Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-23@23:40:24 GMT

تهران – مسکو و گام‌های جدی جدید

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۸۷۷۴۷

تهران – مسکو و گام‌های جدی جدید

تهران و مسکو پس از فروپاشی شوروی و به‌ویژه در سال‌های اخیر که تحریم‌های غربی آن‌ها را در مرکز حملات خصمانه خود قرار داد روابط نزدیک‌تری برقرار کردند. ما امروز در حوزه همکاری‌های دو و چندجانبه اقدامات خوب و در سطح قابل قبولی با روس‌ها داریم که امکان افزایش آن هم وجود دارد.

همین نزدیکی و ضرورت رایزنی برای ارتقای روابط، پای «سرگئی لاوروف» را برای چندمین بار در سالیان اخیر به تهران باز کرد تا روز گذشته شاهد حضور این دیپلمات کارکشته روس در تهران باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروز حوزه‌های مختلفی برای همکاری میان دو طرف وجود دارد؛ تحولاتی که در سوریه و افغانستان در حال رخ‌دادن است و احتمال بازسازی دوباره داعش توسط آمریکا با حمایت مالی عربستان و رژیم صهیونیستی از مباحث مهم رایزنی است. نقش جمهوری اسلامی ایران و روسیه در شکست جدی داعش و القاعده کاملاً مشخص و غیرقابل انکار و با توجه به اهمیت استقرار صلح و امنیت در منطقه، رایزنی بین دو طرف در این زمینه بسیار مهم است. در حوزه اقتصادی هم امکان همکاری با طرف روس در دریای خزر (انرژی، تجارت، دریانوردی، ماهیگیری و...) و هم در قالب اتحادیه اوراسیا وجود دارد. ایران به‌تازگی در این اتحادیه به عنوان عضو ناظر پذیرفته شده که تبدیل آن به عضو دائم –موضوعی که روس‌ها از آن حمایت کرده‌‎اند – می‌تواند ظرفیت‌های جدیدی برای همکاری بین طرفین ایجاد کند. البته با توجه به وضعیت کرونایی، رایزنی برای تولید مشترک واکسن «اسپوتنیک وی» هم یکی از مباحث مورد علاقه طرفین است.

اما جدا از این موضوعات روتین، سفر روز گذشته لاوروف به تهران از چند جنبه دیگر هم حائز اهمیت است. اگر از پیام اخیر رهبر معظم انقلاب به ولادیمیر پوتین که رئیس مجلس شورای اسلامی آن را به مسکو برد بگذریم، نخست تأثیرگذاری آن بر چالش هسته‌ای جمهوری اسلامی با آمریکاست. مسئله احیای برجام این روزها بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاده و این در حالی است که ایران خواهان اصلاح اشتباه‌های گذشته از سوی غرب است و بر آن تأکید دارد. روسیه هم در مسئله لغو کامل تحریم‌ها با تهران همراه است. به نظر می‌رسد سفر وزیر خارجه روسیه به تهران می‌تواند در همگرایی بیشتر طرفین بر سر این موضوع اثرگذار باشد.

از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران ۷فروردین توافق‌نامه مشارکت راهبردی ۲۵ ساله با چین را به امضا رساند. همچنین ایران با روس‌ها معاهده روابط متقابل و اصول همکاری را در ۲۲ اسفند ۱۳۷۹ امضا کرده که به‌تازگی بیستمین سالگرد آن را پشت سر گذاشته‌ایم. اگرچه این توافق در صورت عدم نارضایتی طرفین به طور خودکار هر پنج سال یک بار تمدید می‌شود اما تهران و مسکو از تمایل خود برای افزایش بازه زمانی و به‌روزرسانی آن سخن گفته‌اند. محتمل به نظر می‌رسد گفت‌وگو در این باره یکی از محورهای مهم رایزنی ظریف و لاوروف بوده باشد. توجه تهران به توسعه روابط راهبردی با روسیه و چین در چارچوب نگاه به شرق است. اقدام اخیر اتحادیه اروپا در تحریم هشت شخصیت و سه نهاد ایرانی به بهانه‌های حقوق بشری هم ثابت کرد نمی‌توان به هیچ عنوان به غرب اعتماد نمود، پس نگاه به شرق بسیار مثبت و با اهداف بلند مدت است.

در نهایت اینکه رایزنی برای نزدیکی هر چه بیشتر کشورهای تحریمی هم مورد مطالبه تهران و مسکو است. اگرچه شاید بحث بلوک‌سازی امروز دیگر چندان مطرح نیست، با وجود این، نزدیکی کشورهایی که از سوی آمریکا هدف جنگ اقتصادی قرار گرفته‌اند به رهبری ایران، روسیه و چین می‌تواند در نهایت قدرت غرب را با چالش جدی مواجه کند و این موضوع هم مورد توجه طرفین خواهد بود.

* کارشناس ارشد روابط بین الملل
* منتشر شده در سایت قدس آنلاین |چهارشنبه ۲۵ فروردین 1400

کد خبر 1504802

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محسن پاک آیین مسکو ایران و روسیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۸۷۷۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چین اتهامات آمریکا درباره تبادلات پکن و مسکو را رد کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه چین امروز (سه‌شنبه) گفت که این کشور قاطعانه اتهامات بی‌اساس آمریکا را درباره مبادلات تجاری و اقتصادی معمول خود با روسیه رد می‌کند.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری شینهوا، وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین در نشستی خبری و در پاسخ به سوالی درباره اتهامات آمریکا و تحریم‌های احتمالی در این زمینه اظهار داشت: آمریکا همچنان اتهامات بی‌اساسی را درباره تبادلات تجاری و اقتصادی معمول چین و روسیه مطرح می‌کند و در عین حال مشغول تصویب لایحه‌ای برای ارائه کمکی بسیار زیاد به اوکراین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین تصریح کرد: ریختن نفت بر روی آتش با سرزنش دیگران و مقصر جلوه دادن آن‌ها، اقدامی ریاکارانه و بسیار غیرمسوولانه است. چین این موضوع را به هیچ عنوان نمی‌پذیرد.

وانگ ونبین گفت: موضع چین نسبت به مساله اوکراین همیشه عادلانه و عینی بوده است. چین برای پیشبرد گفت‌وگوها در زمینه صلح و توافق سیاسی تلاش کرده است. دولت چین صادرات کالاهای دوگانه را مطابق قوانین و مقررات انجام می‌دهد.

وی افزود: چین نه بوجودآورنده بحران اوکراین است و نه به آن مربوط است.

وانگ ونبین افزود: ما به هیچ عنوان این آتش را شعله‌ورتر نمی‌کنیم، به دنبال دستاوردهای خودخواهانه نیستیم و نمی‌پذیریم که قربانی این موضوع باشیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین بار دیگر تاکید کرد که بر اساس برابری و منافع متقابل، حق چین برای انجام مبادلات تجاری و اقتصادی معمول با روسیه و سایر کشورها نباید مختل شده و حقوق و منافع مشروع و قانونی چین نباید نقض شوند.

وی با بیان اینکه ریختن نفت بر روی آتش یا افترا زدن به دیگران راه درستی برای حل مساله اوکراین نیست، افزود: تنها سازش با نگرانی‌های امنیتی مشروع همه طرف‌ها و ایجاد یک ساختار امنیتی متعادل، موثر و پایدار اروپایی از طریق گفت‌وگو و مذاکره، مسیر درست پیش ‌رو است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • چین اتهامات آمریکا درباره تبادلات پکن و مسکو را رد کرد
  • حمله تروریستی در بریانسک روسیه خنثی شد
  • حضور کشور‌های بریکس در جشنواره فیلم مسکو
  • «میر» روسیه در ایران فعال می‌شود | جزئیات پیوستن ایران به شبکه کارت‌های اعتباری روسیه
  • دلار تقریبا از مبادلات تجاری مسکو و پکن حذف شد
  • دیدار «پوتین» و «علی اف» در مسکو
  • چرا جنگ آینده می‌تواند میان روسیه و چین باشد؟
  • شکست سنگین روستوف در شب نیمکت‌نشینی محبی
  • خشم روسیه از کمک گزاف آمریکا به اوکراین
  • بلینکن با موضع تهدید به چین می‌رود