Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین، در اواخر دی ماه سال جاری بود که قالیباف اصل رییس وقت سازمان بورس از سمت خود استعفا داد. این استعفا که پیش از مطرح شدن در شورای عالی بورس در رسانه‌ها منتشر شده بود، اشاره بسیار مهمی به دخالت‌های سیاسی و غیرحرفه‌ای داشت. اکنون که بیش از یک ماه از این استعفا می‌گذرد، هر روز بیش از پیش این فشارها و دخالت‌ها نمایان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق اطلاعات منابع خبری اقتصادآنلاین، دژپسند به دنبال کاهش سقف فروش روزانه سهام توسط فروشندگان بود. هرچند که قالیباف اصل زیر بار این فشار نرفت، اما زمزمه‌هایی مبنی بر انجام آن تحت عنوان «مارکت ایمپکت» در بازار قدرتمندتر از گذشته در جریان است.

اما با انتصاب دهقان دهنوی به عنوان جانشین قالیباف اصل در سمت ریاست سازمان بورس نگرانی‌های دخالت‌های غیرحرفه‌ای و ناصحیح در بازار بیشتر شد. این نگرانی‌ها به دلیل تاثیرات احتمالی و اثرات مخرب بسیار در بلندمدت و ریزساختارهای بازار بوده و هست. نگرانی‌هایی که هرروز بیش از گذشته تشدید می‌شود.

دهقان که اولین جلسه خود را با حقوقی‌های بازار برگزار کرد، در ادامه تحت تاثیر فضاسازی‌های موجود در بازار سهام تصمیماتی را در شورای عالی بورس مطرح کرد. ۱۸بهمن ماه در جلسه این شورا کاهش دامنه نوسان و نامتقارن شدن آن تصویب شد. طبق اعلام اسلامی، عضو شورای عالی بورس، ابتدا پیشنهاد فاجعه‌بارتری مطرح شده بود؛ کاهش دامنه نوسان به ۲-درصد الی ۲+درصد. این همان تصمیمی است که شاپور محمدی، رییس اسبق سازمان بورس، برای جلوگیری از حبابی شدن بازار به دنبال آن بود و در نهایت با دخالت غیرقانونی دژپسند لغو شد. حال رییس جدید که تخصصی هم در بازار سرمایه نداشت، به دنبال استفاده از آن برای جلوگیری از ریزش بازار بود اما در نهایت دامنه نوسان به ۲- و ۶+ تغییر یافت.

طبق قوانین سازمان، قرار شد از روز ۲۵بهمن ماه این مصوبه اجرایی شود. بازار از فردای اعلام این خبر روندی صعودی را تجربه کرد اما تنها دو روز پس از اجرای مصوبه رخت سبز بر تن داشت و در ادامه به مسیر نزولی خود برگشت. این بار اما ماجرا کمی سخت‌تر بود. حجم و ارزش معاملات به شدت افت کرد و تقریباً تمام نمادهای بازار سهام در صف فروش قفل شدند. بازاری که در سمت تقاضا با مشکل مواجه بود، با مشکل کاهش شدید نقدشوندگی بیشتر از گذشته برای سرمایه‌گذاران ناامن شد.

اما سازمان به این موارد اکتفا نکرد و باز هم با دخالت‌هایی نمایشی و کم‌تأثیر بر روند بازار، مصوبه‌ای جدیدی را اعلام کرد. طبق این مصوبه قرار است ازین پس و تا پایان اسفند سال۱۴۰۰، صندوق‌های درآمد ثابت حداقل ۱۵٪ از پرتفویشان را به سهام، حق تقدم و قرارداد اختیار معامله سهام پذیرفته شده در بورس تهران یا بازار اول و دوم فرابورس ایران و گواهی سپرده کالایی پذیرفته شده در بورس اختصاص دهند.

این مصوبه از دو جهت محل اشکال است. اول اینکه صندوق‌های با درآمد ثابت ریسک بسیار کمی دارند. عموماً هم این صندوق‌ها بیشتر دارایی خود را در اوراق درآمد ثابت و سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری می‌کنند. درنتیجه سرمایه‌گذاران این صندوق‌ها افرادی ریسک‌گریز هستند. حال با این مصوبه، ریسک این صندوق‌ها افزایش خواهد یافت.

