۲۰ فروردین ۱۴۰۰
یادداشت| کامران تا سید مرتضی؛ روایتی صمیمی از مسیر شدن
به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، سجاد ستوده طی یادداشتی نوشت: در مواجهه امروزی ما با شهید آوینی چند نکته از اهمیت بسزایی برخوردار است.
نکته اول: مسیری است که «سید مرتضی آوینی» در طول زندگی پرفرازونشیبی که داشته، طی کرده است. مسیری که او را از «کامران آوینی» به «سید شهیدان اهلقلم»، به تعبیر رهبر معظم انقلاب و به تعبیر حضرت آیتالله جوادی آملی به «سلاله سلسله سادات» تبدیل کرده است.
آوینی هرروز زندگیاش را در مسیرِ شدن طی میکرد و این درسی است که باید از او آموخت.
آوینی با زیست جهادی و عارفانه این دنیاییاش به همه آموخت که آدمی آمده است تا بشود و این صیروریت و تلاش برای شدن است که زیست آن دنیاییاش را میسازد.
او، خود، جایی نوشته است که «من از انتهای یکراه طی شده میآیم» و این رازِ شیدایی سید شهیدان اهلقلم است. آوینی، در رُمان حقیقی «از کامران تا سید مرتضی»، تلاش برای شدن را به همگان میآموزد و این درس مهمی است که باید از آوینی آموخت. آوینی سالهای پیش از پیروزی انقلاب بهخصوص در سالهای قبل از ۱۳۵۶ با آوینی سالهای پایانی عمرش بهویژه در فاصله ۴ ساله سالهای ۶۸ تا ۷۲ تفاوتهای بارزی دارد و این تفاوتها همگی از مسیری خبر میدهند که او طی کرده است؛ مسیری که آغازش را در نامه معروفی که به برادرش در آمریکا مینویسد، توضیح داده و در همه سالهای پس از پیروزی انقلاب با تلاشها و زحمتهایش که همگی حاصل جذبه روحی حضرت امام (رحمة الله علیه) در وجود اوست، ادامه مییابد تا آوینی را به سید شهیدان اهلقلم بدل کند.
نکته دیگر آنکه:
آوینی آثار متعدد قابلتوجهی اعم از کتاب، مقاله، یادداشت و مستند دارد که برخلاف تبلیغات رسانهای پیرامون شخص خودش، همچنان مهجور ماندهاند.
آوینی نوشتهها و مستندهایی دارد که این نوشتهها و مستندها نورانیتی دارند که باید مستقیماً با این نورانیت مواجه شد و نه باواسطه و از منظر اینوآن که این، اینوآن؛ همانانی اند که ژرفنای آوینی را به بِرکه کمعمقی بدل کردهاند که کل شناخت مخاطب حزباللهی از آقا مرتضی را به روایت فتح منحصر کرده است؛ و نه روایت فتح که صدای محزون آوینی که دل میبرد! و شهدایی است! و همین...
بعضیها تلاش دارند تا یک آوینی تحریفشده و تعریفشده بر مبنای دوستداشتنیهای خودشان به جوانان عرضه کنند و این آسیب بزرگی است که بهواسطه دشمنان دیروزِ آوینی که او را به «تلاش برای جای گرفتن در قلوب هنرمندان بازنشسته طاغوتی» متهم میکردند و امروز آوینی شناس شدهاند، بر آوینیِ واقعی وارد میشود.
آوینی روزگاری به خاطر چاپ عکس یک جوان مبارز بوسنیایی با تیپی شبیه هیپیها و سربند اللهاکبر بر پیشانی، مغضوب خود عمار پندارهای آن روزگار شد و در طول این سالیان، خیلی از همان غضب کنندگان، مفسر بیان و فکر آوینی شدند و او را به خیل جوانان مشتاق حزب الهی شناساندند.
و اینطور است که سید شهیدان اهلقلم به آوینیِ روایتِ فتح تبدیل میشود. آوینی ای با صدایی محزون و شهدایی! و البته دیگر هیچ!
سید مرتضی آوینی در آخرین سال حیات این دنیاییاش، تقریباً از چپ و راست مورد تفقد قرار میگرفت و گاه استنباط میشد که اینان در تاختن بر سید مرتضی مسابقهای به راه انداختهاند.
بهعنوانمثال، تنها چهار ماه پیش از شهادت آوینی، مجلهای بهاصطلاح انقلابی، اقدام به انتشار یادداشت و کاریکاتوری پیرامون او میکند. نویسنده در این یادداشت که آن را به بهانه نقدی بر چاپ داستانی در ماهنامه سوره به سردبیری آوینی نگاشته است، آوینی را "به تلاش برای جای گرفتن در قلوب هنرمندان بازنشسته طاغوتی "، "فدا کردن اعتقادات "، "بیتوجهی و عناد و اصرار بر اشتباه " و ... متهم کرده است.
در محتوای کاریکاتور نیز فردی که به ظن نویسنده، خودِ آوینی است، با عینک دودی، صورت صاف و شیوه ایستادن که آدمی را به یاد بهاصطلاح منورالفکران غربزده میاندازد، ترسیمشده و اینها، همه تنها چهار ماه پیش از آنکه سید مرتضی آوینی، به «سید شهیدان اهلقلم» ملقب شود، بر اوراق نشریات آن روزگار منتشرشده است.
داستان ما و آنها و همگان با آوینی و آوینی ها، انگار به جبر تاریخ یا به فلسفه تاریخ تکرار شدنی است و این روزها، این داستان، چه بیشتر از قبل، این گوشه و آن گوشه به چشم میآید.
کلام، قلم و دوربین آوینی اگر روشنفکر غربزده را میسوزاند و میسوزاند، متحجرین خود عمار پندار را نیز میسوزاند و میسوزاند و چهبسا، این دومی را بیشتر و تیزتر؛ و دعوای مرتضای سوره چی و مرتضای نقادِ فرهنگی و مرتضای مستندساز بهویژه در سالهای 68 تا 72 و مرتضای سید شهیدان اهلقلم با این دو گروه روشنتر و پر سر و صداتر از قبل است؛ چه در سوره، چه در معدود حضورهایش در محافل فرهنگی - دانشگاهی و چه حتی در مستند خنجر و شقایق که راوی مظلومیت مسلمانان بوسنیایی است.
حال اصل موضوع چیست؟
آوینی زنده است و عند ربهم یرزقون و آثارش هم اعم از مکتوبات و مشهودات، موجود و زندهاند. باید با او مواجه شد، آثارش را خواند و دید، کاری که حداقل برخی از جوانهای روزگار پس از شهادتش در دهه هفتاد انجام دادند و بیواسطه، بهخصوص بیواسطهِ آوینی پندارهای جدید که این روزها به مدد رسانههای کمعمق اجتماعی، چهره و محبوب جوانان حزباللهی دهه هفتادی و دهه هشتادی شدهاند، با آوینی و فکر آوینی آشنا شد.
این آوینی ای است که به جوانِ امروز، فکر و عمق میدهد و او را برای نقشآفرینی در آوردگاه تمدنی انقلاب اسلامی با غرب مهیا میکند و این خودِ واقعیِ آوینی است؛ همان آوینی ای که غربزده و متحجر بر او میتازند.
جامعه امروز ما بهخصوص جامعه فکری و فرهنگی امروز ما در مواجهه با غرب و فرهنگ غرب، بیش از هر وقتی و پیش از هر شخصیت و متفکری، به نوع نگاه آوینی به غرب و تحلیلی که او از آن ارائه میکند، نیازمند است و باید برای تحلیل درست غرب و شیوههای مواجهه با ابعاد مختلف آن، غرب را از منظر سید شهیدان اهلقلم به نظاره نشست و از دیدگاه آوینی که بیشترین قرابت را با نگاه مترقی و تمدن ساز انقلاب اسلامی دارد، به تحلیل ماهیت غرب و دستاوردهایش پرداخت و این، البته شدنی نیست جز آنکه آثار قلمی و تصویری شهید آوینی از مهجوریت درآیند و به مرجع و یکی از منابع اصلی رجوع فعالان فکری و فرهنگی تبدیل شوند.
انتهای پیام/۸۴۰۰۸
منبع: فارس
کلیدواژه: یادداشت سید مرتضی آوینی رهبر معظم انقلاب سید شهیدان اهل قلم سید مرتضی
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۲۵۵۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
حمله احمدینژاد به دولت روحانی: صلاحیت مذاکره ندارید/ برجام خسارت بود؛ کشور را نابود کردید
مخالفت رهبر انقلاب با کاندیداتوری سیدحسن خمینی در انتخابات ریاستجمهوری
فیلم| تجمع سهامداران مقابل بورس تهران
همزمان با ماه رمضان نخستین «آشپزخانه اطعام مهدوی» در زنجان افتتاح شد
خبر بعدی:
اهل حاشیه نیستیم/ شایستگی سرآمدی در بوکس ایران را داریم
ایسنا/کرمانشاه رئیس هیات بوکس استان کرمانشاه گفت: تاکنون هیچ استانی به اندازه کرمانشاه در رشته بوکس قهرمان نداشته و شایستگی این را داریم که دوباره پرچمدار بوکس ایران باشیم.
