Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-24@19:46:54 GMT

سهامداران با هر معیاری سرمایه‌گذاری نکنند

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۴۲۷۳۳

سهامداران با هر معیاری سرمایه‌گذاری نکنند

تسعیر نرخ ارز در صورت مالی بانک‌ها سبب مثبت شدن ترازنامه بانکی در صورت مالی شده است که علاوه بر کسب درآمد برای دولت به عنوان یک معیار خوشایند برای سهامداران تلقی می‌شود.

به گزارش سرویس بورس مشرق، بررسی صورت مالی بانک‌ها در سامانه کدال، نشان می‌دهد که این بانک‌ها در دارایی و بدهی‌های خود تراز هستند با این حال، همتی رئیس کل بانک مرکزی، از این بانک‌ها می‌خواهد ناترازی خود را رفع کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 او در یادداشتی که در صفحه شخصی خود در اینستگرام در مورد ناترازی بانک‌ها منتشر کرده بود نوشت" نرخ‌های بالا در بازار بین بانکی عمدتاً ناشی از ناترازی برخی بانک‌ها است. " او برای رفع ناترازی بانک‌ها طرحی را با عنوان «سیاست احتیاطی کنترل رشد ترازنامه شبکه بانکی» مطرح کرد. در بخشی از این طرح به سیاست کنترل مقداری ترازنامه را با اولویت سایر دارایی‌ها و دارایی‌های خارجی پرداخته است که معمولا در بخش دارایی ترازنامه‌های بانکی دارایی خارجی و میزان دریافت ارز خارجی توسط بانک‌ها اعلام نمی‌شود.

بیشتر بخوانید:

کاهش تب بورس‌بازی در پایان سال

تقاضای ارز بانک‌ها برای کنترل جریان دارایی_ بدهی، از جمله مواردی است که بانک‌ مرکزی به عنوان دارایی یا بدهی خارجی از آن یاد می‌کند، مسئله‌ای که گفته می‌شود تا کنون میلیاردها دلار به کشور آسیب زده است.

با "تسعیر نرخ ارز"، خالص دارایی خارجی در طرف دارایی افزایش و بدهی بانکها به بانک مرکزی میتواند کاهش ‌یابد. کاری که دولت انجام داده و از افزایش نرخ ارز برای رفع تعهدات بهره می‌برد.

معمولا بانک‌ها در جریان نقدی_تعهدی ارزی خود سعی می‌کنند که  بر تعسیر ارز تکه کند و بدون اشاره به نوع درآمد حاصل از این منبع آن را به عنوان یک آیتم برای سهامداران معرفی می‌کند.

نرخ تبدیل دو واحد پولی به یکدیگر را نرخ تسعیر ارز گویند. به دلیل این که تعیین نرخ لحظه‌ای ارز دشواری‌های خاص خود را دارد، معمولا به صورت تقریبی در بازه‌های زمانی مختلف مثل یک هفته یا یک ماه از میانگین نرخ ارز به عنوان نرخ تقریبی استفاده می‌شود.  به دلیل وجود تورم در ایران و کاهش ارزش پول ملی، طی ۱۰ سال اخیر، بانک‌ها از تغییر دو نرخ ریال و ارزهای دیگر سود قابل توجهی کسب کردند.

تسعیر وام‌های ارزی یکی از روش‌های سودآور برای بانک‌ها از محل تسعیر نرخ ارز است که معمولا در طبقه مشکوک الوصول قرار می‌گیرد یا گفته شده که با ترفندهای حسابداری در طبقه درآمدهای جاری قرار داده می‌شود، به این سود در حسابداری سود بی کفیت گفته شده است.

استقراض‌های گران قیمت و درآمدهای اندک در واحدهای داخل کشور و شعب خارج در دهه‌های اخیر سبب ایجاد اختلال در جریان نقدی و تعهد ارزی در کشور شده که در نهایت حاصل آن ضررهای سنگین به وضعیت ارزی کشور می‌شود، موردی که همتی رئیس کل بانک مرکزی هم در همایش بانکداری به ان اشاره کرد. او اتفاقی که در بازار ارز رخ داده است را محصول ناترازی سیستم بانکی می‌داند.

ناترازی ارزی در ترازنامه‌های بانکی نمود پیدا نمی‌کند، اما به گفته برخی از صاحب‌نظران بانکی آنچه به عنوان دارایی ارزی، حقوق صاحبان سهام ارزی و سود ارزی، بیشتر موهوم است و چنین مواردی ناشی از دریافت وام‌های ارزی می‌باشد.

بانک مرکزی معمولا طی بخشنامه‌های مختلف مبنای برای تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی برای گزارشگری مالی اعلام می‌کند که در برای ۶ ماهه ابتدای سال مبلغ ١٢٩٠٠٠ ریال برای هر یورو و مبلغ ١١٠٠٠٠ ریال برای هر دلار امریکا اعلام کرد.

یکی از منابعی که بانک‌ها در سال‌های اخیر به آن برای مثبت کردن ترازنامه خود متوسل شدند تسعیر نرخ ارز است که به یکباره قیمت آن هم توسط بانک مرکزی افزایش پیدا کرد و با چند نرخی شدن ارز، این محل به عنوان بهترین منبع درآمد زایی بانک‌ها معرفی شد.

آنچه در صورت مالی بانک‌ها آمده خلاصه‌ای کوتاه از ترازنامه، صورت سود و زیان‌ و جریان وجوه نقد است، بنابراین نمی‌توان به صورت جزئی روند سودآوری بانک‌ها از محل تسعیر نرخ ارز را بررسی کرد. آنچه که رئیس بانک مرکزی از ناترازی بانک‌ها در بخش بدهی‌های خارجی به آن اشاره کرده،   نشان می‌دهد که یک ناترازی در این بخش وجود دارد که سبب ایجاد اختلال در سیستم ارزی کشور می‌شود.

تسعیر نرخ ارز و درآمدهای بی کیفیت

یکی از عوامل کاهش زیان خالص در صورت مالی بانک‌های کشور حاصل تسعیر نرخ ارز است، که البته این نوع سود کیفیت چندانی برای بانک‌ها ندارد از پایداری چندانی برخودار نیست. سودآوری بانک‌ها از محل تسعیر ارز دارایی‌ها و همچنین مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها به عنوان یکی از معیارهای سهامداران بانکی برای ارزش‌گذاری سهم مطرح شده است. برخی از سهامداران با این تحلیل که سود بانک از محل تسعیر ارز افزایش پیدا کرده اقدام به خرید سهم می‌کنند. آنچه که فعالین بازار سهام می‌گویند از منظر بنیادی، سود حاصل از این محل نمی‌داند برای شرکت‌ها ارزش جدیدی را خلق کند چرا که با ثبات در اقتصاد این نوع سودآوری هم کاهش پیدا می‌کند.

اصرار بر درآمدهای حاصل از تسعیر نرخ ارز نه تنها می‌تواند سهامداران تشویق به سرمایه‌گذاری در سهم بانک‌ها کند بلکه سبب کاهش بدهی‌های بانکی به بانک مرکزی می‌شود.

 عباس دادجوی توکلی تحلیل گر بانکی در این رابطه یادداشتی نوشته که در بخشی از آن آمده" دولت میتواند از طریق مکانیزم تسعیر نرخ ارز، برای تسویه بدهی های خود به بانکهای تجاری بهره ببرد. در این حالت منابع ریالی حاصل از تسعیر ارز توسط دولت برای پرداخت بدهی وی به بانک‌ها مورد استفاده قرار گرفته و بانک‌ها نیز همین منابع را برای پرداخت بدهی خود به بانک مرکزی استفاده کنند. "

به هر حال تسعیر نرخ ارز توانسته علاوه بر مثبت کردن ترازنامه بانک‌ها و جذاب کردن سهم آن‌ها برای سهامداران، محل برای درآمد زایی دولت باشد. به گفته توکلی  با "تسعیر نرخ ارز"، خالص دارایی خارجی در طرف دارایی افزایش و بدهی بانکها به بانک مرکزی میتواند کاهش ‌یابد. کاری که دولت انجام داده و از افزایش نرخ ارز برای رفع تعهدات بهره می‌برد.

