Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@09:48:27 GMT

بازگشت پیش بینی سود شرکت‌ها؛ گامی رو به عقب

تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۱۹۲۱۹

بازگشت پیش بینی سود شرکت‌ها؛ گامی رو به عقب

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، این تغییر نگرش با هدف عمق‌بخشی و تحلیل‌پذیر شدن هرچه بیشتر بازار صورت گرفت.

در پی جایگزین شدن گزارش‌های تفسیری مدیریتی به جای پیش‌بینی درآمد هر سهم شاهد وضعیتی هستیم که در بورس‌های پیشرفته دنیا نیز دیده می‌شود اما در ماه‌های اخیر و با استدلال اینکه طیف زیادی از افراد فاقد تحلیل اخیراً وارد بازار سهام شده اند، سازمان بورس اعلام کرده است که مجدداً قصد اجباری کردن اعلام پیش بینی سود را دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امری که به نظر می‌رسد یک گام رو به عقب و به نوعی پاک کردن صورت مساله فقدان نگاه تحلیلی در معاملات سهام است.

شکی نیست که با بازگشت دوباره پیش بینی سود فضای دستکاری قیمت، بازگشت تعدیل‌های مکرر و توقف‌های طولانی نمادها دوباره بروز خواهد کرد.

یکی از دغدغه‌های ناشران طی سال‌های اخیر ارائه پیش‌بینی برای اقلامی بود که اطلاعات آن تحت کنترل اعضای هیأت مدیره نبود به طوری که در سال ۱۳۹۵ که فضای متغیرهای اقتصاد کلان نسبتاً فضای با ثباتی را طی می‌کردند شاهد انحراف ۴۶۶ درصدی سود پیش بینی شده از سود تحقق یافته شرکت‌ها بودیم و تنها ۶۵ درصد از شرکت‌های بورسی توان محقق نمودن سود پیش بینی شده(EPS) خود را داشتند. در فضای پرنوسان متغیرهایی نظیر تغییر مکرر قوانین به ویژه در حوزه قیمت گذاری ها، قیمت ارز و .... در داخل کشور و نیز تغییرات قیمت‌های جهانی به عنوان متغیرهایی خارج از کنترل هیأت مدیره انتظار برآورد سود سازگار با آنچه بعداً محقق خواهد شد منطقی نیست.

از سوی دیگر انحراف بسیار زیاد عملکرد شرکت‌ها و پیش‌بینی سود، عامل گمراهی و ضرر سهامداران به ویژه سهامداران مبتدی است. تجربه سال‌های گذشته نشان داد شرکت‌های زیادی بودند که از نظر ترازنامه‌ای و صورت‌های مالی شرایط مطلوبی نداشتند اما با پیش‌بینی سود خلاف واقع و غیرقابل تحقق سهامداران و فعالان بازار را به اشتباه انداختند و متضرر کردند.

موارد فوق، همگی از تجربه‌های شکست خورده در کشور ما و نیز بورس‌های دنیا هستند و اصولاً بر همین اساس پیش بینی سود در بسیاری از کشورهای سال هاست منسوخ شده و در بسیاری از آنها ممنوع است. بسیاری از تحقیقات بین المللی نیز بر خطاهای پیش بینی سود مدیران و فقدان کارایی آنها تاکید کرده اند که از آن جمله می‌توان به مطالعه جاگی و همکارانش (۲۰۰۶) [۱] آرمسترانگ و همکارانش (۲۰۰۷) [۲]، براون و همکاران (۲۰۰۵) [۳] و … اشاره کرد. به ویژه در کشورهای با قوانین حمایتی ضعیف از سرمایه گذاران [۴] خطاهای پیش بینی و به ویژه پیش بینی‌های خوش بینانه بارزتر بوده است که طبیعتاً کشور ما هم در زمره این کشورها قرار دارد.

این تجربه‌ها و مطالعات باعث شده است که ناشران پذیرفته‌شده در بورس‌های جهانی، همراه با صورت‌های مالی گزارشی ارائه می‌کنند که مدیریت شرکت از طریق این گزارش تلاش می‌کنند تا سهامداران را نسبت به وضعیت گذشته، جاری و به ویژه آینده مطلع سازند و تقریباً همه محققان و نهادهای ناظر اتکا به عدد eps را تا حد زیادی گمراه کننده می‌دانند.

