Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیرالمؤمنین علیه‌السلام ضمن نامه‌ای به مالک اشتر نوشت: برگزیده‌ترین فرماندهان سپاه تو کسی باشد که از همه بیشتر به سربازان کمک برساند و از امکانات مالی خود بیشتر در اختیارشان بگذارد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، دفاع و حفظ امنیت، در زمرۀ نخستین وظایف حکومت قلمداد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت‌ها برای انجام این وظیفۀ خطیر از شیوه‌های گوناگونی در تأمین و آموزش نیروی انسانی استفاده می‌کنند که خدمت سربازی، رویه‌ای مرسوم با سابقه‌ای دیرینه در این جهت است. با اندک مطالعه‌ای درباره سیره پیامبر صلی‌الله علیه و آله و امیر مؤمنان علیه‌السلام در برخورد با سربازان اسلام،‌ حداقل به دو گزاره دست می‌یابیم: تکریم سرباز به عنوان انسان مستقل تأکید بر تأمین مایحتاج سربازان به عنوان مهم‌ترین رکن امنیت حکومت

تکریم سرباز
الف) تکریم به لحاظ جایگاه انسانی:
واژه تکریم در لغت به معنای گرامی داشتن، احترام کردن و نیکویی رساندن به انسان است و در اصطلاح، برخوردها، رفتارها و روابط مبتنی بر ارج نهادن انسان‌ها به یکدیگر را تکریم گویند؛ این خصلت، همان گزاره‌ای است که خداوند انسان را به آن آراست، آنجا که فرمود «وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنی آدَمَ وَ حَمَلْناهُمْ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ رَزَقْناهُمْ مِنَ الطَّیِّباتِ وَ فَضَّلْناهُمْ عَلی کَثیرٍ مِمَّنْ خَلَقْنا تَفْضیلاً؛  به راستی ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم و آنان را در خشکی و دریا نشاندیم و از چیزهای پاکیزه به ایشان روزی دادیم و آنها را بر بسیاری از آفریده‌های خویش برتری دادیم.» (اسراء70) این مسئله ما را به این موضوع رهنمون می‌کند که اساس رفتار خداوند با انسان‌ها مبتنی بر تکریم آنها است، مسئله‌ای که عمده افراد در تعاملات اجتماعی خویش به آن توجهی ندارند و در برخی قوانین‌مان نادیده گرفته شده است. باید دید چه حجمی از اخلاقیات خانوادگی و نیز قوانین جامعه اسلامی ما مبتنی بر تکریم است؟! به عنوان نمونه رسول گرامی اسلام صلی‌الله علیه و آله در روایتی، انسان‌ها را دعوت به تکریم نسبت به فرزندان می‌کند و می‌فرماید «فرزندان خود را گرامی بدارید و با آداب نیکو با آنها معاشرت کنید تا خداوند شما را بیامرزد؛ أکْرِمُوا أولادَکُم وَ أَحسِنُوا آدابَهُمْ یُغْفَرْلَکُم‏.» (مکارم الأخلاق، ص222) یا درباره اهمیت کرامت مهمان فرمود «هرکه به خدا و روز قیامت ایمان آورده است، باید میهمانش را اکرام کند؛ مَن کانَ یُؤمنُ بِاللّه ِ وَالیَومِ الآخِرِ فَلیُکْرِمْ ضَیْفَهُ.» (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج‏2، ص667)  با توجه به این امر باید در وهله اول به سرباز به دید یک انسانی نگاه کرد که خداوند به او عنصری به نام کرامت بخشیده و او را نزد خود گرامی داشته است.

