Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@23:57:38 GMT

چوب جادویی وین در دست کیست؟

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۰۹۹۵۸

 نشست کمیسیون برجام که چشم ها را در طول هفته اخیر به خود معطوف کرده بود، بالاخره به پایان رسید. این نشست یک مهمان تازه داشت که از زمان خروج ایالات متحده از برجام خودش را کنار کشیده بود. نمایندگان امریکایی در حالی در وین به گفتگو با 4+1 نشستند که ایران حاضر به گفتگو با آنها نشد و مقامات دو کشور در دو نشست جداگانه خواسته هایشان را با اروپایی ها و روسیه و چین در میان گذاشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نشست روز سه شنبه در شرایطی رخ داد که بیش از هفتاد روز از حضور بایدن در کاخ سفید می گذرد. رییس جمهور دموکرات امریکا حتی پیش از آنکه ساکن کاخ سفید شود، وعده داده بود که به توافق هسته ای باز می گردد و فکری به حال تحریم هایی که ترامپ وضع کرده بود، می کند. پیش از این نشست ایران تکلیف خود را روشن کرده و گفته بود که با امریکایی ها مستقیما مذاکره نمی کند و چیزی به جز آنکه امریکا تحریم های ایران را بردارد را نمی پذیرد.

ارزیابی ها از نشست چه بود؟

هم طرف ایرانی و هم طرف آمریکایی نشست سه شنبه را مهم توصیف کردند.  عباس عراقچی در مورد این نشست گفت:  جلسه سازنده‌ای بود و توافق کردیم دو گروه کاری تحریم‌ها و هسته‌ای تشکیل شود و این‌ها متشکل از کارشناسان همه کشورها بجز آمریکاست. آمریکا در هیچ جلسه‌ای که ایران حضور داشته باشد، حضور ندارد و این سیاست قطعی ماست. فهرستی از اقدامات باید مشخص شود. در کمیسیون مشترک برجام هم پذیرفته شده است که بازگشت گام به گام پذیرفته نیست. احتیاجی به این سیاست نداریم و کارهایی که ایران و آمریکا باید انجام دهند برای بازگشت به برجام، روشن است. البته ایران مجموعه اقداماتش را بعد از این‌که آمریکا اقداماتش را انجام داد و راستی‌آزمایی کردیم، انجام می‌دهد.

معاون ظریف خاطرنشان کرد: حرکت گام به گام نداریم و معتقدیم در یک گام نهایی کار باید انجام شود. تنها گفت‌وگوهایی که داریم، گفت‌وگوهای فنی و حقوقی است که دارد انجام می‌شود. ما فقط درباره این‌که بازگشت به برجام شامل چه چیزهایی باید باشد، گفت‌وگوی حرفه‌ای و حقوقی انجام می‌دهیم.

ند پرایس سخنگوی کاخ سفید هم در نشست خبری خود اجلاس وین را گامی بلند به جلو دانست و اظهار داشت که علیرغم عدم توقّع یک سدشکنی سریع در مذاکرات و توافق یک شبه و علیرغم همراهی با تقاضای ایران مبنی بر مذاکره غیرمستقیم، گامهای برداشته شده در طول دیدارهای امروز، بسیار مهم بوده است.  او با اشاره به اینکه تلاش برای تثبیت دوباره برجام، از روز اوّل دولت بایدن آغاز شده است و با اشاره به اینکه دو گروه مجزّا، از یک سو مذاکره با ایران و از سوی دیگر مذاکره با آمریکا را صورت می‎دهند (تا گامهای رسمی شده تبعیت در برابر تبعیت، برای اعلام آماده شوند) و روند موجود، امیدوارکننده است.سخنگوی وزارت خارجه فرانسه هم اعلام کرد که گفت‌وگوهای هسته‌ای وین باید به توافقی برای بازگرداندن کامل ایران و آمریکا به برجام منتهی شوند.

بنابر عکس العملهای ایجاد شده پس از این جلسه به نظر می رسد که دو طرف گامی مثبت در جهت احیای برجام برداشته اند. البته ایران کماکان بر سر حرف خود در مورد عدم پذیرش اقدامات گام به گام ایستاده است و ایالات متحده هم می گوید که قصدش برای بازگشت به برجام جدی است. 

به نظر می رسد که با آغاز نشست های فنی و کارشناسی، بازگشت به توافق هسته ای می تواند در مسیر مثبت و سازنده ای قرار بگیرد و بن بستی که مدت ها از ایجاد آن می گذرد باز شود.

نیویورک تایمز در همین زمینه در گزارشی مدعی شده که در مذاکرات غیر مستقیم وین ایران و امریکا توافق کرده اند تا تلاش کنند که رفع تحریم ها و محدود کردن غنی سازی را هماهنگ جلو ببرند.

چوب جادو در دست رابرت مالی است؟

 رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که در نشست کمیسیون شرکت داشت، روز یکشنبه ۴ آوریل در گفتگو با شبکه پی‌بی‌اس اعلام کرد این کشور آماده است تحریم‌هایی را که با برجام مغایرت دارد، لغو کند. این سخنان رابرت مالی گامی به جلو از سوی سیاستمداران آمریکایی دیده شد. تا آنجا که اسراییلی ها هم نسبت به آن واکنش تندی نشان دادند.  جروزالم پست بی‌آنکه نامی از سیاستمداران و مسئولان دولت اسرائیل ببرد به نقل از یکی از آن‌ها نوشته است: «اگر اظهارات رابرت مالی بازتاب دهنده سیاست و مواضع آمریکا باشد، اسرائیل با آن مشکل دارد.»

این تنها موردی نبود که رابرت مالی در آن غیرمنتظره ظاهر شد. به نظر می آید که انتقادهای تلاویو بر روی او موثر واقع شد. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در مصاحبه‌ای که روز سه‌شنبه منتشر شد تاکید کرد که دولت جو بایدن در پی رسیدن به توافقی جامع‌تر و طولانی‌تر از برجام است، توافقی که تمام فعالیت‌های ایران اعم از اتمی و منطقه‌ای را دربر بگیرد.  نماینده آمریکا در امور ایران در گفتگو با رادیو ملی امریکا، فشار حداکثری بر ایران را آزمایشی شکست خورده دانست و گفت بازگشت به برجام به نفع مردم ایالات متحده است. اودرباره تاثیر انتخابات ایران بر مذاکرات هم گفت: ما با هر کسی که در ایران قدرت داشته باشد مذاکره خواهیم کرد. اگر بتوانیم قبل از انتخابات به تفاهم برسیم که خوب است؛ اگر نتوانیم، پس از آن با هر کسی که در تهران مسئول باشد، ادامه خواهیم داد.

به نظر می رسد که رابرت مالی با توجه به شناختش از خاورمیانه و مسائل مرتبط با ایران سکان را در دست گرفته تا کشتی برجام را به خشکی برساند. او به خوبی توافق هسته ای را می شناسد و در مورد آن مذاکره کرده است. دولت ایالات متحده هرچند خود را متعهد به بازگشت به توافق هسته ای می داند اما هنوز به گام به گام جلو رفتن در مسائل پایبند است. این چیزی است که تهران می گوید آن را نخواهد پذیرفت. با شروع نشست های فنی و کارشناسی بازگشت ایالات متحده به برجام و برداشته شدن تحریم ها و همینطور بازگشت ایران به تعهداتش، در مسیر خود قرار می گیرد اما مشخص نیست که رسیدن به نتیجه ای مناسب برای همه طرف ها تا چه زمانی طول بکشد. از آنجا که واشنگتن بوده که توافقی را که پایش را امضا کرده بود رها کرده و دست به تحریم های بسیار گسترده و آسیب زا نسبت به ایران زده، مقامات کشورمان حاضر به پذیرش نرمش در قبال ایالات متحده نیستند و بر روی برداشته شدن تحریم ها پیش از هر اقدامی از سوی تهران تاکید دارند.

هر دو طرف به این موضوع اعتقاد دارند که بازگشت به برجام هر چند هدف نهایی است اما مسیر اسانی نخواهد بود. در ایالات متحده دولت بایدن نیازمند همراه کردن لابی های صهیونیستی و سعودی با خود است و باید بتواند به جمهوری خواهان هم جواب پس بدهد. در عین حال رویکردی هم وجود دارد که می گوید امریکا و ایران تا ابد فرصت ندارند و این دریچه هایی که باز شده برای همیشه باز نخواهند ماند. به ویژه آنکه انتخابات ایران در پیش است و برخی ناظران معتقدند اگر دولت فعلی به عنوان دولتی که به موضوع برجام اشراف کامل دارد بتواند بخش عمده ای از راه را طی کند، اوضاع بهتر پیش خواهد رفت.

ایران به دنبال آن است که تضمینی برای بازگشت ایالات متحده به برجام داشته باشد و برای این تضمین اولین قدم را برداشته شدن تحریم ها می داند. راستی ازمایی که تهران از آن حرف می زند در اولین قدم برداشته شدن تحریم های ظالمانه را در بردارد. به نظر می رسد که هر چند دو طرف بعد از نشست روز سه شنبه به نوعی از نتایج به دست امده رضایت دارند اما خوشبینی بیش از اندازه به خرج نداده اند تا مسیر در شرایطی هیجانی پیش نرفته و واقع بینانه نسبت به گام های پیش رو اقدام کنند.

منبع: خبرآنلاین

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۰۹۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با اشاره به این که قصد دارد به زودی به ایران سفر کند، خواستار همکاری بیشتر ایران با آژانس شد.   به گزارش ایسنا، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.   با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.   خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.   او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.   مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.   گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.   ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.   محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.   اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.   در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.   دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.   او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.   گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.   مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.   او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.   گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.   او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.   مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.   او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد