Web Analytics Made Easy - Statcounter

سومین گعده اقتصادی بازارنیوز با حضور چهار کارشناس اقتصادی با موضوع "بررسی مشکلات ارزی و ارائه راهکارها" برگزار شد. گروه اقتصاد کلان بازارنیوز: سومین هم‌اندیشی اقتصادی بازارنیوز، با عنوان "پاتوق اقتصادی‌ها" با حضور سیدکمال سیدعلی معاون ارزی اسبق بانک مرکزی، ابوالفضل نوفرستی استاد دانشگاه، رضا غلامی مدیرمسئول بازارنیوز و یحیی لطفی‌نیا کارشناس اقتصادی با موضوع "بررسی مشکلات ارزی و ارائه راهکارها" برگزار شد که بخش سوم آن را در زیر می‌خوانید:(برای خواندن بخش اول اینجا و برای بخش دوم اینجا را کلیک کنید)   *تورم، نرخ ارز را بالا می‌برد   سیدکمال سیدعلی، با بیان این نکته که تقاضا،  قیمت ارز را مشخص می‌کند، تصریح کرد: ۶، ۷ سال پیش قیمت نفت از ۱۰۰ به ۳۰ دلار کاهش یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشور‌های بزرگ مثل روسیه  ۵۰ درصد، کانادا ۲۳ درصد، نروژ ۲۰ درصد، قزاقستان ۹۰ درصد، و آذربایجان بیش از ۵۰ درصد دچار کاهش ارزش پول ملی به دلیل کمبود ارز شدند. وقتی این اتفاق افتاد، گفتند یا منابع را باید از دست بدهند یا پول ملی را تضعیف کنند. یک زمانی ارز داریم و می‌توانیم نقل و انتقال داشته باشیم و ذخایر مناسب است و می‌شود بازار را مدیریت کرد. زمانی که کمبود داریم، امکان انتقالات ارزی نداریم، تقاضا وضعیت بازار را تعیین می‌کند.

وی افزود: یک زمان می‌توان مثل عربستان در زمان کاهش قیمت نفت، ۷۵۰ میلیادر دلار ذخایر را خرج کنید که پول ملی تضعیف نشود. برخی  از کشور‌ها این کار را نکردند و پول ملی تضعیف شد.

سیدعلی تصریح کرد: انتظارات ما از ارز خیلی خاص است، از ارز می‌خواهیم تورم را کنترل کند و بهبود وضع اشتغال و کسری بودجه وظیفه آن است. من معتقدم تورم باعث می‌شود نرخ ارز بالا رود. نه این که نرخ ارز در تورم تاثیر ندارد، اما وقتی کسری ۱۵۰ میلیارد تومانی دارید، پول اضافی چاپ کردید و افزایش پایه پولی دادید، این پول در بازار به دنبال جنس می‌گردد. یا باید تولید را بیشتر کنید یا جلوی آن کسری را بگیرید وگرنه به ارز هم مانند یک کالا حمله کرده و قیمت را بالا می‌برد. اگر سکه گران می‌شود به دلیل نقدینگی سریع آن است.

وی افزود: در کشور ما که امسال درآمد ارزی به زحمت به ۳۰ میلیارد دلار برسد، ۱۰ میلیارد دلار آن قاچاق می‌شود، بانک مرکزی چگونه می‌تواند نرخ ارز را مدیریت کند؟ یکی دیگر از مشکلات، خروج سرمایه و تقاضای احتیاطی است. همه این‌ها نرخ ارز را هم تعیین می‌کنند که خارج از حیطه بانک مرکزی است.


*سیاست‌گذاری اشتباه در تعیین نرخ ارز به عنوان متغیر هدف اقتصاد کشور
ابوالفضل نوفرستی با بیان این که در اقتصاد به جای چند متغیر باید یکی را هدف قرار داد و بقیه را نسبت آن تحلیل کرد، گفت: در سطح دنیا یکی از کشور‌های جهان سومی که شبیه ما بوده و مجبور شدند از جنس کار‌های ما انجام دهند، یکی ترکیه بوده است. ترکیه در سال ۲۰۰۰ شرایط ارزی بسیار بدی داشت. آن‌ها هم مانند ما سیاست تثبیت نرخ ارز برای تثبیت اقتصاد را در پیش گرفتند.

وی افزود: دو سال این موضوع پیگیری شد تا سال ۲۰۰۱ بحران شدید در ترکیه به وجود آمد. بالافاصله فهمیدند که متغیر هدف نباید نرخ ارز باشد؛ بنابراین متغیر هدف را از ارز به نرخ بهره تغییر دادند. در سال ۲۰۰۴ توانستند همه متغیر‌های اقتصادی را در کنترل خود داشته باشند و به ثبات اقتصادی برسند. ما نه باید به فکر تضعیف و نه به فکر تقویت پول ملی باشیم. پول ملی خود باید تعیین کند کجای این تعادل برسد. اهداف سیاست گذار ما نباید نرخ ارز باشد.