ب) تکریم به لحاظ تأمین امنیت و جهاد:
طبق حدیثی از امام صادق علیه‌السلام سه چیز است که همه مردم به آنها نیاز دارند: امنیّت، عدالت و آسایش؛ ثَلاثَةُ اَشْیاءَ یَحْتاجُ النّاسُ طُرّا اِلَیْها: اَلاَمْنُ و َالْعَدْلُ و َالْخِصْبُ» (تحف العقول ص320). چرا که اساس قوام و حیات جامعه بر امنیت آن جامعه استوار و نیز میزان مصونیت هر سرزمینی نسبت به تهدیدات داخلی و خارجی به تقویت امنیت آن وابسته است. آن گروهی که این وظیفه خطیر و حساس را بر عهده دارند،‌ نیروهای نظامی و نیز سربازان وطن هستند. تصور اینکه لحظه‌ای مرزهای این سرزمین از سربازان اسلام خالی بماند، چه خطرهایی متوجه حکومت می‌شود،‌ هر انسانی را به تشکر قلبی و زبانی از آنها وا می‌دارد؛ به این جهت بر همگان ضروری است نگاهی همراه با تکریم نسبت به سربازان وطن داشته باشند.

2ـ تأکید بر تأمین مایحتاج سربازان
با توجه به اصل تکریم، حال باید این نکته را مدنظر داشت که سربازان امانت خانواده‌ها در دستان حکومت‌اند؛‌ بنابراین باید نهایت دقت را در تأمین مایحتاج آنها لحاظ کرد. امیرالمؤمنین علیه‌السلام در بخشی از نامه خویش به مالک اشتر هم به جایگاه تکریم در برخورد با سرباز اشاره می‌فرماید و هم بر تأمین مایحتاج ایشان تأکید دارد. در بخش‌هایی از این نامه می‌خوانیم:

«برگزیده‌ترین فرماندهان سپاه تو کسی باشد که از همه بیشتر به سربازان کمک رساند و از امکانات مالی خود بیشتر در اختیارشان گذارد، به اندازه‌ای که خانواده‌هایشان در پشت جبهه و خودشان در آسایش کامل باشند تا در نبرد با دشمن، سربازان اسلام تنها به یک چیز بیندیشند. همانا مهربانی تو نسبت به سربازان، دل‌هایشان را به تو می‌کشاند؛ پس از آن، آرزوهای سپاهیان را بر آور و همواره از آنان ستایش کن  و کارهای مهمی که انجام داده‌اند برشمار؛ زیرا یادآوری کارهای ارزشمند آنان، شجاعان را برمی‌انگیزد و ترسوها را به تلاش وا می‌دارد ...» (نهج البلاغه، 1388، نامه 53، ص 409).

مهم‌ترین نکاتی که امیرالمؤمنین علیه‌السلام بر آن تأکید دارند شامل موارد ذیل است:

عنایت ویژه فرماندهان نسبت به سربازان
توجه ویژه به حل مشکلات مالی سربازان و خانواده آنان
3 ـ مهربانی و محبت به سربازان
4 ـ اجابت خواسته‌های معقول و مشروع سربازان
5 ـ ستایش و اکرام و تشویق سربازان موفق

نهج البلاغه| امور مردم جز با سربازان استوار نشود / سربازان شکوه دین و پناهگاه استوار ملت‌اند

سعید شیری

انتهای‌پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امام علی ع امام علی ع تأمین مایحتاج علیه السلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۹۵۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین کودکستان‌های «تاک» دانشگاه آزاد مهرماه افتتاح می‌شوند

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، مأموریت‌های معاونت علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی به ۵ دسته تقسیم می‌شود که دسته اول شامل دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی می‌شود و در ذیل اینها دانشکدگان استانی تعلیم و تربیت قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اجرای مدل تربیتی علمی-حکمی در کودکستان‌های اسلامی «تاک»

دانشکدگان مهارتی دسته دوم محسوب می‌شوند که گروه‌های آموزشی و دانشکده‌های مهارت و کارآفرینی در هر استان ذیل آن قرار میگیرند ضمن اینکه سه سکو تاک(تربیت اسلامی کودک)، مشکات(مباحث مربوط به دوره‌های توان افزایی) و سازمان مدارس آموزش‌های عمومی و مهارتی(سما) در حوزه ماموریتی این معاونت قرار دارند و این پنج حوزه در تلاقی با یکدیگر قرار دارند.

