Web Analytics Made Easy - Statcounter

ژاپن در کل ۸۰.۰۱ میلیون بشکه نفت در ماه ژانویه وارد کرده که ۹۳.۵ درصد از آن را ۷ کشور عربی مخصوصا عربستان و امارات تامین کرده‌اند.

اطلاعات آژانس منابع طبیعی و انرژی ژاپن متعلق به وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت این کشور نشان می‌دهد عربستان موقعیت خود را به عنوان برترین عرضه کننده نفت به ژاپن در ژانویه با 36.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

45 میلیون بشکه حفظ کرده است که 45.7 درصد از کل واردات نفت ژاپن را تشکیل می‌دهد.

طبق گزارش این آژانس، ژاپن در کل 80.01 میلیون بشکه نفت در ماه ژانویه وارد کرده است که 93.5 درصد از آن را 7 کشور عربی تامین کرده‌اند.

واردات از امارات به 24.25 میلیون بشکه معادل 30.3 درصد می‌رسید در حالی که قطر 6.189 میلیون بشکه معادل 7.7 درصد از کل واردات ژاپن را تامین کرده بود.

واردات نفت ژاپن از کویت 4.4 میلیون بشکه معادل 5.6 درصد از کل واردات این کشور بود.

بحرین 1.85 میلیون بشکه نفت به ژاپن صادر کرده که 2.3 درصد از کل واردات ژاپن را تشکیل می‌دهد و واردات از عمان به 1.31 میلیون بشکه معادل 1.6 درصد می‌رسد. سهم الجزایر در واردات نفت ژاپن 0.3 درصد بوده است.

واردات از منطقه مرزی بین عربستان و کویت برابر با 185643 بشکه معادل 0.2 درصد از کل واردات نفت ژاپن بوده است.

روسیه 2.30 میلیون بشکه نفت به ژاپن صادر کرده که 2.9 درصد از واردات نفت این کشور را تشکیل داده است. واردات نفت از آمریکا در ژانویه 0.6 درصد از واردات نفت ژاپن را تشکیل می‌داد و اکوادور 740 هزار بشکه نفت خام به این کشور صادر کرد یعنی 0.9 درصد سهم از واردات نفت ژاپن.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران باعث شد شرکت‌های نفت و انرژی ژاپن واردات از این کشور را طی یک سال گذشته متوقف کنند. ایران قبل از آغاز تحریم های آمریکا حدود 5 درصد از نیاز نفتی ژاپن را تامین می‌کرد.

برچسب ها: عربستان ، امارات ، ژاپن لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000NCD

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: عربستان امارات ژاپن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۱۰۰۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وعده تامین ۷ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری

به گزارش خبرنگار مهر، بنا بود به دلیل کمبود ناوگان برای تردد زوار در اربعین (۱۴۰۲)، ۲ هزار دستگاه اتوبوس پیش‌از آغاز سفر عتبات وارد شود؛ اما به دلیل وجود برخی از موانع بین دستگاه‌های مربوطه این روند با تأخیر مواجه شد که در تیرماه (۱۴۰۲)، معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در بیان اقدامات و برنامه‌های این معاونت از اضافه شدن ۲ هزار دستگاه اتوبوس به ناوگان حمل و نقل عمومی کشور خبر داد و گفت: با تلاش‌های وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس از سوی هیأت دولت ابلاغ شده است.

به منظور توسعه حمل و نقل عمومی مسافر، تنظیم بازار و ارائه خدمات بهینه به مسافرین به وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز داده می‌شود با تأیید و تشخیص سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نسبت به ثبت سفارش واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری با عمر کمتر از پنج سال و تأیید تأمین قطعات وجود شبکه خدمات پس از فروش و معاینه فنی توسط وزارت صنعت معدن و تجارت بر اساس استاندارد کارخانه سازنده در زمان ساخت خودرو اقدام کند.

علیرضا احمدی فینی رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص چرایی عدم واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس، گفت: در راستای واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس در تاریخ (۱۷ مهر ماه) آئین نامه اجرایی ابلاغ شد؛ بنا بود تا طبق مصوبه هیأت وزیران صادر کرده بودند، روند تأیید و تشخیص در سازمان راهدار طی شود.

رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در ادامه تاکید کرد: همچنین قرار شد تا مراحل دیگر مانند شناسایی کالا، تخصیص ارز، تأمین ارز و تاییدیه نهایی در وزارت صنعت، معدن و تجارت طی شود. در سازمان راهداری مرحله‌ای پس‌از تأیید شناسایی کالا و تأیید اولیه ارزی که با عنوان محدودیت ثبت سفارش سابقه محسوب می‌شود که پس‌از این سازمان راهداری به عنوان متولی وارد چرخه واردات اتوبوس‌ها می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: البته ناگفته نماند که تأیید فنی در ثبت سفارشات برعهده سازمان راهداری است؛ که تاییدیه فنی ۱۹۰ ناوگان انجام شده اما مراحل ارزی هنوز طی نشده است.

نوسازی ناوگان حمل و نقل برون شهری به‌ویژه در بخش مسافربری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در این زمینه ناوگان حمل و نقل عمومی با عقب ماندگی‌هایی روبه‌رو بود که اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تدابیر لازم به منظور تأمین ناوگان مورد نیاز کشور مورد بررسی قرار گرفت.

تأمین ۵ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری برای سال جدید

مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در مصاحبه‌های اخیر خود از واردات ۵ هزار دستگاه اتوبوس خبر داد و اعلام کرد «در حوزه ایمنی، برنامه توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را در برنامه داریم؛ هدف گذاری برای تأمین اتوبوس بین شهری برای سال آینده معادل ۵ هزار دستگاه است.»

به گزارش مهر، منابع ارزی مورد نیاز این واردات این ۷ هزار دستگاه اتوبوس، از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایرانی تعیین و ابلاغ می‌شود.

ناوگان جاده‌ای کشور با کمبود جدی روبه رو است و آمار اتوبوس‌های بین شهری نسبت به سال گذشته میانگین نصف شده که دولت باید نسبت به این روند اقدامات جدی را در دستور کار قرار دهد؛ حال باید دید هم‌اکنون علاوه بر وعده واردات ۲ هزار دستگاه، وعده تأمین ۵ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری برای سال جدید (۱۴۰۳) با چه جدیتی از سوی دولت سیزدهم پیگیری خواهد شد.

کد خبر 6058633 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • بازار ۲.۵ میلیارد دلاری تجهیزات پزشکی کشور/ سهم ۶۰ درصدی واردات
  • تامین ۷ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری، از وعده تا عمل
  • وعده تامین ۷ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری
  • ۶۰ درصد نیاز به تجهیزات پزشکی از طریق واردات و ۴۰ درصد آن از طریق تولید تامین می‌شود
  • امدادرسانی به بیش از ۱۸ هزار نفر در طرح ملی امداد و نجات نوروز
  • ریشخند فولاد مبارکه به تحریم‌ها
  • توسعه زراعت چوب راه حل مناسب برای رسیدن به خودکفایی
  • تامین کود مورد نیاز کشاورزان برای کشت‌های بهاره
  • کالا‌هایی که با خروج ۱۶ میلیارد دلار به نرخ ۲۸۵۰۰ وارد کشور شدند/ ۲۲۹ میلیون دلار برای واردات چای علی‌رغم حواشی دبش!
  • هزینه واردات بنزین از جیب مردم تامین می‌شود