال حاضر محصولات درجه یک کشاورزی فارس به سختی صادر می‌شود.

او مهمترین بخش صادرات را صادرات هوایی دانست و گفت: امروز از هواپیمای پنج تن تا ۱۰۰ تن در حوزه کارگو داریم و نیاز است تدابیر برای بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها اتخاذ شود؛ در حوزه صادرات دانش‌بنیان در بخش هوایی هم این اتفاق می‌تواند رخ دهد و سرویس‌های متعددی را می‌توانیم در این بخش هم ارائه دهیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد
  • سیاست دولت سیزدهم در حوزه فرودگاهی رشد متوازن است
  • مبتکر روش‌های گوناگون فروش نفت در تحریم شده‌ایم
  • تکلیف واردات خودروهای کارکرده چه شد؟
  • قیمت نفت در بودجه چند دلار است؟
  • تامین بودجه دولت از جیب مردم / عوارض خروج از کشور هیچ نقشی در بخش گردشگری ندارد
  • علیرضا گرشاسبی: برای 60 میلیون تحت پوشش و تنها 18 میلیون بیمه پرداز داریم / نیمی از بازنشستگی های 1400 پیش از موعد بود
  • زمان حراج بعدی شمش طلا اعلام شد | فروش ۲۶۳۶ کیلو طلا در ۱۹ حراج
  • چالش‌های سیاست خارجی در ۱۴۰۳؛ ایران با کدام پرونده‌های مهم روبروست؟
  • فروش ۲۶۳۶ کیلو طلا در ۱۹ حراج/ حراج بعدی فردا برگزار می‌شود