Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@01:27:57 GMT

۸ دلیل احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن

تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۸۹۱۲۸

۸ دلیل احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن

عصر ایران نوشت: چرا پس از غذا خوردن با احساس خواب آلودگی مواجه می شویم؟ و این که چگونه می توان با این هجوم ناگهانی خستگی مقابله کرده یا آن را کاهش داد؟

در ادامه با هشت دلیل احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن و چگونگی پیشگیری از این شرایط بیشتر آشنا می شویم.

عادات خواب شما

گاهی اوقات، احساس خواب آلودگی می تواند دلیل ساده ای داشته باشد: خواب ناکافی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر به طور معمول در طول روز با احساس خواب آلودگی اندک مواجه هستید و پس از وعده های غذایی این شرایط تشدید می شود، نخستین کاری که باید انجام دهید توجه به عادات خواب خودتان است. مشکل شما ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

- خواب ناکافی در روز قبل

- کیفیت پایین خواب

- دنبال کردن یک برنامه خواب نامنظم

مصرف زیاد کربوهیدرات ها

کربوهیدرات ها انرژی در اختیار بدن قرار می دهند. اما مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها می تواند به مشکلات سلامت مختلفی منجر شود. خواب آلودگی یکی از این مواردی است که احتمالا پس از مصرف میزان بیش از حد کربوهیدرات ها در یک وعده احساس خواهید کرد.

چرا این اتفاق رخ می دهد؟ کربوهیدرات ها به بدن در تولید سطوح بالاتری از سروتونین کمک می کنند. از یک سو، سروتونین می تواند به تفکر مثبت و تنظیم خلق و خو کمک کند. از سوی دیگر، سروتونین چرخه های خواب را متعادل می کند، از این رو، غذا خوردن بیش از حد می تواند موجب خواب آلودگی شود.

در شرایطی که همه کربوهیدرات ها می توانند موجب خواب آلودگی شما شوند، انواع پالایش شده به طور معمول بدترین حالت را ایجاد می کنند، از این رو، بهتر است مواد غذایی کامل را انتخاب کنید. از کربوهیدرات هایی که ممکن است موجب خواب آلودگی شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- برنج

- غذاهای پخته

- پاستای سفید

- نان سفید

- غذاها و نوشیدنی های شیرین

مصرف زیاد تریپتوفان

تریپتوفان نوعی اسید آمینه است که در برخی انواع مواد غذایی سرشار از پروتئین وجود دارد.

همانند کربوهیدرات ها، تریپتوفان تولید سروتونین را تسهیل می کند، که به همین دلیل، پس از غذا خوردن موجب احساس خواب آلودگی می شود. تنظیم مصرف این غذاها باید شدت اثرشان را تا حدی کاهش دهد. از جمله مواد غذایی سرشار از تریپتوفان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- پنیر

- تخم مرغ

- ماهی

- سویا

- اسفناج

- اسپیرولینا

- توفو

- بوقلمون

سطوح فعالیت بدنی

احساس خستگی و خواب آلودگی پس از غذا خوردن ممکن است با سطوح فعالیت بدنی شما و نه خود غذا مرتبط باشد.

انجام ورزش ممکن است خسته کننده باشد اما ورزش منظم شما را قوی‌تر کرده و امکان لذت بردن از روزهای مثبت و سطوح بالاتر انرژی را فراهم می کند. این می تواند به برطرف شدن احساس خستگی پس از وعده های غذایی کمک کند.

اگر یک سبک زندگی کم تحرک را دنبال می کنید، حداقل 150 دقیقه ورزش در هفته را مد نظر قرار دهید. این به معنای نیم ساعت ورزش در پنج روز هفته است.

مصرف زیاد غذا

آیا تا به حال متوجه شده اید که پس از یک وعده غذایی بزرگ بیشتر با احساس خستگی و خواب آلودگی مواجه می شوید. این به دلیل افزایش ناگهانی قند خون ناشی از مصرف وعده های غذایی بزرگ رخ می دهد. همانگونه که جهشی ناگهانی در سطوح گلوکز خون رخ می دهد، پس از گذشت مدت کوتاهی، سطوح قند خون و انرژی افت می کنند.

از آنجایی که بیشتر وعده های غذایی سنگین به طور معمول سرشار از کربوهیدرات ها هستند، احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن تقریبا اجتناب ناپذیر است.

مصرف غذاهای خواب آور

بسیاری از غذاها ناخواسته موجب تقویت احساس خواب آلودگی می شوند. بنیاد خواب آمریکا برخی از خوراکی ها که در ادامه معرفی شده اند را برای کمک به خواب بهتر و بیشتر توصیه کرده است. پس، آنها احتمال احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن را افزایش می دهند.

تارت گیلاس

تارت گیلاس یکی از خوراکی های است که می تواند احساس خواب آلودگی را تقویت کند. مطالعات نشان داده اند که عصاره گیلاس به لطف سطوح بالای هورمون ملاتونین موجود در خود می تواند در به خواب رفتن سریع‌تر و برای مدت زمان طولانی‌تر موثر باشد.

مغزدانه ها

مغزدانه ها حاوی مواد معدنی و ترکیباتی هستند که می توانند خواب را تقویت کنند. روی، منیزیم، و حتی ملاتونین در انواع مختلف مغزدانه ها مانند پسته، گردو، بادام هندی، و بادام وجود دارند. این ترکیبات مشخص شده است که آثار مثبتی بر بی خوابی داشته و می تواند موجب احساس خواب آلودگی شود.

کیوی

کیوی سرشار از مواد معدنی و ویتامین هایی مانند فولات، پتاسیم، ویتامین C، و ویتامین E است. این میوه سرشار از آنتی اکسیدان ها است. باور بر این است که برخی ترکیبات موجود در کیوی به افراد در احساس خواب آلودگی سریع‌تر، چه به دلیل افزایش تولید سروتونین یا اصلاح کمبودها، کمک می کنند. با این وجود، به انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه نیاز است.

مسائل پزشکی

نادر است، اما گاهی اوقات خواب آلودگی پس از غذا خوردن می تواند نشانه ای از یک شرایط پزشکی باشد. به طور معمول، این امر با خستگی عمومی در مقیاس مزمن یا پایدار همراهی می شود. از جمله این مسائل پزشکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- کم خونی

- بیماری سلیاک

- دیابت

- عدم تحمل غذایی یا آلرژی غذایی

- آپنه خواب

- کم کاری تیروئید

اگر درباره این مسائل نگران هستید، به ویژه اگر دارای علائم دیگر این بیماری ها و اختلالات هستید، باید به پزشک مراجعه کنید.  

چرخه طبیعی گوارش

چرخه طبیعی گوارش به گونه ای است که احساس خواب آلودگی پس از غذا خورن را به امری تقریبا طبیعی تبدیل می کند. برای درک بهتر، در ادامه به صورت ساده هر مرحله از این فرآیند را بیان می کنیم:

مرحله اول: شما برای دریافت انرژی غذا مصرف می کنید.  

مرحله دوم: دستگاه گوارش غذا را به گلوکز تبدیل می کند که سوخت مورد نیاز بدن را تامین می کند.

مرحله سوم: درشت مغذی ها جدا شده و فواید مختلفی را برای بدن فراهم می کنند. به عنوان مثال، کالری های پروتئین به عنوان منبع انرژی قابل استفاده است.

مرحله چهارم: همانگونه که گلوکز یا قند خون در بدن افزایش می یابد، بدن برای جذب بهتر آن توسط سلول ها، انسولین ترشح می کند. زمانی که این روند تمام شد، گلوکز خون افت کرده و موجب کاهش سطوح انرژی می شود.

مرحله پنجم: فرایند گوارش واکنش های دیگر بدن را تحریک می کند. هورمون هایی در بدن ترشح می شوند تا احساس سیری یا پری شکل بگیرد که از آن جمله می توان به گلوکاگون، آمیلین و کوله‌سیستوکینین اشاره کرد. سروتونین، هورمون دیگری است که ترشح می شود و موجب احساس خواب آلودگی می شود، به ویژه زمانی که با غذاهایی حاوی هورمون خواب ملاتونین ترکیب شود.

همانگونه که مشخص است، فرآیند گوارش به ترشح هورمون هایی منجر می شود که می توانند موجب احساس خواب آلودگی شده و تغییرات گلوکز در بدن به احساس خستگی می افزاید. اساسا، اگر پس از غذا خوردن با احساس خواب آلودگی مواجه می شوید، این ممکن است فقط به دلیل رسیدگی بدن به فرآیند گوارش خود باشد.

*** چگونه از احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن پیشگیری کنیم

کنترل اندازه وعده های غذایی

مصرف وعده های غذایی کوچک‌تر می تواند به موارد زیر منجر شود:

- گوارش را کند کرده و احساس خستگی و خواب آلودگی ناشی از آن را کاهش می دهد

- از احساس نفخ و ناراحتی که ممکن است موجب خواب آلودگی شود، پیشگیری می کند

- موجب احساس گرسنگی می شود که مصرف وعده های غذایی بیشتر در طول روز را به همراه دارد که افزایش و کاهش سطوح قند خون را متعادل می کند

به بیان دیگر، با کنترل اندازه وعده های غذایی به بدن در مدیریت کارآمدتر فرآیند گوارش کمک کرده و از خواب آلودگی مرتبط با غذا خوردن پیشگیری می کنید.