با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس سند تحول و تعالی یک جریان حرکتی را آغاز کرده که به موجب آن تعلیم و تربیت به عنوان یک فرآیند و همچنین مهارت‌آموزی به عنوان یک جریان از دوره کودکی و پیش‌دبستانی آغاز و تا دانشگاه ادامه دارد. بنابراین شبکه بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر برخورداری از مدارس سما در مقاطع مختلف تحصیلی و همچنین واحدها و مراکز دانشگاهی در سرتاسر کشور، راه‌اندازی کودکستان های اسلامی تاک را برای تکمیل زنجیره و جریان تربیتی دانشگاه، هدف‌گذاری کرده است.

تاک به عنوان یک مرکز علمی، تربیتی و فرهنگی، غیرخصوصی و غیردولتی است و از حیث سیاستگذاری، نظارت، اجرایی و مالی تحت قواعد دانشگاه آزاد اسلامی و ذیل معاونت علوم تربیتی و مهارتی فعالیت خواهد کرد.

بر اساس سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی و با توجه به رسالت دانشگاه در حوزه مسوولیت اجتماعی و قانون خانواده و جوانی جمعیت، هیئت امنا دانشگاه سال ۱۴۰۱ با تشکیل مرکز تربیت اسلامی کودک(تاک) تحت نظر دانشگاه آزاد اسلامی و با رویکرد اسلامی و تربیتی و مدیریت مستقل مالی موافقت کردند.

همچنین گستره فعالیت تاک در دو بازه سنی از ۴ماهگی بارداری مادر تا دو سال تمام کودک و از شروع سه سالگی تا ۵ سال تمام کودک خواهد بود.

برای اطلاع از آخرین وضعیت اخذمجوزها، تصویب و راه اندازی این کودکستان‌ها در سراسر کشور گفت‌وگویی داشتیم با عاصمه قاسمی؛ مشاور امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی (که دکتر محمدمهدی طهرانچی؛ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور حکمی، وی را با حفظ سمت به عنوان سرپرست مرکز تربیت اسلامی کودک (تاک) منصوب کرد) که در ادامه می‌خوانید:

دومین دوره تربیت مربی کودک تابستان برگزار می‌شود/ تربیت ۱۷۰ مربی

سرپرست مرکز تربیت اسلامی کودک (تاک) با اشاره به اینکه تا کنون یک دوره تربیت مربی کودک برگزار شده است، اظهار کرد: با توجه به فرآیند ساماندهی که در معاونت علوم تربیتی و مهارتی انجام شد در حال حاضر تنها یک دوره تربیت مربی کودک برگزار شده و به زودی در تابستان امسال دومین دوره تربیت مربی کودک برگزار خواهد شد و تا پیش از آغاز به کار کودکستان‌ها به پایان می‌رسد.

وی افزود: اولین دوره در مردادماه ۱۴۰۲ برگزار شد که گذراندن این دوره برای حضور در کودکستان‌های تاک ضروری است.

قاسمی با بیان اینکه در اولین دوره تربیت مربی کودک ۱۷۰ نفر شرکت کردند، ادامه داد: برخی از این شرکت کنندگان کسانی بودند که هم اکنون در کودکستان های دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به کار هستند اما با توجه به اینکه در حال حاضر دانشگاه آزاد اسلامی مجوز راه اندازی کودکستان های تاک در سرتاسر کشور را دارد برنامه ریزی شده تا با برگزاری دوره های تکمیلی کسانی که توانمندی دارند در کودکستان های جدید جذب و مشغول به کار شوند.

وی اضافه کرد: هدف ما این نیست که مثل مدرسه با کتاب و دفتر فرزند را روبه رو کنیم بلکه به دنبال این هستیم تا با بازی، نمایش، خلاقیت، تفکر و فعالیت‌های جمعی بتوانیم مفاهیم و ارزش های دینی و ملی مان را منتقل کنیم و هویتی که شکل میگیرد مبتنی بر هویت ایرانی اسلامی باشد.

قاسمی در خصوص آخرین وضعیت راه اندازی کودکستان های تاک در دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: مرحله اول این بود که دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک شبکه بزرگ دانشگاهی بتواند مجوز راه اندازی کودکستان در سرتاسر کشور را داشته باشد که انجام شد.

وی ادامه داد: اما از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی به جد بحث تربیتی و اجرای الگوهای تربیتی را در راه اندازی کودکستان های تاک دنبال میکند مراحل اخذ مجوزها پایان یافت ضمن اینکه در کنار این مهم جایابی و تصویب کودکستان‌ها در واحدهای دانشگاهی نیز انجام شده و یا در حال انجام است.