مشکل دومی که این مصوبه دارد، تزریق جو روانی پوچ است. از این دست اخبار که در زمان ریزش تاریخی بورس، بارها توسط مسئولان اقتصادی اعلام می‌شد همگان بسیار شنیده‌اند؛ از انتشار تابلوی خرید حقوقی‌ها تا اعلام کف شاخص در صدا و سیما توسط رییس دفتر ریاست جمهوری. این قبیل رفتارها عوارض جدی خطرناکی برای بازار سرمایه داشته و در آینده بازار را نسبت به اخبار مثبت و منفی بی‌تفاوت می‌کند.

طبق محاسبات اقتصاد آنلاین حدود هفت هزار میلیارد تومان نقدینگی‌ با این سیاست به بازار تزریق خواهد شد. این میزان با فرض خرید سهام برای افزایش سه درصدی سهمیه سهام و اوراق بهادار صندوق‌های با درآمد ثابت است. همچنین این محاسبات بر اساس 75 درصد صندوق‌های با درآمد ثابت موجود است که بالاترین ارزش را دارا هستند. قطعاً با در نظر گرفتن همه صندوق‌ها این میزان بیش‌تر خواهد شد. این عدد برای بازاری که صفوف فروش آن در شرایط فعلی ۶ هزار میلیارد تومان است، در روز اول تمام می‌شود. از سمت دیگر، به دلیل تغییر در وضعیت مدیریت ریسک این صندوق‌ها، آن‌ها به احتمال زیاد به دنبال سهام با نقدشوندگی بالا خواهند رفت تا در صورت ابطال شدن برخی از واحدهای صندوق خود، بتوانند در اسرع وقت این وجه را به مشتریان خود تحویل دهند. درنتیجه بخش عمده‌ای از بازار از حضور این پول‌ها به صورت مستقیم منتفع نخواهند شد.

در ادامه سازمان بورس که باید رفتاری مسئولانه در قبال دارایی‌های همه مردم داشته باشد، در تصمیمی عجیب اعلام کرد سهامداران خردی که سبد دارایی‌شان زیر ۱۰میلیون تومان است را با بازدهی ۲۵درصد برای اردیبهشت سال ۱۴۰۱ بیمه می‌کند. این شیوه سازمان بورس ابتدای امسال هم سابقه داشته است. از ابتدای سال مسئولان مختلف اقتصادی با بیمه‌گری‌های کلان خود مردم را به این بازار دعوت کردند اما هنگام پاسخگویی با فرافکنی و بیان ابتداییات بازار سرمایه سعی در رفع تکلیف داشته و از پذیرش مسئولیت سخنان خود شانه خالی کردند.

باید مشخص شود که چرا سازمان به جای در پیش گرفتن مسیر اصولی و درست و علمی برای بهبود و تعمیق بازار سرمایه، به دنبال مسکن‌هایی است که دیگر حتی برای یک هفته نیز کارایی ندارند! باید مشخص شود که سازمان تحت فشار نظرات غیرحرفه‌ای چه افرادی قرار دارد؟ به راستی چه افرادی هستند که با داشتن قدرت نفوذ فراوان، می‌توانند بر مهم‌ترین رکن بازار سرمایه چنین اثرگذاری سنگین و سودجویانه‌ای برای خود و به ضرر سایر سهامداران داشته باشند؟

پربیننده ترین مبلغ سود سهام عدالت امسال مشخص شد فرار پول‌های بزرگ از بورس با سیاست‌های اشتباه/ توافق ایران با آمریکا به کجا رسید؟ بورس در دو هفته آخر سال چه خواهد شد؟ ارزش سهام عدالت من (۱۶ اسفندماه) ارزش سهام عدالت من (۱۷ اسفندماه)

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: سازمان بورس برجام صندوق های با درآمد ثابت بازار سرمایه صندوق ها سازمان بورس دخالت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۱۵۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌ اندازی سوت‌ زنی سایبری بازار سرمایه در سال جدید

قدس به گزارش رکنا از سازمان بورس ، حامد سنجری گفت: در سالی که گذشت، بر اساس الزامات ابلاغ شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار و ابلاغیات مرکز افتای ریاست جمهوری، نزدیک به ۳۰ شرکت فناوری محور بازار سرمایه ممیزی امنیتی شدند که در این راستا مشکلات امنیتی آنها مورد بررسی قرار گرفت و بر این اساس باید مشکلات اعلام شده در سال ۱۴۰۳ برطرف شوند.

وی اظهار داشت: از این تعداد، ۲۲ شرکت جزو شرکت‌های OMS (سیستم معاملات برخط برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری و باشگاه مشتریان) بازار سرمایه هستند که سفارشات کارگزاری‌ها را به هسته معاملات ارسال می‌کنند و مسئولیت امنیتی آنها با شرکت‌های کارگزاری است.

سنجری با بیان این که با این روش‌ سامانه معاملاتی همه کارگزاری‌های بازار سرمایه ممیزی خواهد شد، افزود: در کنار این شرکت‌ها، حوزه فناوری اطلاعات تعداد هشت شرکت مانند سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت بورس تهران، فرابورس، بورس کالا، بورس انرژی، سپرده‌گذاری مرکزی و نیز شرکت‌های تابعه که جزو شرکت‌های ارکان بازار سرمایه هستند، ممیزی امنیتی شدند و مشکلات آنها اعلام شده است.

راه‌اندازی مرکز عملیات امنیتی بازار سرمایه

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار به اقدامات انجام شده در حوزه پایش سامانه‌های بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: از چند سال گذشته مرکز «مکنا» اقدام به راه‌اندازی SOC بازار سرمایه کرد که از این طریق همه سامانه‌ها مورد نظارت قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: امسال SOC (مرکز عملیات امنیتی) را به صورت سلسله مراتب راه‌اندازی کردیم و از این طریق همه سامانه‌های معاملاتی بازار سرمایه را مورد نظارت قرار دادیم که به کمک نظارت‌های صورت گرفته، رخدادها مورد تشخیص و بررسی قرار می‌گیرند.

سنجری خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۲ سامانه همه شرکت‌های ارکان بازار سرمایه و شرکت‌های نرم افزاری را با سیستم SOC ارتباط دادیم که از این طریق، همه اتفاقات رخ داده در سامانه‌های متصل شده به سیستم SOC را مورد نظارت قرار می‌دهیم و در صورتی که رخدادی به وجود آید قابل حسابرسی امنیتی خواهد بود.

‌رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: اکنون به لحاظ امنیتی با تمامی کارگزاری‌های بازار سرمایه از طریق سیستم‌های OMS در ارتباط هستیم و اتفاقات را بررسی می‌کنیم. در صورت رخ دادن اتفافات، دیگر شرکت‌ها را آگاه خواهیم کرد تا مانع از همه‌گیری اتفاقات شویم. ‌

به‌ کارگیری سامانه‌ها جلوگیری از حملات احتمالی سایبری

وی با اعلام این که به کارگیری این سامانه‌ها برای تشخیص و جلوگیری از حملات احتمالی سایبری است، گفت: برای مثال، اگر یک حمله سایبری بر روی سامانه شرکت بورس تهران رخ دهد به سرعت اتفاقات به صورت سیستمی ارسال می‌شود و پس از بررسی، افرادی که در حال تلاش برای نفوذ هستند را به همه ارکان بازار سرمایه اطلاع خواهیم داد تا اقدامات مربوط به جلوگیری از این حملات را به کار بگیریم.

برگزاری مسابقات باگ جایزه‌دار

وی به برگزاری مسابقات باگ جایزه‌دار اشاره کرد و ادامه داد: مرحله نخست این مسابقات به پایان رسید و حدود ۱۴۰ نفر در این مسابقات شرکت کردند که از این تعداد حدود ۴۵ نفر موفق به کشف چالش امنیتی و راه‌یابی در مرحله دوم شدند، پس از موفقیت در مرحله دوم جوایزی را دریافت کردند که از این طریق هم قادر به ارتقای امنیتی سامانه‌های معاملاتی خواهیم بود.

‌برنامه‌های پیش‌رو برای ارتقای امنیت سامانه‌های معاملاتی

سنجری به برنامه‌های پیش‌رو برای ارتقای امنیت سامانه‌های معاملاتی تاکید کرد و اظهار داشت: اکنون در صدد راه اندازی سیستم ISMS (سیستم مدیریت امنیت اطلاعات) برای بازار سرمایه هستیم که اقدامات اولیه آن انجام شده و در حال تلاش برای دریافت گواهینامه هستیم. ‌

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این سیستم فرآیندهای حوزه امنیت را در خصوص زیرساخت‌ها و مدیریت‌ها اصلاح خواهد کرد که دنیا هم در حال استفاده از این سیستم هستند. ‌

۲ اقدام متفاوت در حوزه سیستم‌های معاملاتی شرکت‌های کارگزاری

وی به دیگر اقدام انجام شده این مرکز اشاره کرد و گفت: با توجه به این که سیستم‌های معاملاتی شرکت‌های کارگزاری توسط OMS ها اقدامات مربوط به معاملات این شرکت را انجام می‌دهند؛ بنابراین شرکت های کارگزاری احساس می‌کنند از حوزه امنیت جدا هستند که در این راستا در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ۲ اقدام متفاوت را انجام دادیم.

