Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-16@14:49:34 GMT

مدیریت ریسک به کمک سهامداران بورسی می‌آید

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۰۵۱۳۵

مدیریت ریسک به کمک سهامداران بورسی می‌آید

مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در پاسخ به این سوال که ریسک در ابزار‌های بازار سرمایه به چه صورت است؟ بیان کرد: ابزار‌های بازار سرمایه به ترتیب از بیشترین به کمترین ریسک عبارتند از صندوق‌های جسورانه، اوراق مشتقه اختیار خرید و فروش، قرارداد‌های آتی، سهام و حق تقدم بورسی، سهام و حق تقدم فرابورسی، سهام و حق تقدم بازار پایه، صندوق‌های سهامی، صندوق‌های مختلط، اوراق بدهی بدون ضامن، صندوق‌های بادرآمد ثابت بدون ضامن، صندوق‌های با درآمد ثابت با ضامن و ‌نهایتا اوراق بدهی دولتی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی در ادامه افزود: این ابزار‌ها سه نوع ریسک بازار (ریسک کاهش قیمت)، اعتبار (نکول یا ورشکستگی ناشر) و نقدشوندگی (قابلیت فروش سریع بدون کاهش قیمت) دارند که ریسک نکول برای اوراق بدهی دولتی و اوراق بدهی خصوصی و صندوق‌های با درآمد ثابت دارای ضامن کمترین حد ریسک است.

بیشتر بخوانید 

مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال/ چگونه دارایی خود را حفظ کنیم؟


قلی پور بیان کرد:ریسک نقدشوندگی اوراق بدهی دارای ضامن نقدشوندگی و بازارگردان، صندوق‌های با درآمد ثابت و سهامی با توجه به امکان ابطال روزانه کمترین حد ریسک را دارد و نیز به طور متوسط ابزار‌های با درآمد ثابت کمترین ریسک بازار را دارند، از سوی دیگر اوراق مشتقه و حق تقدم‌ها و سپس سهام بیشترین ریسک بازار را شامل می‌شوند.

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص مدیریت ریسک توضیح داد: مدیریت ریسک فرایندی برای تحلیل، ارزیابی، کنترل و بهینه سازی ریسک، برای کسب حداقل بازده مورد نظر است، ساده‌ترین شکل مدیریت ریسک تشکیل سبد سرمایه گذاری متنوع از دارایی‌های مختلف و پیچیده‌ترین شکل آن استفاده از ترکیب‌ها و استراتژیک‌های ترکیبی از ابزا‌های مشتقه است. همچنین مدیریت ریسک به سطح ریسک گریزی افراد نیز وابسته است و افراد در طیفی از ریسک گریزی از کمتر به بیشتر قرار می گیرند.

وی در ادامه تصریح کرد: مهمترین روش مدیریت ریسک تنوع بخشی به دارایی‌ها و تغییر وزن طبقات دارایی‌ها بر اساس چشم انداز‌های اقتصادی و ریسک‌ها است. یک سرمایه گذار منطقی در ایران باید دارایی خود را بین بازار‌های املاک و مستغلات، طلا و ارز، ابزار‌هایی با درآمد ثابت مثل سپرده و اوراق بدهی و صندوق با درآمد ثابت، سهام یا صندوق‌های سهامی توزیع کند. به عنوان مثال در شرایط فعلی به نظر می‌رسد که ترکیب مناسب برای خانواری با ریسک گریزی متوسط می‌تواند به  این شکل باشد: ۵۰ درصد املاک شامل ملکی که ساکن هستند، ۵ درصد طلا یا سایر فلزات گرانبها، ۲۵ درصد دارایی با درآمد ثابت، ۲۰ درصد دارایی ریسکی مثل سهام یا صندوق سهامی با اختصاص درصدی به ابزار‌های پرریسک‌تر مثل اوراق مشتقه. سهم زیاد املاک به واسطه سهم زیاد آن در اقتصاد کشور و ثروت ایرانیان و ‌اهمیت آن برای امنیت زندگی است.

کارشناس بازار سرمایه گفت: نقد شوندگی نکته مهمی است، سرمایه گذاری که به نقدشوندگی اهمیت می‌دهد، به جای خرید مستقیم سهام در صندوق‌های سهامی سرمایه گذاری می‌کند، چرا که طبق دستورالعمل، ابطال واحد‌های سرمایه گذاری صندوق‌ها حداکثر طی دو روز کاری باید انجام و نقد شود، همچنین فعالیت در بازار پایه فرابورس ریسک به مراتب بیشتری نسبت به بازار اصلی بورس دارد و با انتخاب سهام در هر کدام از تابلو‌های اصلی و فرعی بورس و فرابورس، سطح ریسک سرمایه گذاری تعیین می‌شود.

قلی پور در پاسخ به این پرسش که اگر مردم مدیریت ریسک می‌کردند می‌توانستند از ضرر جلوگیری کنند؟ گفت: بازار سرمایه با نوسان عجین است،  با توجه به تحولات در سطح کلان و تعدیل انتظارات، افت بازار لاجرم بود و در همه بازار‌های دنیا اتفاق می‌افتد، بنابراین با توجه به عمق کم بازار ابزار‌های مشتقه سهامی، این زیان قابل پیشگیری نبود است.

وی  گفت: البته با کنترل میزان خرید اعتباری و توزیع دارایی در بازار‌ها و ابزار‌های مختلف می‌شد این آسیب را به حداقل رساند چراکه همزمان با افت بورس، ابزار‌هایی با درآمد ثابت، سود خود را حفظ کردند و‌ در بازار املاک و مستغلات شاهد رشد نسبی بودیم، بنابراین توزیع معقولانه دارایی می‌تواند، آسیب پذیری از تحولات کلان را کمتر کرده و کنترل ریسک را آسان‌تر کند.

قلی پور تصریح کرد: نکته مهم دیگر فعالیت مستمر است، فعالان بازار سرمایه در کل آسیب ندیده اند چرا که از زمان بازار ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی تا بازار ۷ میلیون میلیارد تومانی در این بازار بوده اند و حداکثر با کاهش ارزش بازار به ۴.۵ میلیون میلیارد تومان بخشی از منافع را از دست داده اند، بنابراین مشکل تازه واردانی هستند که بدون دانش و منطق لازم در اواسط امسال وارد بازار شدند و بدیهی است ورود به کسب و کاری که تخصص آن را ندارید در ۹۵ درصد موارد به زیان منجر می‌شود.


انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: مدیریت ریسک بازار سرمایه درآمد ثابت بازار سرمایه سرمایه گذاری مدیریت ریسک اوراق بدهی حق تقدم ابزار ها صندوق ها قلی پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۰۵۱۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرار بزرگ سهامداران بورس

روزنامه اعتماد نوشت: روز گذشته یک سقوط سنگین دیگر در کارنامه بازار سرمایه ثبت شد و با منفی شدن ۹۵ درصد بورس، فعالان این بازار روز سختی را سپری کردند. چنانکه در یک ساعت ابتدایی معاملات شاخص کل بورس تهران ۳۵ هزار و ۴۲۸ واحد نسبت به روز چهارشنبه سقوط کرد و به سطح ۲ میلیون و ۲۲۶ هزار و ۴۷۰ واحد رسید، اما این روند در ساعات بعدی تداوم پیدا کرد و شاخص کل با ریزش بیش از ۵۳ هزار واحدی تا ۲ میلیون و ۲۰۷ هزار نیز پایین آمد. 

نکته جالب توجه فرار بزرگ سرمایه خرد از بورس بود که تحلیلگران دلیل آن را هراس از سایه جنگ در خاورمیانه عنوان می‌کنند. روز گذشته نزدیک به ۱۸۰۰ میلیارد تومان از بازار سرمایه خارج شد. عددی که نسبت به چهارشنبه گذشته ۳۷۳ درصد رشد داشته و به عبارتی ۴ برابر شده است! همزمان ۹۹۴ میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شده است.

در معاملات دیروز فقط ۲۳ نماد صف خرید داشتند و ۳۵۹ نماد دیگر با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت ۷۰ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۴۵ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش ۸۵۲ درصدی به ۹۱۴ میلیارد تومان رسید. در مجموع ۳۱ ماه فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۱۶۷ هزار میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام خارج شده است. به بیان دیگر، به‌طور متوسط روزانه ۲۶۷ میلیارد تومان فرار سرمایه ثبت شد.

از ابتدای شروع فعالیت دولت ابراهیم رییسی تا پایان سال ۱۴۰۰ در مجموع بیش از ۴۳ هزار میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام و به‌طور میانگین روزانه ۲۸۸ میلیارد تومان پول حقیقی خارج شده است. در سال ۱۴۰۱ نیز در مجموع ۴۲ هزار و ۷۸۹ میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد که به‌طور متوسط روزانه ۱۸۰ میلیارد تومان خروج پول را نشان می‌دهد. همچنین در سال ۱۴۰۲ نیز در مجموع ۳۹ هزار و ۹۱۴ میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد که به‌طور متوسط روزانه ۱۶۵ میلیارد تومان خروج پول را نشان می‌دهد. گفته می‌شود که در حال حاضر نزدیک به ۵۰ میلیون نفر درگیر بازار سرمایه هستند و منافع آنها در بازار است. اما به گزارش سازمان بورس تعداد سهامدار فعال از این جمعیت ۵۰ میلیون نفری به‌طور میانگین هفته‌ای ۳۵۰ هزار نفر است که به عنوان کد فعال در بازار ثبت شده است.

واکنش‌ها به ریزش سنگین بورس

فعالان بازار سرمایه و کارشناسان، در این رابطه به بیان دیدگاه‌های خود در شبکه‌های اجتماعی و به انتقاد از عملکرد مسوولان بورس پرداختند. سید محمد صحفی، معاون وزیر ارشاد در دولت سیدمحمد خاتمی در این رابطه نوشت: شما نبودید که حدود ۳ سال پیش (خرداد ۱۴۰۰) گفتید: «یکی از کار‌های جدی و محوری ما این است که بازار بورس را برای مردم اطمینان‌بخش کنیم و وضعیت بازار سرمایه را با کمک متخصصان و صاحب‌نظران این حوزه به وضعیت سامان یافته و مورد اعتماد مردم تغییر دهیم.» آقای رییسی؟

«عبدالرضا داوری»، فعال سیاسی اصولگرا نیز در حساب شخصی خود در توییتر آورده است: آقای رییس جمهور! شما سال ۱۴۰۰ با وعده حل مشکل بورس در هفته اول ریاست جمهوری‌تان قول دادید نگرانی مردم را رفع می‌کنید. اینک ۱۵۰ هفته از ریاست جمهوری شما گذشته ولی سرمایه‌های مردم همچنان در آتش بورس می‌سوزد. شما سال آینده از همین مردم زیان‌دیده دوباره رای نمی‌خواهید؟ از ما گفتن بود!

«عبدالله رحیم‌لو»، دکترای اقتصاد بین الملل با تاکید بر اینکه اقتصاد و سرمایه‌گذاری به آرامش و ثبات نیاز دارد، نوشته است: این تالار وحشت حاصل تحلیل‌های کوچه بازاری خیلی‌هاست. جنگ را به مردان جنگ و سیاست را به صاحبانش بسپاریم. بازار سرمایه و سرمایه‌گذاری امنیت و آرامش‌زا هستند. امین بیگانی، کارشناس بازار سرمایه نیز نوشت: «این شرایط فورس‌ماژور که تو همه قرارداد‌ها هست و تو قوانین بورس هم اومده پس کجا باید استفاده بشه؟ مگه شامل سیل، زلزله و جنگ نمیشه؟! از بالا تا پایین مسوولان گفتن که زدن کنسولگری یعنی زدن خاک ایران، خب این خودش یعنی اعلام رسمی جنگ! مدیریت سازمان باید حداقل دامنه را کم می‌کرد و حجم مبنا را موقت بالا می‌برد...»

