Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-24@00:25:52 GMT

باید با تغییرات ناگهانی نرخ ارز مقابله شود

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۱۶۵۷۳

باید با تغییرات ناگهانی نرخ ارز مقابله شود

نماینده سابق مجلس معتقد است: دو نرخی بودن ارز از مشکلات اقتصاد در طول سالیان محسوب می شود و باید به سمت تک نرخی کردن ارز حرکت کنیم. به گزارش پول نیوز، اهمیت ثبات نسبی بازار ارز در توسعه اقتصادی کشور، برکسی پوشیده نیست. همگان می‌دانند که پیش بینی پذیر بودن نرخ ارز برای فعالان اقتصادی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما دستیابی به این هدف آن هم در شرایط تحریم و فشار حداکثری دشمنان، دشوار به نظر می‌رسد. اما برغم همه این محدویت ها، بانک مرکزی کشورمان در مقام بازارساز تمام تلاش خود را برای کاهش نوسانات ارزی داشته است. هر چند سال گذشته به دلیل فشار حداکثری که به گفته دکتر همتی بدترین سال کشور هم بود، ابزار بازارساز برای کنترل بازار محدود شد، اما با نگاهی به روند نرخ ارز در ماه‌های گذشته، بازهم شاهد ماندگاری شاخص ارزی در محدوده مشخصی بودیم. این در حالی است که بسیاری انتظار نرخ‌های بالاتری را داشتند، اما با تلاش بازارساز، ارقام مورد نظر برخی افراد، محقق نشد.

علی ابراهیمی نماینده سابق مجلس در خصوص درآمد‌های ارزی کشور و تاثیر آن بر توان بازارساز اظهار داشت: هر زمانی که پشتوانه ارزی ضعیف و کم می‌شود، نرخ ارز بالا می‌رود و به صورت کاملا مستقیم بر روی ارزش پول ملی اثر منفی خودش را می‌گذارد. بر عکس زمانی که ارز وارد کشور می‌شود و ذخایر ارزی به طور نسبی تقویت می‌شوند، در نتیجه ارزش پول ملی نیز متناسب با آن تقویت می‌شود.

وی با اشاره به تلاش‌های بانک مرکزی برای ثبات و آرامش در بازار ارز خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه از سال ۹۶ به بعد، زمان زمزمه‌های خروج آمریکا از برجام شنیده شد، شاهد بودیم که به دلیل احتمال کاهش ورود ارز به کشور، شوک‌های ارزی ایجاد شد. در حقیقت تقاضای داخلی بالا رفت و این تقاضا با عرضه هماهنگ نشد و قیمت ارز افزایش یافت.

به گفته ابراهیمی، با ایجاد هیجانات و جو‌های مصنوعی و طبیعی، باعث می‌شود که همواره اقشار ناآگاه و ضعیف، هیجانی وارد بازار ارز شوند و به همان نسبت، هیجانی اقدام به فروش و خروج از بازار کنند. مردم باید دقت کنند که گرفتار هیجانات بازار ارز نشوند، زیرا تجربه ثابت کرده که در این شرایط، سرمایه از جیب اقشار کم درآمد و متوسط جامعه خارج و به جیب ثروتمندان وارد می‌شود.

نماینده سابق مجلس در ادامه اظهار داشت: با توجه به اینکه تمام اهرم‌های تحریمی بر علیه کشورمان اعمال شده و بیش از این ابزاری برای تحریم کشورمان وجود ندارد و با توجه به تنوع درآمد‌های کشور که واقعا جزو کشور‌های استثنایی هستیم که هم تولیدات داخلی و هم منابع طبیعی و راه‌های ارتباطی متعدد داریم، خوشبختانه دشمنان موفق نشدند تا بازار ارز را دچار افسارگسیختگی کنند و باید اذعان داشت که بیشتر از این، فشار تحریم‌ها بر کاهش ارزش پول ملی یا در واقع افزایش نرخ ارز، موثر نبوده و به یک ثبات رسیده ایم.

وی در ادامه با اشاره به جایگاه موثر بانک مرکزی در ثبات بازار ارز به موارد و عوامل موثر دیگر در اینباره اشاره داشت و افزود: من فکر می‌کنم که تثبیت نرخ ارز در کنار سیاست‌های بانک مرکزی، یک مقداری هم به بازشدن دریچه‌های تجارت برای کشور بستگی داشته و البته ناگفته نماند که مردم هم بعد از چندین بار تجربه ضرر و زیان در معاملات ارزی و رفتار هیجانی در بازار، حالا مدتی است که احتیاط می‌کنند و از این بازار فاصله گرفته اند. گواه این ادعا نیز آن است که علی رغم خبر‌های تکان دهنده و مثبت و منفی در چند وقت اخیر، ولی بازار ارز دیگر مثل قبل واکنش نشان نمی‌دهد و این اتفاق به مولفه‌های موثری همچون سیاست گذاری ارزی بانک مرکزی و تغییر رفتار هیجانی مردم و کاهش انتظارات تورمی در جامعه بر می‌گردد. این کارشناس اقتصادی معتقد است بازار ارز در کشور ما به تدریج رفتار‌های هیجانی را کنار می‌گذارد و با واقعیت خودش را تطبیق می‌دهد.

ابراهیمی تاکید کرد: در افق پیش رو تصورم این است که همیشه یک سری نیاز‌های دائمی برای ارز داریم، نیاز‌هایی برای واردات صنعتی، نهاده‌های حساس و کالا‌های اساسی که همیشه به تامین ارزی آن احتیاج داریم؛ که خوشبختانه می‌توان گفت که فروش و صادرات نفت، این نیاز را تامین می‌کند.

