Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@21:09:22 GMT

توافق مصنوعی میان قطر و همسایگان

تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۷۸۶۷۹

توافق مصنوعی میان قطر و همسایگان

ساعت 24-نشست ماه جاری کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس که در العلای عربستان برگزار شد، به واقع تاریخی بود. عربستان، امارات، بحرین و مصر بالاخره به حصر قطر که در 5 ژوئن 2017 آغاز شده بود، پایان دادند. در ازای لغو حصر نیز قطر اعلام کرد اقدامات قضایی علیه این کشورها را از دستور کار خارج می‌کند. لغو حصر با شرایطی انجام شد که کاملا به نفع قطر بود، چراکه این کشور در نهایت به هیچ یک از 13 خواسته چهار کشور عربی تن نداد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیانیه پایانی نشست العلا بیشتر تعهد به آشتی میان سعودی و قطر است تا آشتی میان کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس. از زمان آغاز مذاکرات میان ریاض و دوحه و در چند هفته گذشته، نشانه‌هایی وجود داشته که می گوید ابوظبی و منامه چندان تمایلی به کنار گذاشتن کینه خود از قطر ندارند. دوحه روز 9 دسامبر ادعا کرد جت‌های بحرینی حریم هوایی قطر را نقض کرده‌اند و به همین دلیل از بحرین به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کرده است؛ منامه این ادعا را رد کرد. سه روز بعد قطری‌ها سه ملوان بحرینی را در آب‌های قطر دستگیر کردند. به نظر می‌رسید تماس بین دو کشور در نشست العلا تقریبا غیرممکن بوده، چراکه در نهایت آزادی ملوانان با وساطت عمان انجام شد. به علاوه، تنها دو هفته پس از آشتی، منامه اعلام کرد املاک یک عضو خاندان سلطنتی قطر (عموی امیر قطر) در بحرین را ضبط می‌کند. 
کینه میان قطر و امارات شاید حتی از اختلاف دوحه با بحرین و عربستان هم عمیق‌تر باشد. بدیهی است که دوحه و ابوظبی همچنان جنگ‌های منطقه‌ای از جمله در یمن، سوریه، لیبی و شرق مدیترانه را از زاویه‌های مختلفی می‌بینند. به علاوه نقش ایران و ترکیه در منطقه خلیج‌فارس و خاورمیانه بزرگ همچنان مانعی در برابر نزدیکی دو کشور به یکدیگر محسوب می‌شود. مشخص است که قطر و امارات به بن‌بست رسیده‌اند، چراکه هیچ تلاش ملموسی برای بازسازی کانال‌های ارتباطی میان دو کشور یا ترمیم آسیب‌های ناشی از حصر انجام نشده است. این اختلاف میان قطر و امارات بسیار بی‌سابقه بود، به ویژه از این منظر که هر دو از رسانه‌های مختلف برای تخریب دیگری استفاده کردند.
رسانه‌ها، مطبوعات و فعالان شبکه‌های اجتماعی امارات به اعضای خانواده سلطنتی قطر حمله کرده‌اند. چه در جریان بحران سه و نیم ساله در شورای همکاری خلیج‌فارس و چه حتی پس از نشست العلا، جنگ اطلاعاتی میان رسانه‌های اماراتی و قطری به ‌شدت داغ بوده است. رسانه‌های امارات قطری‌ها را متهم به تامین مالی گروه‌های افراط‌گرا و رسانه‌های مورد حمایت قطر نیز به اقدامات نظامی امارات در شاخ آفریقا حمله می‌کنند. سیاست خارجی واگرای دو کشور و مداخله آنها در امور داخلی یکدیگر باعث شده موانع جدی به وجود بیاید و اعتماد متقابل بیش از پیش از بین برود. همچنین در حالی که مرز میان عربستان و قطر باز شده و مردم و کالاها از آن عبور می‌کنند، هنوز خبری از سفر اماراتی‌ها و قطری‌ها به کشور یکدیگر دیده نمی‌شود.
آشتی مصنوعی باعث حل و فصل اختلافات 
حل ‌نشده نمی‌شود
با اینکه همه جا صحبت از آشتی میان کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس است و خیلی‌ها آن را جشن گرفته‌اند، اما باید پرسید نشست العلا چقدر توانسته اوضاع منطقه خلیج‌فارس را تغییر دهد. پایان حصر قطعا باعث ایجاد فرصت‌های جدید برای همکاری بیشتر میان کشورهای عضو شورای همکاری در بازیابی اقتصادی پساکرونا، تنوع‌بخشی به اقتصاد، گردشگری و دیگر حوزه‌ها می‌شود. با این وجود هیچ کس نمی‌تواند انکار کند که هنوز ریشه‌های اصلی تنش میان پادشاهی‌های عرب در هر دو طرف منازعه حل‌ نشده باقی مانده است. در نهایت، این حصر تنها یک نشانه از این اصطکاک‌ها بود، نه عامل و علت اصلی آن. بدون پرداختن به مشکلی که منجر به آغاز اختلافات در سال 2017 شد، این خطر وجود دارد که در آینده منطقه خلیج‌فارس وارد بحران سوم شود.
اگر بخواهیم کینه میان کشورهای حوزه خلیج‌فارس را موشکافانه بررسی کنیم، باید به سوالات و دغدغه‌های مهمی در خصوص آینده منطقه عرب‌نشین پاسخ دهیم. آیا کشورهای عربی باید در فضای سیاسی خود به احزاب اسلام‌گرا فرصت حضور بدهند؟ کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس به مراکز قدرت اسلام‌گرایی که پس از بهار عربی ظهور کردند چگونه باید نگاه کنند؟ رسانه‌های عرب باید تا چه حد استقلال داشته باشند؟ به علاوه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در مورد مسائل حساسی مثل نقش ترکیه و ایران در فضای امنیتی خلیج‌فارس با یکدیگر اتفاق نظر ندارند. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس باید برای جلوگیری از بحران سوم، به این مسائل رسیدگی کنند.

تغییر در قراردادهای اجتماعی و تاثیر آن
بر اصلاحات سیاسی
مساله تحول در قراردادهای اجتماعی میان حاکمان کشورهای حوزه خلیج‌فارس و مردم عادی همچنان منبع تنش میان پادشاهی‌های این منطقه است. این مساله به ویژه در مورد اصلاحات سیاسی که با شدت‌های مختلف در کشورهای حوزه خلیج‌فارس در حال انجام است، صدق می‌کند. سال‌هاست که اصلاحات سیاسی به محلی برای اختلاف میان عربستان و کشورهای کوچک‌تر این منطقه تبدیل شده است، چراکه این کشورها مایلند چنین اصلاحاتی را انجام دهند یا تاکنون برخی از آنها را اعمال کرده‌اند.
نظام سیاسی نیمه دموکراتیک کویت همواره اعصاب مقامات سعودی را خرد کرده، چراکه ریاض می‌ترسد شهروندان سعودی نیز با مشاهده رویکرد حکمرانی کویت، خواستار پایان دادن به پادشاهی مطلقه شوند و نظام کویت را بخواهند. موسسه بروکینگز اخیرا در مقاله‌ای نوشت حکومت عمان باید ابتدا برخی قراردادهای اجتماعی شبه‌رانتی خود با مردم را مورد بازنگری قرار دهد و اصلاحات سیاسی را تا اندازه‌ای بپذیرد. البته عمان به دلیل ثروت هیدروکربنی کمتر خود نسبت به همسایگان، فشار کمتری را متحمل می‌شود، اما همه کشورهای پادشاهی حوزه خلیج‌فارس بالاخره در آینده یک روز با این معضل روبه‌رو خواهند شد.
پیش از حصر قطر در سال 2017، رهبر این کشور اغلب از شتاب بخشیدن به کارزار اصلاحات سیاسی دوحه که در دهه 1990 آغاز شده بود، طفره می‌رفت. بنابراین مقامات قطر در عمل از حصر این کشور سود هم برده‌اند. دولت قطر اکنون با اعتماد به نفس و راحتی بیشتر به اصلاح سیاست‌های خود می‌پردازد و در این راستا از نفوذ عربستان نیز خلاص شده است. از جمله این اصلاحات می‌توان به اصلاح قوانین اعطای اقامت به خارجی‌ها، لغو نظام کفالت و حرکت به سمت اعلام انتخابات شورا در نوامبر 2021 اشاره کرد. اکنون صرف نظر از نتیجه نشست العلا، استقبال قطر از آزادی‌های نسبی و گشایش هر چه بیشتر به خاری در چشم عربستان تبدیل خواهد شد. این عوامل به احتمال زیاد در آینده باعث ادامه اختلافات میان ریاض و دوحه می‌شود.

