Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@16:28:15 GMT

قلم زدن در خط خدا و مردم

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۷۱۶۴۶

قلم زدن در خط خدا و مردم

هنر را از سن 15 سالگی و با حضور در کلاس های خوشنویسی فرهنگسرای خاوران آغاز کرده است. او با کسب رتبه در جشنواره های معتبر هنری از جمله جشنواره جهانی هنر مقاومت، جشنواره ملی رضوی، جشنواره ملی آیات و... اسم و رسم خوبی در نقاشیخط به دست آورد و این اعتبار را با برگزاری نمایشگاه در فرانسه، ترکیه، لبنان، مالزی، عراق و آذربایجان بیش از پیش نزد اهالی هنر تثبیت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قصه «عظیم فلاح» بدخط ترین بچه مدرسه محله کیانشهر جور دیگری شروع شد. او ناخواسته وارد خط شد و حالا بعد از  سال ها، خوشنویسی و نقاشی خط، تبدیل به بزرگترین بخش زندگی اش شده است به طوری که با همسرش نیز در همین دنیای شاعرانه و هنرمندانه آشنا شد. عظیم فلاح حالا کلکسیونی از افتخارات دارد. سال ها پیش تصمیم گرفت 1000 تابلوی صلوات و 1001 تابلوی بسم الله را بکشد و کشید بعد از آن تصمیم گرفت هر آیه قرآن را تبدیل به یک تابلو نقاشیخط کند و برای این کار ۸ سال زمان صرف کرد تا در آخر تمامی آیات را در شش هزار و 606 تابلو به تصویر کشید.

اکنون اهالی تجسمی و به ویژه نقاشیخط نام عظیم فلاح را با مجموعه آثاری می شناسند که براساس «نقطه» خلق شده اند.

نقطه های این هنرمند که با تکنیک، ترکیب، فرم و رنگهای مختلف بر روی بوم های بزرگ و کوچک نقش می بندند، معرف خالقی هستند که به سبب تولد و زندگی در خطه جنوب شهر،  از پرداخت به آسیب های اجتماعی، درد جامعه و همچنین فعالیت های محیط زیستی غافل نمانده است.

در این روزهای خلوت هنر و در آستانه عید مبعث رسول اکرم (ص) سری به آتلیه عظیم فلاح هنرمندی که بیش از ربع قرن از حضور او در فضای حرفه ای هنر می گذرد زدیم و پای صحبت های او نشستیم.

* چطور به هنر نقاشیخط علاقه مند شدید؟

** داستان نقاشیخط من از دوران دبیرستان شروع می شود. دوستی داشتم که گفت بیا برویم و در کلاس های خاوران ثبت نام کنیم.  من می خواستم خوشنویسی کنم و او می خواست نی یاد بگیرد. یک روز رفتیم میدان بهارستان، نی خریدیم و ثبت نام کردیم،  من همان روز  سرکلاس استاد عبدالمجید رضویان رفتم. از همان زمان آلوده خوشنویسی شدم اما همیشه دوست داشتم خلاقیت داشته باشم و فقط به خط نوشتن اکتفا نمی کردم.  مثلا یکبار خطی نوشتم، بعدش کاغذ را حسابی مچاله کردم و آخر مچاله ها را اتو کردم. روی خطی که نوشتم شکست های جالبی ایجاد شد که خیلی ذوق می کردم. از آن زمان،  متفاوت بودن را دوست داشتم. در جشنواره های مختلف هم با اساتید و دیدگاه های جدید آشنا شدم. خودم هم به حوزه های مختلف و گالری و نمایشگاه ها سر می زدم. خوشنویسی برای من مدخل ورودی به دنیای هنر بود و باعث شد با دیگر حوزه ها مثل موسیقی هم آشنا شوم.

* از تکنیک «نقطه» در آثارتان بگویید.

** فلسفه نقطه، ریشه در حدیث مشهور نقطه که می فرماید همه قرآن در سوره حمد است و همه حمد دربسم الله و همه بسم الله در باء آن و علی (ع) هم نقطه آن باء می باشد، دارد.

از طرفی نقطه از قدیم جایگاه خاصی در خوشنویسی ایران داشته و من هم در کارهایم این عنصر پرکاربرد را با خطوط و رنگ ها تلفیق کرده و به نمایش گذاشته ام.

* چه شد که به فکر نگارش 1000صلوات و 1001 بسم الله افتادید؟

*** 1000صلوات را در سال 85 که به نام پیامبر اکرم(ص) نامگذاری شده بود نگارش کردم و به نمایش گذاشتم. بعد از اتمام این پروژه در خود این توانایی را دیدم که عبارت «بسم الله» که انحنا و حروف بیشتری دارد را نگارش کنم، به همین دلیل نگارش 1001 بسم الله را آغاز کردم و باز هم در همان سال به نمایش گذاشتم. تجربه این دو پروژه بزرگ، دانسته های من در نقاشیخط را بسیار ارتقاء داد.

* شما با هنر نقاشیخط، آثار متفاوتی خلق کردید مثلا نوشتن روی شیشه ها . این ایده ها چطور به ذهن شما می رسد؟

** حدود 13 سال پیش بود که فراخوان جشنواره «بهترین ها از دورریختنی های تهران» را دیدم. به فکر خلق یک اثر متفاوت از مواد دورریختنی بودم که نگارش بر روی شیشه به ذهنم آمد. در مدتی که برای جشنواره کار می کردم، اکثر هم محله ای ها شیشه هر دلستر یا نوشابه ای که می خوردند را برای من می آوردند تا روی آن کار کنم، یک نوع عزم محله ای برای این ایده شکل گرفته بود تا اینکه حدود 2 ماه شب و روز کار کردم و در نهایت 1000 شیشه نقاشیخط شده را به جشنواره ارائه دادم. در آن جشنواره مقام اول را کسب کردم و بعد از آن هم اکثر نمایشگاه ها از شیشه های من با چیدمان های مختلف استفاده کردند.

 * نگارش آیات قرآن به سبک نقاشیخط را چگونه آغا کردید ؟

** بعد از پشت سر گذاشتن 1000 صلوات و 1001 بسم الله، می خواستم کار بزرگتری انجام دهم به همین دلیل تمام آیات قرآن را در مدت 8 سال نگارش کردم. البته بعضا که موضوع جشنواره ها یکی از آیات قرآن و یا متناسب با مفاهیم آن بود، من یک اثر قرآنی را به جشنواره ارسال می کردم، اینطور شد که آیات نگارش شدند و در چندین نمایشگاه انفرادی و گروهی به نمایش درآمدند.

باتوجه به دغدغه های اجتماعی خود، هنر و جامعه را چطور پیوند دادید؟

** در این سال ها از طریق حضور در مدارس، جشنواره های محلی و... سعی کردم نقاشیخط را به مردم معرفی کنم. به طور مثال به مناسبت روز دختر جشنواره فرهنگی ویژه دختران برگزار کردیم که محور نقاشیخط در آن تعریف شد. با اینکه محله ما در جنوب شهر قرار دارد اما خیلی از اهالی این محل به واسطه برنامه های سرگرم کننده با هنر نقاشیخط آشنا شده اند. رسالتی که شاید تلویزیون و رسانه های دیگر موفق به انجام آن نباشند. بنابراین برای من مهم است که یک هنرمند میان مردم باشد و مردم را با زبان هنر آشنا کند.

* فکر می کنید هنر می تواند در حال خوب جامعه تاثیر داشته باشد؟

** این حال خوب دوبخش دارد. اول اینکه در حال حاضر جامعه هنری از نظر  کمیت به قدری گسترده شده که اگر همین قشر حمایت شوند بخش بزرگی از مشاغل و خانواده ها حمایت شده اند. بخش دوم هم به هرحال هنر و زیبایی همیشه حامل پیامی بوده اند که بتوانند حال آدم ها را خوب کند مثل یک فیلم خوب، تابلو زیبا و ... بنابراین به نظرم اول باید عرصه های دیگر جان بگیرند تا حال هنر هم خوب شود. در حال حاضر هنر می تواند در کاهش آسیب ها و بزهکاری ها موثر باشد وگرنه بیشتر از این به کار جامعه ای که اقتصادش دچار مشکل است نمی آید.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: نقاشی نقاشی خط جشنواره ها بسم الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۷۱۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبنای جشن‌های دهه کرامت باید «عارفاً بحقّها» باشد

تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) بر اهمیت توجه به زیر ساخت معرفتی جشن‌های دهه کرامت تأکید کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، آیت الله سید محمد سعیدی در دیدار با مدیر کل آموزش و پرورش استان قم ضمن اشاره به گرامیداشت هفته تعلیم و تربیت و روز معلم، به وضعیت ایمان و بصیرت در جامعه اشاره و اظهار داشت: تعهد آحاد مختلف جامعه از جمله معلمین و اساتید به اسلام و شهدا و انقلاب بیشتر شده است.

