Web Analytics Made Easy - Statcounter

بافت‌های ناکارآمد قصه پر غصه‌ای است که علاوه بر مشکلات و معضلاتی که به دنبال دارد، همواره با «حاشیه»‌هایی همراه بوده که آسیب‌زا و خطرناک است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، زندگی در حاشیه شهرها همواره با تهدیدهایی برای ساکنان این مناطق و البته سایر شهروندان همراه است، با گذری در کوچه های تنگ و باریک و عدم امکانات کافی، گویای مشکلاتی است که ساکنان این محلات با آنها دست و پنجه نرم می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرو صدای بازی کردن کودکان در میان کوچه های باریک محله را در برگرفته، کمی آن طرف‌تر نگرانی از برخی آسیب‌های اجتماعی را می‌شود از چشمان یک بانوی جوان دید که هم نگران فرزندانش است که در این مناطق بدون هیچ امکانات و در فقر و مشکلات قد می کشند و از سویی غم اعتیاد همسرش را به دوش می کشد، به گفته خودش زندگی برای آنها رنگی جز سیاهی ندارد اما به ناچار روزگار را سپری می کنند.

وجود 11 میلیون حاشیه‌نشین در کشور

طبق آمارها بالغ بر 11 میلیون از جمعیت کشور حاشیه نشین هستند که ساکنان در مناطق حاشیه نشین از امکانات آموزشی، رفاهی و بهداشتی محروم بوده و سبب شده تا این افراد در معرض تهدیدهای آسیب های اجتماعی قرار بگیرند.

فقر، اعتیاد، بیکاری، طلاق از مهمترین آسیب های اجتماعی در مناطق حاشیه نشینی است که هرچه امکانات و رسیدگی به مشکلات در این مناطق کمتر باشد، آسیب های اجتماعی در این محلات بیشتر رشد می کند به طوری که امروز در استان لرستان حدود 48 منطقه حاشیه نشین و آسیب زا وجود دارد که این آمار زنگ خطری جدیبه شمار می رود.

به تبع در این مناطق جمعیت بالایی زندگی می کنند که برای مطلع شدن از مشکلات آنها نیاز به جستجو و کنکاش نیست بلکه در ظاهر، همه مشکلات را می توان در این محلاتی که در برزخ شهر و روستا گرفتار شده اند، مشاهده کرد.

به گفته بسیاری از مسئولین و کارشناسان، حاشیه نشینی در اثر مهاجرت ها و فقری که سبب شده تا در شهر شرایط زندگی نباشد، ایجاد شده و متاسفانه هر روز بر وسعت این محلات افزوده می شود، محلاتی که از حداقل امکانات ورزشی، مراکز فرهنگی و سایر نیازها محروم هستند و مشکلات در زیر پوست زندگی آنها هر روز ضخیم تر می شود.

ناهنجاری هایی که از مناطق حاشیه نشین برمی خیزد

فاطمه آزادی روانشناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: یکی از هسته های رویش آسیب های اجتماعی، مناطق حاشیه نشین است که به دلیل وجود مشکلات و عدم امکانات، زمینه برای بروز و ایجاد ناهنجاری ها وجود دارد و از درون همین مناطق آسیب ها رشد می کنند.

وی افزود: بسیاری از کودکان کار که در خیابانها به جای استفاده از دوران طلایی کودکی، مشغول دستفروشی هستند، در همین مناطق زندگی می کنند که گاهی به دلیل فقر و گاهی به دلیل اعتیاد والدین در سن  سال کودکی اقدام به کار می کنند و مشغول به شغلی کاذب می شوند.

این روانشناس تصریح کرد: افرادی که با مهاجرت در حاشیه شهرها ساکن می شوند با کوله باری از مشکلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی روبرو هستند و بسیاری از افرادی که در این مناطق زندگی می کنند نمی توانند با شرایط موجود سازگار شوند و همین سبب می شود تا بار روانی به همراه داشته باشد.

آزادی با اشاره به اینکه اعتیاد در این مناطق بسیار زیاد است عنوان کرد: در این مناطق مکان هایی برای خرید و فروش مواد مخدر و یا استفاده آنها وجود دارد، در حالی که در همین مناطق کودکان و نوجوانان تردد می کنند همین ممکن است سبب شود تا این افراد هم در دام اعتیاد گرفتار شوند.

وی بیان کرد: از دیگر پیامدهای اجتماعی در مناطق حاشیه نشین، طلاق است که افراد به دلیل نبود شرایط لازم زندگی و خشونت ها دست به جدایی می زنند، فرزندان طلاق در این مناطق با مشکلات دوچندانی روبرو هستند به طوری که از یک سو زندگی در منطقه ای که آسیب های فرهنگی و اجتماعی دارد و از سوی دیگر بعد از جدایی والدین، سرنوشتی تلخ و نامعلوم در انتظارشان می باشد.

این روانشناس خاطرنشان کرد: برخی از افراد مجرم از این مناطق برای جرم و جنایت ها و یا تهیه و توزیع مواد مخدر استفاده می کنند که لازم است با برنامه ریزی توجه بیشتری به این مناطق صورت گیرد تا از التهاب آسیب های اجتماعی و فرهنگی کاسته شود.

ضرورت ایجاد مراکز فرهنگی در مناطق حاشیه نشین

محمود ثمینی معاون سیاسی اجتماعی استانداری لرستان اظهار داشت: گسترش مراکز فرهنگی و هنری سبب می شود تا بزهکاری و آسیب های اجتماعی کاهش یابد که لازم است تا این مراکز و مکان های فرهنگی در مناطق حاشیه شهر نیز ایجاد شود تا افراد ساکن این مناطق بتوانند استفاده نمایند.

وی افزود: سرمایه گذاری فرهنگی در مناطق کمتر توسعه یافته نیاز است و اماکن فرهنگی و امکانات دیگر باید در مناطق حاشیه شهر ایجاد شود تا شرایط برای شکوفایی استعدادهای کودکان و نوجوانان در این مناطق فراهم شود.

معاون سیاسی اجتماعی استانداری لرستان تصریح کرد: کتابخانه، شهرداری، ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی به خوبی می توانند نیازهای فرهنگی مناطق محروم را برطرف کنند و برنامه های مورد نیاز را در این مناطق ارائه دهند.

ثمینی با اشاره به باز آفرینی معابر پله کانی  محله کمتر برخوردار کرگانه گفت: در این پروژه که سال جاری اجرا خواهد شد، ‌در فاز اول ۶ معبر و در فاز دوم نیز ۳ معبر عملیاتی خواهد شد.

وی بیان کرد: یکی از وظایف دفاتر تسهیل گری رسیدگی به مشکلات کالبدی و شهری محلات می باشد که با تلاش می توانند خدماتی بزرگ برای اهالی ارائه دهند.

معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان خاطر نشان کرد: استان لرستان دارای هشت دفتر تسهیلگری است که در ۱۵ محله در مرکز استان مشغول فعالیت می باشند و مدیریت این دفاتر توسط مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری انجام می‌شود.

گسترش آسیب های اجتماعی در حاشیه شهرها

حامد پرچی جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: حاشیه نشینی در بسیاری از کشورها و شهرها وجود دارد، شهرها در برخی مناطق رشد نامتوازن دارند و مناطقی ایجاد می شود که مامن اقشار انسان هایی است که به لحاظ درآمدی و اجتماعی قادر به زندگی کردن و تامین هزینه ها در مراکز شهرها و محله های شهری با امکانات نیستند و چاره ای جز زندگی در این مناطق را ندارند.

وی افزود: اکثر افرادی که حاشیه نشین هستند، بر اثر مهاجرت از روستا به شهر و یا از شهرهای کوچک به بزرگ گرفتار زندگی در کمترین امکانات شده اند و مجبور می شوند برای اینکه با هزینه ها سازگار باشند به حاشیه ها پناه ببرند و به تبع آن، این افراد در تامین نیازهای زندگی دچار مشکل می شوند و نمی توانند به امکانات فرهنگی و رفاهی دسترسی داشته باشند.

این جامعه شناس تصریح کرد: پیشرفت در سطح شغلی و تحصیلی برای اینها میسر نیست و بیشتر معضلات به خاطر عدم درآمد پایدار است، متاسفانه جرم و جنایت هایی در این مناطق مشاهده می شود و بسیاری از کودکان کار در خیابانها نیز مربوط به این مناطق هستند.

پرچی خاطر نشان کرد: این نقطه زجر آور و این شکاف طبقاتی سبب شده تا این افراد به درآمدهای خواسته شده نرسند و با مشکلات عدیده ای روبرو شوندکه نیاز است دولت و مجلس برای اینها اقدام کند و یکی از مهمترین اقدامات، سوق دادن مراکز فرهنگی به مناطق حاشیه شهر است.

وی بیان کرد: نیاز است که گروه های مردم نهاد دراین مناطق اقدامات ویژه ای انجام دهند و مراکز بهداشتی در این مناطق قوی عمل کنند چرا که اوج بی امکاناتی در مناطق دیده می شود.

این جامعه شناس اظهار داشت: انسان هایی که سرشار از استعداد هستند در میان این افراد دیده می شوند ولی پیشرفتی برای خود نمی بینند و در واقع آینده آنها مبهم می باشد.

وی بیان کرد: مراکز آموزشی در این مناطق باید بسیار قوی شود تا کودکان و نوجوانان در این مناطق بتوانند آینده ای روشن داشته باشند.