«علی حاتمی» نیز در حساب توییتری خود نوشت: قابل توجه آقای خاندوزی و عشقی: اگر بازار سرمایه تحت تاثیر شرایط جنگی، امروز ۵۴ هزار واحد ریزش کرده که چرا بازار را متوقف نکردید؟ اگر هم شرایط جنگی تاثیری روی بازار ندارد که به چه دلیل بازار منفی شده؟ نمی‌توانید مدیریت کنید استعفا بدهید. پول مردم محل کسب تجربه و ناشی‌گری شما نیست. هجوم پول‌ها به بازار ارز؟ به نظر می‌رسد که با وجود ریسک‌های معاملاتی در بازار سرمایه، بخش زیادی از پول‌های خارج شده از بورس به سمت بازار ارز حرکت کند. تقریبا از ده روز پیش به این سو و با بالا گرفتن تنش‌ها در خاورمیانه، ارزش ریال ایران ۱۰ درصد افت کرده و رییس کل بانک مرکزی نیز به عنوان مسوول حفظ ارزش پول ملی تنها به این موضوع بسنده کرده که کاری با نرخ دلار بازار آزاد ندارد.

 اظهاراتی که با واکنش طیف وسیعی از کارشناسان و حتی نمایندگان مجلس مواجه شده است. مهرداد گودرزوندچگینی، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این باره گفته است که کنترل نرخ ارز جزو وعده‌های دولت بود، انتظار می‌رفت که دولت بتواند بازار ارز را کنترل کند، چراکه بخش مهم بازار ارز کشور در اختیار دولت است؛ لذا این بحث باید در خود دولت حل و فصل شود. اگر همین سیاست‌ها در بازار ارز پیش برود، وضعیت خوبی در بازار نخواهیم داشت، اما امیدواریم با ورود دولت روند کاهشی را در بازار ارز شاهد باشیم، اما به نظر می‌رسد که کنترل ارز از دست دولت خارج شده است.

معمولا در هنگام افزایش قیمت‌ها در بازار ارز، رسانه‌ها از ارایه گزارش و قیمت درباره نرخ دلار به بهانه کاهش فضای هیجانی بازار خودداری می‌کنند. اما خبرگزاری فارس دیروز از افزایش قیمت دلار و سکه در بازار خبر و گزارش داد که دلار آزاد حدود ۶۶ هزار تومان تومان معامله شده و سکه طرح جدید بالای ۴۵ میلیون تومان.

فارس در گزارش خود که مبتنی بر بررسی میدانی بازار ارز بوده، می‌گوید: دلار آزاد توسط دلالان مقابل صرافی‌ها ۶۵ هزار و ۹۵۰ تومان معامله شد و در معاملات نرخ دلار در بازار افزایش ۱۷۰۰ تومانی داشته است. همچنین به گفته این خبرگزاری در میدان فردوسی سکه طرح قدیم با رشد ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی ۴۲ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان دادوستد شده و سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید هم با افزایش یک میلیون و ۸۱۹ هزار تومانی، ۴۵ میلیون و ۶۰۴ هزار تومان معامله شد.

هر گرم طلای ۱۸ عیار هم دیروز ۳ میلیون و ۸۲۸ هزار تومان قیمت‌گذاری شد و همچنین هر مثقال طلای ۱۸ عیار ۱۶ میلیون و ۵۲۳ هزار تومان نرخ‌گذاری شد؛ نرخ طلای آب شده هم هر مثقال ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده است.

tags # بورس سایر اخبار چرا مو‌های بدن زنان کمتر از مردان است؛ آیا زنان مردان پشمالو را بیشتر می‌پسندند؟ مغز آلبرت انیشتین از مغز یک نئاندرتال کوچک‌تر بود! آیا انسان‌های اولیه عاشق می‌شدند؟ آنها چگونه همسر خود را انتخاب می‌کردند؟ قدیمی‌ترین راز تاریخ فاش شد؛ اول مرغ بود یا تخم‌مرغ؟!

دیگر خبرها

  • توصیه مهم یک کارشناس به سهامداران بورس
  • راه‌های نجات سرمایه از باتلاق ریسک
  • سهامداران برای خرید کدام نمادها صف کشیدند؟
  • سود سپرده های بانکی در سال ۱۴۰۳
  • اقتصاد در دوراهی؛ سناریو‌های آتی بازار‌ها چیست؟
  • سود ۲۰۰ درصدی به سهامداران این نماد بورسی رسید!
  • فرار بزرگ سهامداران بورس
  • تخلیه رشد بهاری بورس
  • تلاطم بورس با ریسک سیاسی
  • ابزار جدید برای شناسایی ارزهای دیجیتال تقلبی و بدون پشتوانه