Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@18:24:49 GMT

سرنوشت نامعلوم بزرگ‌ترین انتخابات اقتصادی کشور

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۰۰۸۰۵

سرنوشت نامعلوم بزرگ‌ترین انتخابات اقتصادی کشور

ساماندهی طرح توزیع سهام عدالت در سال ۸۵ با تفسیری از اصل ۴۴ قانون اساسی آغاز شد و دولت اجازه یافت تا سهام شرکت‌هایی را با هدف تامین عدالت اجتماعی، افزایش مشارکت مردم در مدیریت اقتصاد کشور و بهبود درآمد، به اقشار مختلف مردم به ویژه دهک‌های کم درآمد واگذار کند. تقریبا ۵۰ میلیون نفر از جمعیت کشور سهام‌دار عدالت شدند و سهام مربوط به ۴۹ شرکت سرمایه‌پذیر دولتی بین این افراد پخش شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

پس از آن، سهام عدالت در پستویی از خانه ماند تا اینکه بحث افزایش سرمایه سهام عدالت تا سقف یک میلیون تومان به میان آمد که عده‌ای نسبت به افزایش سرمایه اقدام کردند و برخی از سهام‌داران که امیدی به این سهام دولتی نداشتند، به همان ۵۰۰ هزار تومان سهام قناعت کردند.

در نهایت با سپری شدن دوره ۱۰ ساله، سود عملکرد سال‌های ۱۳۹۵، ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ شرکت‌های سرمایه‌پذیر به ارزش ۱۲۷ هزار میلیارد ریال برای مشمولان واریز شد. تا به این جای کار، هر چند سهام شرکت‌های دولتی به مردم واگذار شده‌بود اما مردم عملا نقشی در سهام‌داری نداشتند و مدیریت همچنان از طریق تعاونی‌ها یا دولت ادامه داشت تا اینکه اردیبهشت ماه سال جاری در روزهای اوج بازار سرمایه، رهبری با درخواست رئیس جمهوری مبنی بر آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند. از آن پس آزادسازی با دو روش انتقال مستقیم سهام به مشمولان و آزادسازی به شیوه غیر مستقیم انجام شد.

آنهایی که روش مستقیم را انتخاب کردند یعنی پذیرفتند که مدیریت سهام در اختیار خودشان باشند و این اختیار داشتند که تا ۶۰ درصد سهام خود را در بازار سرمایه بفروشند یا همچنان این سهام را حفظ کنند. افرادی که هیچ اقدامی نکردند یا روش غیرمستقیم را برگزیدند، موافق این بودند که همچنان پرتفوی سهام آنها از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی اداره و مدیریت شود. از جمعیت حدود ۵۰ میلیون نفری سهامداران عدالت ۳۰ میلیون نفر یعنی حدود ۶۰ درصد افراد روش غیرمستقیم را انتخاب کردند.

دولت تصمیم گرفت تا این ۶۰ درصد از جمعیت سهامداران عدالت، خودشان در سرنوشت شرکت‌ها و در سهامداری تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر باشند، از این رو قرار شد که در روزهای آخر اسفند ماه پس از برگزاری مجامع شرکت‌های استانی، با رای سهام‌داران ترکیب هیات مدیره شرکت‌ها مشخص شود که فعلا به دلایلی تاریخ برگزاری بزرگ‌ترین انتخابات اقتصادی کشور به تعویق افتاده‌است.

چرا بزرگ‌ترین انتخابات اقتصادی کشور برگزار نشد؟

وقتی قرار است جمعیت ۳۰ میلیون نفری امکان شرکت در انتخابات هیات مدیره شرکت‌های استانی سهام عدالت را داشته‌باشند، این انتخابات را می‌توان بزرگ‌ترین انتخابات اقتصادی کشور عنوان کرد. هر چند قرار بود بیستم اسفندماه این انتخابات بین سهامداران سهام عدالت که روش غیرمستقیم را برای مدیریت پرتفوی خود برگزیدند به‌صورت الکترونیکی برگزار شود اما دوازدهم اسفند ماه پس از برگزاری جلسه شورای عالی بورس برگزاری انتخابات در این تاریخ لغو به آینده موکول شد.

«فرهاد دژپسند» وزیر اقتصاد در این باره گفته‌است که به حد نصاب نرسیدن نامزدها و نیامدن استعلام آنها دلیل تعویق بود اما برخی از نمایندگان مجلس و افراد در شرکت‌های استانی سهام عدالت دلایل دیگری را مطرح می‌کنند و مدعی هستند، تعجیل در اجرای انتخابات و بروز تخلفاتی در اجرای قانون تجارت، تخلفات در انتخابات هیات مدیره مجامع شرکت‌ها، اجبار سهامداران به سجامی شدن برای حضور در انتخابات الکترونیکی و همچنین عادلانه نبودن انتخابات اینترنتی از جمله دلایلی بود که براساس آن شورای عالی بورس برگزاری انتخابات را متوقف کرد.

