Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز سه شنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محصولات ژئوماتیک طیف وسیعی از حوزه‌های فناورانه شامل فناوری‌هایی کاربردی در علوم زمین‌شناسی، سنجش از دور، نقشه برداری، ناوبری و سامانه تعیین موقعیت جهانی، هواشناسی و غیره را دربرمی‌گیرد.

این حوزه فناورانه در دنیا سال‌ها است که روند رو به رشد دارد و در علوم مختلف به کار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 ایران هم چند سالی است که به این حوزه ورود کرده است. 

توسعه این حوزه فناورانه با ایجاد ۱۰۰ شرکت دانش‌بنیان، یک شتاب‌دهنده و پنج مرکز نوآوری روند صعودی دارد. گروه توسعه فناوری‌های ژئوماتیک ستاد توسعه فناوری‌های فضایی و حمل‌ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش می‌کند شبکه‌ای از این خدمات و فناوری‌ها در کشور شکل گیرد.

تاکنون ۱۰ شرکت دانش‌بنیان موفق شده‌اند محصولات خود را تجاری‌سازی کنند و به بازار برسانند. محصولات تولید شده به این شرح است:

طراحی گیرنده‌های کاربردی در صنایع مختلف

یکی از شرکت‌های فعال این حوزه با طراحی و تولید انواع مختلف گیرنده‌های GNSS خود را به بازار معرفی کرده است. گیرنده‌های کاربردی در حوزه کشاورزی، صنعت برق، ساخت و ساز و راه‌سازی، خطوط لوله نفت و گاز، زمین شناسی و معدن، صنایع آب و فاضلاب، کاربری شهری و زمین شناسی و معدن است.

تعیین مناطق دارای پتانسیل شیوع بیماری

حوزه کاری اصلی این مجموعه تولید الگوریتم‌های مورد نیاز (در آزمایشگاه و در میدان) برای استخراج اطلاعات از تصاویر ماهواره‌های مختلف و مدیریت داده در زمینه‌های گوناگونی همچون کشاورزی، معدن، محیط زیست، آب و خاک، آلودگی هوا، پارامترهای جوی، کاداستر و نقشه برداری پهپادی است.

از جمله محصولات تجاری شده این شرکت می‌توان از «سیستم سنجش از دور و مدیریت داده تصاویر ماهواره‌ای در حوزه های مختلف معدن، کشاورزی، سلامت و پزشکی، مدیریت شهری، هواشناسی، مکان‌یابی معادن مواد مختلف با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای»، «تولید روزانه نقشه مناطق شیوع زنگ گندم با استفاده از تصاویر ماهواره ای»، «شکارسازی تنش‌های گیاهی و پیش‌بینی برداشت محصول»، «تولید نقشه تبخیر و تعرق با استفاده از تصاویر ماهواره ای» و «تعیین مناطق دارای پتانسیل شیوع بیماری» نام برد.

سرویس یکپارچه نقشه و اطلاعات مکانی

طراحی سرویس یکپارچه نقشه و اطلاعات مکانی محصول یکی دیگر از شرکت های دانش بنیان است که به جرگه این شرکت‌ها پیوسته است.

«عدم استفاده از موتورهای تجاری و تولید در شرکت فرانگاشت بر مبنای منابع متن باز»، «ارائه سرویس‌های مکانی متنوع (نمایش، ویرایش و جستجو) به تمام سامانه‌ها»، «هزینه پایین‌تر فروش و پشتیبانی نسبت به نمونه‌های خارجی»، «فارسی بودن زبان برای کشورها و مناطق همزبان (افغانستان، تاجیکستان، اقلیم کردستان)» و «اپلیکیشن موبایل برای استفاده روی دستگاه‌های با سیستم عامل اندروید» از جمله مزایای این سیستم است.

مرکز تبادل اطلاعات مکانی محصول تجاری شده دیگر این شرکت است که شبکه‌ای برای به اشتراک گذاری اطلاعات مکانی بین سازمان ها محسوب می‌شود. سامانه مکانی تملک اراضی هم توسط فناوران این مجموعه طراحی و تولید شده است.

 سامانه پایش ماهواره‌ای

این محصول دانش بنیان مجموعه دیگری است که با تولید محصولات فناورانه خود در تلاش برای توسعه این حوزه کاربردی در کشور است. این شرکت در پنج بخش GIS، سنجش از دور، نرم‌افزار، فتوگرامتری و نقشه‌برداری فعالیت می‌کند.

«سامانه شناسایی زیرسطحی»، «سامانه پایش ماهواره‌ای»، «سامانه مدیریت و ارزشگذاری املاک» و «خدمات حقوقی و قضایی مبتنی بر فناوری اطلاعات مکانی» نیز محصولاتی است که توسط این شرکت به بازار عرضه شده است.

تولید محصولات نقشه‌برداری

گیرنده نقشه برداری ماهواره‌ای (S۱۰ Xima)، ردیاب HIRO A۱۰ و موبایل GIS دقیق M۱۰ از جمله محصولات تولیدی یک شرکت دانش بنیان این حوزه است که با قیمتی پایین‌تر از محصولات مشابه خارجی به بازار عرضه شده است.

خودکار کردن تحلیل تصاویر هوایی و ماهواره‌ای

از جمله محصولات تجاری شده این شرکت فناور می‌توان پردازش خودکار کل کشور (امکان پیاده سازی این مدل در کشورهای همسایه)، داشبورد مدیریتی برای مدیریت هوشمند مزارع و استفاده از مدل‌های هوش مصنوعی را نام برد.

این شرکت با استفاده از هوش مصنوعی مانند روش‌های بینایی ماشین، یادگیری ماشین و پردازش تصویر، به دنبال خودکار کردن تحلیل تصاویر هوایی و ماهواره‌ای است.

طراحی سیستم هوشمند مکان محور نگهبانی

این مجموعه فناور با تجاری‌سازی «سیستم هوشمند مکان محور نگهبانی، گشت و بازرسی (سهنگ)»، «سیستم هوشمند مکان محور ناوگان خودرویی سازمانی (سهند)»، «سیستم جامع مکان‌محور مدیریت جلسات و دستورات (مجلس)» و «دستگاه مترسک الکترونیکی (برای دور کردن حیوانات و پرندگان)» نیز از جمله مجموعه‌های فناورانه‌ای است که به این حوزه ورود کرده است.

سامانه پایش سیل و آتش‌سوزی

یک شرکت دانش بنیان با طراحی «سامانه پایش سیل و آتش سوزی»، «سامانه ستیا»، «داشبورد مدیریتی» پیام رسان سازمانی رایکا» و «سامانه پرداز» در تلاش برای توسعه فناوری‌های ژئوماتیک در کشور است.

این موسسه نخستین و تنها شرکت خصوصی ایرانی عضو جامعه بین‌المللی فتوگرامتری و سنجش از دور (ISPRS) است که با هدف توسعه علوم نوین درحوزه‌هایی نظیر سنجش از دور، سیستم‌های اطلاعات مکانی، محیط‌زیست و ژئوفیزیک (زلزله شناسی و مهندسی زلزله و اکتشاف منابع زیرزمینی)، انتقال دانش فنی و مشاوره علمی آغاز کرده است.

توانمندسازی بافت‌های فرسوده

این شرکت خدمات خود را در حوزه‌های مختلفی مانند «نقشه‌برداری»، «شهرسازی»، «طراحی شهری»، «معماری»، «ساماندهی و توانمندسازی بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی»، «شبکه‌های آبیاری و زه‌کشی»، «عمران»، «راه و ترابری»، «نفت و گاز»، «آمار»، «محیط‌زیست» و «خدمات کامپیوتری» ارائه می‌کند.

سامانه اطلاعات مکانی تحت وب کارا مبتنی بر دانش داخلی و توان متخصصان ایرانی و استفاده از استانداردهای بین‌المللی و فناوری متن باز از جمله محصولات تجاری شده این شرکت است. این محصول «امکان استقرار و نصب سریع»، «امکان توسعه سریع براساس اعلام نیاز کاربر»، «سرعت پردازش بالا»، «سهولت استفاده از سیستم توسط کاربران»، «امکان استفاده از داده‌های غیرساختاریافته»، «مدیریت پایگاه داده مکانی یکپارچه حجیم مستقل از حجم داده‌ها» و غیره را دارد.

تولید ربات‌های پرنده

این شزکت دانش بنیان یک دهه فعالیت پیشرو در طراحی و تولید ربات های پرنده با بهره گیری از توان متخصصان این حوزه موفق به طراحی و ساخت ربات‌های بدون سرنشین پرنده در کشور شده است. ربات های پرنده این مجموعه فناور با کیفیت و قدرت بسیار بالا و در سطوح گوناگون در رقابت با بهترین برندهای دنیا تولید شده است.

«پهپاد فتوگرامتری توکا»، «پهپاد فتوگرامتری استورم ۲»، «پهپاد فتوگرامتری استورم ۲»، «ویژن»، «پهپاد فتوگرامتری استورم» ۳، «پهپاد پلیکان ۱ سمپاش»، «پهپاد پلیکان ۲ سمپاش» و «پهپاد درنا (ویتول)» محصولات دانش‌بنیان تجاری شده این گروه فناورانه است.

مداومت پروازی بالا بیشتر از محصولات مشابه خارجی و قیمت مناسب با تمام امکانات از جمله مزایای این محصولات است.

برچسب‌ها شرکت دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش‎ بنیان ‎ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شرکت دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش بنیان ها شرکت دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش بنیان ها اخبار کنکور تصاویر ماهواره تصاویر ماهواره ای پهپاد فتوگرامتری شرکت دانش بنیان جمله محصولات اطلاعات مکانی تجاری شده سامانه پایش نقشه برداری سنجش از دور فناوری ها مکان محور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۲۹۱۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری

  فوران چاه‌های نفت ازخطرات مهمی است که فرآیند استخراج نفت را چه درخشکی وچه دردریا تهدید می‌کند؛ حادثه فوران چاه رگ سفید در سال ۹۶ نمونه‌ای از بروز چنین حوادثی درکشور است.متخصصان کشورمان با طراحی و تولید «دستگاه پیشرفته شبیه‌ساز فوران حفاری سری ۵۰۰۰» گام بلندی درراستای آموزش نیروی متخصص برای استخراج ایمن ازچاه‌های نفت برداشته‌اند.براساس استانداردهای بین‌المللی فراهم کردن تمهیدات ایمنی جزو نخستین فعالیت‌هایی است که پس از حفر چاه‌های نفت و گاز باید انجام شود. آموزش نیروی انسانی برای مقابله باپیشامدهای خطرآفرین احتمالی ازجمله این اقدامات است که نیازبه وسایل و تجهیزات کمک‌آموزشی مناسب دارد.استفاده ازشبیه‌سازهای پیشرفته می‌تواند ازگزینه‌های مناسب درامرشبیه‌سازی کار در شرایط واقعی باشد و امکان آموزش مستمر باهزینه پایین وتکرارسناریوهای ایمنی مختلف بدون به خطرافتادن جان کارکنان یا تاسیسات را فراهم کند.

همت برای خودکفایی
باوجود مزیت‌های نام برده شده،تنها دستگاه شبیه‌ساز خارجی که در ایران استفاده می‌شد، ازکارافتاده بود و به دلیل تحریم‌ها امکان تعمیر آن وجود نداشت. همین امر هم موجب شد تا متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان در کشور برای تولید داخلی چنین دستگاهی دست به کار شوند.متخصصان این شرکت دانش‌بنیان موفق شدند دستگاه شبیه‌ساز خارجی را در عملیات پیچیده مهندسی، دوباره راه‌اندازی کنند. همین کار هم موجب شد در کنار توسعه دانش فنی، اعتماد به نفس و شوق جدی برای تولید داخلی چنین محصولی ایجاد شود و بلافاصله تلاش برای تولید بومی این محصول آغاز شود. بنابر اظهارات رسمی مدیران شرکت ملی حفاری ایران در حال حاضر حداقل ۱۰ دستگاه از این شبیه‌ساز در کشور مورد نیاز است و در شرایط فعلی امکان تأمین آن از خارج کشور وجود ندارد. به گفته جعفر زدوار، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، حدود ۶۰۰۰ نفر از کارکنان صنعت حفاری کشور ملزم به طی دوره‌های آموزشی با این تجهیز جهت دریافت مجوز فعالیت بر تأسیسات نفتی هستند.
   
