Web Analytics Made Easy - Statcounter

کشت الگویی «کاملینا» در خراسان شمالی به دومین سال خود رسید . ویژگی‌هایی منحصر به فرد این دانه روغنی از جمله مقاومت به سرما و کم آبی این امیدواری را به وجود آورده که این گیاه بتواند چاره مشکل وابستگی کشور به واردات روغن خوراکی باشد . کشت کاملینا در حال حاضر در مرحله الگویی - ترویجی است. در خراسان شمالی 85 هکتار از اراضی این استان به کشت این گیاه اختصاص پیدا می کند و قرار است در سالهای آینده سطح زیر کشت به 700 هکتار افزایش یابد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 دولت می‌خواهد با حمایت کامل از این محصول از جمله خرید تضمینی زمینه توسعه کشت آن و افزایش ضریب خوداتکایی به روغن را افزایش دهد.
  بهترین محصول برای کشت در اراضی دیم
کشت این محصول در نخستین سال‌های ورود این محصول به چرخه تولید دانه‌های روغنی به کشاورزان پیشرو در استان‌ها سپرده شده تا الگویی موفق برای دیگر کشاورزان شوند. «اسماعیل شیرغانی» کشاورز پیشرو خراسان شمالی 40 هکتار از زمین‌های کشاورزی اش در شیروان را به کشت این محصول اختصاص داده است. وی می‌گوید: کاملینا نیاز آبی بسیار کمی دارد به گونه‌ای که در مناطق کم باران در مرحله سبز شدن فقط احتیاج به یک نوبت آبیاری دارد و در مناطق با بارندگی متوسط به بالا بدون نیاز به آبیاری و فقط به‌صورت دیم کشت می‌شود که این مسأله با توجه به محدودیت‌های آبی که در همه جای کشور داریم امتیاز بزرگی به شمار می‌رود. به گفته وی، کشاورزان می‌توانند با کشت کاملینا در اراضی آیش که در تناوب کشت آن را رها می‌کنند از این طریق به درآمد خوبی برسند. وی می‌افزاید: این دانه روغنی 20 تا 30 روز نسبت به کلزا زودتر قابلیت برداشت پیدا می‌کند. وی تأکید می‌کند: وزیر جهاد کشاورزی در بازدیدی که از کشت کاملینا در خراسان شمالی به‌عنوان الگوی کشت این دانه روغنی داشته قول داده این محصول باقیمت بالاتر از کلزا به‌صورت تضمینی خریداری شود .   
 دو برابر شدن سطح کشت در خراسان شمالی   
 در همین حال «محمد نقی کاظمیان»، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز به «ایران» می‌گوید: سال گذشته حدود 40 هکتار از اراضی استان به زیر کشت کاملینا رفته بود که در سال‌جاری این میزان به 85 هکتار رسیده است. وی تأکید می‌کند: در برنامه وزارت جهاد کشاورزی کشت حدود 700 هکتار کاملینا در استان دیده شده که قطعاً به مرور به این هدف می‌رسیم. وی می‌افزاید: عملکرد در هکتار این محصول در استان حدود 1.8 تن در هکتار بوده است. وی تأکید می‌کند که کاملینا یکی از بهترین گیاه‌هایی است که می‌توان در این استان کشت کرد.
به گفته وی این دانه روغنی مقاومت بالایی در مقابل تنش‌های مختلف کشاورزی همچون کم آبی دارد و می‌توان کشت این گیاه را در فصل پاییز نیز انجام داد.
 وی خاطرنشان می‌کند: کشت این گیاه در مزارع دیم و نیمه دیم و زمین‌هایی که می‌توانند یک تا دو آب داشته باشند بسیار مناسب است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تأکید می‌کند: حداکثر نیاز آبی این گیاه ۱۸۰ میلیمتر است این در حالی است که میانگین بارش در این استان بیش از ۲۰۰ میلیمتر است.
وی تأکید کرد: یکی از ویژگی‌های مهم این گیاه دارا بودن آنتی اکسیدان است که این ماده سبب می‌شود تا بعد از ماندن مزه تلخی نداشته باشد.   
کاهش تدریجی وابستگی به واردات
 از سوی دیگر دکتر «سیدباقر محمودی»، معاون توسعه و منابع سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به «ایران» می‌گوید: کاملینا گیاهی از خانواده کلزاست که از مهم‌ترین دانه‌های روغنی ایران و جهان است. وی با اشاره به اینکه این گیاه در مقابل استرس‌های محیطی مانند سرما و خشکی بسیار مقاوم است، می‌افزاید: از این‌رو کشت این محصول در استان‌هایی مانند خراسان شمالی یا رضوی یا در مناطق سرد غربی کشور مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، لرستان و حتی مازندران و خوزستان می‌تواند مناسب باشد. وی با اشاره به اینکه معمولاً سالانه حدود 6 میلیون هکتار از ارضی کشور به‌دلیل کمبود آب به زیر کشت دیم می‌رود، تصریح می‌کند: کشاورزان معمولاً در 90 درصد اراضی دیم، گندم می‌کارند که اگر بتوانیم کاملینا را نیز به این چرخه وارد کنیم هم از کشت تک محصولی در اراضی دیم رها می‌شویم و هم کمک بزرگی به تولید روغن می‌کنیم.
 وی تصریح می‌کند: متأسفانه بالغ بر 80 درصد روغن مورد نیاز کشور از طریق واردات تأمین می‌شود و شکی نیست که هرچقدر بتوانیم روی توسعه کشت دانه‌های روغنی در کشور آن هم به‌صورت دیم کار کنیم در کاهش واردات توفیق پیدا می‌کنیم. وی توضیح می‌دهد که کاملینا در سال گذشته در 16 منطقه کشور که آب و هوای سردی داشته به‌صورت دیم کشت شده که در استان‌هایی مانند کرمانشاه و خراسان شمالی بسیار خوب جواب داده است. وی می‌گوید: جالب است بدانید روغن کاملینا مانند روغن ماهی امگا 3 دارد و سازمان ملی استاندارد تا حدود یک ماه دیگر استاندارد آن را ابلاغ می‌کند.
محمودی با تأکید بر اینکه دولت بنا دارد به منظور افزایش انگیزه کشاورزان محصول کاملینا را به‌صورت تضمینی خریداری کند، می‌افزاید: امسال به‌دلیل زمانبر بودن کارهای اداری قیمت تضمینی خرید کاملینا به سرانجام نرسید ولی قطعاً برای سال زراعی بعد خرید این محصول رابه صورت تضمینی خواهیم داشت و کشاورزان می‌توانند با خیال راحت این محصول را بکارند . وی تأکید می‌کند: البته قرار نیست کاملینا جای کلزا را بگیرد ولی در جاهایی که به‌دلیل سرما و خشکی نمی‌توانیم کلزا بکاریم قطعاً کاملینا بهترین گزینه خواهد بود.
 وی افزود: اگر ما بتوانیم در سال زراعی آینده حداقل 3هزار هکتار ازاراضی مستعد را به زیر کشت این محصول ببریم با احتساب عملکرد در هکتار 2تنی کاملینا 6 هزار تن دانه روغنی خواهیم داشت که به ما 2هزار تن روغن با کیفیت می‌دهد. اگر سالانه همین میزان را به سطح زیر کشت کاملینا اضافه کنیم سالانه 10 درصد از وابستگی ما به واردات روغن کاهش می‌یابد.



 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: خراسان شمالی دانه روغنی کشت این محصول جهاد کشاورزی کشت کاملینا زیر کشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۸۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب‌های کردستان، به کام دیگران

به گفته آریا نژاد، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، ۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سد‌ها در اختیار استان‌های همجوار همچون کرمانشاه، آذربایجان غربی و زنجان قرار دارد.

وی درباره یکی از این سد‌ها با نام سد تالوار در شهرستان بیجار گفته بود: آب ذخیره شده این سد ۱۲۰ میلیون متر مکعب است که آخرین تخصیص تا افق ۱۴۲۵ برای استان همدان، ۱۶ میلیون متر مکعب بود که متاسفانه در آخرین بازنگری‌ها به ۵۶ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

حال با این وضعیت که مدیریت آب‌های کردستان در دست این استان نیست و به زبان ساده به استان‌های دیگر همچون کرمانشاه، زنجان و آذربایجان غربی می‌رود، مسئولان کردستان چقدر پیگیر حق مردم این استان در تخصیص آب شده اند؟

این در حالی است که کشاورزان کردستانی برای تامین آب، ناگزیر به چاه زدن و استفاده از ذخایر آب زیر زمینی شده اند و در پی آن پدیده‌ای به اسم فرونشست زمین رخ داده که نمونه‌های وحشتناک آن در شهرستان‌های قروه و دهگلان دیده می‌شود.

مهمترین محصول تولیدی استان کردستان، گندم است که زندگی بخش بزرگی از کشاورزان این استان با آن گره خورده است، اما شاهدیم به دلیل نبود آب، بخش اعظم اراضی زیر کشت این محصول به صورت دیم است.

فریدون حامدی، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: از ۶۲۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان در سال زراعی جاری (مهر ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۳) که به کشت گندم اختصاص پیدا کرده است، ۵۸۵ هزار هکتار آن کشت گندم دیم و تا ۴۱ هزار هکتار آبی است که اختصاص آب و آبی شدن مزارع می‌تواند تحولی در تولید این محصول در کردستان و کشور به وجود آورد.

حمیدی مدیرکل محیط زیست کردستان نیز از نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی خواست، برای افزایش تخصیص حق آبه کردستانی از سد‌های خود استان، بیش از این‌ها تلاش کنند چرا که مشکل کم آبی می‌تواند منجر به بحران‌های زیست محیطی در استان شود.

در سالی که از سوی مقام معظم رهبری با نام جهش تولید با مشارکت مردم، نامگذاری شده است، می‌طلبد مسئولان کشوری و استانی و نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی، برای اختصاص حق آبه بیشتر از آب‌های استان به خود استان، همتی از خود نشان دهند و برای رونق اقتصادی این استان محروم گامی مهم و عملی بردارند.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • آفت واردات بر بار برنج مازندران
  • تولید سالانه هزار تن قارچ در شهرستان بستان آباد
  • کشف ۴۰ تن روغن خوراکی قاچاق ودستگیری یک متخلف در زاهدان
  • چالش تولید زعفران در سرزمین طلای سرخ
  • آب‌های کردستان، به کام دیگران
  • برداشت بیش از چهار هزار تن دانه روغنی
  • قیمت روغن خوراکی در بازار امروز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی برداشت دانه‌های روغنی در کنگاور بیش از چهار هزار تن است
  • 4 خوراکی خوشمزه و خنک برای فصل گرم
  • برداشت گلرنگ از ۳۲۰ هکتار اراضی در کرمان