Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@10:17:52 GMT

دیپلماسی جایگزین ندارد

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۴۵۹۷۹

دیپلماسی جایگزین ندارد

در ادامه گفت وگوی ۹ اسفند ۱۳۹۹ روزنامه ستاره صبح با علی بیگدلی تحلیلگر روابط بین‌الملل آمده است: تلاش‌ها و تحولات جهانی پیرامون احیای برجام همچنان ادامه دارد. دولت بایدن هفته پیش در گامی نمادین به شورای امنیت سازمان ملل متحد اطلاع داد که دستورالعمل دولت قبلی آمریکا مبنی بر اجرای مکانیسم ماشه در برجام را لغو کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم هفته پیش گفت واشنگتن به دعوت سه کشور اروپایی برای برگزاری جلسه مشترک و غیررسمی با ایران درباره برجام، پاسخ مثبت داده است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم گفت: «هرچند صبر ما بی‌پایان نیست، اما بر این باوریم که مؤثرترین راه دیپلماسی است». وزیر خارجه آلمان هم از ایران خواست که به پیام‌های دیپلماتیک مثبت غرب توجه کند تا امکان حفظ برجام وجود داشته باشد.

بااین‌حال ایران از اواسط هفته در اجرای مصوبه هسته‌ای مجلس و البته بر اساس توافق با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، توقف اجرای پروتکل الحاقی را کلید زد. بر اساس این توافق دوربین‌های نظارتی آژانس تا سه ماه دیگر در تأسیسات اتمی ایران فعالیت‌های هسته‌ای را زیرنظر خواهند داشت اما اطلاعات ذخیره‌شده در این دوربین‌ها در پایان قرارداد سه‌ماهه در صورتی در اختیار آژانس قرار می‌گیرد که تحریم‌های ایالات‌متحده علیه ایران رفع شده باشد در غیراینصورت ایران این اطلاعات را حفظ می‌کند. دراین‌ارتباط ستاره صبح نظر دکتر علی بیگدلی، تحلیلگر روابط بین‌الملل را جویا شده که در ادامه می‌خوانید.

دکتر علی بیگدلی، تحلیلگر روابط بین‌الملل در گفت‌وگو با ستاره صبح با اشاره به توافق صورت گرفته بین ایران و آژانس تأکید کرد: «تفاهم‌نامه‌ای که در سفر رافائل گروسی به تهران بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران امضا شد، تصمیم درستی بود، به این دلیل که ایران در شرایط نامناسب اقتصادی قرار داشت. درواقع می‌توان گفت رافائل گروسی با دو مأموریت وارد ایران شد؛ یکی به‌عنوان مدیرکل آژانس بود که بر اساس گزارش‌هایی که به آژانس رسیده بود، اگر ایران با بازرسی‌ها موافقت نمی‌کرد، ممکن بود گروسی به شورای حکام آژانس گزارشی ارائه دهد و شورای حکام بارأی منفی پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد بفرستد، شورای امنیت هم قطعنامه‌های گذشته را احیا می‌کرد و نهایتاً پرونده ایران دوباره ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار می‌گرفت که حتی حق حمله نظامی به ایران را به کشورها می‌داد. مأموریت دوم گروسی در تهران، یک مأموریت دیپلماتیک بود که بعد از نشست پاریس، پیامی را برای ایران آورد که سوم اسفند (یعنی موعد تعیین‌شده توسط مجلس) زمان محدودی برای برداشتن تحریم‌هاست، بنابراین درخواست شد زمان اضافه شود تا برخی موانع برای طرفین و همچنین مشکلات داخلی آمریکا هم حل شود. در حال حاضر جو بایدن با دو مشکل در ایالات‌متحده مواجه است؛ یکی این‌که هنوز تمامی اعضای کابینه‌اش توسط کنگره تأیید نشده و دیگر این‌که او هم مانند حسن روحانی در ایران، زیر تیغ تندروهای داخلی برای احیای برجام است. بنابراین راهی که برای امضای تفاهم بین ایران و آژانس انتخاب شد، راه درستی بود زیرا می‌توان گفت راهی بهتر از این وجود نداشت.»