آغاز مسیری جدید در توسعه ایمنی صنایع نفت و گاز
پس از تلاش موفقیت‌آمیز در راه‌اندازی مجدد دستگاه موجود و آغاز تلاش برای تولید داخلی شبیه‌ساز، صنایع نفتی کشور با امضای قراردادهایی برای تولید چهار نمونه داخلی از این دستگاه از این طرح استقبال کردند.جعفر زدواردرباره این پروژه به«جام‌جم» می‌گوید: «تولید این محصول از سال ۱۴۰۰ با برنامه‌ریزی دقیق، پشتیبانی تولید و به‌خدمت‌گیری ظرفیت بخش‌های خصوصی کشور آغاز شده و پس از تکمیل دستگاه‌های اول و دوم،دستگاه سوم درخط نهایی تولیدودستگاه چهارم درمرحله ساخت قطعات قرار گرفته است.»اما این پایان کار نخواهد بود و با توجه به درخواست متقاضیان، برنامه‌ریزی برای تولید دستگاه‌های شبیه‌ساز فوران حفاری ادامه دارد.این شرکت دانش‌بنیان اکنون ظرفیت تولید دودستگاه درسال رادارد ودرنظر دارد تا این ظرفیت را توسعه دهد. 

از مهندسی معکوس تا نوآوری
تجربه کسب شده در راه‌اندازی مجدد محصول خارجی کلید اصلی دست یافتن به دانش تولید داخلی و مبنای طراحی و ساخت این دستگاه شبیه‌ساز بوده است. بخش‌های مختلف این دستگاه با روش مهندسی معکوس و در کنار آن ابتکار و خلاقیت متخصصان کشور در بهینه‌سازی قطعات تهیه شده‌اند. مهندس زدوار در رابطه با حضور شرکت‌های خصوصی در مسیر توسعه این طرح می‌گوید: «پس از طراحی کلیه سیستم‌ها و زیربخش‌های شبیه‌ساز، بسیاری از زیر مجموعه‌ها به بخش خصوصی برون‌سپاری شد.» وی می‌افزاید: «مونتاژ نهایی در شرکت صورت می‌گیرد و خط تولید محصول پیاده‌سازی شده است. همچنین بازخوردهای دریافت‌شده از نمونه‌های تحویل شده محصول می‌تواند زمینه بهینه‌سازی هرچه بهتر و حتی صادرات این محصول را هم فراهم کند.» البته که مسیر تولید این محصول حیاتی برای صنایع نفت و گاز کشور چالش‌های زیادی هم داشته است. جعفر زدوار از مهم‌ترین معضلات این مسیرمی‌گوید:«بروکراسی اداری درسازمان‌ها ونهادهای اصلی ازمهم‌ترین چالش‌های شرکت‌هاو تولیدکننده‌ها در کشور است. ضمن این‌که هماهنگی هرچه بیشتر مجموعه‌ نفت با دیگر ارکان اجرایی بالادستی می‌تواند تاثیرات به‌سزایی در امر سرعت‌بخشی به تولید محصولات راهبردی در کشور داشته باشد.»

دیگر خبرها

  • رونق تولید و اشتغال‌زایی؛ ثمره سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکت صنایع پیشرفته رضوی در پروژه‌های فناورانه
  • دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری
  • افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم ۱۱درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی
  • دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود
  • شناسایی و توسعه فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان در سطوح علمی و اقتصادی 
  • شناسایی و توسعه فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان در سطوح علمی و اقتصادی
  • بومی سازی صفحه ضدگلوله برای دستگاه مه ساز امنیتی در اصفهان
  • اثرگذاری توسعه دانش‌بنیان‌ها در به‌روزرسانی موقوفات
  • بومی‌سازی کود «تریپل سوپر فسفات» توسط متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان
  • گام مردم در کشاورزی هوشمند/ راه میان‌بر مردمی‌سازی فناوری باز شد