Web Analytics Made Easy - Statcounter

بررسی نتایج یک مطالعه حاکی از آن است که عصاره روغنی سیاه‌دانه می‌تواند با کاهش غلظت هورمون لپتین و کاهش وزن بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، به کنترل این بیماری کمک کند. به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یکی از دارو‌های گیاهی که تاثیر آن در کنترل بیماری‌های مزمن مانند دیابت مورد توجه قرار گرفته، گیاه سیاه‌دانه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالعات حیوانی نشان داده که سیاه‌دانه آثار مطلوبی در کنترل استرس اکسیداتیو و کاهش مقاومت به انسولین دارد و باعث بهبود ترشح انسولین در موش‌های مبتلا به دیابت می‌شود. با این حال مکانیسم تاثیر سیاه‌دانه در کنترل دیابت، مشخص نیست.

«لپتین» یا هورمون سیری؛ یکی از مهم‌ترین هورمون‌هایی است که از بافت چربی ترشح می‌شود. افزایش این هورمون، با کم‌کردن حساسیت بدن نسبت به انسولین، باعث کاهش ترشح انسولین می‌شود و به بروز دیابت نوع دو منجر می‌شود.

هورمون «آدیپونکتین» نیز از دیگر هورمون‌هایی است که از سلول‌های چربی ترشح می‌شود و برخلاف هورمون لپتین، با مقاومت نسبت به انسولین و بروز دیابت، رابطه معکوس دارد. عوامل محیطی مانند فعالیت بدنی، دارو‌ها و سایر درمان‌های ترکیبی سبب تغییر در غلظت این هورمون‌ها می‌شود و می‌تواند در کنترل دیابت موثر باشد.

با توجه به نقشی که هورمون‌های لپتین و آدیپونکتین در بروز دیابت دارند، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با انجام مطالعه‌ای اثر عصاره روغنی سیاه‌دانه را بر روی غلظت هورمون‌های لپتین و آدیپونکتین افراد مبتلا به دیابت نوع دو بررسی کردند.

سمیه حسین‌پور نیازی و سعید هادی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری‌های غدد درون‌ریز و پروین میرمیران؛ پژوهشگر گروه تغذیه و رژیم‌درمانی انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این مطالعه مشارکت داشتند.

در این مطالعه ۵۰ بیمار دیابتی که از مهر تا اسفند ۱۳۹۳ به انجمن دیابت ایران مراجعه کرده‌بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

این بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه از افراد کپسول‌های حاوی عصاره روغنی سیاه‌دانه و گروه دیگر دارونما (کپسول‌های حاوی پارافین) دریافت کردند. از بیماران خواسته شد که روزانه دو عدد کپسول را در دو نوبت ۳۰ دقیقه قبل از نهار و قبل از شام، به مدت هشت هفته، مصرف کنند. پس از هشت هفته از افراد خواسته شد برای خون‌گیری به مرکز مراجعه کنند. هفت نفر از افراد به دلیل تغییر دارو و یا مراجعه نکردن، از مطالعه حذف شدند و در نهایت ۴۳ نفر مطالعه را به پایان رساندند.

از آن‌جا که این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی کنترل‌دار دو سو کور تصادفی انجام شد، بیماران و پژوهشگران از نوع درمان افراد (عصاره سیاه‌دانه یا دارونما) اطلاع نداشتند و توزیع مکمل و دارونما توسط فردی غیر از پژوهشگر انجام شد.

بررسی غلظت هورمون لپتین و آدیپونکتین در خون این بیماران، نشان داد که مصرف عصاره روغنی سیاه‌دانه به میزان دو عدد کپسول ۵۰۰ میلی‌گرمی به مدت هشت هفته، سبب کاهش غلظت هورمون لپتین در خون می‌شود، ولی هیچ تاثیری در غلظت آدیپونکتین خون بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ندارد.

همچنین در این تحقیق وزن بدن افرادی که عصاره روغنی سیاه‌دانه مصرف کرده بودند، در مقایسه با افراد گروه کنترل، به طور معناداری کاهش یافته بود.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ هر چند یافته‌های این مطالعه نشان داد مصرف عصاره روغنی سیاه‌دانه سبب بهبود غلظت لپتین سرم می‌شود، ولی برای بررسی اثر سیاه‌دانه بر غلظت آدیپونکتین سرم نیاز به حجم نمونه و مدت زمان بیشتری است.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «اثر عصاره روغنی سیاه‌دانه روی لپتین و آدیپونکتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲: کارآزمایی بالینی کنترل‌دار و دو سو کور» در فصل‌نامه علمی پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کنترل دیابت عصاره سیاه دانه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی فصل نامه علمی پژوهشی عصاره سیاه دانه مبتلا به دیابت نوع هورمون لپتین دیابت نوع دو غلظت هورمون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۳۱۵۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه افسردگی را از خود دور کنیم؟

آفتاب‌‌نیوز :

افسردگی زمانی رخ می‌دهد که انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز مختل شوند این مورد باعث از بین رفتن فعالیت مغزی خاصی می‌شود که خلق و خوی فرد را تنظیم می‌کند. اگرچه ترکیب مشاوره و دارو می‌تواند به درمان افسردگی کمک کند، اما ورزش، داشتن خواب کافی با کیفیت و اجتناب از مصرف الکل راه‌هایی برای بهبود وضعیت فرد به همان اندازه مفید محسوب می‌شوند.

