تحلیل رسانه روس از بازگشت بایدن به برجام در آینده نزدیک
تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۵۰۶۴۶
مجید تختروانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اعلام داشت که در صورت برداشته شدن تحریمهای ایالات متحده تا سه ماه آینده، کشورش مطابق تعهدات خود عمل خواهد کرد.
اما آیا در بازه زمانی مشخص شده توسط ایران، ایالات متحده تحریمهای اعمال شده علیه تهران را متوقف خواهد نمود؟ آینده برجام چگونه رقم خواهد خورد؟ در صورت ادامه یافتن تحریمها گام بعدی ایران پس از سه ماه تعیین شده به چه صورت خواهد بود؟
اسپوتنیک در این راستا با مجتبی جلال زاده، کارشناس مسائل بین الملل، سیاست آمریکا و سیاست خارجی ایران به گفتگو نشسته است که مشروح آن در ذیل تقدیمتان میگردد.
بیشتر بخوانید:
اخبار روز خبربان
توافق سیاسی – حقوقی برجام را به نوعی میتوان نقطه متمایز در روابط بین جمهوری اسلامی ایران با غرب و خصوصا ایالات متحده آمریکا دانست؛ روابطی که طی چهل سال گذشته مدام تیرهتر شده و از مذاکره فاصله گرفته بود تا در نهایت طی پنج دوره مذاکرات محرمانه و سپس مذاکراتی که در دولت اول آقای روحانی و به ریاست آقای ظریف انجام شد، دو کشور ایران و آمریکا توانستند در چارچوب مذاکرات ۵+۱ اندکی از مسائل تنشزا بین دو کشور را تحت عنوان پرونده هستهای ایران حل کنند. اما متاسفانه در ادامه آنچه که حیات برجام میتوانیم بنامیم، با کارشکنی و عدم پایبندی آمریکا به تعهدات برجامی خود همراه بود، چه در زمان دولت آقای اوباما که کارشکنیهایی در خزانهداری ایالات متحده برای درست اجرا نشدن برجام صورت گرفت و چه در زمان آقای ترامپ که تیر خلاص بر پیکره برجام زده شد و آمریکا از این توافق خارج شد.
در حال حاضر با توجه به چرخش قدرت و نخبگان سیاسی در ایالات متحده و با نگاه به شعارهای انتخاباتی جو بایدن، امیدها برای احیای برجام زنده شده است؛ اما این زنده شدن و این بازگشت آمریکا به برجام تاثیر چندانی نخواهد داشت، زیرا که برجام آزمون خود را پس داده است و به خوبی نتوانسته است رضایتمندی سیاستمداران ایرانی و تامین منافع اقتصادی جمهوری اسلامی را برآورده کند. پس در نتیجه حیات برجام از سال ۲۰۱۸ که آمریکا از آن خارج شدند به نوعی با تنفس مصنوعی همراه بوده است و در ادامه راه هم امید چندانی نمیتوان داشت که برجام بتواند به شکل دوران قبل از ترامپ اجرایی شود و یا حتی کارکرد پیشبینی شده خود را در تامین منافع اقتصادی ایران، تحت نظارت داشتن فعالیتهای هستهای ایران از سوی غربیها و اعتمادسازی جمهوری اسلامی نسبت به آمریکا دوباره به دست بیاورد.
در خصوص ضرب الاجل سه ماهه ایران باید گفت که یکی از مشکلات امروز سیاست خارجی جمهوری اسلامی در واقع عدم شنیده شدن یک صدای واحد در سپهر سیاسی است. اگرچه هر دو جناح حاکم بر دستگاههای حکومتی ایران، اعتدالگریان و اطلاحطلبان در دولت و اصولگرایان در مجلس اگرچه هر دو هدف یکسانی در احیای برجام و استیفای حقوق ملت ایران دارند، اما در عمل تضادهایی در رفتارشان دیده میشود. از سوی دیگر آمریکاییها خروج ترامپ از برجام را فرصتی برای مذاکره مجدد با جمهوری اسلامی و چانه زنی بیشتر با ایران تلقی میکنند؛ به نوعی که اگرچه بایدن شعار بازگشت به برجام را داده بود اما به نظر میرسد این بازگشت حداقلی است برای مجاب کردن ایران برای نشستن بر سر میز مذاکره برای مباحثی غیر از مسئله هستهای.
از طرفی یکی از مسائل مهمی که امروز ما در سطح تحلیل ملی میتوانیم به آن بپردازیم انتخابات پیش روی ایران در خرداد ماه ۱۴۰۰ است. در سیاست خارجی جمهوری خواهان و دموکراتها در قبال جمهوری اسلامی یک تمایز وجود دارد و آن هم اینست که دموکراتها در داخل جناحهای سیاسی و داخل سپهر سیاسی ایران برای خود جناح مطلوب دارند، اما در نقطه مقابل جمهوری خواهان همه سیاستمداران ایرانی را به یک چشم میبینند.