لذا انتظار می‌رود در مقابل سرمایه گذاران فاقد تخصص و نگاه تحلیلی در بورس، سازمان بورس به جای تکرار وضعیت پیشین که مشکلات بسیار زیادی را ایجاد کرده بود و از لحاظ علمی و رویه‌های منطقی در سایر کشورها نیز مطرود است، با تلاش برای گسترش و توسعه سرمایه گذاری غیر مستقیم از طریق نهادهای حرفه ای و دارای مجوز نظیر سبدگردانها و شرکت‌های مشاوره سرمایه گذاری و اقدامات در جهت تسهیل و توسعه فعالیت آنها از جمله صدور مجوز شعب و....، نسبت به گسترش حاکم شدن نگاه تحلیلی در بازار سرمایه اقدام کند.

دکتر مسعود موفقی، دکتر هادی محمدخانی
اعضای هیأت مدیره سبدگردان آرمان اقتصاد

[۱] Jaggi, Bikki, Chen-lung Chin, Hsiou-wei William Lin, and Picheng Lee. "Earnings forecast disclosure regulation and earnings management: evidence from Taiwan IPO firms." Review of Quantitative Finance and Accounting ۲۶, no. ۳ (۲۰۰۶): ۲۷۵-۲۹۹.

[۲] Armstrong, Christopher S., Antonio Dávila, George Foster, and John RM Hand. "Biases in multi-year management financial forecasts: Evidence from private venture-backed US companies." Review of Accounting Studies ۱۲, no. ۲-۳ (۲۰۰۷): ۱۸۳-۲۱۵.

[۳] Brown, Lawrence D., and Huong N. Higgins. "Managers’ forecast guidance of analysts: International evidence." Journal of Accounting and Public Policy ۲۴, no. ۴ (۲۰۰۵): ۲۸۰-۲۹۹.

[۴] weak-investor-protection

کد خبر 5131991

منبع: مهر

کلیدواژه: بورس سازمان بورس و اوراق بهادار شاخص کل بورس کسب و کار تولید داخلی واحد صنعتی کسب و کارهای اینترنتی محصولات تراریخته فولاد تبلیغات پیامک ایمپلنت لوازم خانگی لامپ کم مصرف گردو شرکت آسیاتک پیش بینی سود شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۱۹۲۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورس در راه تصرف تاج و تخت؟

رشد خزنده نرخ دلار در سامانه نیما آغاز شده و با وجود انتقاداتی که روز گذشته در صحن علنی مجلس توسط رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به فرزین شد، افزایش رسمی این نرخ نزدیک‌تر از همیشه به‌نظر می‌رسد.

به گزارش دنیای اقتصاد، تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند با افزایش نرخ دلار نیما، روند بازار سهام تا انتهای سال صعودی خواهد بود. بورس که بعد از فروکش‌کردن ریسک‌های سیاسی روند روبه‌رشدی دارد و اردیبهشت سبزی را می‌گذراند در سومین روز معاملاتی دومین ماه سال نیز صعودی بود.

در روزی که لیدر‌های بازار در حال استراحت بودند تقاضا برای سهام کوچک بهتر بود، به‌طوری‌که در بازار روز گذشته شاهد ورود ۷۹‌ میلیارد‌ تومان نقدینگی حقیقی به نماد‌هایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰‌هزار میلیارد‌تومان و خروج ۲۴‌ میلیارد‌ تومان از نماد‌های با ارزش بازار بیش از ۴۰‌ هزار میلیارد‌ تومان بودیم. از طرفی با تصویب یک فوریت طرح اصلاح بند‌مالیاتی بودجه به‌نظر می‌رسد تمامی احتمالات مثبت برای بورس ۱۴۰۳ در جریان باشد.

بانک‌مرکزی در تقابل با صادرکننده

علیرضا تاجبر، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بعد از اتفاقات سیاسی شاهد تغییر کامل شرایط بازار بودیم و یک جو صعودی بر بورس حاکم شد، اما روز گذشته و روز قبل‌تر از آن شاهد عرضه‌های گسترده‌ای بودیم که مقداری ترس را به بازار تزریق کرد، اما بازار سرمایه پارامتر‌های اقتصادی و بنیادی خوبی از جمله افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ فروش دارد، ولی سرمایه‌گذاران باید مطمئن شوند که دیدگاه دولت نسبت به بازار مثبت است، موضوعی که در سال‌های اخیر آن را ندیده‌اند.

وی ادامه‌داد: به‌نظر می‌رسد در حال‌حاضر بزرگ‌ترین محرک بازار بحث نرخ نیما است. اینکه این نرخ چقدر افزایش پیدا می‌کند در روند بازار اثرگذار است. علاوه‌بر آن تعیین‌تکلیف ریسک‌های تحمیل‌شده مانند ریسک مالیات اخیر و ریسک قیمت‌گذاری دستوری و تامین مالی دولت از بازار سرمایه نیز بسیار برای بورس مهم است و چنانچه این سه ریسک حل شود، در کنار افزایش نرخ ارزی که انتظار می‌رود رخ دهد، تداوم روند صعودی تا پایان سال را در بازار ایجاد می‌کند.

تاجبر ادامه داد: در حال‌حاضر اختلاف نرخ دلار نیما و نرخ دلار در بازار آزاد به حدی است که واقعا در حق تولیدکننده و صادرکننده اجحاف می‌شود. سیاست بانک‌مرکزی به‌جای اینکه از تولید و صادرات حمایت کند از واردکننده‌ها حمایت می‌کند، بنابراین به‌نظر من این روال به طول نمی‌انجامد و بانک‌مرکزی یا به آرامی و یا در یک وعده نرخ نیما را اصلاح خواهد کرد.

این تحلیلگر افزود: از طرف دیگر خیلی از عرضه‌کنندگان در بورس‌کالا در عرضه‌های یک ماه اخیر خود به نرخ بازار آزاد نزدیک شده‌اند و این هم سیگنال مثبتی برای بازار است، بنابراین پیش‌بینی من این است که نرخ نیما به‌زودی تغییر کند و بانک‌مرکزی به این موضوع تن دهد. شاخص بورس همواره همبستگی زیادی با دلار داشته و امسال هم دوباره می‌توانیم شاهد این همبستگی باشیم.

رشد دلار نیما، به‌زودی

ابراهیم سماوی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه بازارسرمایه به‌رغم اینکه در فروردین روز‌های سخت و خاصی را به‌دلیل ریسک‌های ناشی از مسائل سیاسی تحمل کرده، پس از اینکه سایه این ریسک‌ها از سر بازار کم شد اردیبهشت خوب و پرتقاضایی را شروع کرد، گفت: بعد از مدت‌ها شاهد ورود نقدینگی حقیقی‌ها به صندوق‌های سهامی و سهام در بورس و فرابورس بودیم که نشان می‌دهد اقبال وجود دارد. در ادامه ما شاهد حرف‌هایی در چند مورد هستیم که احتمال محقق‌شدن آن‌ها بسیار بالاست. یکی از آن‌ها بحث مالیاتی است که بر اساس آنچه در بودجه آورده‌شده، قرار است از سود تقسیمی شرکت‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری بگیرند، اما قرار است این بند اصلاح شود. رئیس مجلس شورای‌اسلامی در مورد تخفیف مالیاتی برای شرکت‌های بورسی نیز صحبت کرده و باید منتظر باشیم این موارد در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود و احتمال اینکه تصویب شود، وجود دارد که در این‌صورت محرک خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر با فاصله بیش از ۵۰‌درصدی بین نرخ دلار نیما و نرخ دلار در بازار آزاد نرخ نیما رشد‌های بسیار کوچکی را به‌صورت خزنده آغاز کرده‌است، البته که این رشد‌ها کافی نیست و به‌نظر می‌رسد با توجه به انتقاداتی که در صحن علنی مجلس در مورد عملکرد بانک‌مرکزی مطرح شد، اصلاح نرخ نیما به‌زودی رخ دهد که احتمالا این نرخ تا ۴۸‌هزار‌ تومان افزایش پیدا می‌کند و اثر اهرمی بر سود خالص شرکت‌ها خواهد داشت.