یکی از منابعی که بانک‌ها در سال‌های اخیر به آن برای مثبت کردن ترازنامه خود متوسل شدن تسعیر نرخ ارز است که به یکباره قیمت آن هم توسط بانک مرکزی افزایش پیدا کرد و با چند نرخی شدن ارز، این محل به عنوان بهترین منبع درآمد زایی بانک‌ها معرفی شد. 

در صورتی که هر گونه تغییری در کاهش نرخ ارز و ثبات اقتصادی کشور رخ دهد، درآمد بانک‌ها از این محل کاهش و در این نقطه است که وضعیت ترازنامه بانک‌ها به خوبی خود را نشان می‌دهد.

منبع:بازار

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا بورس بازار بورس شاخص بورس بورس تهران فرابورس اخبار بورس سازمان بورس و اوراق بهادار بازار بازار سرمایه بازار سهام سهام تسعیر نرخ ارز صورت مالی بانک ها بانک مرکزی صورت مالی محل تسعیر بانک ها بانک ها دارایی ها تسعیر ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۴۲۷۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست سبدگردانی برای چه افرادی مناسب است؟

در سال‌های اخیر بورس یکی از پرسودترین بازارها در ایران بوده و بسیاری از سرمایه‌گذاران جذب این بازار شده‌اند. از طرف دیگر بورس یک بازار کاملا تخصصی محسوب می‌شود و فعالیت در این بازار و سایر بازارهای مالی نیازمند کسب دانش و تجربه کافی است. سبدگردانی روش غیرمستقیم سرمایه گذاری در بورس بوده و سرمایه شما توسط مدیران با تجربه و خبره بورسی به صورت اختصاصی مدیریت می‌شود.

 

سبدگردانی برای چه افرادی مناسب است؟

سبدگردانی یکی از بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی است. در حقیقت، سبدگردانی مناسب افرادی است که سرمایه‌های بالای ۵۰۰ میلیون تومان دارند و می‌خواهند مدیریت دارایی خود را به افراد متخصص و با تجربه در حوزه مالی و سرمایه‌گذاری بسپارند.

سبدگردانی اختصاصی در بورس توسط نهادهای معتبر مالی و تحت نظارت مستقیم سازمان بورس و اوراق بهادار انجام می‌شود. در فرایند سبدگردانی، بین سرمایه‌گذار و شرکت سبدگردان (نهاد مالی) یک قرارداد رسمی امضا شده و معمولا قراردادها به صورت یکساله است. اما سرمایه‌گذار می‌تواند طی قرارداد سبدگردانی سرمایه خود را برداشت کرده و افزایش دهد.

با توجه به اینکه سبدگردانی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری روش غیرمستقیم برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود، بنابراین اهداف مالی و خصوصیات شخصی سرمایه‌گذار مانند میزان تحمل ریسک به صورت کامل تحلیل و بررسی می‌شود. سرمایه‌گذاران اهداف مالی متفاوتی با یکدیگر داشته و افق‌ها زمانی گوناگونی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند. مدیر سبد با توجه به اهداف، ریسک‌پذیری و مدت‌زمان سرمایه‌گذاری، سبد دارایی متنوعی از انواع اوراق بهادار را برای سرمایه‌گذار تشکیل می‌دهد.

مزایای سبدگردانی چیست؟

سبدگردانی در مقایسه با سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس دارای امتیازاتی است که به شرح آن‌ها خواهیم پرداخت. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سبدگردانی را می‌توان انعطاف‌پذیری بالا در مدیریت سبد دارایی در نظر گرفت. در حقیقت، مدیر سبد می‌تواند تحت هر شرایطی ترکیب دارایی پرتفوی را تغییر داده و اصلاحات مدنظر خود را جهت حفظ ارزش سرمایه و افزایش بازدهی سبد دارایی اعمال کند. به عنوان نمونه صندوق‌های سهامی طبق اساسنامه و امیدنامه باید تحت هر شرایطی حداقل ۷۰ درصد از کل دارایی‌های خود را به سهام اختصاص دهد. در نتیجه، تنوع پرتفوی کاهش پیدا کرده و در شرایط نزولی بورس، صندوق سهامی نیز می‌تواند افت کند. اما در سبدگردانی اختصاصی با توجه به وضعیت اقتصاد کلان و شرایط بازارها می‌توان بدون هیچ‌گونه محدودیتی تنوع‌سازی در ترکیب دارایی را لحاظ کرد. به صورت کلی موارد زیر را می‌توان از جمله مهم‌ترین مزایای سبدگردانی در نظر گرفت:

مدیریت حرفه‌ای

مدیریت حرفه‌ای و تخصصی سبد دارایی توسط ماهر‌ترین و خبره‌ترین مدیران سرمایه‌گذاری نهادهای مالی می‌تواند یک امتیاز مهم برای سرمایه‌گذار باشد. زیرا مدیران با تجربه و متخصص سرمایه‌گذاری با چینش یک سبد دارایی متنوع و مستعد رشد علاوه بر ایجاد بازدهی مناسب، ریسک افت سرمایه را تا حد زیادی کاهش داده و امنیت دارایی سرمایه‌گذار را تامین می‌کنند.

 

 

کاهش ریسک

مدیریت حرفه‌ای ریسک از دیگر امتیازهای سبدگردانی اختصاصی است. بازارهای مالی همواره در معرض ریسک‌های سیستماتیک مانند بحران‌های سیاسی و اقتصادی، جنگ و ریسک‌های غیرسیستماتیک مانند قیمت‌گذاری دستوری قرار بگیرند. بنابراین اصلاحات به موقع و کاربردی سبد دارایی برای کاهش ریسک‌ها و حفظ ارزش سرمایه یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که توسط مدیر سبد در سبدگردانی اختصاصی انجام می‌شود.

امکان سرمایه گذاری با مبلغ کم

با وجود اینکه گفته می‌شود سبدگردانی اختصاصی نیاز به سرمایه‌های چند میلیاردی دارد، اما امکان سبدگردانی با طرح‌های متنوع و سرمایه چند صد میلیونی نیز وجود دارد.

معایب سبدگردانی چیست؟

علیرغم اینکه سبدگردانی اختصاصی دارای مزایای قابل توجهی است، اما یک روش سرمایه‌گذاری بدون ریسک محسوب نمی‌شود. همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد همواره ریسک‌هایی در سرمایه‌گذاری وجود دارد. تغییرات نرخ بهره، تورم، نوسانات نرخ ارز و … مهم‌ترین ریسک‌هایی هستند که می‌توانند یک سرمایه‌گذاری را تحت تاثیر قرار دهند. اما در سبدگردانی باید دو موضوع را فارغ از ریسک‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری در نظر گرفت:

سود تضمین نشده

در قرارداد خدمت سبدگردانی اختصاصی تضمین سود حداقلی از طرف سبدگردان ارائه نشده و سرمایه‌گذار با امضای قرارداد سبدگردانی، ریسک ناشی از نوسانات سرمایه را باید بپذیرد. اما سبدگردان با توجه به میزان ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار اقدام به چینش ترکیب دارایی پرتفوی می‌کند. بنابراین پرتفوی یک سرمایه‌گذار کم ریسک معمولا از سهام ارزشی و بزرگ که معمولا نوسانات کم‌تری دارند و اوراق درآمد ثابت تشکیل داده می‌شود. همچنین، سبدگردان می‌تواند برای چنین سرمایه‌گذارانی از استراتژی‌های کم ریسک بازار مشتقه مانند آربیتراژ و کاورد کال استفاده کند. این استراتژی‌ها تا حد قابل توجهی کم ریسک بوده و بازدهی سبد را افزایش می‌دهند.

