Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس جمهور ترکیه، ضمن محکوم کردن انتشار بیانیه انتقادی ۱۰۳ دریادار بازنشسته، آن را اقدامی سازمان یافته از سوی بزرگترین حزب مخالف دولت دانست. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، دستگیری 10 تن از دریاداران بازنشسته نیروی دریایی ترکیه در نخستین ساعات بامداد امروز، توجه رسانه های این کشور و کاربران فضای مجازی را به سوی خود جلب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این افراد، به دستور دادستان کل دادگاه جمهوری آنکارا بازداشت شده اند و اتهام آنها، اقدام سازماندهی شده علیه امنیت ملی ترکیه، تشویش افکار عمومی و تهدید دولت مستقر و منتخب مردم است.

در سال 2016 میلادی، نزدیک به 150 تن از ژنرال های وابسته به جریان فکری فتح الله گولن، با همراهی هزاران تن از افسران و نیروهای خود به میدان آمدند تا دولت را کنار بزنند و قدرت را در دست بگیرند. اما کودتای آنان شکست خورد و همگی، سر از زندان درآوردند. لذا چنین به نظر می رسد که اردوغان و حزب او، حال و روزی مار گزیدگانی را دارند که از هر ریسمان سیاه و سفید هراس دارند و نگرش متفاوت نظامیان را خطرناک می دانند. 

پاسخ کژدار و مریز مخالفین

برخی از سران احزاب مخالف، از اقدام دریاداران بازنشسته، انتقاد کردند اما لحن انتقاد و جنس واکنش آنها، کوبنده نبود.

با آن که ماشین تبلیغاتی عظیم متصل به حزب عدلت و توسعه تلاش کرد که بیانیه دریادارها را همچون تلاش برای کودتا توصیف کرده و همه را به میدان بیاورد، اما جنس واکنش احزاب مخالف و همچنین بازتاب اجتماعی آن، در قد و قواره ای نبود که رضایت خاطر اردوغان و تیم او را تامین کند و اتفاقاً رئیس جمهور در سخنان خود، از احزاب مخالف گلایه کرده و بر این مساله تاکید کرد که چرا آنان با دولت و ملت اعلام همبستگی نکرده و علیه دریادارها، موضع نگرفته اند.

وی همچین از دریاداران بازنشسته و دیپلمات های بازنشسته که آنان نیز در بیانیه ای دیگر از دولت انتقاد کرده بودند، چنین سوالی کرد:«چرا در مسائل و مبارزات ملی، پشت ما را نمی گیرید و از ما حمایت نمی کنید؟ ما توجه کردیم و دیدیم، دیپلمات ها و افرادی از سیاست خارجی دولت انتقاد کرده اند که در دوران ماموریت خود، به اندازه یک ذره، خیر و منفعتی برای کشور نداشتند.»

مواجهه تند رئیس جمهور با ج.ه.پ

رئیس جمهور ترکیه، ضمن محکوم کردن انتشار بیانیه انتقادی 103 دریادار بازنشسته، آن را اقدامی سازمان یافته از سوی بزرگترین حزب مخالف دولت یعنی حزب جمهوری خلق (ج.ه.پ) دانست.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، غروب دیروز، در مورد بیانیه 103 دریادار، سخنرانی کرد.

اردوغان این اقدام را مبتنی بر دشمنی کشور و سوءنیت دانسته و گفت: «وظیفه دریاداران بازنشسته، انتشار بیانیه‌ای سیاسی با محتوای کودتا نیست. این اقدام نیمه شب، مطمئناً در راستای اهداف شوم بود. ماموران دولتی حق ندارند چنین اقدامات دسته جمعی انجام دهند. انتشار چنین بیانیه ­ای، مصداق آزادی بیان نیست. آزادی بیان، نوشتن جملاتی نیست که دولت منتخب را با کودتا تهدید ‌کند. در این زمینه تدابیر لازم را قاطعانه انجام خواهیم داد. ما بررسی های لازم را انجام داده ایم و اطمینان داریم که ج.ه.پ در کانون این ماجرا است. دیدید که برخی از سران این حزب، آشکارا از بیانیه دریاداران حمایت کردند.»

برخی از سران ج.ه.پ، در توییت ها و پیام های خود، از دریاداران حمایت کرده و اتفاقاً روزنامه جمهوریت به عنوان مهم ترین تریبون جریان کمالیسم، بازداشت دریادارها را نمادی از سرکوب آزادی بیان دانست.

چنین به نظر می رسد که ارادت ویژه دریادارهای بازنشسته به مصطفی کمال آتاتورک و تاکید مکرر آنها به ضرورت پاسداری از تفکرات کمالیستی، همان دلیلی باشد که باعث شده حزب جمهوری خلق به عنوان حزبی که به دست آتاتورک تاسیس شده، نه تنها موضع گیری نکند، بلکه تا حدودی، با آنان همراهی کند.

به نام دریادارها، به کام دولت

کم نیستند سیاستمداران و تحلیل گرانی که معتقدند اتفاق مزبور، به نفع دولت و حزب حاکم تمام شده است.

علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی، در ارزیابی پیامدهای انتشار بیانیه اعتراضی دریاداران گفت: «اقدام دریاداران خطا بود و نباید مرتکب چنین خطایی می شدند. همه ما باید اجازه بدهیم، مسائل سیاسی، حقوقی و اجرایی کشور، به دست متخصصین حل شود. من می فهمم که دریاداران ما در مورد پیمان مونترو و کانال استانبول، نگران هستند. ما هم نگرانیم. اما مشتاقانه اقدامی که صورت گرفت، به نفع دولت و آکپارتی شده و از این به بعد، وقتی که به قصد دفاع از حقوق و منافع ملی کشور، در مورد پیمان مونترو و گذرگاه استانبول اظهارنظر کنیم، دولت فوراً برچسب می زند و می گوید: پس شما هم حامی آن 103 دریادار کودتاگر هستید. البته ما در هر حال، کار خودمان را می کنیم و به عنوان یک حزب مخالف این را وظیفه ملی خود می دانیم که با تبعات تلخ تاسیس گذرگاه استانبول مقابله کنیم و در مورد پیمان مونترو نیز، تابع نظرات متخصصین حقوقی مان خواهیم بود.»

باباجان در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است دوباره در ترکیه کودتا شود، گفت: «در هر حال، باید همواره هوشیار باشیم.»

باغچلی، کاتولیک تر از پاپ

دولت باغچلی شریک اردوغان در «ائتلاف جمهور» و رهبر حزب راست افراطی حرکت ملی (م.ه.پ)، این بار هم تندتر از دولت برخورد کرد. او در همان ساعات نخست انتشار بیانیه دریاداران بازنشسته پیشنهاد کرد که تمام 103 دریادار بازنشسته ای که امضای آنها پای بیانیه دیده می شود، خلع درجه شوند و پرداخت حقوق ماهیانه آنها نیز برای همیشه قطع شود. اما دولت، نهایتاً راضی شد تا با بازداشت 10 دریادار، بازجویی از 4 نفر و لغو حق استفاده از امتیاز مراکز تفریحی نیروی دریایی، برای کل امضاکنندگان، در نظر گرفته شود.

یکی دیگر از نکات مهم در مورد دولت باغچلی، این بود که یک بررسی ساده و جستجو در آرشیو اینترنتی روزنامه ها نشان داد که او، قبلاً علیه اردوغان و یاران او برای همه ژنرال های نیروهای مسلح ترکیه، نامه فرستاده است.

گزارش مفصل روزنامه ینی چاغ (ارگان حزب خوب به رهبری خانم آکشنر) نشان می دهد که دولت باغچلی در سال 2004 برای همه 313 ژنرال نیروهای مسلح ترکیه، یک نامه 17 صفحه ای فرستاده و از آنان خواسته است، نسبت به اقدامات ضدامنیتی به اردوغان و حزب عدالت و توسعه هشدار دهند. باغچلی در این نامه مفصل، سیاست اردوغان و همراهان او را در مسیر ضربه زدن به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ترکیه قلمداد کرده و برای هدایت نخست وزیر، از ژنرال ها، کمک خواسته بود!

حرف معنی دار اردوغان در مورد پیمان مومنترو

رئیس جمهور ترکیه در توضیح مواضع خود در مورد بیانیه دریاداران بازنشسته، انگشت بر این مساله گذاشت که دولت او «فعلاً» قصد ندارد از پیمان مونترو خارج شود. اما اگر در آینده و در مسیر تامین منافع ملی ترکیه، نیاز به چنین اقدامی وجود داشته باشد، از انجام آن ابا نخواهد کرد.

حرف اردوغان در مورد مونترو و منافع ملی ترکیه، به این معنی است که او بر انجام پروژه بزرگ تاسیس گذرگاه استانبول پافشاری می کند و در نظر دارد در آینده ای نزدیک، کاری کند تا گذرگاه استانبول، برای ترکیه، دستاوردی نظیر کانال سوئز و پاناما داشته باشد، اما مشخص نیست که مواجهه جهان با این تصمیم، چه خواهد بود.

در پایان باید گفت، نحوه مواجهه دولت و حزب حاکم ترکیه با بیانیه 103 دریادار بازنشسته و مقایسه این رویکرد با واکنش احزاب مخالف، نشان داد که ژرفا و گستره دوقطبی و اختلافات فکری و سیاسی بین حاکمیت و اپوزیسیون در ترکیه، بسیار بیشتر از آن است که اجازه دهد در مسائل ملی، در یک جبهه واحد، در کنار هم قرار بگیرند.

بیانیه دریاداران معترض، یا فراخوان کودتای جدید در ترکیه؟دستور بازداشت 10 دریادار بازنشسته ترکیه از سوی دادستانی آنکارا

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اردوغان ترکیه اردوغان ترکیه دریاداران بازنشسته بیانیه دریاداران دریادار بازنشسته رئیس جمهور ترکیه انتشار بیانیه مورد پیمان پیمان مونترو احزاب مخالف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۹۴۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه پس از ۱۳ سال به عراق سفر کرد. چندین وزیر عضو کابینه، رییس سرویس اطلاعاتی میت و برخی از مشاورین نظامی و اقتصادی در این سفر اردوغان را همراهی کردند. نگاهی به لیست توافقنامه‌های امضا شده بین اردوغان و محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق، نشان دهنده این است که اقتصاد و امنیت به عنوان دو رکن مهم اهداف آنکارا در این سفر برجسته شد و ترکیه می‌خواهد از ظرفیت‌های اقتصادی عراق بالاترین بهره را ببرد.

عراق و ترکیه ۲۶ موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه ها امضا کردند. تلاش برای تحقق اهداف پروژه «مسیر توسعه»، از مهمترین اهداف ترکیه در عراق است و قرار است برای اتصال بندر فاو عراق به ترکیه و ایجاد یک گذرگاه تجاری جدید از فاو تا بندر مرسین ترکیه در سواحل دریای مدیترانه، قطر و امارات متحده عربی نیز مشارکت مالی داشته باشند. به همین خاطر، علاوه بر عبدالقادر اورال ‌اوغلو، وزیر ترابری و زیرساخت ترکیه و رزاق محیبس الصداوی وزیر حمل و نقل عراق، جاسم بن سیف السلیطی وزیر حمل و نقل و ارتباطات قطر و سهیل محمد المزروعی وزیر انرژی و زیرساخت امارات نیز در مراسم امضای یادداشت تفاهم حضور داشتند.

اردوغان، پس از دیدار با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در نشست مشترک خبری اعلام کرد: «این سفر و توافق‌هایی که امضا شده، نقطه عطف جدیدی در روابط ترکیه و عراق خواهد بود. توافقنامه چارچوب استراتژیک برای همکاری مشترک که با نخست وزیر محترم عراق امضا کردیم، یک نقشه راه ارزشمند و استوار است. همکاری در زمینه امنیت و مبارزه با تروریسم یکی از مهمترین موضوعات دستور کار ما بود. اشاره رسمی عراق به این که پ.ک.ک یک گروه ممنوعه است، مورد استقبال ماست و درباره اقدامات مشترک قابل اجرا علیه گروه تروریستی پ‌.ک‌.ک و شاخه‌های آن که از خاک عراق ترکیه را هدف قرار می‌دهند، رایزنی کردیم». اردوغان همچنین درباره ادامه حمله های رژیم صهیونیستی به غزه گفت: «با مقامات عراق، تأثیرات ظلم اسراییل در فلسطین بر منطقه خود را مورد بررسی قرار دادیم و درباره گام‌های مشترکی که می‌توانیم برداریم رایزنی کردیم».

محمد شیاع السودانی نخست ‌وزیر عراق نیز امنیت عراق و ترکیه را به هم مرتبط دانست و اعلام کرد: «در این دیدار درباره همکاری امنیتی که ثبات ترکیه و عراق را تضمین می‌ کند، توافق کردیم. نمی‌توانیم اجازه حمله به کشور دیگری از طریق خاک عراق را بدهیم».

عراق طی سالیان گذشته به یکی از مهمترین مقاصد صادرات کالا و شرکای تجاری ترکیه تبدیل شده است. اردوغان در جریان سفر به بغداد، درباره حجم مبادلات تجاری گفت:«حجم تجارت بین کشور ما و عراق در سال گذشته حدود ۲۰ میلیارد دلار بود. ما می خواهیم این حجم را به سطوح بالاتر برسانیم. درباره اقداماتی که در این زمینه باید انجام دهیم با جناب نخست وزیر صحبت کردیم».