به گفته دانشکده پزشکی هاروارد، آنچه می‌خورید و می‌نوشید نیز می‌تواند بر افسردگی تاثیر بگذارد. رژیم‌های غذایی سالم مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای که بر میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل تمرکز دارد و شیرینی‌ها، غذا‌های تصفیه شده و فرآوری شده و گوشت قرمز را محدود می‌کند، اغلب با علائم افسردگی کمتر همراه است.

ما می‌دانیم که چای می‌تواند با التهاب مبارزه کند و به محافظت در برابر بیماری‌های قلبی و برخی از انواع سرطان کمک کند. فلاونوئید‌های موجود در چای سبز همچنین می‌توانند کلسترول و فشار خون را کاهش دهند.

ماچا که پودر چایی است و از برگ‌های چای سبز آسیاب شده تهیه می‌شود، می‌تواند آنتی‌اکسیدانی معادل ۱۰ فنجان چای سبز دم کرده داشته باشد، اما آیا این چای غنی از آنتی‌اکسیدان می‌تواند سلامت روان شما را بهبود بخشد؟

نتایج تحقیق سال ۲۰۲۳ که در نشریه مواد مغذی منتشر شده است خبر از پتانسیل خاص آن می‌دهد.

این مطالعه اثرات چای ماچا را روی دو نوع موش بررسی کرد، یکی برای کنترل استرس و دیگری موش‌هایی که بیشتر مستعد استرس هستند. محققان هر دو موش را برای ایجاد حالت افسردگی در معرض انزوا قرار دادند. وقتی موش‌های مستعد استرس، چای ماچا می‌نوشیدند، سطح افسردگی آن‌ها کاهش می‌یافت.

برای یافتن اطلاعات بیشتر، محققان فعالیت مغز آن‌ها را بررسی کردند و دریافتند که قشر جلوی مغز و هسته اکومبنس موش‌های مستعد استرس، هنگام نوشیدن چای ماچا فعال می‌شوند. این بخش‌های مغز سطوح دوپامین، خلق و خوی و احساسات را کنترل می‌کنند و افرادی که افسرده هستند تمایل به فعالیت کمتری در این مناطق نشان دادند.

با این حال، محققان این اثر مشابه را روی موش‌های مقاوم در برابر استرس پیدا نکردند. به عبارت دیگر، مشخص شد که چای ماچا با توجه به حساسیت موش‌ها به استرس، اثرات متفاوتی دارد.

محققانی که در این مطالعه شرکت داشتند در این مورد اظهار کردند که موش‌ها و انسان‌ها از نظر فیزیولوژیکی متفاوت هستند و ممکن است به چای ماچا پاسخ یکسانی نشان ندهند. همچنین یک سوال در مورد دوز مناسبی که برای درمان افسردگی لازم است وجود دارد، زیرا شواهد بالینی کمی در مورد تاثیر آن بر انسان وجود دارد. علاوه بر این افسردگی علل دیگری به جز انتقال دهنده‌های عصبی مختل شده نیز دارد که مشکلات هورمونی، سیستم گوارشی، ژنتیک و پاسخ‌های استرس است.

چای سبز دارای مواد مختلفی است که می‌تواند برای سلامت روان شما مفید باشد. اولین مورد اپی گالوکاتچین گالات است که به نام EGCG نیز شناخته می‌شود. طبق مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۲، این پلی فنول از چای سبز دارای خواص قوی برای مبارزه با سرطان است.

کافئین موجود در چای سبز می‌تواند هوشیاری را افزایش دهد، در حالی که ال-تیانین (L-theanine) می‌تواند خلق و خوی شما را با تحریک گابا (آمینو بوتیریک اسید)، دوپامین و سروتونین بهبود بخشد. بر اساس مطالعه ۲۰۲۱ منتشر شده در نشریه مولکول‌ها، تیانین و آرژنین می‌توانند پیری ناشی از استرس را در مغز کاهش دهند.

در مطالعه سال ۲۰۲۲ منتشر شده در نشریه مواد مغذی، یک تحقیق دو قسمتی روی چای سبز انجام داده شد که بخش اول شامل موش و بخش دوم شامل انسان بود. این مطالعه بیشتر بر روی نسبت کافئین و اپی گالوکاتچین گالات به تیانین و آرژنین (که نسبت CE/TA نامیده می‌شود) متمرکز شد و دریافت که سطوح بالاتر دو ماده اول می‌تواند در کاهش استرس و التهاب مغز مفیدتر باشد.

افراد مورد مطالعه سه بار در روز ۱.۵ گرم چای سبز ماچا می‌نوشیدند در حالی که از قهوه و سایر انواع چای پرهیز می‌کردند. تنها پس از دو هفته، گروهی که نسبت CE/TA بالاتری نوشیدند، سطوح اضطراب را در خود کاهش دادند. هر دو گروهی که ماچا مصرف کردند، شاهد بهبودی در تمایلات افسردگی خود بودند. با این حال، افراد درگیر در این مطالعه، بزرگسالان سالم بودند، نه افرادی که افسردگی یا اضطراب در آن‌ها تشخیص داده شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • تغییرات آب و هوایی چگونه زندگی متولدین ۲۰۲۴ را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟
  • این روغن ناجی دیابتی ها، قندخون را بطور کامل شفا میدهد
  • چگونه افسردگی را از خود دور کنیم؟
  • ۸ راهکار طلایی برای کاهش قند خون
  • پیش دیابتی ها چه کارهایی انجام دهند؟ | راهکارهایی برای کاهش سطح قند خون
  • ببینید | تاثیر آب و سرکه سیب در کاهش وزن
  • این گیاه یک جایگزین سالم برای قند مصنوعی
  • چرا سخت و خسته از خواب بیدار می شوید ؟
  • جفت در بروز دیابت بارداری نقش دارد
  • دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند