Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-25@03:59:46 GMT

نگران مرغ و روغن نباشید!

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۹۵۸۴۳

نگران مرغ و روغن نباشید!

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از اواسط مهرماه گذشته نابه سامانی در بازار روغن نباتی آغاز شد و به رغم وعده های مسئولان تنظیم بازار، همچنان شاهد کمبود کالای روغن در بازار هستیم.

بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قفسه های فروشگاه  ها از روغن حلب خالی است که هر یک از فروشندگان دلایل خود را برای این کمبود مطرح می کنند و هرازگاهی در فروشگاه ها روغن حلب ۵ کیلویی با نرخ ۷۰ هزار تومان عرضه می شود که افراد برای دریافت آن در شرایط کرونایی باید مدت ها در صف بایستند که در برخی مواقع به بسیاری از آنها روغن نمی رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال  جای این سوال مطرح است که با وجود اذعان مسئولان صنعت روغن نباتی مبنی بر افزایش تولید، روغن های توزیعی در بازار کجا می رود؟ آیا نظارتی بر فاکتور فروش و میزان تولید و عرضه کالای کارخانه های روغن است تا ماجرای کمبودمرتفع و دلال بازی به پایان برسد؟

یکی از فروشندگان فروشگاه های زنجیره ای در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، از کمبود روغن خبر داد و گفت: عرضه روغن حلب نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان‌ محسوسی کاهش یافته که بخشی از این کاهش عرضه مربوط به میزان تولید کارخانه ها و بخش دیگر مشکلات توزیع است.

وی افزود: بسیاری از مغازه داران محل پیشنهادی مبنی بر خرید روغن ۲۰ هزار تومان بالاتر از قیمت مصوب را دارند تا خود بتوانند با سود ۳۰ تا ۴۰ هزار تومانی در بازار آزاد به فروش رسانند، همچنین ۲ نرخی بودن قیمت روغن موجب شده بسیاری از خانوارها با ایستادن در صف و دریافت با نرخ مصوب آن را با قیمت ازاد در بازار عرضه کنند و به عبارتی نابه سامانی بازار روغن منجر به ایجاد دلالی در بازار شده است.

حال با توجه به اذعان مسئولان ستاد تنظیم بازار مبنی بر توزیع روغن در فروشگاه های زنجیره ای، جای این سوال مطرح است که روغن های بازار آزاد از کجا می آید؟ چرا مسئولان دستگاه های ذی ربط نظارت جدی بر بازار ندارند.

ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود چرا که در کنار عرضه روغن با نرخ ۱۳۰ هزار تومان در بازار آزاد و فراوانی کالا در مغازه ها و کمبود در فروشگاه های زنجیره ای، زمزمه های افزایش مجدد قیمت روغن به علت عواملی همچون تورم، افزایش حقوق و دستمزد، پتروشیمی و ... به گوش می رسد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت بازار و دلایل گرانی روغن، راهکار کاهش نابه سامانی ها و خوداتکایی تولید روغن و کاهش خروج ارز از کشور به منظور واردات با خبر شویم:

ضعف نظارت و تقاضای کاذب مشکل جدی بازار روغن

یک‌منبع آگاه در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشار اشاره به دلایل کمبود و التهاب بازار روغن اظهار کرد: در ماه های پایانی سال گذشته با زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات روغن خام، صنایع و خانوارها به خرید روغن هجوم بردند به طوریکه در شرایط فعلی به رغم عرضه روغن از سوی کارخانه ها، معلوم نیست این میزان روغن کجا رفته یا احتکار شده است.

وی ضعف نظارت را یکی از مشکلات بازار روغن دانست و افزود: با توجه به آنکه ۷ شرکت بزرگ روغن نباتی ۷۰ تا ۸۰ درصد روغن نباتی مورد نیاز بازار را تامین می کنند، از این رو فاکتور فروش این کارخانه ها باید راست آزمایی شود چرا که امکان احتکار روغن از سوی کارخانه ها به سبب تامین نقدینگی وجود ندارد.

این منبع آگاه با بیان اینکه در اسفند حدود ۲۰۰ هزار تن روغن در بازار توزیع شد، گفت: قبل از زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات، سالیانه کمتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن روغن معادل ماهانه ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تن در کشور مورد استفاده قرار می گرفت که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به بالای ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تن رسیده است.

وی تقاضای کاذب در بازار روغن را ناشی از نگرانی از آینده بازار و افزایش ۲ برابری قیمت های جهانی روغن نظیر آفتابگردان را یکی از دلایل گرانی روغن در بازار برشمرد.

این منبع آگاه افزایش تقاضا و احتکار برای خرید روغن حلب به علت ماندگاری بالای محصول و کاهش تولید را یکی از دلایل نوسان قیمت در بازار اعلام کرد و افزود: ۲ نرخی بودن ارز در کشور یکی دیگر از دلایل نابه سامانی بازار است.

وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد روغن خام و دانه های روغنی از طریق واردات تامین می شود، بیان کرد: با توجه به مابه التفاوت ۷ برابری ارز ۴۲۰۰ تومانی با ارز آزاد، افزایش قیمت جهانی، ملزومات، بسته بندی و ورق حلب زمزمه های گرانی روغن در بازار به گوش می رسد، اما تاثیری در کاهش آشفتگی و التهاب بازار ندارد چرا که در بهمن ماه قیمت روغن چراغ خاموش ۳۰ درصد افزایش یافت، اما تاثیری در بازار نگذاشت.

این منبع آگاه ادامه داد: گرچه صنعت روغن نباتی تقاضای افزایش قیمت را داده است، اما دولت تا قبل از ماه رمضان با این امر موافقت نمی کند.

برنامه ای برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی روغن در دستور کار نیست

محمد جعفری دبیر انجمن صنایع روغن کشی در گفت‌وگو با  خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه برنامه ای برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات روغن در دستور کار نیست، گفت: بنابر اعلام دولت تا پایان ۶ ماهه اول، دولت برنامه ای در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ندارد و همواره واردات دانه روغنی و روغن خام مطابق با امسال ادامه می یابد.

وی افزود:با توجه به سیاست دولت مبنی بر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات، جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر تغییر قیمت از ناحیه تغییر ارز وجود ندارد.

جعفری  با اشاره به دلایل نابه سامانی بازار روغن در ماه های اخیر بیان کرد: طی ماه های اخیر با زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تغییر آن به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان، مردم نگران افزایش قیمت شدند، از این رو میزان خرید به میزان چشمگیری افزایش یافت و به اصطلاح مقوله احتکار خانگی رخ داد.

این مقام مسئول صادرات فولاد و حلب را بخشی از التهابات بازار روغن برشمرد و گفت: ازدیاد تقاضا در برابر عرضه و مشکلات نظام توزیع از دیگر دلایل تشنج بازار روغن محسوب می شود.

تامین ۸۵ درصد روغن مورد نیاز از مبادی وارداتی

محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه ۸۵ درصد روغن مورد نیاز از مبادی خارج تامین می شود، اظهار کرد: با استمرار سیاست های حمایتی امکان تامین بخش اعظم روغن مورد نیاز از تولید داخل وجود دارد، هر چند یک شبه نمی توان ره صدساله را رفت.

وی افزود: با اتخاذ سیاست های حمایتی، رفع موانع تولید و برنامه هدفمند، نیازی به واردات روغن خام و دانه های روغنی نخواهیم داشت. به عنوان مثال در سال ۹۶ با اعلام قیمت منطقی چغندر قند به خودکفایی رسیدیم، درحالیکه در برخی سال ها یک میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون تن شکر وارد می شد.

ملک زاده پایین بودن قیمت خرید تضمینی را یکی از مشکلات تامین روغن برشمرد و گفت: نبود تناسب میان هزینه های تولید با قیمت خرید تضمینی یکی از موانع جدی خودکفایی روغن محسوب می شود که با تشکیل شورای قیمت گذاری و اعلام قیمت واقعی محصولات ظرف مدت زمان ۵ تا ۶ سال در بحث تولید دانه های روغنی و روغن می توان به خودکفایی رسید.

رئیس نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: با توجه به آنالیز هزینه ها، قیمت تمام شده هر کیلو کلزا از دیدگاه تشکل ها ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان و مرکز پژوهش های وزارتخانه ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود که در وهله اول شورای قیمت گذاری این نرخ را تایید کرد که در نهایت با مقاومت سازمان برنامه و بودجه قیمت ۱۱ هزار تومان تصویب شد که با این وجود حداقل کشاورزان یک هزار و ۵۰۰ تومان در فروش هر کیلو کلزا متضرر می شوند، درحالیکه با اعلام قیمت خرید تضمینی منطقی و عادلانه نیاز به واردات روغن خام و دانه های روغنی به حداقل می رسد که این امر در ایجاد اشتغال، تامین خوراک دان و اجرای الگوی کشت تاثیر بسزایی دارد.

طی ماه های اخیر، بازار روغن به بهانه های مختلف با التهاباتی در بازار روبرو شد به طوریکه خانوارها برای دریافت روغن‌مجبور به ایستادن در صف های طولانی دریافت یا خرید از بازار آزاد بودند که عمده این نوسانات به مشکلات نظام توزیع و تامین ۸۵ درصد نیاز کشور از مبادی خارجی بر می گردد که با استمرار سیاست های حمایتی از کشاورزان و خوداتکایی تولید در داخل بخشی از مشکلات مرتفع می شود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دانه های روغنی واردات روغن خودکفایی روغن صنعت تجارت و کشاورزی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دانه های روغنی روغن در بازار واردات روغن نابه سامانی هزار تومان بازار آزاد روغن نباتی کارخانه ها فروشگاه ها بازار روغن منبع آگاه درصد روغن مورد نیاز روغن حلب روغن خام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۹۵۸۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش قیمت دلار در راه است؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،بازار ارز و طلای تهران در روز دوشنبه نوسانات چشم‌گیری را تجربه نکرد. پس از گذشت چند هفته نوسانی، روز گذشته نرخ قطعات مختلف سکه طلا تغییری نداشت و شاخص‌های ارزی نیز عمدتا با روندهای اصلاحی در بازه ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان نوسان کردند. به عقیده تحلیلگران با توجه به عدم وجود ریسک سیاسی جدید، احتمال شروع دوره آرامش بازارها وجود دارد. بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که نرخ دلار آزاد برای کاهش قیمت‌های بیشتر با حمایت معامله‌گران روبه‌رو شده است.
دنیای اقتصاد نوشت: قیمت شاخص ارزی در راستای روند کاهشی اخیر خود در بازار روز دوشنبه به نیمه کانال 64 هزار تومانی رسید، اما پس از برخورد به کف 64 هزار و 500 تومان روند نرخ این ارز تغییر کرد و افزایشی شد. البته این افزایش به میزانی نبود که تغییر کانال قیمتی صورت بگیرد. به عقیده برخی از فعالان بازار این تغییر روند نشانگر تمایل دلار به کریدورسازی در سطوح قیمتی 64 هزار تومانی است. البته در مقابل برخی دیگر نیز بر این باورند که رشد قیمت مذکور روند اصلاح نرخ بوده و پس از اتمام فرآیند اصلاح مجددا بازار کاهشی خواهد شد. در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که بازار در حال بازیابی آرامش خود است و با توجه به عدم وجود تقاضای چشمگیر، بازارساز در صورت تمایل می‌تواند با حمایت از طرف عرضه سبب کاهش نرخ‌های ‌بیشتر شود.

دیروز دوشنبه 3 اردیبهشت ماه روند نرخ دلار آزاد در معاملات بازار تهران افزایشی بود. هر برگ از این اسکناس آمریکایی نخستین فعالیت خود در بازار صبح روز گذشته را با حدود 400 تومان رشد نسبت به نرخ روز گذشته در رقم 64 هزار و 900 تومان آغاز کرد. در ادامه بازار دیروز بخشی از رشد قیمت صبحگاهی جبران شد و نرخ نقدی در حوالی رقم 64 هزار و 750 تومان (با اختلاف افزایشی 250 تومانی نسبت به نرخ روز یکشنبه) به تعادل رسید. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد روند معاملات فردایی این ارز تغییر چشمگیری نسبت به نرخ ابتدای روز نداشت و دلار فردایی عصر دوشنبه در بازه 54 هزار و 800 تا 64 هزار و 900 تومان قیمت خورد. روند افزایشی اسکناس یورو از دلار ضعیف‌تر بود. هر برگ اسکناس یورو آزاد در بازار روز گذشته با رشد اندک 50 تومانی در رقم 69 هزار و 250تومان معامله شد.

در این میان نرخ پول‌های خارجی در معاملات رسمی بازار ارز تهران نیز در دو روز گذشته نوسان‌هایی را تجربه کرده است. در حالی که قیمت دلار در معاملات مرکز مبادله ارز و طلا برای مدت نسبتا طولانی در رقم 43هزار و 567 تومان معامله می‌شد در بازار روزهای اخیر نرخ شاخص مذکور با نوسانی حدودا 150 تومانی به پله‌های خروجی کانال 43 نزدیک شد و در رقم 53 هزار و 725تومان به فروش رسید.

ایست قیمتی خانواده سکه
قیمت قطعات مختلف سکه طلا در بازار روز گذشته بدون نوسان بود. در حالی که نرخ هر گرم طلای 18عیار در بازار دیروز حدود 10 هزار تومان افت کرد، ربع، نیم و تمام سکه طلای طرح جدید در عصر روز گذشته بدون تغییر نسبت به نرخ روز یکشنبه دادوستد شدند. بر این اساس قیمت هر قطعه سکه طلا طرح جدید در روز گذشته 43 میلیون و 300 هزار تومان، نیم سکه 25 میلیون و 400 هزار تومان و ربع سکه نیز در رقم 15میلیون و 500 هزار تومان ثبت شد. گفتنی است که نرخ حباب سکه طلا طرح جدید که اختلاف میان ارزش ذاتی و بهای معامله شده آن در بازار را به نمایش می‌گذارد نیز در روز گذشته حوالی رقم 7 میلیون و 300 هزار تومان محاسبه شد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898509

دیگر خبرها

  • خاندوزی: دولت خاتمه پروژه‌های ناتمام هستیم/ افشاگری همتی از رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی/ صولت مرتضوی: تحریم پیشرفت‌های کلانی را نیز برای کشور به ارمغان آورده است
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • چگونه از خرید لاستیک، روغن و فیلتر تقلبی خودرو در امان باشیم؟ | لوازم یدکی اصل را از اینجا تهیه کنید
  • چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
  • تاثیر ۲۰ درصدی روغن موتور در رشد قیمت کرایه حمل و نقل
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟
  • پیش‌بینی قیمت دلار برای فردا
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ثبات دلار کوتاه‌مدت است؟
  • قیمت روغن خوراکی در بازار امروز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • طلا و سکه در میانه روز رنگ عوض کرد؛ قیمت جدید طلا و سکه امروز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