مثلث اهداف ترکیه در عراق

طی سالیان گذشته، ترکیه در حوزه حساس آب و امنیت، مشکلات خاصی برای عراق به وجود آورده است. مقابله با تحرکات تروریستی پ.ک.ک از سوی نیروی هوایی و نیروی زمینی ترکیه، بارها موجب آن شده که روستاییان مناطق مرزی شمال عراق، امنیت و امکان تردد و فعالیت روزمره را از دست بدهند و امنیت غیرنظامیان منطقه در خطر قرار بگیرد. ترکیه همچنین با سدسازی و اعمال کنترل بر میزان ورود آب به عراق، عملا همسایه خود را در تنگنا قرار داده و این در حالی است که مناطق گسترده‌ای از شمال و جنوب عراق، به بازار مصرف کالاهای ترکیه‌ای تبدیل شده است. بنابراین به شکل اجمالی می‌توان گفت که اقتصاد، امنیت و آب، سه ضلع مثلث اهداف ترکیه در عراق هستند.

ترکیه به دنبال خرید نفت از عراق است و می‌خواهد در آینده، گاز عراق را نیز منتقل کند و علاوه بر پروژه‌های عمرانی عظیم، در بازار مصرف مواد غذایی، پوشاک و مبلمان عراق، امتیازات کلانی به دست آورد و در حوزه آب نیز از کارت فشار استفاده کند. در عین حال، به دنبال آن است تا با همکاری و همراهی ارتش عراق و همچنین نیروهای پیشمرگه اقلیم کردستان عراق، به تهدیدات تروریستی پ.ک.ک پایان دهد. اما هنوز مشخص نیست که در میدان عمل، کمیته عملیاتی مشترک تا چه اندازه بتواند امکان هماهنگی بین نیروها و تغییر شرایط بر روی ارض واقع را ایجاد کند.

سفر اردوغان به اربیل

رییس جمهور ترکیه، پس از پایان دیدارهایش در بغداد، راهی اربیل شد تا با سران اقلیم کردستان عراق نیز دیدار و گفت و گو کند. یکی از نکات برجسته مهم در سفر اردوغان به اربیل، این بود که او با نچیروان بارزانی رییس اقلیم، مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم و اعضای کابینه محلی دیدار کرد اما با بافل طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق دیداری صورت نگرفت. برخی از روزنامه نگاران و تحلیلگرانی که اردوغان را در این سفر همراهی می‌کردند، اعلام کردند که آنکارا به بهانه آزادی عمل فعالیت نیروهای گروه موسوم به حزب کارگران کردستان ترکیه در سلیمانیه، در مقابل طالبانی موضع گرفته و در هفته‌های اخیر، اردوغان و هاکان فیدان وزیر امور خارجه کابینه او، بارها به طور آشکار به اتحادیه میهنی هشدار داده و از طالبانی انتقاد کرده‌اند.

اما با وجود اینکه روابط رو به رشد و تثبیت شده ای بین ترکیه و حزب دموکرات کردستان به رهبری بارزانی وجود دارد، کنترل نفت عراق در اختیار دولت مرکزی بغداد است و پس از صدور حکم دادگاه، ترکیه و اقلیم کردستان عراق، نمی‌توانند نفت عراق را به شکل غیرقانونی به فروش برسانند.

نتیجه

عراق به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای منطقه، علاوه بر حوزه نفت و انرژی، در بخش‌های دیگری نظیر کشاورزی و بازار مصرف، مورد توجه دولت و بخش خصوصی ترکیه قرار گرفته است. انتظار می‌رود در شرایطی که بحران اقتصادی ترکیه را فرا گرفته و تورم و ناتوانی در تامین مالی اقتصاد این کشور را با مشکلات بزرگی روبرو کرده، عراق عملا به یک مجرای تنفسی تبدیل شود و دولت اردوغان، بخشی از مشکلات اقتصادی خود را با مواهب و آورده‌های عراق حل کند.

کد خبر 6086239

دیگر خبرها

  • اسرائیل در تلاش برای لغو دیدار بایدن و اردوغان است
  • اردوغان: نتانیاهو مانند هیتلر است
  • اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟
  • قدس در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی کرد؛ تحرکات دولت اردوغان برای بازتعریف نقش ترکیه در موضوع فلسطین
  • حریت: پس از سفر اردوغان به عراق، عملیات زمینی علیه پ‌ک‌ک آغاز می‌شود
  • عملیات زمینی گسترده ترکیه علیه گروه‌های کُرد در عراق؛ زمان حمله مشخص شد
  • اردوغان وارد عراق شد
  • فصل جدید ترکیه-حماس؟
  • با این خشکبار نه مویتان سفید می‌شود نه می‌ریزد!
  • با این خشکبار نه مویتان سفید می شود نه می‌ریزد!