Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمد قدیریان در خاطرات خود با اشاره به بی‌اعتنایی رژیم پهلوی به روزه‌داری می‌نویسد: در ماه رمضان، از افطار و سحر برای سربازان که تمام وقت در پادگان بودند، خبری نبود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تقید به آداب و رسوم اسلامی به ویژه اعمال ماه مبارک رمضان برای نسل جوان و مؤمن کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در دوران رژیم پهلوی بی‌اعتنایی به این امر موجب آزار و اذیت قشر مذهبی می‌شد.

حاج احمد قدیریان از مبارزان نام آشنای نهضت اسلامی درباره وضعیت پادگان‌ها در ماه مبارک رمضان در دوران پهلوی می‌گوید: «در پادگان­‌های نظامی رژیم پهلوی نماز و روزه و عبادت اصلاً جایی نداشت و بچه­‌های مذهبی هم باید به طور مخفی و با رعایت یکسری مسائل، نماز خود را به جا آورند و یا روزه بگیرند. شاید کمتر از 10 درصد نظامیان نماز می­ خواندند و از روزه گرفتن هیچ خبری نبود. در ماه مبارک رمضان ناهار در دانشکده ارائه می­‌شد و از افطار و سحر برای سربازان که تمام وقت در پادگان بودند، خبری نبود. من و تعداد دیگری از بچه­‌های مذهبی ناهار را برای افطار می­‌گرفتیم و شام را برای سحر نگاه می­‌داشتیم.

در حالی که هنگام سحر و افطار هیچ وسیله­‌ای برای گرم کردن غذا وجود نداشت و غذای بی­‌کیفیت سربازی که اکنون سردی و مانده بودنش هم مزید بر علت شده بود، به واقع شرایط را برای روزه‌­داران سخت می­‌کرد. اما اعتقادات و باورهای مذهبی بچه‌­ها بیش از این بود که این موانع کوچک بتواند در اراده آنان برای روزه‌­داری خللی ایجاد کند. 

احساس شعف و رضایتی که این روزه‌­داری به ما می­‌داد، اکنون غیر قابل وصف است. در آن شرایط اگر خداوند ما را حفظ نمی­‌کرد، در دانشکده افسری منحرف می­‌شدیم. اکثر افسران گروهان منحرف بودند، از جمله افسری که مدتی فرمانده گروهان ما بود و به راحتی مشروبات الکلی می‌خورد و خیلی تلاش داشت تا جمع ما بچه مذهبی­‌ها را تحت تأثیر خود بگیرد؛ اما موفق نشد هیچ­ گونه اثری در ما بگذارد. این توفیق بیشتر به خاطر این بود که خداوند شهید حاج صادق امانی را مأمور کرده بود تا نسبت به برنامه­‌های مذهبی ما را تقویت کند.»

عصر شعر «آقا مرتضی» برگزار شد/ مؤدب: درخشان‌ترین شعرهای انقلاب درباره شهید آوینی است

 ارشاد افراد با استفاده از فرصت ماه مبارک رمضان  

حاج احمد قدیریان همچنین می‌گوید: «در رژیم پهلوی سربازانی که در دفتر فرماندهی بودند، خیلی از امور شخصی فرماندهی و دیگر افسران را نیز از خرید منزل تا کارهای دیگر انجام می‌دادند و در اصطلاح گماشته نامیده می‌­شدند. این وضعیت در مورد من باعث شده بود تا فسق و فجوری که در این‌ها بود را ببینم و درک کنم. چند نفری هم بودند که خیلی با شخصیت و سالم بودند، هر چند باز هم در مسائل عبادی کمبود داشتند؛ ولی مشخص بود که ما بچه مذهبی­‌ها را دوست دارند و احترام می‌­گذاشتند. بعضی از آن‌ها فقط در ماه رمضان که روزه می­‌گرفتند، نماز می­‌خواندند. و همان فرصت خوبی برای ما بود تا روی آن‌ها کار کرده و گرایشات مذهبی آنان را بیشتر کنیم. این روند و برنامه­‌ای که ما در پیش گرفته بودیم، تأثیرات بسیار خوبی هم داشت.»

سختی‌های روزه‌داری در زندان‌های رژیم پهلوی

علاوه بر این مسائل زندان‌ها نیز از این امر مستثنی نبود و زندانیان سیاسی که اغلب مذهبی هم بودند راه‌هایی برای برون‌رفت از این شرایط را در پیش می‌گرفتند. علی‌محمد بشارتی یکی از انقلابیون که در بطن فرایند مبارزه علیه رژیم پهلوی در بند و اسارت آن رژیم بود در این رابطه چنین شرح می‌دهد: در زندان براى گرفتن روزه نیز اهتمام مى‌ورزیدم، اما محدودیت‌هاى زیادى براى روزه‌دارى وجود داشت. ماه رمضان انگار براى ساواک و زندان‌بان‌ها ماه روزه و عبادت نبود. اصلاً از سحرى و افطار براى زندانیان خبرى نبود. شام را ساعت پنج تا پنج و نیم مى‌دادند که اغلب هم آب‌گوشت بود. ما که روزه مى‌گرفتیم مى‌بایست آن را براى افطار خود نگه‌ مى‌داشتیم. یعنى سه ساعت یا سه ساعت‌ونیم بعد از گرفتن آن‌که تازه افطار مى‌شد مى‌بایست آن را بخوریم؛ به همین دلیل سرد مى‌شد و رغبتى براى خوردن آن نمى‌ماند.

آن موقع ماه‌هاى رمضان هوا خیلى گرم مى‌شد و هیچ‌گونه وسیله‌ خنک‌کننده و حتى یخ موجود نبود. چون موقع افطار حق نداشتیم بیرون برویم، موقع غذا دادن غذاى ظرف‌ها را روى هم مى‌ریختیم و چند کاسه خالى مى‌کردیم و مى‌رفتیم آب مى‌آوردیم تا هنگام افطار آن را بخوریم. براى سحر نیز کسى حق نداشت بیدار شود. به همه زندان‌ها بخش‌نامه کرده بودند که کسى نباید زودتر از ساعت هفت صبح از خواب بیدار شود. البته بعدها تبصره‌اى اضافه کردند که بر اساس آن، کسانى که بالاتر از 50 سال سن داشتند مى‌توانستند زودتر بیدار شوند!! این در حالى بود که تنها شاید 3 درصد از مجموع زندانیان بالاتر از 50 سال سن داشتند. در هر صورت صبح‌ها با مشکلات زیاد نماز مى‌خواندیم و سحرهاى ماه رمضان هم مشکل خود را داشت. اغلب به جاى سحرى به همان مقدار نانى که از شام نگه مى‌داشتیم و آخر شب مى‌خوردیم، اکتفا مى‌کردیم.

واکنش عوامل مستند «آقا مرتضی» به یک اعتراض/ "راش‌های شخصی" باید در اتاق کارتان باشد نه دفتر آرشیو روایت فتح

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: مرکز اسناد انقلاب زندان مرکز اسناد انقلاب زندان ماه مبارک رمضان رژیم پهلوی ماه رمضان زندان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۹۱۲۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهادت دستکم ۱۶ اسیر فلسطینی در زندان های صهیونیست ها

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛  مرکز اسیران فلسطینی اعلام کرد در نتیجه جنایت‌های هولناک و غیرانسانی رژیم اشغالگر علیه اسیران فلسطینی، دست کم ۱۶ نفر از آنان از ۷ اکتبر سال پیش تا امروز شهید شده اند.
مرکز  اسیران افرود: رژیم اشغالگر از ۷ اکتبر تاکنون، هشت هزار و ۴۳۰ فلسطینی را در کرانه باختری رود اردن و قدس اشغالی بازداشت کرده است.
اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم اشغالگر با جنایت و تخلفات مستمر و هدفمندی روبرو هستند که شدیدترین و بی‌رحمانه‌ترین جنایت‌ها در تاریخ محسوب می‌شود.
این مرکز افزود: رژیم اشغالگر به ارتکاب جنایت خود در ناپدید کردن قهری اسیران فلسطینی ادامه می‌دهد.

دیگر خبرها

  • مقاومت اسطوره‌ای ۲۰۰ روزه و چند نکته درباره سخنان ابوعبیده
  • 200 روزه شدن جنگ علیه غزه چه مفهومی دارد؟ مقاومت در این مدت چگونه ادامه یافت؟
  • شکست قطعی هر کسی که در برابر جریان مقاومت اسلامی بایستد
  • تخصیص ۲۷۰ میلیارد ریال اعتبار به شبکه‌های بهداشت چابهار
  • شهادت دستکم ۱۶ اسیر فلسطینی در زندان های صهیونیست ها
  • ۱۲ هزار خادم در قم در ماه مبارک رمضان به زائران و روزه‌داران خدمت کردند
  • آیین بزرگداشت چهل‌وپنجمین سالگرد شهادت سپهبد «قرنی» برگزار شد
  • مراسم چهل و پنجمین سالگرد شهادت سپهبد «قرنی» برگزار شد
  • آیین بزرگداشت چهل و پنجمین سالگرد شهادت سپهبد «قرنی» برگزار شد
  • گرامیداشت روز شهرستان اهر