پیاده‌روی

پیاده‌روی به دلیل افزایش سطوح اکسیژن در جریان خون به احساس انرژی بیشتر کمک می کند. همچنین، پیاده‌روی گردش خون را تقویت می کند، که به نوبه خود، تسریع فرآیند گوارش را در پی دارد.

یک پیاده‌روی کوتاه 10 دقیقه ای در روز می تواند تفکر مثبت را نیز تقویت کند، از این رو، احتمالا توانایی بیشتری در کنترل احساس خواب آلودگی پس از وعده های غذایی خواهید داشت.

مصرف آب کافی

آیا می دانستید که کم آبی خفیف بدن می تواند اثر منفی بر تفکر، توانایی تمرکز و سطوح انرژی شما داشته باشد؟ به همین دلیل است که باید در طول روز به میزان کافی آب مصرف کنید.

مصرف هشت لیوان یا دو لیتر آب در روز را مد نظر قرار دهید، اما به طور کلی شما باید هر زمان که با احساس تشنگی مواجه می شوید نیز آب بنوشید. نوشیدن آب کافی می تواند به بدن در مقابله با خستگی و خواب آلودگی پس از غذا خوردن کمک کند، به ویژه این که آب برای تقریبا تمام عملکردهای بدن از جمله گوارش نیاز است.

آدامس جویدن

مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس برای مدت زمانی معقول ممکن است به تقویت بیداری، هوشیاری، خلق و خو و حافظه کمک کند.

جویدن فعالیتی است که به بدن در احساس این که در میانه انجام دادن یک عمل قرار دارد، کمک می کند. این به حفظ سطوح انرژی یا بازیابی آن کمک می کند. آدامس نعناعی به لطف طعم طراوت بخش خود می تواند انتخاب خوبی باشد.

پرهیز از غذاهای ناسالم

غذاهای کم ارزش، غذاهای سرشار از شکر، و غذاهای سرشار از چربی های مضر می توانند احساس خواب آلودگی را تقویت کنند. این به دلیل آن است که آنها اغلب موجب افزایش ناگهانی و زیاد قند خون می شوند که پس از مدت کوتاهی با افت شدید سطوح قند خون نیز همراه است.

مصرف غذاهای سالم، گوشت های بدون چربی، مواد غذایی کامل، سبزیجات، چربی های سالم و دیگر گزینه های مغذی را برای افزایش سطوح انرژی و پرهیز از احساس خواب آلودگی پس از وعده های غذایی مد نظر قرار دهید.

وقت گذرانی در نور روشن

نور به تنظیم ریتم شبانه روزی و چرخه های خواب-بیداری بدن کمک می کند. زمانی که در نور کم قرار دارید، بدن تولید هورمون ملاتونین را آغاز می کند که احساس خستگی و خواب آلودگی بیشتر را در پی دارد.

در مقابل، قرار گرفتن در معرض نور روشن، به ویژه نور طبیعی، به احساس هوشیاری و بیداری بیشتر کمک می کند.

در صورت ناموفق بودن همه موارد دیگر، چرت بزنید

به عنوان یک قانون کلی، بهتر است از چرت زدن در میانه روز پرهیز کنید، به ویژه اگر در به خواب رفتن هنگام شب با مشکل مواجه هستید. اما زمانی که نمی توانید چشم های خود را پس از یک وعده غذایی باز نگه دارید، یک چرت کوتاه بهترین راه حل است.

مطالعات نشان داده اند که یک چرت کوتاه پس از ناهار می تواند اثر مثبتی بر عملکرد، هم جسمانی و هم روانی، انسان داشته باشد، در شرایطی که به هوشیاری بیشتر نیز کمک می کند.

منبع: الف

کلیدواژه: احساس خواب آلودگی پس از غذا خوردن احساس خستگی و خواب آلودگی احساس خواب آلودگی پس از وعده های غذایی موجب خواب آلودگی کربوهیدرات ها موارد زیر طور معمول مواد غذایی سطوح انرژی پیاده روی قند خون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۹۱۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با تغییر رژیم غذایی خود زمین را نجات دهید

آفتاب‌‌نیوز :

دلایل خوبی برای انتخابی آگاهانه در مورد مواد غذایی بشقاب شما وجود دارد تا ثابت قدم باشید. این انتخاب‌ها نه تنها بر سلامتی شما تأثیر می‌گذارند، بلکه بر سلامت کره زمین نیز تاثیرگذار خواهد بود.