امروزه حاشیه نشینان نیازمند امکانات و حداقل نیازهای رفاهی هستند و لازم است متولیان امر به صورت جدی برای رفع مشکلات مردم در این مناطق اقدام نمایند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مناطق حاشیه نشین آسیب های اجتماعی مراکز فرهنگی حاشیه نشینی حاشیه شهر آسیب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۱۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روند رشد آسیب‌های اجتماعی در قزوین متوقف شد

عباس کاظمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین در اولین نشست کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت، زنان و خانواده استان قزوین در سال جدید گفت: طبق آمار منابع رسمی روند رشد آسیب‌های اجتماعی در استان متوقف شده و در بسیاری از مولفه‌ها در مقیاس آمار‌های کشوری و در مقایسه با جمعیت استان وضعیت بهتری در کاهش آسیب‌ها داریم.

کاظمی افزود: برنامه کاهش آسیب‌های اجتماعی در سال جاری با برنامه ریزی صورت گرفته با اهتمام پیگیری خواهد شد.

وی تاکید کرد: یکی از مسائل دیگر در حوزه آسیب اجتماعی که باید مورد توجه قرار بگیرد، رصد هوشمند است که باید اطلاعات نسبت به آسیب‌های اجتماعی به طور دقیق و هوشمند شناسایی و جمع بندی شود.

کاظمی با بیان اینکه در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید بررسی‌های میدانی صورت بگیرد تا نگاه ما دقیق‌تر شود، ادامه داد: در موضوعات کارگروه که دارای اهمیت ویژه‌ای هستند سلسله اقدامات عملیاتی باید صورت گیرد، باید ظرفیت‌ها را شناسایی کنیم و با دستگاهی که در سال جاری همراهی قانونی را نداشته باشد برخورد می‌شود.

این مسئول بیان کرد: لازم است همه دستگاه‌ها با توجه به وظایفی که قانون برای آنها مقرر کرده برای مقابله با معضلات اجتماعی از ظرفیت‌های خود استفاده کنند، چراکه پیگیری نکردن و پاسخگو نبودن می‌تواند مشکلات روی مزمن‌تر کند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین عنوان کرد: قبل از پایان سال، سلسله جلساتی در حوزه برقراری امنیت و کاهش برخی از جرایم داشتیم و تصمیم‌هایی گرفته شد که به واسطه آن در ایام تعطیلات با کاهش برخی از جرایم در قزوین روبه‌رو بودیم.

به گفته کاظمی، در استان قزوین بیش از ۳۰ درصد جرایم مهم از جمله سرقت کاهش پیدا کرده که مهمترین علت این توفیق مدیریت معتادان متجاهر است، به هرحال مساله سرقت یکی از مهمترین عوامل نارضایتی در کشور تلقی می‌شود که در استان قزوین با تدبیر درست میزان آن را کاهش دادیم.

کاظمی با اشاره به محل در نظر گرفته شده برای ساخت کمپ ماده ۱۶ نیز تصریح کرد: در راستای ضمانت اجرایی تصمیمات، شهرداری تعهد دارد که ۵ هکتار زمین به کمپ ماده ۱۶ اختصاص دهد، باید این مساله رسیدگی شود و این کمپ را طبق موارد تعیین شده ایجاد کنیم، ایجاد اشتغال برای معتادین متجاهر توسط این کمپ سبب عدم بازگشت معتادان به جرایمی مانند سرقت خواهد شد.

این مسئول در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدام ایران در تنبیه رژیم صهیونیستی، بیان کرد: ما از نعمت وجود ولایت فقیه و نعمت وجود نیرو‌های مسلح مقتدر و عزت آفرین برخوردار هستیم، آنچه که دیدیم و همه دنیا به ویژه اشرار عالم به سرکردگی آمریکا و انگلیس آن را تجربه کردند، بی‌نظیر بود و تحولات سیاسی را در حوزه بین المل رقم زد که جا دارد از همه عوامل اقتدار آفرین به خصوص سپاه عزیز تشکر داشته باشیم.

معاون استاندار یادآور شد: عملیات وعده صادق نقطه عطفی است که آینده در بسیاری از معادلات بین المللی خودش را نشان می‌دهد، اگرچه این عملیات تاثیر بزرگ خود را نشان داده، اما در آینده نیز تاثیرات آن را خواهیم دید، ما این عزت و سربلندی را مدیون شهدایی مانند شهید تهرانی مقدم و شهید سردار سلیمانی هستیم.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • روند کاهش آسیب‌های اجتماعی در استان
  • روند رشد آسیب‌های اجتماعی در قزوین متوقف شد
  • کافه‌نشینی، از ازل تا ابد
  • سیل‌زدگان بلوچستان مراقب خروج گاندوها از برکه‌های محل زیستشان باشند
  • تاب‌‌آوری زنانه، قدرت مادرانه
  • سیلاب و خطر خروج تمساح پوزه کوتاه
  • منظور از تاب‌آوری زنانه چیست؟
  • راه اندازی فضای دوستدار کودک و نوجوان ویژه محلات حاشیه نشین گلستان
  • آسیب سیلاب به دیوارحایل و کناره بندی رودخانه ملنتی جیرفت
  • کانون پرورش فکری، دوستدار کودکان و نوجوانان محلات حاشیه‌نشین