سماوی ادامه داد: همچنین اواخر اردیبهشت موعد ارائه صورت‌های مالی شرکت‌ها است و بسیاری از شرکت‌ها صورت‌های مالی خود را در سایت کدال ارائه می‌کنند. برآورد می‌شود P/E بازار بین یک تا ۱.۵ واحد کاهش پیدا کند. از سوی دیگر با توجه به اینکه بازار سرمایه در این مدت از بازار‌های موازی جا مانده می‌تواند این جاماندگی را جبران کند. همچنین انتظار داریم همان‌طور که بسیاری از خودرویی‌ها مجوز افزایش نرخ خود را گرفتند، سایر صنایع‌ریالی هم مانند سنوات گذشته مجوز خود را بگیرند که این مورد هم محرک خوبی خواهد بود. به‌طور کلی در صورت تحقق این موارد و عدم‌تحمیل ریسک سیستماتیک مجدد، اردیبهشت سبزی را برای بورس متصور هستم.

بورس نیازمند تداوم رشد ارزش معاملات

مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه بازار سهام در هفته آخر فروردین ماه با توجه به اتفاقات سیاسی که بیرون از مرز‌های ایران رخ‌داد شرایط خاصی به خود گرفت، گفت: با کاهش دامنه‌نوسان به یک‌درصد توانستیم فشار فروش‌هایی که حاصل ترس از احتمال افزایش تنش‌های نظامی بود را کنترل کنیم. با فروکش کردن شرایط خاص سیاسی شنبه این هفته بازار مجددا با تقاضا همراه شد و صندوق تثبیت که هفته گذشته مبالغ زیادی را صرف خرید سهام در بازار سرمایه کردند، روز‌های شنبه و یکشنبه با توجه به تقاضایی که به بازار تزریق شد، شاهد رشد قیمت‌ها بودیم و این صندوق در طرف فروش نقش پررنگ‌تری را ایفا کرد.

این تحلیلگر گفت: شیب بازار از ابتدای سال‌۱۴۰۳ به سمت بالا بوده و با هر فراز و فرودی توانسته اعداد بالاتری را ببیند.

مشخص است رشد شاخص الزاما منجر به رشد قیمت سهام پرتفوی سهامداران نشده و این موضوع باعث ناراحتی بسیاری از فعالان بازار شده؛ چرا که تقاضایی که ایجاد می‌شود تنها بر روی چند نماد شاخص‌ساز است که باعث رشد چند ۱۰ هزار‌ واحدی شاخص‌کل در یک روز می‌شود و در طرف مقابل سایر نماد‌ها رشد زیادی را تجربه نکردند و هنوز برخی از آن‌ها فاصله بسیار زیادی با سقف اردیبهشت سال‌گذشته و حتی مرداد ۹۹ دارند.

ساسانی ادامه داد: به‌نظر می‌رسد در روز‌های آینده شاهد ثبات بخشی به شرایط شاخص‌کل باشیم و این به سایر نماد‌ها و گروه‌های کوچک‌تر فرصت می‌دهد که بتوانند بخشی از عقب‌ماندگی خود را با رشدی که انجام می‌دهند، جبران کنند و این می‌تواند باعث جذب نقدینگی در بازار سرمایه و حفظ ارزش معاملات در محدوده‌های فعلی شود. یکی از مولفه‌هایی که می‌تواند بازار سرمایه را صعودی نگه دارد ارزش معاملات است، در دو روز گذشته ما شاهد معاملات بالای ۶ و ۷ همت بودیم و این نشان می‌دهد اگر بتوانیم ارزش معاملات را در این محدوده‌ها نگه داریم، می‌توانیم اعتماد را بار دیگر به سهامداران برگردانیم.

دیگر خبرها

  • فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 
  • «قیمت دلار» برای اولین بار به ۴۴ هزار تومان رسید!
  • گامی نو در صنعت راهسازی/توسعه فناوری‌های قیر و آسفالت با مشارکت دانش‌بنیان‌ها
  • توسعه فناوری های قیر و آسفالت، گامی نو در صنعت راهسازی کشور
  • پیش‌بینی بورس چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • سهامداران عدالت بخوانند؛ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی بورس فردا سه شنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