Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-19@12:23:36 GMT

بورس در تله دامنه نوسان

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۳۴۱۳۴

بازار سهام در هفته گذشته با افت شاخص در کلیه روز‌های معاملاتی، آغاز سرد خود در سال ۱۴۰۰ را ادامه داد. در این میان، تداوم اصرار به اجرای سیاست دامنه نامتقارن، باعث عقب‌نشینی خریداران و تاخیر در ایجاد تعادل طبیعی در نرخ سهام و به‌تبع آن تشدید جو فرسایشی شده و به انگیزه فروش دامن زده است.

خبرگزاری میزان - روزنامه  دنیای اقتصاد نوشت: بازار سهام در هفته گذشته با افت شاخص در کلیه روز‌های معاملاتی، آغاز سرد خود در سال ۱۴۰۰ را ادامه داد تا روند فرسایشی بورس با کاهش ۴/ ۳درصدی دماسنج بازار پیگیری شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر این، ارزش داد و ستد خرد روزانه با تداوم کاهش از مرز دو هزار میلیارد تومان پایین‌تر رفت تا نه‌تن‌ها به کمتر از ۱۰ درصد روز‌های اوج بازار در تابستان گذشته بالغ شود بلکه در محدوده قبل از آغاز رونق انفجاری بازار در دی ماه سال ۹۸ قرار گیرد.

در این میان، تداوم اصرار به اجرای سیاست دامنه نامتقارن، باعث عقب‌نشینی خریداران و تاخیر در ایجاد تعادل طبیعی در نرخ سهام و به‌تبع آن تشدید جو فرسایشی شده و به انگیزه فروش دامن زده است. به این ترتیب، به‌رغم ثبات متغیر‌های بنیادی موثر بر سودآوری شرکت‌های بورسی و خبر‌های مساعد در حوزه سیاست خارجی، به‌نظر می‌رسد رسیدن به تعادل در عرضه و تقاضا کماکان تحت‌تاثیر سیاست‌گذاری ناکام مانده است.

مزیت نایاب دامنه‌نوسان نامتقارن

مبنای آنچه به‌عنوان علم اقتصاد و زیرشاخه‌های آن (از جمله فاینانس یا سرمایه‌گذاری) از آن یاد می‌شود چیزی جز «تجربه» یا همان تکرار آزمایش و مشاهده نتایج آن و در نهایت کشف مدل بهینه بر اساس این خروجی‌ها نیست. به‌عبارت دیگر، آنچه امروز در جهان به‌عنوان سیاست کارآی اقتصادی یاد می‌شود همگی در طول زمان و با استقرای تجربی از دل آزمون و خطا‌ها متولد شده‌اند، بنابراین‌کلید موفقیت در سیاست‌گذاری، مطالعه و تمرکز بر نتایج تجربی و کاربست آن‌ها در موقعیت مشابه است. تطبیق این چارچوب بر سیاست‌گذاری اخیر در زمینه دامنه نوسان در بورس تهران راهگشاست.

از همان ابتدای زمزمه اجرای این سیاست، برخی کارشناسان نسبت به ناکارآمدی این روش با توجه به تجارب جهانی هشدار دادند. فارغ از آنها، خروجی عملیاتی این تصمیم در هفت هفته معاملاتی گذشته از جهات مختلف گویای بروز چالش‌های جدی در سازوکار داد و ستدهاست. در گام اول تصور می‌شد این تصمیم منجر به توقف افت بازار و ایجاد انگیزه صعود شود؛ اتفاقی‌که به‌وضوح نیفتاده است.

از جهت دیگر، این انتظار وجود داشت که دامنه‌نوسان نامتقارن منجر به عقب‌نشینی فروشندگان و کاهش هیجانات عرضه شود، اما در عمل، به‌نظر می‌رسد فروشندگان در اثر روند فرسایشی ایجاد‌شده و ایجاد اختلال در نوسان طبیعی قیمت‌ها، به فروش سهام خود مصمم‌تر شده‌اند. از بعد دیگر، این تصمیم منجر به کاهش ضربان اصلی‌ترین نشانه حیات بازار یعنی ارزش معاملات به کمتر از یک‌سوم دوران قبل از اتخاذ این سیاست شده است.

روند خروج سهامداران حقیقی نیز بنا بر آمار موجود هیچ تفاوت معنی‌داری با دوره قبلی نشان نمی‌دهد. شاید تنها مزیت تصمیم اخیر عبارت از کند‌شدن روند افت شاخص باشد که در این مورد نیز بحث متقابلی تحت‌عنوان سلب انگیزه خریداران و امکان تعادل‌یابی سریع‌تر بازار در صورت آزادی بیشتر دامنه نوسان وجود داشت؛ بنابراین به حکم اصل پیروی از تجارب، به‌نظر می‌رسد که سیاست دامنه نامتقارن در عمل تا به این جای کار منافع معدود و معایب مهمی داشته است؛ خروجی‌ای که در صورت تایید دیدگاه فوق نیازمند بازبینی و اصلاح در اولین فرصت مقتضی است.

قطع ارتباط بورس با اقتصاد؟

تصور اولیه‌ای در ذهن برخی سرمایه‌گذاران وجود دارد مبنی بر اینکه روند بورس و روند کلی اقتصاد یک کشور از یک الگوی همسان و هماهنگ پیروی می‌کنند. این فرضیه هم به لحاظ تئوریک و هم به لحاظ تجربی با چالش‌های مهمی مواجه است.

از بعد نظری، آن چیزی که در بازار سهام مورد‌معامله قرار می‌گیرد در واقع حاصل‌ضرب دو عامل بیشتر نیست؛ اول سودآوری شرکت‌ها و دوم ضریبی که سرمایه‌گذاران حاضرند بابت آن سود‌آوری بپردازند که معمولا به‌صورت P/ E از آن یاد می‌شود. در حالی‌که تعیین عامل اول با دشواری کمتری همراه است، فاکتور‌های موثر بر عامل دوم از پیچیدگی و ابهام زیادی برخوردارند. در این حوزه از موارد متنوعی از جمله عوامل روان‌شناختی (امید، طمع، ترس و ...) تا عوامل فنی (نظیر نرخ بهره) به‌عنوان متغیر‌هایی نام برده می‌شود که در تعیین P/ E بازار موثرند.

در هر صورت، عنایت به این نکته مهم است که سرمایه‌گذاران با خرید سهام در حال خرید «آینده» هستند؛ آینده‌ای که از طریق پیش‌بینی سود شرکت‌ها و تنزیل آن به ارزش روز، به نرخ سهام ترجمه می‌شود. در این میان، احساسات بازیگران نسبت به آینده هم عامل دیگری است که موجب می‌شود سرمایه‌گذاران حاضر باشند ضرایب متفاوتی در مقاطع زمانی مختلف برای درآمد‌های آتی بپردازند.

چنین فضایی که عمدتا بر پایه تصور و تخمین از تحولات «آینده» رقم می‌خورد با شرایط اقتصاد که در مورد درآمدها، تولید و مصارف «امروز» است تفاوت بنیادی دارد. چه بسیار مواردی که اقتصاد درگیر رکود و مشکلات است، اما بازار سهام نگاه مثبتی نسبت به آینده دارد و یا بالعکس. به لحاظ تجربی نیز نرخ سهام در جهان به‌ویژه بعد از سال ۲۰۰۸ گسستگی رفتار اقتصاد از بازار‌ها را نشان می‌دهد که آخرین نمونه آن به اتفاقات سال ۲۰۲۰ مربوط است که سخت‌ترین رکود اقتصادی در ایالات‌متحده از زمان جنگ جهانی‌دوم با رکوردشکنی‌های متوالی بورس مقارن شد.

در مورد بورس تهران نیز می‌توان تئوری مشابهی را مطرح کرد که به‌عنوان نمونه در سال گذشته به دلیل هیجانات فزاینده در اوایل سال (ناشی از ترس از تورم‌های بزرگ و نیز طمع)، افراد حاضر بودند سهام را به نرخ چند برابر سودآوری شرکت‌ها (در مقایسه با شرایط کنونی) بخرند و امروز همان سهام را با وجود بهبود شرایط اقتصادی با ضرایب پایین‌تر خریدار نیستند. به این ترتیب به‌نظر می‌رسد فعالیت موفق در بورس، بیش از تمرکز بر شرایط روز اقتصادی نیازمند تسلط بر تخمین عوامل آینده‌نگر نظیر سیاست‌های پولی (تعیین‌کننده نرخ تنزیل)، عوامل روان‌شناختی و سودآوری صنایع و شرکت‌های مختلف است.

پیام تورم زمستان به سرمایه‌گذاران

با وجود آنکه کماکان مباحث مربوط به رکورد‌شکنی تورم و نگرانی از تداوم آن در سال‌۱۴۰۰ زیاد است، اما نگاهی به جزئیات روند اخیر از شرایط متفاوتی حکایت می‌کند. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، پس از ثبت دو فصل تورم هشدار‌انگیز ۱۴ و ۱۵‌درصدی در تابستان و پاییز ۹۹، کمترین تورم فصلی سال در زمستان (حدود ۶درصد) ثبت شده است. علاوه بر این، کمترین تورم‌های ماهانه سال ۹۹ در دو ماه دی و اسفند (در محدوده ۸/ ۱ درصد) محقق شد.

به‌نظر می‌رسد ترکیب آرامش ارزی از یک‌سو و اصلاح نسبی سیاست پولی بانک مرکزی و رویکرد تامین کسری بودجه دولتی از محل اوراق موجب شده تا روند افسارگسیخته رشد قیمت‌ها تا حدی کنترل شود. به این ترتیب با وجود آنکه بسیاری از فعالان اقتصادی انتظار تداوم تورم بالا در سال ۱۴۰۰ را دارند، مسیر سیاست‌گذاری‌ها این نوید را می‌دهد که سیر تورم با سال گذشته متفاوت باشد؛ مسیری‌که هرچند می‌تواند نرخ تورم نقطه به نقطه را به سمت میانگین‌های تاریخی (بازه ۲۰ تا ۲۵ درصد) هدایت کند، اما برای فعالان بازار‌های دارایی با توجه به جهش قابل‌ملاحظه قیمت‌ها و سبقت قیمت‌ها از روند تورم کالای مصرفی در دو سال گذشته لزوما پیام‌آور رونق در آخرین سال قرن چهاردهم شمسی نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: مقصر اصلی وضعیت نابسامان بورس کیست؟ انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

 

برچسب ها: بورس اخباراقتصادی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: بورس سرمایه گذاران نظر می رسد سیاست گذاری دامنه نوسان سال ۱۴۰۰ بازار سهام نرخ سهام قیمت ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۳۴۱۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش دامنه نوسان باید ادامه یابد / سهامداران از اقدام هیجانی پرهیز کنند

گروه اقتصاد و درآمد: امروز، سه شنبه، بازار سرمایه منفی بود، حدود 78 درصد نمادها در بازار سرمایه قرمز بودند و شاهص کل نیز با کاهش 4 هزارو 998 واحدی به سطح 2201908 واحدی رسید. تعداد نمادهای مثبت امروز 176 نماد و تعداد نمادهای منفی، 618 نماد بود. p به e بازار در محدوده عدد 7 قرار گرفت. در این شرایط و در حالی که قرار است فردا، چهارشنبه، مدت ایجاد محدودیت در دامنه نوسان پایان یابد، بسیاری از فعالان خواهان اجرای تدابیری برای حمایت از سرمایه هایشان در این بازار هستند.

امروز احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، در واکنش به وضعیت بازار سرمایه با تاکید بر اینکه رشد تاسیس صندوقهای سرمایه گذاری یکی از تدابیری بوده که در حوزه بازار سرمایه ایجاد شده، گفت امسال بازار سرمایه نقش مهمی در تامین مالی تولید دارد.

در این رابطه، حسن حسین نیا در گفتگو با جماران با بیان اینکه تعطیل کردن بازار در این شرایط پیام بدتری را به سهامداران، فعالان بازار سرمایه و کلیت اقتصاد بازار منتقل می کند، تصریح کرد: هرچند دخالت در مکانیسم بازار گزینه مطلوبی نیست، اما در شرایط فعلی یکی از راهکارهای خوبی که انتخاب شده، محدود شدن دامنه نوسان است تا از مقطع فعلی گذر کنیم و اثر روانی که در بازار ایجاد شده به تدریج با شفاف شدن مسائل برطرف شود.

 

با کاهش حاشیه ها ، وضعیت بازار بهبود می یابد

وی ادامه داد: معاملات امروز بازتاب فشار روانی بود که به فعالان بازار سرمایه از حیث اخبار و شایعات رسانه‌ای به ویژه رسانه‌های خارجی وارد می‌شود. بازار سهام به دلیل ذات خود زودتر با حالت بیش واکنشی به این مسائل نگاه می‌کند. بنابراین به نظر می‌رسد با کمتر شدن حاشیه‌ها و بازگشت شرایط به روزهای قبل می‌ توانیم روزهای بهتری را در بازار شاهد باشیم.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه انتظار می‌رود با توجه به اینکه بازار سرمایه نمایش شماتیک و در دسترس‌تری از وضعیت اقتصادی کشور است، مورد توجه بیشتر دولت قرار گیرد، گفت: دولت باید به وعده های خود برای حمایت از بازار سرمایه عمل کند تا با حمایت خود از طریق مکانیسم‌ ها و قوانین موجود و همچنین عدم تکرار اشتباهات سال گذشته، بتواند شرایط حمایتی از بازار را مهیا کند.

 

برای حمایت از بازار، اقدامات موثری صورت گیرد

حسین نیا به تزریق سرمایه در بازار بورس در روز گذشته با هدف حمایت از این بازار اشاره کرد و توضیح داد: بیشتر از اینکه بشود با تزریق نقدینگی، بازار سرمایه را دوباره از این فاز رکودی خود خارج کرد، می توان با قوانین حمایتی از بازار سرمایه در ذیل شعار سال که مشارکت مردم در تولید است اقداماتی را پیش برد که حمایت واقعی از صنایع صورت گیرد؛ از جمله اینکه صنایعی که در سال ۱۴۰۲ به نوعی مورد دست اندازی دولت قرار گرفتند و حاشیه سودشان کاهش یافت، خصوصا درباره صنایع پتروشیمی و پالایشی و همچنین حوزه معادن و صنعت بزرگ لیدری مانند صنعت خودروسازی که به واسطه تعداد سهامداران و مردمی که با آن در ارتباط هستند، ذینفعان زیادی دارد اهمیت دارد، بسیار مورد توجه قرار گیرند.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: باید اقدامات موثری برای خروج این صنایع از شرایط به وجود آمده انجام گیرد. این اقدامات قطعا می‌تواند نتایج بهتری داشته باشد.

 

بازار افت خود را جبران می کند پرهیز از هیجان‌ها بهترین گزینه است

حسین نیا با اشاره به فضای هیجانی ایجاد شده در بازار سرمایه، به فعالان این بازار توصیه کرد: موارد نسبتا مشابهی را در مقاطع گذشته تجربه کرده‌ایم و دیده‌ایم بعد از برطرف شدن این تنش‌ها بازار بلافاصله افت خود را جبران کرده است. دوری و پرهیز از هیجان‌ها بهترین گزینه است و در عین حال بازی کردن بین بازارهای مختلف به دید نوسان گیری نمی‌ تواند بازدهی خاصی داشته باشد و حتی ممکن است منجر به چالش در مدیریت سرمایه شود.

 

سیاست کاهش دامنه نوسان یک درصدی، تا ایجاد ثبات در بازار ادامه یابد

همچنین سعید درخشانی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت و گو با جماران، با بیان اینکه هنوز بازار شرایط عادی خود را پیدا نکرده اما با این حال تعطیلی بازار برای حمایت از آن در شرایط فعلی گزینه مطلوبی نیست و نباید مردم با سیاستهایی که اعمال می شود گرفتار شوند، خاطرنشان کرد: سیاست کاهش دامنه نوسان یک درصدی برای حفظ نقد شونگی بازار مناسب تر است و از بازار حمایت بیشتری می‌کند.

وی گفت: دامنه نوسان حداقلی باید تا زمانی که تنش های سیاسی رفع شوند، ادامه یابد. مشخص است که تنش‌های سیاسی دلیل این وضعیت فعلی بازار است و از نظر بنیادی تا زمانی که ثبات ایجاد شود، نمی‌ توان انتظار داشت فعالان بازار بتوانند فضای مناسب و پیش‌بینی‌پذیر فعالیت داشته باشند.

 

نقدشوندگی بازار حفظ شود

درخشانی اظهارداشت: اصلا توصیه نمی‌ کنم فردا دامنه نوسان باز شود؛ این شرایط باید حداقل یک هفته دیگر ادامه داشته باشد. حتی اگر این شرایط به ثبات برسد سیاست نوسان حداقلی باید یک هفته دیگر ادامه یابد. در واقع انتخاب بین تعطیلی بازار و ایجاد دامنه نوسان حداقلی، انتخاب بین بد و بدتر است و بهتر است در این شرایط اجازه دهیم نوسان بازار کم شود و در عین حال نقد شوندگی در بازار، با حداقل ضرر برقرار باشد.

وی گفت: نباید شرایط را تنها برای اینکه بازار افت نکند، قفل کنیم و ببندیم. امیدواریم بازار با حفظ دامنه نوسان یک درصدی و یا حتی نیم درصدی برای یک هفته دیگر فعالیت خود را ادامه دهد و این اطمینان را به بازار بدهند که تا یک هفته دیگر این شرایط را حفظ می‌کنند و متناسب با وضعیت، هفته به هفته این شرایط تمدید شود تا بازار بتواند تا حد زیادی به آرامش خود بازگردد.

         

دیگر خبرها

  • بورس در پی جبران سریع
  • ترس بازار از افزایش دامنه نوسان؟
  • از هفته آینده دامنه نوسان و روند معاملات به حالت عادی بازمی‌گردد
  • سهامداران بخوانند/ این تصمیم درباره دامنه نوسان تمدید شد
  • محدودیت دامنه نوسان سهام تمدید شد
  • تمدید محدودیت دامنه نوسان سهام
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
  • محدودیت یک درصدی دامنه نوسان سهام تمدید شد
  • کاهش دامنه نوسان باید ادامه یابد / سهامداران از اقدام هیجانی پرهیز کنند
  • پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۲