استفاده از رسانه به عنوان سلاح
و تاثیر مخرب آن بر وحدت العلا
فضای رسانه‌های متفاوت در 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نیز مشکل دیگری است که در روابط میان این کشورها وجود دارد. بلافاصله پس از نشست العلا، منامه بیانیه‌ای را صادر و در آن رسانه‌های دولتی قطر را به وارونه جلوه دادن واقعیت‌ها در خصوص یک مساله حقوق بشری در بحرین متهم کرد. هنوز خیلی زود است که بخواهیم بگوییم آیا شبکه‌های مستقر در دوحه مثل الجزیره حاضر می‌شوند مسائل حساس دیگر کشورهای عضو شورای عمکاری و مصر را کمتر پوشش دهند و با لحن بهتری در مورد آنها گزارش دهند یا خیر. اما اگر این کار را نکنند، آن وقت می‌توان با اطمینان گفت رسانه‌های قطری قصد دارند به انتقاد از کشورهایی که در ابتدای بحران برای آشتی با قطر خواستار تعطیلی الجزیره شده بودند، ادامه دهند.
به علاوه پوشش بی‌رحمانه مسائل قطر و اتهاماتی که از سوی رسانه‌های مورد حمایت چهار کشور مطرح می‌شد، تا مدت‌ها بر فضای رسانه‌ای منطقه خلیج‌فارس تاثیر مخرب و ماندگاری خواهد داشت. در منطقه‌ای مثل خلیج‌فارس که دچار چنددستگی شدید است، میزان استفاده کشورهای تحریم‌گر از رسانه‌های خود به عنوان سلاحی برای تخریب اعتبار قطر در سطح منطقه و جهان تاثیر درازمدتی بر فضای رسانه‌ای می‌گذارد. امضای بیانیه العلا قرار نیست به صورت خودکار این زخم‌ها را بهبود بخشد.
همچنین آسیبی که این بحران سه و نیم ساله بر مردم منطقه وارد کرده تا مدت‌ها بر روابط میان این کشورها فشار وارد می‌کند. بر خلاف بحران نخست میان کشورهای حوزه خلیج‌فارس در سال 2014، بحران دوم تاثیر عمیقی بر خانواده‌ها و افراد در سطح شهروند به شهروند گذاشت.

نظارت ناکافی بر عمل به تعهدات
می‌تواند باعث ایجاد شک و شبهه شود
با اینکه نشست العلا در نهایت به حاکمان منطقه این فرصت را می‌دهد تا اختلافات خود را به شیوه‌ای دیپلماتیک و به دور از تقابل حل و فصل کنند، اما اختلاف میان دو طرف عمیق باقی می‌ماند. یکی از نگرانی‌های منطقی این است که در آینده مشخص شود بیانیه بیش از حد مبهم است و سازوکار لازم برای نظارت بر پایبندی کشورها به تعهدات خود را ندارد. یک خطر واقعی این است که توافق العلا به سرنوشت توافقی دچار شود که کشورهای عضو شورای همکاری در سال 2014 در ریاض امضا کردند. با توجه به این عوامل این احتمال وجود دارد که بحران سومی در خلیج‌فارس آغاز شود. احتمالا زمانی این اتفاق می‌افتد که در نتیجه سیاست خارجی امریکا، شرایطی مشابه آنچه پس از سفر تاریخی ترامپ به ریاض در اواسط 2017 ایجاد شده بود، به وجود بیاید.
در این چارچوب، این احتمال وجود دارد که قطر و کشورهای چهارگانه همچنان نسبت به یکدیگر هوشیار و مشکوک بمانند. عربستان، بحرین، امارات و مصر در سال 2017 برای آشتی با قطر خواستار عمل کردن این کشور به 13 شرط شده بودند، اما در جریان نشست العلا دیگر روی آن اصرار نکردند. با این حال، این شروط 13گانه اختلافات واقعی میان چهار کشور و قطر محسوب می‌شود. نشست العلا تغییری در این اختلافات به وجود نیاورده است. خلاصه اینکه با وجود برخی پیشرفت‌ها در آشتی میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در نشست العلا، مفهوم وحدت میان این کشورها همچنان مفهومی متوهمانه است.
منبع: انجمن بین‌المللی خلیج‌فارس

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: ساعت24

کلیدواژه: عضو شورای همکاری خلیج فارس کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس منطقه خلیج فارس اصلاحات سیاسی میان کشورهای خلیج فارس کشورهای عرب خلیج فارس نشست العلا آشتی میان رسانه ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۷۸۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم

به گزارش قدس آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • حق امضا از خطیر گرفته شد؟!
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی
  • اتحادیه اروپا : ویزای شنگن 5 ساله برای شهروندان کشورهای عربی خلیج فارس
  • تولید بیش از ۱۴ ساعت برنامه رادیویی در مرکز خلیج فارس
  • رکورد تولید ماهانه صبا فولاد خلیج فارس شکسته شد
  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • توافق 4 کشور منطقه برای "راه توسعه" / اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق / مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • واگذاری سهام سرخابی‌ها به بانک‌ها و هلدینگ خلیج‌فارس؛ خوب یا بد؟