فعالیت رسمی کودکستان‌های تاک در سال تحصیلی آینده آغاز می‌شود/ پیشتازی واحدهای البرز و مشهد

سرپرست مرکز تربیت اسلامی کودک (تاک) از راه اندازی اولین کودکستان‌های تاک در مهرماه امسال خبر داد و گفت: سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز از یک کودکستان برخوردار است که البته هنوز در قالب تاک تعریف نشده است بنابراین فعالیت رسمی کودکستان‌های تاک در سال تحصیلی آینده آغاز میشود و هنوز در هیچ واحد یا استانی به افتتاح نرسیده است.

قاسمی با اشاره به اینکه در حال حاضر تمام واحدهای دانشگاهی در حال تکاپو برای راه اندازی کودکستان‌های تاک هستند، اضافه کرد: استان‌های البرز و مشهد در این زمینه پیشگام هستند اما اینکه کدام یک از این دو زودتر به افتتاح میرسد فعلا مشخص نیست.

وی خاطرنشان کرد: در برخی استان‌ها همچون قزوین و یزد هم ما از قبل کودکستان داشتیم که به زودی در حوزه آموزشی آنها در قالب تاک تغییراتی اعمال می‌شود.کودکستان های فعلی دانشگاه آزاد اسلامی تعطیل نمی‌شوند بلکه استانداردها و معیارهای آموزشی و تربیتی و فضاهای آموزشی دچار تغییراتی خواهند شد.

صدور احکام شورای تاک توسط رئیس دانشگاه آزاد اسلامی

قاسمی از صدور احکام شورای تاک توسط دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد و گفت: به زودی اولین جلسه این شورا برگزار خواهد شد و این شورا متشکل از اعضای حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی همچون مشاور امور زنان و خانواده ، معاون علوم تربیتی و مهارتی و متخصصین حوزه تعلیم و تربیت کودک به عنوان اعضای حقیقی و از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یا افرادی که سال‌ها در این حوزه کار کرده اند، است ضمن اینکه دو نفر از مدیران کودکستان‌های فعلی دانشگاه آزاد اسلامی هم در این شورا حضور دارند.

وی تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی همچون بسیاری از مراکز و سازمان‌های دیگر از قبل مهدهای کودک داشت اما تحولی که با راه اندازی کودکستان‌های تاک رقم میخورد وجه اهمیت به رویکرد تربیتی و علمی در پرورش کودک است و در کنار فضای رفاهی که ایجاد میشود الگوهای تربیتی علمی، بومی و دینی برای کودکان ارائه می‌شود.

قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا کودکستان‌های تاک صرفا در مراکز استان‌ها راه اندازی می‌شوند هم گفت: این مهم به امکانات، ظرفیت‌ها و پتانسیل‌ها و همچنین نیازهای آن واحد و هر شهر باز می‌گردد.

انتهای پیام/

نرگس موذنیان کد خبر: 1228226 برچسب‌ها دانشگاه آزاد اسلامی

دیگر خبرها

  • (تصویر) یک نکته عجیب در عکس‌های جدید تتلو در دادگاه
  • اولین کودکستان‌های «تاک» دانشگاه آزاد مهرماه افتتاح می‌شوند
  • ز مشرق تا به مغرب گر امام‌ است، امیرالمؤمنین حیدر تمام‌ است
  • این چند نکته ساده کمک می‌کند که بدون عطر خوشبو شوید!
  • مقامات آمریکایی: تحریم واحد نظامی نیتسح یهودا امروز ممکن است رخ دهد
  • مزدوران فرانسوی در خط مقدم جنگ علیه روسیه
  • تبریک روز معمار ۱۴۰۳ + متن ادبی و پیام
  • بحث و گفتگو درباره کتاب «قرآن، هرمنوتیک و باطن در تشیع»
  • پاسخی بر یک کلیپ زرد و تأسف‌ برانگیز
  • مراسم گرامی داشت سردار حجازی و شهدای کنسولگری دمشق در بهمئی