حسین فشی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه بوکس کرمانشاه طی سالهای اخیر روندی رو به رشد را طی کرده، اظهارکرد: در این سالها تلاش کردیم تا بوکس کرمانشاه را به جایگاه اصلی آن که زمانی پرچمدار بوکس ایران بود، برسانیم.
وی با تاکید براینکه بوکس کرمانشاه در بهترین دوران همدلی و همراهی خود قرار دارد، گفت: اهل حاشیه نیستیم، چراکه معتقدم اگر رشته ای ورزشی به حاشیه برود، دچار رکود می شود و ورزشکاران آن آسیب می بینند، بنابراین طی این مدت بوکس کرمانشاه را از حاشیه ها دور کرده و آن را سیاسی نکرده ایم و توجه خود را تنها به گروه خاصی معطوف نداشته ایم.
رئیس هیات بوکس کرمانشاه تصریح کرد: برای رشد و اعتلای بوکس کرمانشاه از همه بزرگان، قهرمانان و مربیان این رشته دعوت کردیم تا در کنار ما باشند و همین موضوع باعث شده تا به سمت و سوی خوبی پیش برویم و انسجام کم سابقه ای را تجربه کنیم.
وی با بیان اینکه نتیجه این تلاش ها در چند سال آینده خود را نشان خواهد داد، گفت: البته با وجود همه تلاش هایی که تاکنون داشته ایم واقعیت این است که با مشکل بزرگی به نام نبود اسپانسر و مشکلات مالی مواجه هستیم.
فشی درخصوص علت عدم پای کار آمدن اسپانسرها برای حمایت از بوکس هم عنوان کرد: در رسانه ملی چندان به بوکس پرداخته نمی شود، برای همین اسپانسرها چندان به سمت این رشته رغبت ندارند که باید برای این موضوع فکری شود.
وی در ادامه به تعطیلی بوکس کرمانشاه به واسطه تشدید شیوع بیماری کرونا هم اشاره کرد و افزود: از هفته گذشته تمام سالن های بوکس کرمانشاه را طبق مصوبه ستاد کرونا و به خاطر سلامت بوکسورها تعطیل کردیم.
رئیس هیات بوکس کرمانشاه اضافه کرد: طی مدت زمان شیوع بیماری کرونا حدود 10 تا 15 درصد کاهش تعداد ورزشکاران این رشته را داشته ایم که به نظر می رسد در مقایسه با رشته های دیگر ریزش چندان زیادی نداشته ایم و سعی کرده ایم نگذاریم کرونا آسیب زیادی به بوکس کرمانشاه برساند.
وی در ادامه به حضور تیم کرمانشاه در رقابت های لیگ برتر بوکس کشور در اواخر سال گذشته هم اشاره ای کرد و گفت: علیرغم شرایط خاص و محدودیت هایی که سال گذشته به واسطه شیوع بیماری کرونا داشتیم، با کمترین امکانات در رقابت های لیگ برتر شرکت کردیم.
فشی حضور بوکس کرمانشاه در رقابت های لیگ برتر را موفقیت آمیز ارزیابی کرد و افزود: هرچند حدود یک هفته مانده به شروع لیگ برای حضور در این رقابت ها اعلام آمادگی کردیم و هیچ اسپانسری هم نداشتیم، اما عملکرد قابل قبول و خوبی داشتیم.
وی تصریح کرد: استانی مانند خوزستان برای حضور در این رقابت ها حدود چهار میلیارد تومان هزینه کرده بود و بهترین بوکسورها را در اختیار داشت، اما مجموع هزینه ای که برای حضور تیم کرمانشاه در این رقابت ها کردیم حدود 40 میلیون تومان بود، با این وجود توانستیم در جایگاه چهارم رقابت ها قرار بگیریم.
رئیس هیات بوکس استان اضافه کرد: در مجموع حضور موفقیت آمیزی در این رقابت ها داشتیم و بوکسورهای کرمانشاهی خوش درخشیدند و پس از این رقابت ها چند نفر دعوت شده به اردوی تیم ملی داشتیم.
وی در خصوص اینکه آیا کرمانشاه برای رقابت های لیگ برتر سال 1400 هم نماینده ای خواهد داشت یا نه، گفت:درصورتی که اسپانسر داشته باشیم در این رقابت ها شرکت می کنیم، چراکه این بار باید روی سکوی قهرمانی که لیاقت بوکس کرمانشاه است قرار بگیریم.
انتهای پیام