Web Analytics Made Easy - Statcounter

 سال گذشته، کشور با بحرانهای متعددی از جمله کرونا و تحریم‌های متعدد و گسترده‌ای روبرو بود که علاوه بر کاهش میزان رشد اقتصادی، در بخش تولید هم با موانع مختلفی مواجه  شد. هرچند جهش تولید که به عنوان خط مشی اصلی سال گذشته در نظر گرفته شده بود و تلاش همه‌جانبه دولت و مردم را هم به همراه داشت اما این میزان از جهش تولید بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری، در اقتصاد، زندگی و معیشت عمومی چندان دیده نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرچه آهنگ رشد اقتصادی در کل جهان بر اثر شیوع کرونا متوقف شد، با این حال باید در نظر داشت که این امر دلیلی بر منفعل بودن دولت و جامعه در عرصه تولید نبوده بلکه بدین معناست که برای تحقق اهداف اصلی نظام، قبل از هرچیز باید موانع از سر راه برداشته شده و در بسیاری از امور پشتیبانی لازم از فعالان عرصه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی انجام شود.  

 اقتصاد و تولید در سال ۹۹

 اقتصاد ایران در سال ۹۹، به دلیل شرایط داخلی و ارتباطات خارجی و بین‌المللی با مشکلات متعددی روبرو بود و به همین سبب شرایط چالش برانگیزی رقم خورد. در عرصه اقتصاد جهانی و اثرات بر اقتصاد ایران ، مواردی نظیر کاهش نرخ رشد اقتصادی قابل توجه است که بر اثر کاهش حجم دریافتی‌های ارزی و فشار بیشتر بر منابع ارزی ایجاد شد و احتمال افزایش کنترل بر بازار ارز و کاهش شدید در درآمدهای ارزی-ریالی دولت را در پی داشت. این امر موجب شد تا دولت هم با کسر بودجه و فشار بر هزینه‌های جاری و کاهش هزینه‌های عمرانی به میزانی قابل توجه روبرو شود. به طور کل در دهه ۹۰ اقتصاد ایران شرایط متنوعی از رشد را پشت سر گذاشت. در ابتدای سال ۹۰ رشد اقتصادی ایران مثبت و نزدیک به ۸ درصد بود که در پایان سال به ۲ درصد رسید. بهترین دوران رشد اقتصاد ایران در دهه ۹۰ مربوط به سال ۹۵ بود که رشد ۱۷ درصدی اقتصاد را تجربه کرد اما بعد از سال ۹۶ و با آغاز تحریم‌ها در سال ۹۷ این میزان از رشد روند نزولی را به خود دید که تا سال ۹۹ هم ادامه داشت. این وضعیت که ناشی از تاثیرات اقتصاد بین‌الملل هم بود در سال گذشته با شیوع بیماری کرونا شدت بیشتری داشت و به دلیل تعطیلی بسیاری از کسب و کارها، اقتصاد ایران در وضعیت مشابهی نسبت به سال قبل بود. سطح مصرف خانوار در رابطه با کالاهای اساسی مانند گوشت و مرغ تنزل یافت و علیرغم تلاش دولت در جهت ارائه تسهیلات به مشاغل مختلف روند تولید آن‌گونه که انتظار می‌رفت، رشد نداشت. با این حال در برخی از زمینه‌ها رونق تولید، رشد خود را داشت.

بر اساس محاسبات بانک مرکزی[۱]، رشد اقتصادی بدون نفت کشور (به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰) در فصل اول سال ۱۳۹۹ به ۰.۶- درصد رسید. در این میان گروه‌های کشاورزی، صنایع و معدن و خدمات به ترتیب رشد ۳.۷، ۲.۵ و ۱.۶- درصدی داشتند. البته باید در نظر داشت که رشد قابل توجه بخش صنعت و معدن در دوره مذکور باعث شده است تا با وجود پیش‌بینی‌ها، اثر شیوع ویروس کرونا بر تولید ناخالص داخلی بدون نفت بسیار محدودتر بوده و در مقایسه با سایر کشورها، رشد اقتصادی کمتر متأثر شود.

همچنین براساس اطلاعات گزارش شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی کشور، شاخص تولید ۱۳ گروه از ۲۴ گروه اصلی در فصل اول سال جاری نسبت به فصل اول سال گذشته، رشد مثبت داشته و سهم این ۱۳ گروه از شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی معادل ۸۳.۸ درصد از کل شاخص یاد شده است. بر مبنای این امر، صنایعی نظیر «تولید انواع آشامیدنی‌ها»، «تولید محصولات لاستیکی و پلاستیکی»، «انتشار و چاپ» و «تولید داروها و فرآورده‌های دارویی» و نظایر آن رشد مثبتی تجربه کردند.

گروه‌هایی هم که در این دوره بیشترین رشد منفی را به خود اختصاص داده بودند، شامل «تولید پوشاک»، «تعمیر و نصب ماشین‌آلات و تجهیزات»، «تولید منسوجات» و «تولید محصولات رایانه‌ای، الکترونیکی و نوری» است که عموماً با توجه به ماهیت کالاهای تولیدی صنایع یاد شده، افت تقاضا به دلیل شیوع ویروس کرونا از علل اصلی رشد منفی آن‌ها بوده است.

پشتیبانی‌هایی که اساس تولید بوده و هست

یکی از مهم‌ترین نیازهای کشور در دوره گذشته و حتی دوران کنونی، پشتیبانی و ارایه تسهیلات به امر تولید است. تردیدی نیست که تحریم‌های یکجانبه علیه ایران ضربات زیادی را به اقتصاد وارد کرد، اما این تحریم‌ها مادامی که همراه با پشتیبانی باشند، تا حد قابل قبولی کم اثر خواهند بود که در همین زمینه دولت توانست تا تسهیلات مناسبی را برای حمایت از مشاغل تولیدی و حتی خدماتی در دوران کرونا ارایه دهد. به گفته رییس بانک مرکزی، دولت در سال ۹۹ نزدیک به ۱۰۰۰ تریلیون تومان تسهیلات به مشاغل تولیدی اختصاص داد. هرچند رشد مورد نظر در این دوره هم رخ نداد اما نبود آن نیز مشکلی بزرگتر بود.

گرچه تسهیلات دولتی هم توانست تا بخشی از مشکلات را مرتفع نماید اما اقدام بزرگتری که می‌توانست مشکل را به نحوی موثر و کارآمد برطرف کند، تلاش برای رفع تحریم‌هاست. بر این اساس و به گفته «علی ربیعی» سخنگوی دولت، تلاش دولت در سال جدید معطوف به رفع تحریم‌ها و مقابله با کروناست. به گفته وی برنامه دولت در سیاست خارجی اجماع‌سازی در ماه‌های باقی‌مانده است و باید در این زمینه به توافق عمومی دست یافت. میزان ارز در اختیار دولت در قیاس با دولت‌های قبل طی ۱۵ سال گذشته، تنها ۱۰ درصد بوده که ادامه این روند می‌تواند سرعت رشد و توسعه کشور را در آینده با مشکلات متعددی روبرو نماید. با این وجود در سال گذشته بسیاری از زیرساخت‌های اساسی در کشور ایجاد شد که هرچند زیاد ملموس نیست اما آثار آن برای آیندگان غیر قابل کتمان است. به باور بسیاری از متخصصان بازار کار این اقدامات آثار منفی تحریم مانند افزایش نرخ ارز و عدم تعادل آن را کاهش داده و می‌تواند مشکلات مربوط به اشتغالزایی را با توجه به بهره‌برداری از این پروژه‌ها، بهبود ببخشد.

[۱] . https://www.cbi.ir/showitem/۲۰۵۶۷.aspx

برچسب‌ها تسهیلات بانکی جهش تولید دولت ایران پروندهٔ خبری ۱۴۰۰؛ سال تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تسهیلات بانکی جهش تولید دولت تسهیلات بانکی جهش تولید دولت ایران اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۵۳۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروپاشی اقتصادی با ارز ۹۰ هزار تومانی

 لطف‌الله سیاهکلی درخصوص نوسانات بازار ارز در یک ماهه نخست سال و تحولات در عرصه اقتصادی کشور که منجر به ایجاد نگاه تورمی در میان مردم شده، گفت: وقتی که در بازار اقتصادی ما ثبات وجود نداشته باشد مردم برای حفظ قدرت خرید یا ارزش پول و سرمایه‌شان به نماد‌هایی از اقتصاد روی می‌آورند که پایداری یا ارزش افزوده دارد. مردم عاقل هستند، می‌فهمند و می‌دانند کدام بخش از اقتصاد لنگ می‌زند و کدام بخش پایداری دارد.

وی ادامه داد: بنابراین طبیعی است که وقتی ناپایداری در قیمت ارز داریم این پالس را به مردم می‌دهد که ارزش ریال رو به سقوط است، لذا وقتی شرایط اینگونه رقم می‌خورد مردم ریال را نگه نمی‌دارند بلکه به سمت حفظ ارزش پول خود می‌روند؛ به سمت مواردی مانند دلار، طلا، زمین یا کار‌های دلالی زودبازده می‌روند و نمی‌گذارند که پولشان بماند، چون قدرتش کاهش پیدا می‌کند.

به گزارش ایلنا، نماینده مردم قزوین در مجلس تصریح کرد: دولت و سیاست‌های بانک مرکزی این پالس را دادند و مردم هم پیش بینی می‌کردند، این نوع رفتار کاملا در چارچوب اقتصاد منطق دارد، بر دولتمردان است که سیاست‌های ثبات بازار را داشته باشند، اما وقتی خود دولت ارز را گران می‌کند، وقتی که دولت کالا‌هایی که خودش تولید می‌کند مانند فولاد و محصولات پتروشیمی را با قیمت‌های جهانی می‌فروشد نه با قیمت‌های واقعی و همه چیز را ما به قیمت‌های جهانی گره می‌زنیم، خب مردم هم می‌روند و در قیمت‌های جهانی زندگی می‌کنند و ثروت خود را به آن وادی می‌برند.

وی تاکید کرد: در چنین شرایطی ما نمی‌توانیم از مردم انتظار داشته باشیم چشمشان را ببندند تا ثروت‌شان آب شود و از دستشان خارج شود.

سیاهکلی خاطرنشان کرد: این‌ها عواملی است که موجب می‌شود اتفاق عجیبی در بازار رقم بخورد و این سیر صعودی است. پیش بینی من این است که نیمه دوم امسال شرایط اقتصادی سخت‌تر خواهد شد. باتوجه به بودجه‌ای هم که برای سال ۱۴۰۳ تصویب شده و خود آن هم تورم‌زا است باز هم پایه پولی ما دچار مشکل خواهد شد و ضعف ریال پیدا می‌کنیم و این هم مجدد به بازار دلالی، فساد و رانت می‌انجامد.

نماینده مردم قزوین در پاسخ به این سوال که «به نقش دولت اشاره کردید، معتقدید دولت ارز را گران می‌کند؟»، اظهار داشت: ببینید مسئول ارز در کشور دولت است دیگر، ما بازیگر اقتصادی دیگری را در بازار نمی‌بینیم. ارز را دولت نگه می‌دارد، دولت توزیع می‌کند، دولت قیمت‌گذاری می‌کند خب بخشی را هم عرض کردم که از روی بی‌ثباتی افزایش قیمت داریم، چون متقاضی پیدا می‌کند. در واقع عرضه و تقاضا قیمت را جا به جا می‌کند.

وی ادامه داد: وقتی ارز گران می‌شود و پیش‌بینی این است که گران‌تر شود، خب تقاضا زیاد می‌شود وقتی که تقاضا بالا برود این نگرانی را ایجاد می‌کند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در واکنش به این مساله که «صحبت‌ها و مواردی که از سوی دولتی‌ها مطرح شود و از آن به عنوان پالس دلار ۱۰۰ هزار تومانی برداشت می‌شود چه اثری دارد»، عنوان کرد: اگر ارز بخواهد به ۹۰ و ۱۰۰ هزار تومان برسد ما باید حتما فروپاشی اقتصاد را مدنظر داشته باشیم. جیب مردم دیگر جایی برای خالی کردن ندارد، جیب‌ها سوراخ شده است.

یکی می‌گفت کفگیر ما ته دیگ خورده، دیگری می‌گفت خوش به حال شما برای ما کفگیر دیگ را سوراخ کرده و از آن هم رد شده است. الان به نظر من جیب مردم دیگر سوراخ شده است، تا حالا اگر ما از جیب مردم استفاده می‌کردیم، الان دیگر این امکان نیست.

سیاهکلی در پاسخ به این سوال که «آیا تغییر در تیم اقتصادی دولت از سطح معاون اول تا سایر نفرات مانند وزرای اقتصادی یا رییس بانک مرکزی را لازم و مفید می‌دانید؟»، گفت: جا‌به‌جایی عناصر تاثیری در روند کار ندارد یعنی سیاست‌های دولت باید در حوزه اقتصاد اصلاح شود وگرنه شما یکی را برمی‌دارید و یکی دیگر را می‌گذارید حدود ۵ تا ۱۰ درصد در کار تغییر ایجاد می‌کند، تغییرات بنیادی ایجاد نمی‌کند. نمی‌گویم تاثیر ندارد، اما یک مُسکن می‌شود و فرصتی به دولت می‌دهد برای گرانی‌های بیشتر.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • وزیر اقتصاد: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است
  • کارگران رکن اصلی جهش تولید و رونق اقتصادی هستند
  • «نبض تولید» را روی موج رادیو اقتصاد بشنوید
  • چرا رهبر انقلاب اصرار بر مردمی سازی اقتصاد دارند؟ / مزایای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی چیست؟
  • اقدامات دولت برای کمک به تجارت
  • اقتصاد ایران تا اطلاع ثانوی، نفتی، رانتی و دستوری است
  • تردید‌های تداوم رشد
  • فروپاشی اقتصادی با ارز ۹۰ هزار تومانی
  • ناکامی رئیسی در مبارزه با فساد و عمل به وعده‌های انتخاباتی‌اش به روایت میرلوحی /اسم ۲ کارشناس اقتصادی دولت را نام ببرید؟
  • پشتیبانی اقتصاد ایران از تغییر راهبرد نظامی