سنجری اعلام کرد: در سال ۱۴۰۱، تعداد ۳۰ کارگزاری اول بازار سرمایه را ممیزی امنیتی کردیم، با توجه به این که داده‌های امنیتی مشتریان بازار سرمایه در این شرکت‌ها قرار دارند، برای جلوگیری از انتشار اطلاعات مشتریان سیستم‌ها را امنیتی و مشکلات امنیتی این شرکت‌ها را مشخص و ملزم به اصلاح کردیم. ‌

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: در سال ۱۴۰۲، حدود ۴۵ کارگزاری دیگر را ممیزی کردیم که اکثر آنها دارای مشکلات امنیتی گسترده بودند.

اهمیت ندادن شرکت‌های کارگزاری به حوزه‌های امنیتی‌

وی به یکی از چالش‌های مهم در این حوزه اشاره کرد و گفت: عدم اهمیت شرکت‌های کارگزاری به حوزه امنیتی داخل شرکت‌ها از جمله چالش های موجود در این زمینه است که ممیزی‌ها و بازرسی‌های صورت گرفته آنها را مجاب می‌کند تا مشکلات را برطرف کنند.

سنجری اعلام کرد: در این زمینه یک کارگزاری را بابت اجرایی نکردن امنیت سایبری و هک شدن سامانه کارگزاری به اداره تخلفات فرستادیم که اکنون هم پرونده این شرکت در جریان است.

پیگیری جدی سازمان بورس در حوزه تخلفات

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: در سال ۱۴۰۳ به صورت جدی‌تر به پیگیری تخلفات می‌پردازیم که اگر موارد مدنظر را برطرف نکنند پرونده آنها را سریعا به اداره تخلفات ارسال خواهیم کرد.

وی با اعلام این که اکنون در حال تلاش برای ارسال داده‌های فناوری محور سفارشات مشتریان کارگزاری ها به سیستم های نظارتی سازمان بورس برای ارتقا نظارت بر معاملات هستیم.

رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این که در حوزه امنیت می‌توان ۲ نوع افشا برای اطلاعات محرمانه داشت که نباید بنا بر هر دلیلی افشا شود، افزود: نوع نخست مربوط به افرادی است که اطلاعات در اختیار آنها قرار دارد و نباید به هیچ عنوان اطلاعات را مورد افشا قرار دهند اما فرد به دلیل دسترسی به برخی از دیتاها تخلف کرده و دیتا نشت پیدا می‌کند، این افشا ناشی از حمله سایبری نیست و نفوذ امنیتی صورت نگرفته است.

راه‌اندازی سوت‌زنی سایبری در سال ۱۴۰۳

وی به برنامه‌های مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد و افزود: به دنبال راه‌اندازی سوت‌زنی سایبری هستیم، در این زمینه هر شخصی که بتواند آسیب‌پذیری و مشکل امنیتی را در سامانه بازار سرمایه کشف کند، جایزه دریافت خواهد کرد.

سنجری اعلام کرد: پیگیری راه‌اندازی مرکز داده پشتیبان و رفع سریع قطعی‌ها از دیگر برنامه‌های این بخش مدیریتی سازمان بورس است که در دستور کار مسوولان قرار گرفته است.

دیگر خبرها

  • پیش بینی بورس شنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ / بورس تهران روی مدار تعادل قرار گرفت؟
  • پیش بینی بورس شنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۳
  • راه‌ اندازی سوت‌ زنی سایبری بازار سرمایه در سال جدید
  • پیش بینی بورس در بهار ۱۴۰۳| بورس سبزپوش می‌شود؟
  • شاخص کل بورس به سطح دو میلیون و ۲۶۰ هزار واحد رسید
  • سازمان بورس از بانک ملت در مورد خرید پرسپولیس توضیح خواست/ بوی انصراف می آید؟
  • روش سرمایه‌گذاری غیر مستقیم در بازار سرمایه ایران برای کدام گروه از سهامداران مناسب است؟
  • تصمیمات نادرست دولت بورس را سوزاند؟
  • خروج ۶۱ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌های بازار سهام در روز منفی شاخص کل بورس
  • سرریز سرمایه حقیقی به بورس؛ پیش بینی بازار سهام