وی با اشاره به تلاش‌های بانک مرکزی برای آزادسازی منابع ارزی ایران در کشور‌هایی همچون کره جنوبی، عراق و سایر کشور‌ها اظهار داشت: جای نگرانی این قضیه آن جایی است که وقتی ارز‌های بلوکه شده ایران به داخل بازگردد، شاهد فشار‌هایی به بانک مرکزی برای تزریق این منابع به بازار ارز باشیم.

ابراهیمی تاکید کرد: اگر دوباره بخواهیم نیاز‌های جاری بازار را با منابع ارزی آزادشده تامین کنیم شاهد خروج این ارز از چرخه اقتصادی کشور خواهیم بود. ابراهیمی تاکید کرد: ارز‌هایی که در کره و عراق و جا‌های دیگر داریم باید مستقیما در صندوق توسعه ملی و بانک مرکزی نگهداری شود و به عنوان پشتوانه پول و در راستای تولید قرار گیرد.

به گفته نماینده سابق مجلس، آنچه که باید آسیب ببینیم را دیده ایم و آنچه که باید مردم صبور ما این فشار‌ها را تحمل کنند، تحمل کرده اند، بنابراین حالا دلیل ندارد که ارز‌های آزادشده در بازاری که فضای دلالی و رانتی دارد توزیع شود. به بیان دیگر نباید این منابع در راستای ارزپاشی باشد.

وی با اشاره به جایگاه بانک مرکزی در مقام سیاست گذار ارزی و پولی کشورمان اظهار داشت: مدیریت بانک مرکزی در جنگ اقتصادی، باید هم در خصوص افزایش ناگهانی و هم کاهش ناگهانی نرخ ارز به شکلی باشد که جریان تجارت کشور ما دچار شوک نشود. هر چند که تا به امروز نیز این مسیر به گونه‌ای بوده که بر خلاف پیش بینی دشمنان ملت ایران، شاهد جلوگیری از ایجاد شوک‌های دوباره به بازار ارز هستیم.

ابراهیمی در پایان گفتگو با ایبِنا به موضوع تک نرخی شدن ارز در آینده اقتصادی کشور اشاره داشت و گفت: متاسفانه مشکل جدی که کشورمان در این سال‌ها با آن مواجه بوده و دولت‌ها و مجلس‌ها به آن دامن زده اند، دو و چند نرخی بودن ارز است که باید یک روزی دولت و مجلس به اتفاق هم این شهامت را داشته باشند که چند نرخی بودن ارز را برطرف بکنند و اجازه دهند نرخ ارز از طریق سازوکار بازار تعیین شود و به معنای واقعی در راستای اقتصاد آزاد گام بردارند که آن موقع می‌توان گفت ما به سمت رفع شکاف‌های طبقاتی و توزیع عادلانه ثروت حرکت خواهیم کرد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: بانک مرکزی سیستم بانکی شبکه بانکی اقتصاد ایران مجلس شورای اسلامی ارزش پول ملی نرخ تورم نماینده سابق مجلس بانک مرکزی بازار ارز نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۶۵۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح سیاست‌های ارزی در بانک مرکزی/ التهابات کاهش خواهد یافت

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: با اصلاح و تغییر سیاست‌های ارزی که در حوزه بانک مرکزی در حال انجام است، شاهد کاهش التهابات ارزی خواهیم بود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدرضا پورابراهیمی در جلسه امروز _یکشنبه دوم اردیبهشت_ مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی، اظهار کرد: از رئیس مجلس به جهت پیگیری وضعیت ارزی کشور تشکر می‌کنم. این روزها جلسات متعددی برای افزایش تفاهم میان مجلس و دولت در راستای کاهش التهابات ارزی برگزار می‌شود.

وی افزود: از رئیس مجلس شورای اسلامی درخواست دارم بعد از بررسی‌های کارشناسی در حوزه ارز، نشست مشترک نمایندگان مجلس در این حوزه نیز در دستورکار قرار گیرد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: از رئیس مجلس درخواست دارم در صورت صلاحدید بعد از نشست کمیسیون اقتصادی و رؤسای برخی از کمیسیون‌های با رئیس کل بانک مرکزی و مجموعه وزارت اقتصاد و وزیر اقتصاد درباره مباحث ارزی، گزارشی در صحن مجلس در این مورد ارائه شود.

پورابراهیمی اظهار کرد: با اصلاح و تغییر سیاست‌های ارزی که در حوزه بانک مرکزی در حال انجام است، شاهد کاهش التهابات ارزی خواهیم بود.

کد خبر 746528

دیگر خبرها

  • مدیریت تمام نوسانات ارزی در اختیار بانک مرکزی نیست
  • قالیباف: تا هفته آینده گزارش جمع‌بندی موضوع ارز را به صحن می‌آوریم
  • ادعا و هشداری تازه؛ التهابات در بازار ارز بیشتر خواهد شد؟
  • تامین ارز کالای قاچاق در چهارراه استانبول/ بازار غیررسمی آرام می‌شود
  • اگر با سیاست بانک مرکزی پیش برویم التهابات بازار ارز بیشتر خواهد شد
  • گزارش جلسه ارزی مجلس و دولت هفته آینده در صحن قرائت می‌شود
  • هفته بعد گزارش جلسه ارزی مجلس و دولت در صحن مطرح می‌شود
  • اصلاح سیاست‌های ارزی در بانک مرکزی/ التهابات کاهش خواهد یافت
  • اصلاح سیاست‌های ارزی باعث کاهش التهابات بازار می‌شود
  • انتظارات بیش از حد برای کنترل نرخ ارز عقلایی نیست