کارمزد

 

 

کارمزد خدمات سبدگردانی یکی از مواردی است که سرمایه‌گذاران باید در رابطه با سبدگردانی اختصاصی در نظر داشته باشند. در حقیقت، کارمزد مدیریت سبد به صورت سالانه بوده و از اصل سرمایه کسر می‌گردد. معمولا کارمزد ثابت سالانه اکثر قراردادهای سبدگردانی بین صفر تا دو درصد است. لازم به ذکر است که کارمزد می‌تواند به صورت مشارکتی افزایش پیدا کند. به طور مثال اگر یک سبد اختصاصی در طول یک سال بازدهی بیش از ۲۰ درصد کسب کند، کارمزد سبدگردان نیز افزایش می‌یابد. اما، در صورتی که سود خالص سبد کم‌تر از ۲۰ درصد یا ۲۰ درصد باشد کارمزد عملکرد برای سبدگردان لحاظ نشده و تنها کارمزد ثابت به سبدگردان تعلق می‌گیرد. برای درک بهتر موضوع به نمونه زیر توجه کنید:

یک سرمایه‌گذار یک میلیارد تومان در یک طرح سبدگردانی اختصاصی سرمایه‌گذاری می‌کند. کارمزد ثابت این طرح سبدگردانی ۱/۵ درصد بوده و ۱۵ میلیون تومان به عنوان کارمزد ثابت سالانه کسر می‌گردد. در پایان دوره یکساله، سرمایه‌گذار ۵۰ درصد سود می‌کند و مقدار سود سالانه با احتساب کسر کارمزد ثابت ۴۹۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. در چنین شرایطی یک کارمزد عملکرد برای سبدگردان لحاظ می‌شود که طی آن ۲۰ درصد از سود خالص سبد دارایی، به عنوان کارمزد عملکرد به سبدگردان تعلق می‌گیرد.

توجه داشته باشید که کارمزد طرح‌های سبدگردانی می‌توانند متنوع باشند و در مواردی به صورت توافقی بین سرمایه‌گذار و سبدگردان تعیین شوند.

جمع بندی

با سبدگردانی اختصاصی، مزایا و معایب آن به صورت کامل آشنا شدید. نکته‌ای که بهتر است در رابطه با سبدگردانی در نظر بگیرید بازدهی آن است. در حقیقت، یک سبدگردانی خوب به معنی است که در درجه اول بازدهی سرمایه شما را نسبت به نرخ بهره بانکی افزایش داده و در درجه دوم، ارزش دارایی شما را در برابر تورم حفظ کند.

 

 

 

*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.

دیگر خبرها

  • ترکیب سهامداران پرسپولیس در هیات مدیره مشخص شد
  • ترکیب سهامداران پرسپولیس در هیئت مدیره مشخص شد
  • منتظر این مالیات‌های جدید باشید/ این دارایی‌ها را بفروشید باید مالیات بدهید
  • سهامداران عدالت بخوانند؛ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • صدر اعظم آلمان خواستار تاسیس اتحادیه بانکی در اروپا شد
  • سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • درخواست سبدگردانی برای چه افرادی مناسب است؟
  • تعیین دارایی‌هایی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه
  • تعیین دارایی‌هایی که انتقال آن مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود
  • خداحافظی با نخستین سامانه تحت وب سمات پس از ۱۶ سال