سیستم‌های غذایی یک سوم انتشار گازهای گلخانه‌ای جهانی را شامل می‌شوند. اگر انتشار این گازهای گلخانه‌ای کنترل نشوند، احتمال دارد گرمایش اضافی ایجاد کند تا میانگین دمای زمین را به بیش از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد در دهه ۲۰۶۰ برساند.

اکنون نتایج تحقیقات، آلودگی هوا را در فهرست مشکلات ناشی از کشاورزی قرار داده است. پرورش حیوانات، به‌ویژه، منبع اصلی انتشار آمونیاک است. این گازهای گلخانه‌ای با سایر آلاینده‌ها واکنش و ذرات ریز تشکیل می‌دهند که می‌تواند باعث مشکلات سلامتی مانند بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان ریه و دیابت شوند.

نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که تغییر رژیم‌های غذایی فعلی به رژیم‌های سالم‌تر و گیاهی‌تر می‌تواند از ۲۳۶ هزار مرگ زودرس در سراسر جهان جلوگیری کند و تولید ناخالص داخلی جهانی را به سادگی با بهبود کیفیت هوا افزایش دهد.

رژیم‌های غذایی سالم‌تر، هوای پاک‌تر
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۱۹، ۴ میلیون مرگ زودرس مرتبط با آلودگی هوای باز رخ داده و کشاورزی مسئول حدود یک پنجم این مرگ‌هاست.

ما بررسی کردیم که اگر مردم در سراسر جهان به سمت رژیم‌های غذایی سالم‌تر و بهتر برای محیط‌زیست بروند، چه اتفاقی برای کیفیت هوا می‌افتد. این کار شامل رژیم‌های انعطاف‌پذیر با گوشت کمتر، رژیم‌های گیاه‌خواری بدون گوشت و رژیم‌های وگان بدون محصولات حیوانی است.

نتایج ما نشان می‌دهد که تغییر به سمت رژیم‌های غذایی گیاهی می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی آلودگی هوا را کاهش دهد و مناطقی که دارای دام‌های زیادی هستند، مانند بلژیک، هلند، شمال ایتالیا، جنوب چین و میانه غربی ایالات متحده، کاهش قابل توجهی در غلظت ذرات ریز مشاهده خواهد شد.

کیفیت بهتر هوا منجر به سلامت بهتر می‌شود. ما دریافتیم که با اتخاذ رژیم غذایی مبتنی بر غذاهای گیاهی و گاه‌گاهی غذاهای گوشتی می‌توان از بیش از ۱۰۰ هزار مرگ زودرس در سراسر جهان جلوگیری کرد. دستاوردهای سلامتی ناشی از هوای تمیزتر به مزایای حاصل از رژیم غذایی متعادل می‌افزاید.

این فواید سلامتی با مصرف کمتر محصولات حیوانی افزایش می‌یابد. به‌عنوان مثال، اگر همه وگان شوند، تعداد مرگ‌ومیرهای زودرس ناشی از آلودگی هوا ممکن است بیش از ۲۰۰ هزار نفر کاهش یابد. در اروپا و آمریکای شمالی، اتخاذ رژیم‌های غذایی وگان می‌تواند مرگ‌های زودرس ناشی از آلودگی هوا را تا حدود ۲۰ درصد کاهش دهد.

هوای پاک جنبه اغلب نادیده گرفته شده اما مهم در محیط کار است. نتایج تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا باعث کاهش بهره‌وری کارگران در بسیاری از مشاغل مختلف، از مزارع گرفته تا کارخانه‌ها می‌شود. به‌عنوان مثال، نتایج تحقیقات نشان داده‌اند که آلودگی هوا بر بهره‌وری جمع‌کنندگان زغال اخته و بسته‌بندی‌کنندگان گلابی تأثیر می‌گذارد.

برآوردهای ما نشان می‌دهد که هوای پاک می‌تواند تأثیر مثبتی بر اقتصاد داشته باشد. ما دریافتیم که تغییر در جهت رژیم‌های غذایی وگان می‌تواند تولید ناخالص داخلی جهانی را بیش از یک درصد، یعنی افزایشی معادل ۱.۳ تریلیون دلار، افزایش دهد.

امکان تغییر
آلودگی هوا خطر بیماری‌های قلبی عروقی و تنفسی را افزایش و عملکرد شناختی و جسمی را کاهش می‌دهد. محققان معتقدند که تولید مواد غذایی، به ویژه محصولات حیوانی، منبع اصلی انتشار متان و آمونیاک است که از طریق تشکیل ذرات معلق و ازن سطح زمین به آلودگی هوا کمک می‌کند. یافته‌های محققان نشان می‌دهد که تشویق به تغییرات رژیم غذایی به سمت رژیم‌های گیاهی بیشتر می‌تواند راهبرد کاهش با ارزش برای کاهش آلودگی هوای محیط و اثرات بهداشتی و اقتصادی مرتبط با آن، به‌ویژه در مناطقی با کشاورزی فشرده و تراکم جمعیت بالا باشد.

بهبود کیفیت هوا بدون شک برای سلامتی و اقتصاد ما مفید است. ما استدلال می‌کنیم که تغییرات رژیم غذایی باید به‌طور جدی در فهرست سیاست قرار گیرد.

پذیرش بیشتر رژیم‌های گیاهی راهبردی مقرون به‌صرفه برای مقابله با انتشار گازهای گلخانه‌ای است همچنین نیاز به سرمایه‌گذاری‌های گران قیمت در تجهیزات کاهش انتشار برای سیستم‌های دام ازجمله آنهایی که آمونیاک را از هوا حذف می‌کنند، کاهش می‌دهد.

خوردن گوشت کمتر همچنین نیاز به سایر اقدامات شدیدتر برای مهار آلودگی را کاهش می‌دهد. به‌عنوان مثال، محققان پیش از این پیشنهاد کرده بودند که ۱۰ میلیارد حیوان را از جنوب و شرق چین دور کنند تا از قرار گرفتن مردم این مناطق در معرض آمونیاک کاسته شود.

تغییر به سمت رژیم‌های غذایی سالم‌تر و مبتنی بر گیاه، طیف گسترده‌ای از مزایای فراتر از هوای پاک را ارائه می‌دهد. این مزایا شامل کاهش خطر بیماری‌های مرتبط با رژیم غذایی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و کاهش استفاده از زمین، آب و کودهای شیمیایی برای کشاورزی است.

اگر ما تنها بر راه‌حل‌های فناورانه تکیه کنیم، دستیابی به پیشرفت بلندپروازانه در همه این زمینه‌ها به‌طور همزمان چالش برانگیز خواهد بود.

در تابستان ۲۰۲۳، سوپرمارکت زنجیره‌ای آلمانی، پنی، آزمایشی یک هفته‌ای را برای افزایش آگاهی از هزینه واقعی محصولات غذایی بر سلامت مردم و محیط زیست انجام داد. در هزینه‌هایی که از مشتریان درخواست شده بود، تأثیر محصولات غذایی بر خاک، مصرف آب، سلامتی و آب‌وهوا محاسبه شد.

این مفهوم را می‌توان به‌طور گسترده‌تری به‌کار برد اما برای اینکه این سیاست منصفانه و قابل قبول باشد، باید با روش‌هایی مانند کاهش مالیات بر ارزش افزوده محصولات میوه و سبزیجات و جبران خسارت خانواده‌های آسیب‌پذیر برای استفاده از درآمدهای مالیاتی همراه شود تا اطمینان حاصل شود که مصرف‌کنندگان در وضعیت بدتری قرار نخواهند گرفت. به این ترتیب، مخارج کلی غذا کنترل خواهد شد و خانواده‌های کم درآمد حمایت می‌شوند.

همراه با اقداماتی برای هدایت کشاورزان در دوران گذار، سیستم‌های غذایی ما می‌توانند به سمت پایداری هدایت شوند و به مردم کمک کنند تا به تصمیمات خود عمل کنند.

یافته‌های این تحقیقات در مجله Nature Communications منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • غذای شرکتی، عاملی برای افزایش تعلق خاطر کارکنان به سازمان
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟
  • خوردن این غذا‌ها در شب باعث سوزش معده می‌شود
  • ۹ دلیل پنهان «احساس خستگی دائمی» که از آن‌ها بی خبر بودید
  • با تغییر رژیم غذایی خود زمین را نجات دهید
  • به واسطه وجود بزرگانی مثل اقبال لاهوری با مردم کشور پاکستان احساس همدلی می‌کنیم
  • واژگونی تانکر روغن به دلیل خواب‌آلودگی راننده
  • تصادف در محور بروجن به لردگان دو فوتی برجای گذاشت
  • درباره فواید خوردن صبحانه بیشتر بدانیم
  • شام لاکچری فضانوردان آپولو ۸ چه بود؟ (+عکس)