البته وزیر اقتصاد برخی از این دلایل عنوان شده را رد و تنها دلیل تعویق در انتخابات را همان موضوع تعداد پایین نامزدهای تایید شده از سوی سازمان بورس را اعلام کرده‌است.

سرنوشت نامعلوم دارایی ۳۸۶ هزار میلیارد تومانی سهامداران عدالت

طبق گزارش وزارت اقتصاد، مجموع دارایی شرکت‌های استانی سهام عدالت چیزی حدود ۳۸۶ هزار میلیارد تومان است که ۳۰ میلیون سهامدار دارد و این ثروت در ۳۱ استان توزیع شده‌ اما تا کنون این سهامداران هیچ نقش مستقیمی در سهامداری این شرکت‌ها نداشتند و تنها سهم‌شان از این ثروت دریافت سه نویت سود بین ۱۵۰ هزار تومان تا ۲۰۰ هزار تومانی بود.

اما وقتی موضوع انتخابات سهام عدالت اهمیت پیدا می‌کند که «علی عسگری» معاون وزیر اقتصاد با انتقاد از عملکرد هیات مدیره شرکت‌های استانی سهام عدالت می‌گوید؛ با توجه به حجم این سرمایه در ۱۰ سال گذشته هیچ مابه‌ازایی برای شرکت‌ها به جز آن چیزی که ارزش این سهام خود به خود در بورس رشد داشته، ایجاد نشده است یا از محل سودی که از قبال شرکت‌های سهام عدالت از طریق سازمان خصوصی‌سازی به سهامداران پرداخت شده فعالیت اقتصادی بیرونی نداشته‌اند.  یا اینکه در برخی از استان‌ها اعضای هیات مدیره با این دارایی اقدام به خرید ملک کرده‌اند و برخی دیگر بدون هیچ فعالیت اقتصادی فقط مختصر سود سهامداران را پرداخت کرده‌اند که در این میان برخی هم در ده سال گذشته یک بار هم مجمع برگزار نکردند و صورت مالی حسابرسی شده ارایه ندادند که از لحاظ شرکت‌داری تخلف محسوب می‌شود.

البته نمایندگان شرکت‌های استانی هم اعلام کردند حسابرس سازمان بورس در این شرکت‌ها حضور یافته و منابع قابل توجهی هم در اختیار نداشتند که بخواهند به واسطه آن سودآوری داشته‌باشند.

به هر حال این انتخابات راهی بود تا صاحبان سهام عدالت پس از گذشت بیش از ۱۴ سال، بتوانند سرنوشت سرمایه خود را رقم بزنند و با انتخاب مستقیم سهامداران شرکت‌های استانی، ترکیب هیات مدیره این شرکت‌ها تعیین شود. به‌طور قطع عملکرد شرکت‌های دارای سهام عدالت به تصمیمات هیات مدیره برمی‌گردد و این افراد نقش مستقیم در میزان سودآوری این شرکت‎ها و همچنین سودی که به سهامداران می‌رسد، دارند. بنابراین دسترسی به انتخاب این افراد در یک بستر قانونی و عادلانه حق اولیه سهامداران است.

هنوز هیچ تاریخی برای برگزاری این انتخابات اعلام نشده و بسیاری می‌گویند انتخابات سهام عدالت به عمر این دولت قد نمی‌دهد. شاید همین روند سهام‌داری در شرکت‌های استانی سهام عدالت با حضور مدیرانی که انتخاب مردم نیستند اما به عنوان نماینده مردم درباره سرنوشت سهام آنها تصمیم می‌گیرند، تمدید شود.     

برچسب‌ها انتخابات الکترونیک فرهاد دژپسند سهام عدالت گمرک دوغارون سامانه سهام عدالت فروش سهام عدالت انتخابات سهام عدالت بازار سرمایه پروندهٔ خبری بازار بورس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انتخابات الکترونیک فرهاد دژپسند سهام عدالت انتخابات الکترونیک فرهاد دژپسند سهام عدالت گمرک دوغارون سامانه سهام عدالت فروش سهام عدالت انتخابات سهام عدالت بازار سرمایه اخبار کنکور بزرگ ترین انتخابات اقتصادی کشور شرکت های استانی سهام عدالت شرکت ها هیات مدیره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۰۰۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت

رئیس سازمان بورس گفت: اعتمادسازی مهمترین بخش در بازار سرمایه است و تمام دستگاه‌ها باید کمک کنند که اعتماد با تصمیمات به موقع به بازار سرمایه بازگردد.

به گزارش مشرق، در برنامه صف اول عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی شد و مجید عشقی، رئیس سازمان بورس به سوالاتی پاسخ داد.

عشقی گفت: سال ۱۴۰۲، به واسطه اتفاقاتی که افتاد سال سختی برای بازار سرمایه بود. در طول دو سال و نیم گذشته سعی شده که بسترسازی لازم برای جذب سرمایه به بخش مولد اقتصاد و ارائه خدمات به سهامداران انجام شود و تلاش شد افرادی که در صف مجوز مربوط به ارائه خدمات مالی بودند بررسی و پاسخگویی شوند که اکنون این صفوف پایان پیدا کرده و به درخواست‌ها به روز پاسخ داده می‌شود.