وی ادامه داد: سیاست‌هایی که سیاست گذار اجرا کرد، اعتبار و وجاهت او را تایید نکرد. وقتی می‌گویند نرخ را روی ۴۲۰۰ تومان حفظ می‌کنند و بعدا یکباره بالا می‌رود و آنهاکاری نمی‌توانند کنند و وقتی سیگنال داده و عرضه گسترده هم انجام می‌دهید، افراد به آن‌ها اعتمادی ندارند. وقتی اعتماد از بین می‌رود، نگاه فعالین اقتصادی و مردم به سیاست گذار مثبت نیست و در آن صورت اگر عرضه گسترده هم داشته باشد، خیلی تعیین کننده نیست؛ چون انتظارات را تحت تاثیر قرار دادند.

وی اضافه کرد: انتظارات الان طوری است که صحبت‌های سیاست گذار در جهت کاهش نرخ ارز، سیگنال خرید تلقی می‌شود و بر عکس آن هم صدق می‌کند.  
* ضعف بانک مرکزی در سیاست‌گذاری و عملکرد

رضا غلامی، با تاکید بر این که در حال حاضر رئیس کل  بانک مرکزی وقتی صحبت می‌کند، هیچ اتفاقی در بازار نمی‌افتد، اظهار کرد: بانک مرکزی هم به لحاظ اطلاعاتی، هم عملیاتی، هم سیاست گذاری و عملکردی ضعیف عمل می‌کند. وقتی ترکیه نرخ را بالا برد، سرمایه گذار خارجی ترغیب شد که به بازار‌های آن ورود کند. الان اگر ما نرخ را تا ۵۰۰ درصد هم بالا ببریم، سرمایه گذار خارجی وارد کشور ما می‌شود؟

وی افزود: بانک مرکزی در زمان غیر تحریم باید مقتدر بوده و اطلاعات داشته باشد، ولی در زمان تحریم این باید ۱۰۰ برابر شود. وقتی رئیس کل صحبت می‌کند، بازار باید خفه شود. وقتی امروز می‌گوید که می‌خواهد پول ملی را تقویت کند، فردا باید جلوی صرافی‌ها صف برای فروش ارز تشکیل شود.

غلامی، در ادامه، عدم سیاست گذاری صحیح توسط بانک مرکزی را عامل به هم ریختگی بازار ارز دانست و گفت: همه اقتصاددانان دنیا متفق‌القول هستند که ثبات یک متغیر، مهم‌تر از کاهش یا افزایش آن است. جالب است که بدانیم دو دوره در کشور ما، سرمایه گذاری خارجی رکورد زده و به بالای ۴ میلیارد دلار رسیده است. هر دو دوره به این دلیل بوده که در یک بازه زمانی طولانی، نرخ ارز ثبات داشته؛ سال ۸۱ و سال ۹۰.

وی تصریح کرد: اگر ثبات نرخ ارز مهم است چرا اجازه می‌دهیم که این نرخ اینقدر تغییر کند؟ بانک مرکزی چه می‌کند؟ بانک مرکزی باید بداند این یک دلاری از کجا آمده و کجا رفته است. الان این را نمی‌داند. بانک مرکزی عین ماشین‌های شهرداری شده که مقدار زیادی آب در خیابان رها می‌کنند، حالا خیابان شسته شد که فبها؛ اگر هم نشد هیچ اتفاقی نمی‌افتد. خیابانی را که با یک سطل آب هم می‌توان شست. ما در موضوعاتی که اتفاق نظر داریم، مشکل داریم. همه ضعف به بانک مرکزی بر می‌گردد؛ هم به لحاظ اطلاعاتی، هم به لحاظ سیاست گذاری. کد ویدیو دانلود فیلم اصلی برچسب ها: سید کمال سید علی ، پاتوق اقتصادی ها ، ابوالفضل نوفرستی ، رضا غلامی ، یحیی لطفی نیا لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Lfj

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: سید کمال سید علی رضا غلامی سیاست گذاری سیاست گذار بانک مرکزی پول ملی نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۹۳۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟

زهرا علی‌اکبری- تورم حالا به دغدغه اصلی سیاستگذاران و افکار عمومی در ایران تبدیل شده است. اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با موج پرفشار تورم روبروست و صعود تورم به کانال بالاتر از چهل درصد سبب شده است قدرت خرید بیش از پیش آسیب ببیند. عدم تطابق تورم با میزان افزایش حقوق یکی از مهمترین نکاتی است که سبب شده است اقتصاد ایران شاهد عقبگرد قدرت خرید باشد.

احمد حاتمی یزد، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین با تاکید بر این نکته که اقتصاد ایران درگیر بحران جدی ریزش ارزش پول ملی است، گفت: متاسفانه در چهار دهه اخیر ارزش پول ملی در ایران ۱۰ هزار برابر کاهش یافته است. معنای این اتفاق در حقیقت ریزش قدرت خرید مردم است.

وی گفت: اتفاقاتی زنجیروار زمینه را برای بروز این بحران مهیا کرده است. عامل مهم این اتفاق یعنی ریزش ارزش پول ملی، افزایش شدید نرخ تورم است و رشد تورم نیز ریشه در افزایش نقدینگی دارد. به عبارت دیگر دولت‌ها در ایران سیاست پرداخت درستی ندارند و با پیش‌بینی هزینه‌های غیرضروری در بودجه، موجب بروز ناترازی و ایجاد کسری در بودجه می‌شوند. این اتفاقات نیز دست به دست هم می‌دهد و چنین شرایط نامساعدی را ایجاد می‎کند.

بانک مرکزی باید مستقل باشد

حاتمی یزد تاکید کرد: وقتی درآمد و هزینه تطابقی با هم ندارند، دولت بانک مرکزی را مجبور به چاپ پول می‎کند و در نتیجه پول بدون پشتوانه را راهی اقتصاد می‌کند. اگر کالاها و خدمات همپای تورم در اقتصاد رشد می‌کرد چنین بحرانی به وقوع نمی‌پیوست اما متاسفانه شرایط تولید در بخش کالا و خدمات در ایران شرایط بسیار ناگواری است.

او تورم را گرفتن مالیات از فقرا و دادن پول و امکان به ثروتمندان دانست و گفت: در این فضا طبقه متوسط در حال از بین رفتن است. متاسفانه شکاف طبقاتی در حال عمیق شدن است. افراد به صرف نداشتن خانه، هر روز بیشتر از روز گذشته در فشار و تنگنا قرار می‌گیرند.

ام‌الفساد اقتصاد چیست؟

حاتمی یزد با تاکید بر اینکه تورم بی هیچ اغراقی ام‌الفساد جامعه است، گفت: بالا رفتن تورم و کاهش قدرت خرید افراد را ناگزیر به داشتن شغل دوم و سوم می‌کند در نتیجه کارها درست پیش نمی‌رود و بحران پدیدار می‌شود. حتی من معتقدم پایین بودن بهره‌وری و فساد اداری و قاچاق و .. تا حدی به معضل تورم در کشور مرتبط است. در شرایط فعلی همه چیز در خدمت طبقه بسیار ثروتمندی است که جمعیت اندکی دارند اما از همه‌ی مواهب برخوردارند. واقعا شرایط امروز ایران مصداق ضرب‌المثل قدیمی شده که از نخورده می‌گیرند و به خورده می‌دهند چون همان طور که گفتم تورم مالیاتی است که به فقرا فشار می‌آورد .

او مسئولیت اصلی بانک مرکزی را پیشگیری از تورم دانست و گفت: وقتی بانک مرکزی مستقل نیست، وضعیتی مثل وضعیت ایران پدیدار می‌شود چرا که دولت بانک مرکزی را مجبور با چاپ پول می کند و در نهایت تورم به مردم تحمیل می‌شود . آن وقتی ما می‌شنویم که رییس کل بانک مرکزی نسبت به تضعیف حکمرانی ریال در اقتصاد اعتراض دارند.

او در جواب این پرسش که نرخ تورم در سال جاری به نظر شما به هدف دولت یعنی بازگشت به کانال بیست تا سی درصد نزدیک خواهد شد یا خیر؟ گفت: نه تنها امسال بلکه در سال آینده نیز به نظر من نرخ تورم بالاتر از چهل درصد باقی خواهد ماند.

این مدیر اسبق بانکی گفت: جامعه در حال تغییر وضعیت است. طبقه متوسط تحت تاثیر سیاست‌های اشتباه اقتصادی در حال از بین رفتن است و در نتیجه این اتفاق جامعه به دو طبقه فقیر و بسیار ثروتمند تقسیم می‌شود. در این جامعه طبیعتا توسعه‎ای رخ نمی‌دهد و فشار موجود بر بخش مولد نیز موید همین مدعاست.

223223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898287

دیگر خبرها

  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • ارزپاشی بانک مرکزی از محل ذخایر ارزی و منابع صندوق توسعه ملی
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی
  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران
  • اقتصاد جهانی در نقطه عطف قرار دارد
  • انتشار اوراق سپرده خاص به کنترل انتظارات تورمی منجر شد
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟
  • اشتباه در راهبرد بانک مرکزی؛ رئیس کل بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسد | رابطه زایش تورم و نرخ دلار چگونه است؟
  • قالیباف: تا هفته آینده گزارش جمع‌بندی موضوع ارز را به صحن می‌آوریم