اختلاف دولت و مجلس
این استاد دانشگاه در ادامه در ارتباط با اختلافاتی که در داخل بین دولت و مجلس به وجود آمده، تصریح کرد: «من معتقدم که مجلس باید بداند دولت نمی‌تواند بدون موافقت شورای عالی امنیت ملی درخصوص پرونده هسته‌ای تصمیم‌گیری کند. این‌که نمایندگان مجلس یازدهم هیجانی عمل می‌کنند، چند دلیل دارد؛ بخشی از آن صحنه‌سازی است تا جایگاه خودشان را در کشور تقویت کنند و به طرفدارانشان این پیام را بدهند که مجلس در برابر مسائل مهم کشور در حالت انفعالی به سر نمی‌برد، بخشی از آن‌هم جنبه سیاسی و تبلیغاتی دارد که باعث تخریب روحانی و ظریف شوند و زمینه را برای کاندیداتوری احتمالی محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ آماده کنند. این‌که گفته شود نمایندگان علیه دولت شکایت می‌کنند و رئیس‌جمهور را به دادگاه می‌فرستند، یک بلوف سیاسی و یک شوخی بیشتر نبود. درنتیجه وقتی فهمیدند که این موضوع راه به‌جایی نمی‌برد، رئیس مجلس دستور تشکیل یک کمیته با حضور روسای کمیسیون‌های امنیت ملی و انرژی را داد تا موضوع را پیگیری کنند. اما به عقیده نویسنده این کمیسیون هم راه به‌جایی نخواهد برد و همین روند سه‌ماهه با نظر مثبت شورای عالی امنیت ملی ادامه پیدا خواهد کرد و احتمالاً اتفاق مهمی هم نخواهد افتاد. زیرا غربی‌ها هم می‌دانند تصمیمات کلان در ایران مثل پرونده هسته‌ای در سطح شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شود، بنابراین غربی‌ها به هیاهو و جنجال‌های مجلس اهمیتی نمی‌دهند و نسبت به آن بی‌تفاوت هستند و می‌توان گفت این سروصداها بیشتر مصرف داخلی دارد تا تأمین منافع ملی.»

مقدمه احیای برجام
بیگدلی در پایان خاطرنشان کرد: «توافق ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌تواند زمینه و مقدمه‌ای برای احیای برجام باشد، زیرااین توافق یک فرصتی را برای ایران و آمریکا ایجاد می‌کند که در صورت مدیریت درست شرایط ممکن است به احیای برجام ختم شود؛ هرچند که در این فرصت زمانی شاید یک سری اتفاقات و تحولاتی در راه باشند ولی در مجموع امیدوار هستیم که طرفین به یک توافق و اجماع برای احیای برجام برسند.»

برچسب‌ها برجام مجلس شورای اسلامی سازمان انرژی اتمی ایران شورای عالی امنیت ملی علی بیگدلی رافائل گروسی حسن روحانی آنتونی بلینکن آژانس بین المللی انرژی اتمی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام مجلس شورای اسلامی سازمان انرژی اتمی ایران برجام مجلس شورای اسلامی سازمان انرژی اتمی ایران شورای عالی امنیت ملی علی بیگدلی رافائل گروسی حسن روحانی آنتونی بلینکن آژانس بین المللی انرژی اتمی اخبار کنکور آژانس بین المللی انرژی اتمی شورای عالی امنیت ملی احیای برجام علی بیگدلی هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۴۵۹۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست روسیه از شورای امنیت برای بررسی فوری تحریم اسرائیل

نماینده دائم روسیه در سازمان ملل با تاکید بر اینکه تنها راه جلوگیری از گسترش فاجعه در منطقه غزه، برقراری آتش بس فوری و گسترده است، از شورای امنیت خواست تا موضوع تحریم اسرائیل را فوراً بررسی کند و بودجه آژانس آنروا نیز دوباره تامین شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد شب گذشته طی سخنرانی خود در نشست شورای امنیت، تاکید کرد که تصویب قطعنامه شماره 2728 شورا به وضوح اقدامی ناکافی بوده، زیرا به سادگی رعایت نشده است و این روند باید منجر به اعمال تحریم‌هایی علیه ناقض آن، یعنی طرف اسرائیلی شود. 

این دیپلمات روس تاکید کرد که برقراری آتش بس در این منطقه کوچک محصور شده، دسترسی ایمن و بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه را برای همه مردم غزه نیازمند را تضمین کرده و به جلوگیری از تهدید فزاینده گسترش بیشتر بحران در کل منطقه کمک خواهد کرد. 

نبنزیا گفت: قطعنامه 2728 شورای امنیت به وضوح کافی نبود و به سادگی اصلاً اجرا نشد. ماه رمضان گذشت و موضوع برقراری طولانی مدت آتش بس دوباره حاد شده است. ما از این واقعیت نتیجه می‌گیریم که شورای امنیت سازمان ملل در آینده نزدیک باید دوباره به بررسی این موضوع بازگردد. بار دیگر یادآوری می‌کنم: عدم رعایت قطعنامه‌های لازم الاجرای شورای امنیت باید منجر به اعمال تحریم‌هایی علیه طرف ناقض آن شود. و ما معتقدیم که شورا باید این موضوع را فوراً بررسی کند.

درخواست احیای فوری بودجه کامل آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی

نماینده دائم روسیه همچنین در سخنرانی خود در نشست شورای امنیت، گفت که بودجه آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی در خاور میانه (UNRWA) باید به طور کامل از سر گرفته شود. واسیلی نبنزیا افزود: «آژانس آنروا تنها کانالی است که به فلسطینی‌ها هم در سرزمین‌های اشغالی فلسطین و هم در لبنان، اردن و سوریه همسایه کمک می‌کند. و تا زمانی که حل و فصل عادلانه وضعیت آنها به عنوان بخشی از حل و فصل مناقشه فلسطین و اسرائیل حاصل نشده باشد، این آژانس باید همچنان فعالیت داشته و به مردم کمک کند.»

این دیپلمات روس یادآور شد: با این حال، از زمان تشدید درگیری ها بین فلسطین و اسرائیل، حدود 2 میلیون فلسطینی مجبور به ترک خانه های خود شده اند که برخی از آنها به موسسات تحت نظارت آنروا پناه بردند که علیرغم وضعیت بشردوستانه و بین‌المللی آنها، همچنان مورد هدف حملات  اسرائیل قرار گرفتند.

نماینده دائم روسیه نسبت به تصمیم تعدادی از کمک کنندگان کلیدی مبنی بر تعلیق کمک مالی به UNRWA به دلیل اتهاماتی مبنی بر همکاری کارکنان آن با جنبش حماس، ابراز حیرت و خشم کرده و افزود: ما به طور قاطعانه تلاش‌ها برای بی اعتبار کردن این آژانس  از طریق کمپین‌های اطلاعات نادرست را محکوم می‌کنیم. ما معتقدیم که بودجه آنروا حتی قبل از پایان تحقیقات باید به طور کامل بازیابی شود، ضمن اینکه تحقیقات در زمینه ارتباط آن با حماس نیز باید واقع بینانه باشد و نه تنها اطلاعات ارائه شده توسط اسرائیل، بلکه اطلاعات فلسطینی‌ها را نیز در نظر بگیرد.

چندی پیش، مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که آژانس آنروا (UNRWA) بخش مهمی از روند ارسال و توزیع کمک‌های بشردوستانه در نوار غزه است و تلاش‌ها برای بیرون راندن آن از منطقه باید متوقف شود. او افزود که "دسترسی، تجربه و اعتبار" آژانس منحصربه‌فرد است، چیزی که هیچ سازمان دیگری ندارد.

هشدار درباره تمام شدن بودجه «آنروا»آنروا: غزه به مکانی غیرقابل زندگی تبدیل شده استشکست رژیم صهیونیستی در اجماع سازی علیه آژانس امدادرسانی آنروا

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • این کشور در شورای امنیت خواستار فوری تحریم اسرائیل شد
  • درخواست روسیه از شورای امنیت برای بررسی فوری تحریم اسرائیل
  • سفر قریب الوقوع رافائل گروسی به ایران
  • هیچ رفتاری را که سبب خدشه به تعامل ما با آژانس شود نمی‌پذیریم/ مدیرکل بین برجام و پامان تفکیک قائل شود
  • سفر قریب‌الوقوع رافائل گروسی به ایران
  • بازدید منظم آژانس از تاسیسات هسته‌ای ادامه دارد
  • گروسی به ایران می آید!
  • اسلامی: اگر آژانس به تعهدات برجامی خود عمل کند ما هم متعهدیم
  • اسلامی: بازدید منظم آژانس از تأسیسات هسته‌ای/ نظارت ۱۲۰ بازرس
  • استوری جدید گروسی با تگ ایران