 وی افزود: در بیش از 40 سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، شاهد عبرت ها و درس های شیرین و تلخی بودیم که هر کدام می توانست ایمان و اعتقاد مردم را دستخوش تغییر قرار دهد.

امام جمعه قم با بیان این که بخش اعظمی از جوانان و فرزندان سرزمین‌مان با این که امام و دفاع مقدس را درک نکرده اند، تعهد وصف ناپذیری نسبت به اسلام و انقلاب دارند، گفت: این که افرادی که مظاهر، مبادی و موسس انقلاب را درک نکردند، این گونه پای نظام اسلامی ایستادگی می کنند، نشان دهنده رشد و تعالی ایمان در جامعه است.

آیت الله سعیدی به بازتاب جهانی دستاوردهای نظام مقدس اسلامی و سلحشوری جوانان غیور سرزمینمان در پاسخ به یاوه گویی های استکبار جهانی اشاره کرد و گفت: ذوب یکی از فرایندهای خالص سازی مواد است تا مواد پیرامونی از ماده اصلی تفکیک پذیر باشند.

وی با اشاره به این که سطح بینش مردم نسبت به سال‌های نخستین انقلاب ارتقاء یافته است، اظهار داشت: بعد از گذشت بیش از 40 سال از انقلاب، با عبور از بحران‌ها، خلوص انقلابی ملت ایران بیشتر و ناخالص‌ها جدا شدند.

تولیت آستان مقدس حضرت معصومه سلام الله علیها به پاسخگویی فرزندان جوان و انقلابی سرزمینمان به رژیم غاصب صهیونیستی اشاره و با تأکید بر این که عملیات وعده صادق به صورت فنی طراحی و اجرا شد، افزود: فرزندان سلحشور سرزمینمان پیام دقیق و روشنی به چند سال یاوه گویی‌ رژیم غاصب صهیونیستی دادند.

آیت الله سعیدی بر اهمیت توجه به زیر ساخت معرفتی جشن‌های دهه کرامت تصریح و با بیان این که اساس و مبنای این جشن‌ها باید «عارفاً بحقّها» باشد، عنوان کرد: برپایی جشن‌ها باید بهانه ای برای افزایش معرفت دانش آموزان، شرکت کنندگان و فعالان برگزاری این مراسم‌ها باشد.

وی ضمن اشاره به روایتی از اهل بیت علیهم السلام، زائران با معرفت حرم فاطمه معصومه سلام الله‌علیها را بهشتیان روی زمین دانست و گفت: کار آموزش و پرورش در شهر مقدس قم در عین سختی، بسیار شیرین و معنوی است. گرایش کلی تمام مدارس قم در عین توجه به الزامات آموزشی و ارائه رویکردهای تخصصی باید توجه به این نکته باشد که کار فرهنگی و آموزشی ما در بستر حرم اهل بیت علیهم السلام دنبال می‌شود.

تولیت آستان مقدس فاطمه معصومه سلام الله علیها آثار بازخورد نظرسنجی‌های دانش آموزی در ترسیم اولویت‌ها و ایجاد جاذبه‌های تحصیلی را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: صداقت کودکان و نوجوانان در بیان علاقه مندی ها، دغدغه‌ها و انتظارات باید مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد.

آیت الله سعیدی در بخش پایانی سخنان خود شهید مطهری را شمع فروزان بصیرت بخش و دانش افزا دانست و با بیان این که شهید مطهری جان و سلامتی اش را در راه خدا و برای مردم صرف نمود، عنوان کرد: عمر شهید مطهری مملو از تعلیم، تدریس، تزکیه و روشنگری بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تیم ملی هاکی روی یخ بانوان ایران، برترین تیم سال ۱۴۰۲ از نگاه کارشناسان و داوران
  • قهرمانان، رسانه گویای هویت ملی ایران‌اند
  • برگزاری جشنواره قلب شهر در مسجد ملااسماعيل یزد
  • اختتامیه جشنواره «پوپک» در هفته فرهنگی اصفهان
  • دیدار های منتخب مردم استان سمنان در انتخابات مجلس خبرگان
  • دشمن غدار جمهوری اسلامی، فقر است؛ مسئولان مراقب باشند
  • روحانیت باید توجه به آخرت را به جامعه تزریق کند
  • جشنواره شهر رمضان برای برنامه‌های دیگر پایتخت الگو است
  • نفرت از صهیونیست‌ها به نقطه پایان این رژیم کودک‌کُش تبدیل خواهدشد
  • مبنای جشن‌های دهه کرامت باید «عارفاً بحقّها» باشد