او افزود: سال گذشته علیرغم تلاطم در بازار سرمایه دو نمونه داشتیم که شرکت‌ها به صورت خرد برای تامین مالی حضور پیدا کردند. بورس به دلیل ماهیتی که دارد یکی از مصادیقی است که می‌تواند شعار سال و مشارکت مردم را تحقق بخشد. مشارکت مردم در بورس سابقه دارد و ۱۲ میلیون نفر به صورت مستقیم در بورس سرمایه گذاری کرده اند و ۵۰ میلیون نفر نیز از طریق سهام عدالت در بورس ذی نفع هستند. برای ایجاد این مشارکت نیازمند اعتمادسازی هستیم. اگر میخواهیم مشارکت مردم را در بازار سرمایه جلب کنیم باید مفروضاتی داشته باشیم و تا پایان دوره سرمایه گذاری به آنها پایبند باشیم. اعتمادسازی مهمترین بخش در بازار سرمایه است و تمام دستگاه‌ها باید کمک کنند که اعتماد با تصمیمات به موقع به بازار سرمایه بازگردد.

عشقی ادامه داد: موردی که رئیس جمهور و مقام معظم رهبری هم به آن اشاره نمونده اند، بحث تصدی گری دولت و دخالت دستگاه‌های دولتی در شرکت هاست که مخاطرات جدی برای امنیت سرمایه گذاری ایجاد می‌کند. تغییرات متعدد مدیران در بنگاه‌های اقتصادی هم ضربه جدی به بنگاه‌ها می‌زند و سرمایه گذاری در این شرکت‌ها با مخاطره روبرو می‌شود. در حال حاضر طیف وسیعی از ابزارها و صندوق‌ها در اختیار سرمایه گذاران قرار داده ایم تا نسبت به ریسکی که تمایل دارند سرمایه گذاری انجام دهند.

او در خصوص بازگشت سرمایه افرادی که تاکنون در بورس متضرر شده اند گفت: از سال ۹۹ تاکنون تورم تجمیعی ما حدود ۳۰۰ درصد بوده، اما قیمت سهم‌ها تقریبا ۲۵ درصد زیر شرایط اوج در سال ۹۹ است. سهامداران سبد خود را با اوج سال ۹۹ مقایسه می‌کنند که باید بگوییم همچنان جبران نشده است. یکی از دلایل این موضوع این مسئله است که سودآوری شرکت‌ها به واسطه افزایش قیمت‌های سمت بهای تمام شده، کاهش پیدا کرده است.

عشقی با اشاره به وضعیت بورس با توجه به رخدادهای اخیر گفت: رخدادهای سیاسی در کل دنیا روی بازارهای سرمایه اثر می‌گذارد و در بازار ما هم این اتفاق طبیعی بود و در بازار هیجان ایجاد شد. به همین دلیل سازمان بورس برای آنکه از حق سهامدار دفاع کند و معاملات تحت تاثیر هیجانات نباشد، دامنه نوسان برای چند روز محدود شد. این نوع تصمیم‌ها چه در کشور ما چه در کشورهای دیگر مسبوق به سابقه است. روز گذشته و امروز معاملات متعادل بود و التهابات کنترل شد. از هفته آینده به روند عادی معاملات و دامنه نوسان عادی بازمی گردیم.

عشقی در خصوص واریز سود سهام عدالت گفت: مجموعه اتفاقاتی که برای شرکت‌ها افتاده، باعث شد شرکت‌ها مرتکب تخلف شوند و در پایان سال نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند. امیدواریم تا خرداد بتوانیم سودهارا جمع آوری کنیم و باقی مانده سود سهام عدالت را پرداخت کینم. زمان دقیق این پرداخت توسط شورای عالی بورس مشخص خواهد شد.

رئیس سازمان بورس در خصوص اقدامات آموزش بازار سرمایه گفت: برنامه مدونی در حال اجرا شدن است که سواد مالی و اقتصادی به صورت پایه‌ای به دانش آموزان آموزش داده می‌شود که البته در کوتاه مدت نتایج آن حس نخواهد شد.

دیگر خبرها

  • نامه سرگشاده سهامداران و فعالان بازار سهام به رییس مجلس
  • سهامداران عدالت بخوانند؛ جزییات تازه درباره واریز مرحله سوم سود
  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • سهامداران عدالت بخوانند | جزییات تازه درباره واریز مرحله سوم سود اعلام شد
  • سهامداران عدالت بخوانند/ جزییات تازه درباره واریز مرحله سوم سود اعلام شد
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • چرا سود سهام عدالت سه مرحله‌ای شد؟ برای دریافت سود به سایتی مراجعه نکنید | سهامداران برای آگاهی بیشتر با این شماره تماس بگیرند
  • جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت
  • چشم‌انتظاری سهامداران عدالت برای دریافت مرحله سوم سود/ چرا واریز سود سهام عدالت سه‌مرحله‌ای شد؟
  • سهامداران عدالت بخوانند/ زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد