Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - دبیر انجمن خودروسازان ایران گفت: اگر قیمت‌گذاری خودرو را به مدیران خودروسازی محول کنند و همزمان تعرفه‌ها را کاهش دهند، منِ خودروساز هم می‌دانم چگونه با واردات خودرو رقابت کنم.
احمد نعمت‌بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران در گفتگو با خبرنگار سرویس اقتصادی پایگاه خبری و تحلیلی شمانیوز، اظهار داشت: هیچ صنعتی به اندازه صنعت خودرو مورد تحقیق و تفحص نمایندگان مجلس قرار نگرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در طرح‌های تحقیق و تفحص یک صنعت تمامی موارد را زیر و رو می‌کنند و مورد رسیدگی قرار می‌دهند. از آنجاکه تحقیق و تفحص هزینه دارد به نمایندگان فعلی مجلس پیشنهاد دادیم به‌جای اینکه دوباره تحقیق و تفحص انجام دهید، همان گزارشات مجلس قبل را بخوانید تا به ایرادات کار دست یابید.
وی با اشاره به نحوه قیمت‌گذاری خودروهای تولیدی داخل کشور گفت: ما داریم تولیدات خودمان را انجام می‌دهیم و افزایش تولید هم داشته‌ایم، اما شورای رقابت در قضیه قیمت‌گذاری خودروسازان را بیچاره کرده‌اند. وقتی قیمت‌گذاری دستوری را به ما تکلیف می‌کنند باعث شده تا ایران‌خودرو در سال 1399 حدود 18 هزار میلیارد تومان متحمل زیان شود که به عنوان مثال این شرکت در سال گذشته در هر خودرویی تحویلی به مشتریان به طور متوسط 36 میلیون تومان زیان داده است.
دبیر انجمن خودروسازان ایران خاطرنشان کرد: طبیعی است وقتی قیمت آلومینیوم، فولاد، آهن‎‌آلات و پتروشیمی گران می‌شود، قیمت خودرو هم افزایش یابد و البته قیمت دلار هم تا حدودی تأثیرگذاراست؛ به عبارتی قیمت خودرو تنها 20 درصد به ارز وابستگی دارد اما 80 درصد به قیمت مواد اولیه ارتباط دارد. فولاد آلیاژی یزد هر سه ماه یک بار افزایش قیمت دارد یا فولاد مبارکه و مواد پلیمری مدام افزایش قیمت دارند.
نعمت‌بخش روش پیش‌فروش خودروها را باعث ایجاد رانت و فساد دانست و در این رابطه عنوان داشت: بارها به شورای رقابت گفته‌ایم که روش کنونی پیش‌فروش خودرو اصلاً مناسب نیست. مثلاً خودرویی که در بازار آزاد 220 میلیون تومان قیمت دارد به کارخانه فشار می‌آورند که باید این خودرو را به مبلغ 120 میلیون تومان به فروش برسانید؛ در اینجا 100 میلیون تومان رانت وجود دارد و کارخانه هم که در این بین 36 میلیون تومان زیان می‌کند؛ به طورکلی هر کالایی که دو نرخی باشد منشأ رانت و فساد است.
وی افزود: سال گذشته تعداد تولید کل سال ایران‌خودرو و سایپا را ضربدر اختلاف قیمت بازار با قیمت تکلیفی شورای رقابت کردم که نتیجه آن 100 هزار میلیارد تومان تفاوت قیمتی بود؛ بنابراین 100 هزار میلیارد تومان رانت در جامعه توزیع شده است.
دبیر انجمن خودروسازان ایران از مقامات مسئول خواست که در قبال واگذاری قیمت خودروی سواری به هیئت مدیره شرکت‌ها تعرفه واردات خودروی سواری کاهش یابد و گفت: هیچ انجمنی چنین درخواستی را نمی‌کند اما من خواهش می‌کنم که تصمیم‌گیران درقبال آزادسازی قیمت خودرو، تعرفه واردات خودرو را کاهش دهند حتی من مخالف تعرفه 86 درصدی هستم که در بودجه لحاظ شده است و مردم باید بدانند که به خاطر حمایت از صنعت خودرو نبوده است که تعرفه واردات خودرو را افزایش داده‌اند، بلکه در قسمت درآمدها به دنبال درآمدی برای دولت بوده‌اند که درصد تعرفه واردات خودرو را افزایش داده‌اند. ولی اگر قیمت‌گذاری خودرو را به مدیران خودروسازی محول کنند و همزمان تعرفه‌ها را کاهش دهند، منِ خودروساز هم می‌دانم چگونه با واردات خودرو رقابت کنم.
گفتگو از سعید امینی
انتهای پیام

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: دبیر انجمن خودروسازان ایران هزار میلیارد تومان تعرفه واردات خودرو قیمت گذاری خودرو میلیون تومان تحقیق و تفحص قیمت خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۷۶۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورود شیائومی به بازار پررقابت خودرو

شیائومی قرار است در زمان دشواری برای خودرو‌های چینی وارد خودرو‌های الکتریکی شود. شیائومی چین خودروی الکتریکی خود را عرضه و این نشان‌دهنده ورود این شرکت الکترونیکی به دنیای خودرو است.

سومین فروشنده بزرگ گوشی‌های هوشمند جهان تاکنون تنها گفته است که قیمت خودروی آن زیر ۵۰۰ هزار یوان (۶۹ هزار و ۱۷۰ دلار و ۶۴ سنت) خواهد بود. مدل‌هایی که در بیش از ۷۰ فروشگاه در سراسر چین رونمایی شد، با مدل‌های خودرو‌های اسپرت تایکان و پانامرا پورشه مقایسه می‌شوند.

رالی سهام هشت میلیارد دلاری شیائومی با یک آزمون کلیدی مواجه می‌شود که غول گوشی‌های هوشمند چینی اولین خودروی الکتریکی خود را ارائه کرد، زیرا تلاش می‌کند وارد بازاری ناآشنا و به شدت رقابتی شود. این شرکت فروش سری SU ۷ خود را در چین آغاز خواهد کرد که حاصل تلاش ۱۰ میلیارد دلاری آمریکا به بزرگترین بازار خودرو‌های برقی جهان و تحت تسلط تسلا و بی‌وای‌دی است. این سدان احتمالاً بر اساس پیش‌بینی قیمت تحلیلگران وارد رقابتی‌ترین بخش خواهد شد.

لی جون، موسس شیائومی و یکی از بنیانگذاران میلیاردر، این چالش را آخرین تلاش خود نامیده است و توانایی شیائومی را برای شکستن یک بازار شلوغ برای بار دوم با قابلیت‌های تکنولوژیکی خود آزمایش می‌کند.

این ارائه لی جون، جاه طلبی مدیرعامل و بنیان‌گذار شیائومی را برآورده می‌کند که در سال ۲۰۲۱ از ورود این شرکت به خودرو‌های الکتریکی خبر داد. او متعهد شد که ۱۰ میلیارد دلار در تجارت خودروی شیائومی سرمایه‌گذاری کند و آن را «آخرین پروژه کارآفرینی بزرگ» زندگی‌اش توصیف کرد. تحلیلگران در مورد موفقیت پروژه خودروی شیائومی اختلاف نظر دارند.

استقبال از SU ۷ با وجود جنگ یک ساله قیمت خودرو‌های برقی در چین، احتمالاً پس از افزایش ۲۲ درصدی از پایین‌ترین سطح ماه فوریه، حرکت سهام شیائومی را تعیین می‌کند. تحلیلگران اظهار کردند که بازار انتظار دارد بیش از ۵۰ هزار محموله در ۱۲ ماه اول عرضه SU ۷ عرضه شود.

پیش‌بینی می‌شود که بازار خودرو‌های برقی چین برای دومین سال کاهش یابد و یک نهاد مهم در صنعت پیش‌بینی کرده است که رشد فروش در سال ۲۰۲۴ از ۳۶ درصد در سال گذشته و ۹۶ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۲۵ درصد کاهش یابد. بی‌وای‌دی، رهبر بازار در سال ۲۰۲۳ سه میلیون خودروی انرژی نو فروخت در حالی که شرکت لی آتو حدود ۳۷۶ هزار دستگاه تحویل داد.

برآورد‌های قیمتی بانک‌های وال استریت برای سدان شیائومی از ۲۰۰ هزار یوان تا ۳۰۰ هزار یوان (۲۷۶ هزار و ۶۸ دلار و ۲۶ سنت تا ۴۱ هزار و ۵۰۲ دلار و ۳۹ سنت) متغیر است. یک گزارش محلی به قیمت اولیه ۲۶۶ هزار یوان برای نسخه استاندارد SU ۷ اشاره کرد. لی گفته است که این خودرو می‌تواند در ۲.۷۸ ثانیه از صفر به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد.

جانسون وان، تحلیلگر گروه مالی جفریز گفت محدوده ۲۰۰ هزار تا ۲۵۰ هزار یوان، در واقع رقابتی‌ترین بخش در فضای الکتریکی چین در حال حاضر است.

SU ۷ شیائومی در زمانی به فروش می‌رسد که بازار خودروی چین، بزرگترین بازار جهان، با چالش‌هایی در چندین جبهه از جمله جنگ قیمت و کندی اقتصاد داخلی که تقاضا برای خودرو را کاهش داده است، مقابله می‌کند. خطر این است که آنها بیش از حد روی فضای خودرو‌های الکتریکی تمرکز می‌کنند و تمرکز خود را روی بخش‌ها و محصولاتی که آنها را به آنجا رسانده‌اند از دست می‌دهند.

هواوی به‌جای ساخت مدل خود، با حداقل پنج خودروساز برای تولید خودرو‌های الکتریکی شریک شد و از طرفداران قوی گوشی‌های هوشمند، فناوری منحصربه‌فرد و ویژگی‌های ارتباطی خود استفاده کرد. برند شریک آن Aito در حال حاضر برای دو ماه متوالی پرفروش‌ترین فروشنده چین در میان خودرو‌های برقی تازه‌کار بود. در حالی که شیائومی از اکوسیستم فناوری هوشمند نیز بهره می‌برد، مدل کسب‌وکار خودرو‌های الکتریکی آن متفاوت است و هزینه بیشتری نیز دارد. از آنجایی که جنگ بی‌سابقه قیمت‌ها ادامه دارد، تعداد کمی از تولیدکنندگان محلی به جز بی‌وای‌دی و لی‌آتو توانسته‌اند سودآور باقی بمانند.

تیموتی ژائو، تحلیلگر گلدمن ساکس، انتظار دارد شیائومی ۱۴ میلیارد یوان در سال ۲۰۲۴ فروش خودرو‌های برقی را بر اساس محموله‌های ۶۵ هزار دستگاهی و میانگین قیمت فروش ۲۲۵ هزار یوان به دست آورد. این شرکت در سال گذشته ۲۷۱ میلیارد یوان فروش داشت. او افزود که رونمایی از اولین مدل خودروی الکتریکی هوشمند شیائومی به‌عنوان پنجره‌ای برای بازار و ارزش‌گذاری مجدد ابتکارات جدیدش خواهد بود.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی فناوری

دیگر خبرها

  • تعرفه واردات موبایل‌های بالاتر از 600 دلار اعلام شد 
  • دو پیش بینی حساس از آینده بازار خودرو در ۱۴۰۳؛ قیمت‌ها پایین می‌آید؟
  • ورود شیائومی به بازار پررقابت خودرو
  • با ۱۰۰ هزار تومان چند بار می‌توان خودروهای برقی را شارژ کرد؟
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه ای و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • نظارت بر بازار قم امسال افزایش می‌یابد
  • واقعی شدن تعرفه پزشکی به نفع بیماران است | ارزان بودن خدمات درمانی باعث اضافه بار مراجعات بیماران شده است !
  • کیفیت خدمات و تیراژ قطعات یدکی سایپا افزایش می یابد
  • بازار خودرو قابل پیش‌بینی نیست