شاید طی سه ماه آینده همانطور که هم اکنون نیز چراغ سبزهایی از سوی آمریکا برای لغو تحریمهای فرابرجامی را شاهد هستیم، برای مثال آمریکاییها با پرداخت بخشی از بدهی کره جنوبی به ایران موافقت کردند، مشاهده شود اما به نظر نمیرسد که برداشتن تحریمها و یا تعلیق تحریمها ادامه دار باشد، چرا که شرط اصلی ایران چه در سطح رهبری و چه در سطح قوه مقننه، برداشته شدن تمامی تحریمها هست و این خواست ایالات متحده آمریکا نیست و به نوعی بایدن هم در نظر دارد سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران را دنبال کند اما این بار به شکل دیگری و تا حدودی با همراهی اروپاییها. آقای تخت روانچی اگرچه مهلت سه ماههای را مطرح کرده است اما اگر ارادهای از سمت آمریکا باشد، در یکصد روز اول ریاست جمهوری بایدن ما شاهد تحولاتی در اجرای برجام خواهیم بود. اما پالسهایی که اکنون از سمت ایالات متحده دریافت میشود، نشانگر تحول بنیادی نیست بلکه رفتاری کجدار و مریز برای نگه داشتن ایران در چارچوب برجام و سپس چانه زنی برای موضوعات فرابرجامی است.

منبع: فردا
کلیدواژه: جلال زاده جمهوری اسلامی ایالات متحده تحریم ها سه ماه
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۵۰۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
پرایس: بر صادرات نفت ایران نظارت داریم
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی رویکرد دوگانه واشنگتن و تداوم سیاست شکست خورده فشار حداکثری علیه ایران گفت که ایالات متحده بر صادرات نفت ایران نظارت دارد.
به گزارش مشرق، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در واشنگتن افزود: ما در خصوص اجرای تحریم ها علیه ایران از سوی کشورها در سراسر جهان صریح بوده ایم تا بتوانیم فشار را بر ایران حفظ کنیم. ما به صورت مکرر و منظم با متحدان خود در خصوص کسانی که سعی می کنند این تحریم ها را دور بزنند، در ارتباط بوده ایم.
وی تصریح کرد: چین بزرگترین مشتری نفتی ایران است و تمرکز ما بر این کشور است تا آنها را از معامله با ایران برحذر کنیم. به نظارت بر صادرات نفت ایران و تعامل با شرکای تجاری ایران در مورد احتمال قرار گرفتن در معرض تحریمهای ایالات متحده ادامه میدهیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: ما در طول دولت جو بایدن تحریم های زیادی علیه تجارت نفت و پتروشیمی ایران وضع کرده ایم. برخی از این تحریم ها شامل شرکت ها و افراد مستقر در چین است.
وی همچنین در هراس از پیشرفت های هسته ای و نفوذ منطقه ای ایران مدعی شد: برنامه هسته ای ایران و فعالیت های بی ثبات کننده این کشور در راستای منافع آمریکا، چین و سایر کشورهای جهان نیست، بنابراین مهم است که برای اجرای کامل تحریم ها علیه ایران، ما به همکاری با یکدیگر از جمله با چین با وجود اختلافات ادامه دهیم.
ند پرایس با تکرار ادعاها درباره مذاکرات احیای برجام و مواضع مداخله جویانه در امور داخلی ایران مدعی شد: برجام در دستور کار نیست.آنچه در دستور کار بوده حمایت از مردم شجاع ایران که در خیابان ها اعتراض می کنند و مقابله با حمایت نظامی ایران از روسیه و ادامه تلاش ها برای آزادی آمریکایی ها در ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش و عدم اراده سیاسی لازم از سوی دولت بایدن برای بازگشت به برجام و زیاده خواهی هایش ادعا کرد: ایرانی ها به صورت مکرر به برجام پشت کردند. زمانی که یک توافق روی میز بود، ما تنها به تصمیم و اراده ایران برای دستیابی به این توافق نیاز داشتیم اما انتخاب آنها عقب نشینی و عدم انجام تعهدات بود. اگرچه ما معتقدیم راه حل دیپلماتیک برای رسیدگی به چالش های نشات گرفته از ایران بهترین روش است اما بازگشت به برجام در تمرکز ما قرار ندارد.
این مقام آمریکایی همچنین ادامه داد که ما ابزارهایی برای انتقال پیام به ایران داریم و این دولت، اولویتی را که برای امنیت این آمریکایی ها قائل است و اینکه آنها باید آزاد شوند، برای آنها روشن کرده ایم.
رابرت مالی مذاکره کننده ارشد هسته ای آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در تداوم ادعاهای واشنگتن علیه تهران افزود: ما هنوز به دیپلماسی اعتقاد داریم، اما از زمانی که ایران در ماه سپتامبر به توافق پشت کرد، تمرکز ما بر مقابله با کشتار شهروندان ایرانی توسط حکومت این کشور و جلوگیری از کمک ایران به روسیه در کشتار مردم اوکراین بوده است.
مالی در مصاحبه ای با تلویزیون بلومبرگ با ادعای "غیرقانونی" بودن صادرات نفت ایران به چین گفته است که مذاکرات برای منصرف کردن پکن از خرید نفت ایران، تشدید خواهد شد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بدون اشاره به تحریمهای غیرقانونی که دولت پیشین کشورش به صورت گسترده علیه تهران اعمال کرده است، ادامه داد: واشنگتن گامهایی بر خواهد داشت که ما باید به ترتیب برای توقف صادرات نفت ایران و بازداشتن کشورها از خرید آن برداریم.
وی همچنین معتقد است که هیچکدام از تحریمهای آمریکا علیه ایران به ویژه در رابطه با فروش نفت کاهش نیافته است.
ایالات متحده با خروج یکجانبه از توافق هستهای که با محکومیت جهانی مواجه شد، در سال ۲۰۱۸ علاوه بر بازگرداندن تحریمهایی که طبق برجام رفع شده بود، تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کرد.
درحالیکه با روی کار آمدن جو بایدن، تلاشهایی در وین برای رفع این تحریمهای غیرقانونی صورت گرفت اما هنوز نتیجه نهایی از دل آنها بیرون نیامده و واشنگتن سیاست فشار حداکثری در قبال تهران را که در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین اتخاذ کرده بود، همچنان ادامه می دهد.
حمایت آمریکا از قیمومیت اردن بر اماکن مقدس فلسطین
ند پرایس همچنین درباره اشغالگری رژیم صهیونیستی نیز گفت: ما از اسرائیل میخواهیم که از هرگونه اقدام یکجانبه مانند الحاق اراضی خصوصی فلسطینیان و تخریب خانههای آنان خودداری کند.
وی گفت: از همه اقداماتی که وضعیت موجود در اورشلیم (قدس اشغالی) و قیمومیت اردن بر اماکن مقدس را حفظ میکند، استقبال میکنیم. از مسئولان اسرائیلی انتظار داریم که از حفظ شفافیت درباره فرآیند ورود به کرانه باختری مطمئن شده و با تمام شهروندان آمریکایی و دیگر اتباع خارجی که به کرانه باختری سفر میکنند، منصفانه رفتار کند.
وی تصریح کرد که واشنگتن به تعامل با تل آویو و تشکیلات خودگردان فلسطین ادامه می دهد تا اطمینان حاصل کنیم که جامعه مدنی و سازمانهای بشردوستانه مستقر در کرانه باختری و غزه فضای لازم برای انجام کارهای مهم خود را دارند.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا قرار است هفته آینده به سرزمینهای اشغالی و کرانه باختری سفر میکند.
موضوع تانک های ارسالی به اوکراین
ند پرایس درباره ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین نیز گفت که تانک ها مساله ای است که ما به صورت دایم با متحدان خود مشورت می کنیم. حقیقت این است که آمریکا کمک های بسیار زیادی به اوکراین کرده است. مساله ارسال تانک به اوکراین درحال بررسی و گفتگو است. ما می خواهیم کشورها در سرتاسر جهان کمک های خود به اوکراین را دهند اما این یک تصیم مستقل آنها خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: آماده ایم اقداماتی انجام دهیم که نیازهای اوکراین را برطرف کند. ما همیشه درحال گفتگو با متحدان خود برای بررسی نیاز های اوکراین هستیم.
دو مقام آمریکایی که خواستند نامشان فاش نشود، روز سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران اعلام کردند که به نظر می رسد که احتمالا آمریکا این هفته با ارسال تانک های ام ۱ آبرامز به اوکراین موافقت کند.
این دو مقام آمریکایی با بیان این که از تصمیم واشنگتن برای ارسال تانک های آبرامز به اوکراین اطلاعی ندارند اما تاکید کردند این اقدام می تواند مشوق آلمان باشد تا تانک های لئوپارد ۲ را به اوکراین بدهد.
ینس استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز سه شنبه گفت: متحدان غربی باید برای مقابله با حملات روسیه، سلاحهای سنگینتری در اختیار اوکراین قرار دهند.
دبیر کل ناتو در دیدار از برلین اظهار کرد : تنها راه دستیابی به صلحی پایدار این است که این موضوع را برای پوتین روشن کنیم که او در این جنگ پیروز نخواهد شد.
وی ضمن بیان این اظهارات نتیجه گرفت: بنابراین ما باید سامانه های پیشرفته تری را در اختیار اوکراین قرار دهیم.
منبع: ایرنا